Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να ανανεώσετε την κάβα σας, σας έχουμε την απάντηση. Μάθετε τι είναι το αψέντι και πολλά άλλα με αυτόν τον οδηγό.
Όταν σκέφτεστε το αψέντι, οι σκέψεις της πράσινης νεράιδας, οι παραισθήσεις και οι καλλιτέχνες του τέλους του 19ου αιώνα, όπως ο Hemmingway, ο Toulouse-Lautrec και ο Van Gogh πιθανώς έρχονται πρώτες στο μυαλό σας.
Εντούτοις, με την άνοδο των κλασικών κοκτέιλ και της μιξολογίας τα τελευταία χρόνια, ήρθε η ώρα να διαλύσουμε το μύθο αυτού του πράσινου αποστάγματος. Παρακάτω θα βρείτε τα πάντα, από το τι είναι πραγματικά το αψέντι, μέχρι το πώς να το πίνετε και πολλά άλλα.
Το αψέντι είναι ένα ισχυρό απόσταγμα που δημιουργείται όταν μια ουδέτερη αλκοόλη αποστάζεται με βότανα όπως, ο γλυκάνισος, η αψιθιά, ο μάραθος και άλλα βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν μια γεύση που μοιάζει με γλυκόριζα. Υπάρχουν δύο βασικά στυλ αψέντι, το Ελβετικό/Γαλλικό και το Τσέχικο/Βοημικό.
Το Ελβετικό ή Γαλλικό αψέντι θεωρείται το πιο παραδοσιακό είδος αψεντιού, διότι το απόσταγμα εφευρέθηκε στην Ελβετία κατά μήκος των γαλλικών συνόρων. Φτιάχνεται με τη διαδικασία της αργής απόσταξης της αλκοόλης με τα βότανα που αναφέρονται παραπάνω και στη συνέχεια το ποτό χρωματίζεται φυσικά με πρόσθετα βότανα.
Λόγω του ότι τα έλαια του γλυκάνισου δε διαλύονται στο νερό, όταν προστίθεται νερό στο Ελβετικό αψέντι δημιουργείται μια άσπρη θολότητα. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό το στυλ είναι το μόνο αυθεντικό είδος αψεντιού.
Από την άλλη, το Τσέχικου ή Βοημικού στυλ αψεντιού παράγεται με παρόμοιο τρόπο με μια αρωματισμένη βότκα ή ένα ουίσκι. Το ποτό φτιάχνεται απλώς με την ανάμειξη μιας βασικής αλκοόλης με αρώματα, με χρωστικές και με ζάχαρη για να δημιουργηθεί ένα λικέρ που μοιάζει με αψέντι.
Αυτή η μέθοδος παράγει το αψέντι πιο γρήγορα και με λιγότερο ακριβά συστατικά, επομένως, είναι συνήθως η φθηνότερη λύση για ένα κατάστημα ή μπαρ. Επίσης, δεδομένου ότι το αψέντι Βοημίας δεν περιλαμβάνει πραγματικό γλυκάνισο, δε δημιουργεί αυτήν την ιδιαίτερη αίσθηση, όπως το ελβετικό.
Το αψέντι προκαλεί παραισθήσεις;
Όχι, το αψέντι δεν προκαλεί παραισθήσεις. Η πεποίθηση ότι το αψέντι προκαλεί παραισθήσεις ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από έναν ψυχίατρο του 19ου αιώνα, ονόματι Valentin Magnan.
Ο Magnan κατέληξε λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν για χρόνια αψέντι είχαν πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, όπως παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις, από άλλους χρόνιους πότες.
Πίστευε ότι το αψιθέλαιο, και συγκεκριμένα η «thujone», μια ένωση που υπάρχει στο έλαιο αψιθιάς, προκαλούσε αυτές τις παραισθήσεις και τις επιληπτικές κρίσεις.
Το συμπέρασμα του Magnan, σε συνδυασμό με την άνοδο της βίας που οφείλεται στο αλκοόλ στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 και τη γενική κακή φήμη του αλκοόλ, προκάλεσε την απαγόρευση παραγωγής και κατανάλωσης του αψεντιού σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.
Πρόσφατες μελέτες, όπως αυτή του 2010 από το «The Open Addiction Journal», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη του Magnan και η σχέση μεταξύ αψεντιού και παραισθήσεων είναι ψευδείς.
Οποιεσδήποτε καταγεγραμμένες παραισθησιογόνες επιδράσεις ή επιληπτικές κρίσεις από αψέντι προσδιορίστηκαν ότι οφείλονται σε υπερκατανάλωση, αποτοξίνωση από το αλκοόλ ή σε περιπτώσεις, όπου το αψέντι παρασκευάζεται με νοθευμένο οινόπνευμα ή τοξικές χρωστικές.
Να είστε σίγουροι ότι το αψέντι δεν θα σας προκαλέσει παραισθήσεις και παρενέργειες που διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο είδος αλκοόλ.
Ποια είναι η περιεκτικότητα του αψεντιού σε αλκοόλ;
Η ακριβής περιεκτικότητα του σε αλκοόλ εξαρτάται από τη μάρκα που προτιμάτε, αλλά τα περισσότερα έχουν μεταξύ 45-75% αλκοόλ κατ’ όγκο ή είναι 80-150 proof.
Από πού μπορώ να προμηθευτώ αψέντι;
Πιθανότατα μπορείτε να βρείτε αψέντι στο τοπικό κατάστημα ποτών περιοχής σας ή μπορείτε να το προμηθευτείτε online. Ενδεχομένως να βρείτε ένα μπουκάλι στον διάδρομο αλκοολούχων ποτών κάποιου σούπερ μάρκετ, αλλά σε μια κάβα θα βρείτε μια ευρύτερη επιλογή επωνυμιών και στυλ.
Πώς πίνεται το αψέντι;
Λόγω της απίστευτα υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ, το αψέντι δεν πρέπει να καταναλώνεται σε σφηνάκι.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να πιείτε αψέντι είναι να τοποθετήσετε έναν κύβο ζάχαρης σε μια τρυπητή κουτάλα πάνω από ένα σφηνάκι αψέντι και να ρίξετε αργά κρύο νερό πάνω από τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Αυτό δημιουργεί ένα γαλακτώδες λευκό κοκτέιλ που είναι λίγο αραιωμένο, αλλά διατηρεί τη χαρακτηριστική γεύση του αφεντιού.
Ένας άλλος τρόπος για να το πιείτε είναι να βάλετε ένα σφηνάκι αψέντι σε ένα γυάλινο ποτήρι. Βάλτε έναν κύβο ζάχαρης σε μια τρυπητή κουτάλα και ποτίστε τον με μία ή δύο σταγόνες επιπλέον αψέντι. Έπειτα, βάλτε τον κύβο φωτιά και ρίξτε τον στο ποτήρι. Αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη και θα εξατμιστεί το αλκόολ.
Τα κοκτέιλ είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το αψέντι. Ένα ποτό με το όνομα «Death in the Afternoon» ήταν το αγαπημένο του Ernest Hemmingway. Φτιάχνεται πολύ εύκολα προσθέτοντας ένα σφηνάκι αψέντι σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και στη συνέχεια γεμίζοντας το με αφρώδες κρασί. Το «Sazerac» αναμειγνύεται επίσης με αψέντι.
Τώρα που μάθατε τα πάντα γύρω από αυτό το πολυπαρεξηγημένο και μυστηριώδες ποτό, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε, αρκεί να τηρήσετε την ενδεδειγμένη δοσολογία, γιατί έχει υπερβολικά αυξημένη ποσότητα αλκοόλης, που θα σας βλάψει.