Gabriel Batistuta: Ο Goal Machine της Αργεντινής!

Gabriel Batistuta: Ο Goal Machine της Αργεντινής!

 Για εσάς που έχετε μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αθλητικά, πάμε να μιλήσουμε για έναν από τους άσσους του ποδοσφαίρου και κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών, που έγραψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα και εξακολουθεί να χαίρει της εκτίμησης των φιλάθλων όλου του κόσμου!

 Ο λόγος για τον Gabriel Omar Batistuta, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1969 στην Avellaneda της Αργεντινής από τον Osmar Omar Batistuta και την Gloria Zilli. Ως μικρό αγόρι, η καλύτερή του φίλη ήταν η μητέρα του.

 Υπήρχε μια σαγηνευτική τρυφερότητα στην αγάπη που είχε η Γκλόρια για τον μικρό της γιο, τον Γκάμπριελ και δεν ήξερε ακόμα πως είχε γεννήσει τη μεγαλύτερη μηχανή γκολ της Αργεντινής.

 Ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα μεγάλωσε έχοντας μερικά τρελά χόμπι, όπως το να στέκεται πάνω σε άλογα και να κάνει ακροβατικά ακόμα και όταν κινούνται. Χάρη σε αυτές τις ακροβατικές του ικανότητες, έγινε πολύ διάσημος στη γειτονιά του.

 Στο σχολείο, μπορούσε να «κολλήσει» με κάθε είδους εξοπλισμό της σχολικής παιδικής χαράς. Το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν οι κούνιες, που μετά βίας άφηνε τη θέση κενή.

 Ανακαλύπτοντας τον αθλητισμό

 Ο Γκάμπριελ δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο στα παιδικά του χρόνια. Ενδιαφερόταν περισσότερο για τις ακαδημαϊκές γνώσεις παρά για τον αθλητισμό. Ήταν φοιτητής επιστημών που κάποτε ονειρευόταν να γίνει γιατρός. Ως παιδί, μπορούσε να περάσει ώρες στα εργαστήρια και δεν έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση για το ποδόσφαιρο.

 Ως νεαρός, προτιμούσε άλλα αθλήματα από το ποδόσφαιρο. Ήταν ψηλός για την ηλικία του και αγάπησε τόσο πολύ το μπάσκετ, που αυτό τον έκανε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό γενικότερα.

 Έπαιζε μπάσκετ από μικρή ηλικία μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 1978, όταν το πάθος του για το ποδόσφαιρο άρχισε να αναπτύσσεται αφού είδε την Αργεντινή να κερδίζει το τουρνουά.

 Εκείνο το καλοκαίρι, η Αργεντινή φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μπατιστούτα γοητεύτηκε καθώς παρακολούθησε την Albiceleste να ξεπερνά τις πιθανότητες και να κερδίζει το τουρνουά. Από εκείνη τη στιγμή, αποφάσισε να ασχοληθεί με το άθλημα και έγινε μέλος ενός τοπικού συλλόγου παρέα με μερικούς φίλους του.

 Οικογενειακή ζωή

 Ο Osmar Omar Batistuta είναι ο πατέρας του Gabriel. Είναι ισλαμικής/αραβικής/οθωμανικής καταγωγής. Ήταν υπεύθυνος για την είσοδο του γιου του στην ποδοσφαιρική ομάδα Alhariabi SC στο Κατάρ κατά την τελευταία περίοδο της καριέρας του (2003 – 2005). Ο Γκάμπριελ είναι ο μόνος γιος της οικογένειάς του, καθώς έχει τρεις αδερφές, την Elisa, τη Gabriela και την Alejandra.

 Ο γάμος

 Σε ηλικία 16 ετών, ο Γκάμπριελ γνώρισε την Irina Fernández, τη μέλλουσα σύζυγό του, στην quinceañera της, μια ιεροτελεστία των 15α γενεθλίων της. Στις 28 Δεκεμβρίου 1990 παντρεύτηκαν στην εκκλησία Saint Roque.

 Το ζευγάρι μετακόμισε στη Φλωρεντία της Ιταλίας το 1991 και ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, ο Τιάγκο. Χάρη στις καλές εμφανίσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα και με την εθνική Αργεντινής, ο Μπατιστούτα απέκτησε φήμη και σεβασμό.

 Εκείνη την εποχή γύρισε πολλές διαφημίσεις και συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά παρόλα αυτά, παρέμεινε πάντα ένας χαμηλού προφίλ οικογενειάρχης. Το 1997, γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, ο Λούκας, και ο τρίτος γιος του, ο Χοακίν, γεννήθηκε το 1999.

 Ο τέταρτος γιος του, ονόματι Σαμέλ, γεννήθηκε το 2000. Ήταν η χρονιά που ο Μπατιστούτα και η οικογένειά του μετακόμισαν στη Ρώμη, όπου έπαιξε για τη Ρόμα. Δύο χρόνια μετά τη γέννηση του Σαμέλ, ο Μπατιστούτα δόθηκε δανεικός στην Ίντερ.

 Ψευδώνυμα

 Ο Gabriel Batistuta έχει τρία παρατσούκλια μέχρι στιγμής στη ζωή του. Το πρώτο ψευδώνυμο είναι «Batigoal». Είναι ένας συνδυασμός του ονόματος και της ικανότητας του να σκοράρει.

 Το δεύτερο είναι το «El Ángel Gabriel». Αυτό το όνομα προήλθε από το μικρό του όνομα «Γαβριήλ». Ο «Άγγελος» προστέθηκε λόγω των γκολ του που έσωσαν την Αργεντινή σε πολλές περιπτώσεις. Τέλος, του δόθηκε το παρατσούκλι «Lion King», πράγμα που οφείλεται στη λιονταρίσια εμφάνισή του.

 Το αρκτικόλεξο του «BATIGOL»

 Το B συμβολίζει το θάρρος (Bravery) – κάτι που ο Μπατιστούτα έχει σε αφθονία. Τενοντίτιδα ή όχι, έπαιζε για χρόνια με παυσίπονα παρά τον πόνο στο δεξί γόνατο, απλώς και μόνο επειδή τον χρειαζόταν η ομάδα του.

 Το Α είναι για την Αργεντινή – η καταγωγή του Μπατιστούτα. Γεννημένος στη Ρεκονκίστα της Σάντα Φε, ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας και τώρα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής.

 Το T είναι για το 32 – την ηλικία του Μπατιστούτα. Τώρα στο λυκόφως της καριέρας του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους επιθετικούς στη Serie A.

 Το I είναι για το Icon – αυτό που είναι ο Batistuta, ένα πραγματικό είδωλο του ποδοσφαίρου. Τα κατορθώματά του στο σκοράρισμα έχουν επισκιάσει τους θρύλους Ντιέγκο Μαραντόνα και Αλφρέντο ντι Στέφανο.

 Το G είναι για το Γκολ – αυτό που ο Μπατιστούτα προσφέρει καλύτερα στους συμπαίκτες του και στο κοινό του. Παρά τον τραυματισμό του στο γόνατο, είχε πετύχει 18 γκολ για τη Ρόμα. Έχει επίσης πετύχει 207 γκολ σε 332 εμφανίσεις με τη Φιορεντίνα και 54 σε 74 εμφανίσεις με την Αργεντινή.

 Το O είναι για το Ολυμπιακό Στάδιο – αλλιώς γνωστό ως Stadio Olimpico, το γήπεδο της Ρόμα που έχει μπει στη καρδιά του.

 Το L είναι για την πίστη (Loyalty) – είναι ο άνθρωπος που έμεινε με τη Φιορεντίνα για εννέα χρόνια, ακόμη και όταν ο σύλλογος υποβιβάστηκε το 1993 και έκλαψε όταν σκόραρε εναντίον του συλλόγου φορώντας τη φανέλα της Ρόμα.

 Η σημασία του ονόματός του Batistuta

 Το “Gabriel” είναι η χριστιανική εκδοχή ενός ισλαμικού ονόματος «Cebrail». (το όνομα ενός αγγέλου ή ενός αγίου ανάλογα με τη θρησκεία που πιστεύετε). Το «Omar» (το μεσαίο του όνομα) είναι ισλαμικό, οθωμανικό ή αραβικό όνομα.

 Οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν ισλαμικά (αραβικά) ονόματα, επομένως, το Omar (ή Omer) είναι επίσης οθωμανικό όνομα. Πολύ πιθανόν, λοιπόν, ο Gabriel Omar Batistuta να έχει έναν Οθωμανό πρόγονο (ίσως Τούρκο ή Άραβα από την Αίγυπτο, τη Συρία ή από μια βαλκανική χώρα, ίσως και από την Αλγερία).

 «Batistuta» (το επώνυμό του): Δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει αυτό. Μάλλον πρόκειται για λατινικό ή χριστιανικό όνομα.

 Διεθνείς διακρίσεις

 Σε διεθνές επίπεδο, είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Αργεντινής που έπαιξε σε τρία Μουντιάλ. Το 1999, ο Gabriel Batistuta ήταν τρίτος στα βραβεία της FIFA World Player of the Year. Το 2004, συμπεριλήφθηκε στη λίστα FIFA 100 με τους Top 125 καλύτερους ποδοσφαιριστές εν ζωή.

 Επιπλέον, είναι γνωστός ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς της γενιάς του. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δήλωσε ότι ο Μπατιστούτα είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχει δει ποτέ να παίζει.

 Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ο Μπατιστούτα κατέγραψε το δεύτερο χατ-τρικ του στη διεθνή διοργάνωση, καθιστώντας τον τον μοναδικό παίκτη που το πέτυχε αυτό.

 Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες του Batistuta, η Αργεντινή αποκλείστηκε από την Ολλανδία στα προημιτελικά. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 θα ήταν η τελευταία διεθνής διοργάνωση που θα συμμετείχε.

 Πηγαίνοντας στο τουρνουά, η ομάδα ένιωσε πολύ καλά για τις πιθανότητές της να κερδίσει. Για άλλη μια φορά, δεν τα κατάφερε, αφού αποκλείστηκε στον πρώτο κιόλας γύρο.

 Το τελευταίο του γκολ στην Αργεντινή το χάρισε σε έναν αγώνα εναντίον της Νιγηρίας στις 2 Ιουνίου 2002. Ο Μπατιστούτα ολοκλήρωσε τη διεθνή του καριέρα με το ρεκόρ των 56 γκολ σε μόλις 78 εμφανίσεις – αριθμός που μπορεί να μην ξεπεραστεί ποτέ.

 Η καριέρα του στους συλλόγους 

 Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Μπατιστούτα ξεκίνησε με αργό ρυθμό. Μετά από μια απογοητευτική σεζόν με τη Νιούελς, πήρε μεταγραφή στη Ρίβερ Πλέιτ. Εκεί οι αγώνες του συνεχίστηκαν, καθώς κατάφερε να βρει δίχτυα μόλις 3 φορές σε 19 συμμετοχές. Η επόμενη ομάδα του ήταν η Μπόκα Τζούνιορς.

 Ο σύλλογος τον έκανε το επίκεντρο της επίθεσής του και εκείνος απάντησε πετυχαίνοντας 13 γκολ και βοηθώντας την Μπόκα να κερδίσει το πρωτάθλημα. Η εντυπωσιακή του φόρμα του χάρισε μια μεταγραφή στην ιταλική Φιορεντίνα το 1991.

 Οι εμφανίσεις του Gabriel Batistuta με τη Λα Βιόλα θα παγίωναν την κληρονομιά του ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που κόσμησαν τον αγωνιστικό χώρο. Αργότερα, πήρε μεταγραφή στη Ρόμα και υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο. Η αμοιβή του παραμένει η υψηλότερη αμοιβή που έχει καταβληθεί ποτέ για παίκτη άνω των 30 ετών.

 Στην πρώτη του σεζόν με τη Ρόμα, έδωσε στον σύλλογο την πρώτη του νίκη στο Scudetto από το 1983, σημειώνοντας 20 γκολ σε 28 εμφανίσεις. Την επόμενη σεζόν με τη Ρόμα, άλλαξε τον αριθμό της φανέλας του από 18 σε 20 συσχετίζοντας τον αριθμό των γκολ που είχε σκοράρει κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Scudetto. Την ίδια χρονιά κατοχυρώθηκε και στο πάνθεον της AS Roma.

 Μετά από 3 σεζόν στη Ρόμα, δόθηκε δανεικός στην Ίντερ και στη συνέχεια άφησε την Ιταλία για να πάει στην Αλ Αράμπι στο Κατάρ πριν αποσυρθεί. Στο Κατάρ, κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μια σεζόν, 25, ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως ο θρύλος του Κατάρ Mansour Muftah.

 Συνολικά, ο Μπατιστούτα είναι ο ενδέκατος σκόρερ στην ιστορία της Serie A με 184 γκολ σε 318 αγώνες με τη Ρόμα, τη Φιορεντίνα και την Ίντερ. Μετράει 516 συμμετοχές στην καριέρα του και 300 γκολ.

 Ένας θρύλος στη Φλωρεντία

 Στη Φλωρεντία ο Μπατιστούτα θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος. Όταν η ομάδα υποβιβάστηκε στη Serie B το 1993, ο Μπατιστούτα έμεινε στον σύλλογο και τον βοήθησε να επιστρέψει στην Α΄ κατηγορία ένα χρόνο αργότερα. Το 1996, οι οπαδοί της Φιορεντίνα έστησαν ένα χάλκινο άγαλμά του σε φυσικό μέγεθος για να τον τιμήσουν.

 Σε όλες τις διοργανώσεις με τη Φιορεντίνα, ο Gabriel Batistuta σημείωσε συνολικά 207 γκολ σε 333 συμμετοχές. Επιπλέον, σημείωσε 26 γκολ στο πρωτάθλημα το 1995 και βοήθησε την ομάδα να κερδίσει το Coppa Italia και το Supercoppa το 1996.

 Η παράκληση για τον ακρωτηριασμό των ποδιών του

 Μετά την απόσυρσή του από τους αγωνιστικούς χώρους το 2005, ο διεθνής ποδοσφαιριστής ένιωθε βασανιστικό πόνο στα πόδια του, με αποτέλεσμα να ζητήσει τον ακρωτηριασμό τους.

 Ο πρώην επιθετικός που σκόραρε 56 φορές σε 78 διεθνείς συμμετοχές και τρομοκρατούσε τις άμυνες στη Serie A για χρόνια, υπέφερε τρομερά από το στρες στο οποίο είχε υποβάλει το σώμα του κατά τη διάρκεια μιας 17χρονης καριέρας.

 Όλα αυτά τον οδήγησαν στο να παρακάλεσε τον γιατρό του να ακρωτηριάσει τα πόδια του, νιώθοντας καταβεβλημένος που δεν μπορούσε να περπατήσει και να κάνει απλά καθημερινά πράγματα.

 Συνταξιοδότηση

 Μετά τη συνταξιοδότησή του, μετακόμισε στο Περθ της Αυστραλίας και αργότερα επέστρεψε στην Αργεντινή το 2007 για να ξεκινήσει μια κατασκευαστική εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει τα προπονητικά του ένσημα στην Αργεντινή, αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, έχει βρει μια καινούρια αγάπη, το πόλο.

 Εκτός από το πόλο, παίζει και γκολφ. Φημολογείται ότι κάποτε είχε δηλώσει: «Δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο, ήταν μόνο η δουλειά μου».

 Πέρα από τα γήπεδα όμως, θα τον βρει κανείς στη φάρμα που διατηρεί μαζί με τον πατέρα του, παρέα με τα αγαπημένα του άλογα. Επίσης, είναι γνωστός και για το ότι εκτρέφει βοοειδή. 

 Η γοητευτική εξωτερική του εμφάνιση

 Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του αθλήματος και…αγαπημένος των γυναικών. Μολονότι δεν έδειξε ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια καριέρα στη μόδα ούτε για τη ζωή των celebrities, η όμορφη εμφάνισή του που θύμιζε ροκ σταρ γοήτευε και ενθουσίαζε τις γυναίκες θαυμάστριές του σε όλο τον κόσμο.

 Τελικά, ενέδωσε στις συνεχείς προτάσεις και δάνεισε ένα μικρό κομμάτι του εαυτού του στη βιομηχανία της μόδας όταν διαφήμισε για λίγο τα γυαλιά Sting τη δεκαετία του ’90.

 Οι γυναίκες τον λάτρεψαν επίσης στην ακμή του, καθώς θεωρούνταν ένας από τους πιο όμορφους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Συμμετείχε σε πολλές διαφημίσεις της Αργεντινής ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του.

 Ο Gabriel Omar Batistuta δεν κατάφερε να κατακτήσει μόνο τα γήπεδα ποδοσφαίρου ανά το κόσμο, αλλά και τον σεβασμό των φιλάθλων ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς και σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το ένδοξο παρελθόν και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του τον έχουν κατατάξει επάξια στο πάνθεον των καλύτερων ποδοσφαιριστών που υπήρξαν ποτέ!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top