Marilyn Monroe: Η μυθιστορηματική ζωή της γυναίκας συμβόλου!

Marilyn Monroe: Η μυθιστορηματική ζωή της γυναίκας συμβόλου!

 Ξεπερνώντας μια δύσκολη παιδική ηλικία, η πασίγνωστη Marilyn Monroe κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαρκή στον χρόνο σύμβολα του σεξ, μια αληθινή celebrity και, μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Για τον λόγο αυτό, οι ταινίες της απέσπασαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια. Είχε όμως και το ανάλογο ταλέντο για να υποστηρίξει το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο και σεξαπίλ.

 Την ίδια στιγμή, πολλοί ίσως τη γνωρίζουν μέσα από τις σχέσεις της με τον Άρθρουρ Μίλερ, τον Τζο Ντι Μάτζιο, αλλά και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι.

 Πέρα από εξαιρετικά όμορφη και γοητευτική γυναίκα, ήταν και άνθρωπος. Τόσο τα πάθη της, όσο και η αντιμετώπιση και η δριμεία κριτική που δεχόταν σε κάθε της βήμα, την οδήγησαν στον θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σε ηλικία μόλις 36 ετών!

 Τα πρώτα χρόνια της δικής μας Μέριλιν Μονρόε!

 Η Merilyn Monroe γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το όνομά της ήταν Norma Jeane Mortenson, ενώ αργότερα βαφτίστηκε ως Norman Jeane Baker.

 Τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα, μιας και η ίδια μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και αργότερα σε ανάδοχη οικογένεια.

 Το 1937, ως έφηβη κοπέλα πια, η φροντίδα της έπεσε για μερικά χρόνια στα χέρια μιας οικογενειακής φίλης και του συζύγου της.

 Οι λεγόμενοι Goddards πληρώνονταν 25 δολάρια την εβδομάδα από τη μητέρα της για να τη μεγαλώνουν σωστά.

 Επρόκειτο για ένα ζευγάρι βαθιά θρησκευόμενο, που ακολουθούσε φονταμενταλιστικά δόγματα και είχε αρκετά κολλήματα. Σκεφτείτε μονάχα όταν δεν της επέτρεπαν να πηγαίνει στον κινηματογράφο.

 Όταν όμως το ζευγάρι μεταφέρθηκε στην Ανατολική Ακτή για δουλειά, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πάρει μαζί του και τη μικρή Μέριλιν.

 Από εκείνο το διάστημα και έπειτα, η Monroe επέστρεψε σε μια ζωή με πολλές αναδοχές, όπου δυστυχώς έπεσε αρκετές φορές θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ίδια της την οικογένεια.

 Μοναδική δίοδος για την ίδια ήταν ο γάμος και για αυτόν τον λόγο παντρεύτηκε το αγόρι της, τον Jimmy Dougherty το 1942, σε ηλικία μόλις 16 ετών.

 Δυστυχώς, η Μέριλιν δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της. Μολονότι κάποια στιγμή της ζωής της νόμιζε πως ήταν ο Clark Gable, δεν είχε ποτέ απτές αποδείξεις γι’ αυτό.

 Η μητέρα της πάντως είναι γνωστό πως έπασχε από ένα σωρό ψυχικά προβλήματα. Μάλιστα, το τραγικό είναι ότι η Μέριλιν θυμόταν καθαρά την μητέρα της να προσπαθεί να την πνίξει στην κούνια της όταν ήταν μικρή!

 Η καριέρα της στην υποκριτική

 Η νεαρή Marilyn Monroe φανταζόταν ανέκαθεν τον εαυτό της ως μια λαμπρή ηθοποιό, σαν τους Jean Harlow και Lana Turner.

 Σε κάποια φάση, ο άνδρας της στάλθηκε στο Νότιο Ειρηνικό και η ίδια άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών της Καλιφόρνια. Εκεί, την ανακάλυψε για πρώτη φορά ένας φωτογράφος.

 Όταν ο Dougherty επέστρεψε το 1946, η γυναίκα του είχε πλέον μια επιτυχημένη καριέρα σαν μοντέλο.

 Την ίδια χρονιά, υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για τη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Μαζί με αυτό ήρθε και το νέο, γνωστό όνομα και η ανανεωμένη εικόνα της.

 Παρόλα αυτά, δεν θεωρήθηκε εξαρχής κατάλληλη για να εργαστεί σαν ηθοποιός και η καριέρα της άργησε να απογειωθεί. Ωστόσο, χάρη στην εξαιρετική φωνή της και τη φιγούρα της «κλεψύδρας» που είχε, κατάφερε να κάνει μια σπουδαία και αξιοζήλευτη καριέρα στον χώρο του θεάματος.

 Όσο περνούσαν τα χρόνια, η Μέριλιν άρχισε να αποδεικνύει ολοένα και περισσότερο την ικανότητά της στην υποκριτική και να προσελκύει τεράστιο κοινό στις προβολές των ταινιών της.

 Σύντομα, έγινε μια διεθνής ηθοποιός, ανεξάρτητα από την ανασφάλεια που είχε για την υποκριτική της ικανότητα. Ωστόσο, η κρίση άγχους και η κριτική που ασκούσε η ίδια στον εαυτό της την έκαναν να αργεί στα κινηματογραφικά πλατό και σιγά σιγά να βλάπτει την εικόνα της.

 Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όπου είχε ήδη αποκτήσει γνωστό όνομα, βαρέθηκε τους πιασάρικους, ξανθούς ρόλους και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει υποκριτική με τον Lee Strasberg στο Actors’ Studio.

 Κι εκεί είναι που η προσωπική και η επαγγελματική της ζωή ξεκίνησε να περνάει κρίση. Οι δύο τελευταίες ταινίες της, Let’s Make Love (1960) και The Misfits (1961) απέτυχαν εισπρακτικά.

 Οι γνωστότερες ταινίες της Merilyn Monroe

 Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, οι ταινίες όπου έπαιξε είχαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια. Μερικές από τις κορυφαίες, τόσο καλλιτεχνικά, όσο και εισπρακτικά ήταν οι εξής:

 «The Asphalt Jungle» (1950)

 Ο μικρός ρόλος της Monroe στο αστυνομικό δράμα του John Huston «The Asphalt Jungle», (1950) ήταν η πρώτη ταινία της που τράβηξε αμέσως την προσοχή των κριτικών και του κοινού.

 «All About Eve» (1950)

 Το 1950, η γνωστή ηθοποιός εντυπωσίασε το κοινό και τους κριτικούς με την ερμηνεία της ως Claudia Caswell στο «All About Eve», με πρωταγωνίστρια την Bette Davis.

 «Niagara» (1953)

 Το 1953, η Monroe έκανε μια εντυπωσιακή στροφή με το «Niagara», όπου μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα αποφάσισε να σκοτώσει τον σύζυγό της με τη βοήθεια του εραστή της.

 «Gentleman Prefer Blondes» (1953)

 Το αναδυόμενο σύμβολο του σεξ συνδυάστηκε με μια άλλη βόμβα, την Τζέιν Ράσελ, για την επιτυχημένη μουσική κωμωδία «Gentlemen Prefer Blondes».

 Στην ταινία αυτή, δύο showgirls ταξιδεύουν στο Παρίσι και καταδιώκονται από έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, που προσλαμβάνεται από τον πατέρα του αρραβωνιαστικού της, μαζί με πολλούς άλλους θαυμαστές.

 «How to Marry a Millionaire» (1954)

 Η Merilyn Monroe συνέχισε να βρίσκει επιτυχία σε μια σειρά από ελαφριές κωμωδίες, όπως η συγκεκριμένη, με την Betty Grable και τη Lauren Bacall. Οι τρεις γυναίκες ξεκίνησαν με στόχο να βρουν εκατομμυριούχους για να παντρευτούν, αλλά τελικά ήρθαν αντιμέτωπες με την αληθινή αγάπη.

 «There’s No Business Like Show Business» (1954)

 Το 1954, η Merilyn πρωταγωνίστησε μαζί με την Ethel Merman και τον Donald O’ Connor σε μια άλλη ρομαντική κομεντί, για ένα ζευγάρι του οποίου ο γάμος αρχίζει να καταρρέει, όταν ο σύζυγος γνωρίζει ένα ένα κορίτσι που δούλευε στα καμαρίνια.

 «The Seven Year Itch» (1955)

 Η Monroe έπαιξε ξανά το ρόλο της ερωμένης στην ταινία του 1955 για έναν πιστό άνδρα που μπαίνει στον πειρασμό να απατήσει τη σύζυγό του, όταν η οικογένειά του φεύγει το καλοκαίρι για διακοπές.

 «Bus Stop» (1956)

 Μετά τη θητεία της στη Νέα Υόρκη στη σχολή υποκριτικής του Strasberg, η Monroe επέστρεψε στην οθόνη με τη συμμετοχή της σε αυτήν την δραματική κωμωδία.

 Μάλιστα, έλαβε ως επί το πλείστον επαίνους για την ερμηνεία της ως τραγουδίστρια σαλούν που απήχθη από έναν κτηνοτρόφο που την είχε ερωτευτεί.

 «The Prince and the Showgirl» (1957)

 Το 1957, η Μέριλιν συμπρωταγωνίστησε με τον Laurence Olivier, ο οποίος ήταν εξίσου σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας.

 Εκείνη τη περίοδο δεν εμφανιζόταν συχνά στα γυρίσματα και η ασταθής συμπεριφορά της δημιούργησε μια τεταμένη σχέση με τους συμπρωταγωνιστές της, το συνεργείο και τον Ολιβιέ.

 «Some Like It Hot» (1959)

 Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, επιστρέφει σε μια οικεία περιοχή, συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη δημοφιλέστατη κωμωδία, συνεργαζόμενη με τους Jack Lemmon και Tony Curtis.

 Στη ταινία υποδύεται τη Sugar Kane Kowalczyk, μια τραγουδίστρια που ελπίζει να παντρευτεί έναν εκατομμυριούχο. Μάλιστα, οι Lemmon και Curtis προσποιούνται ότι είναι γυναίκες.

 Οι άνδρες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον όχλο μετά τη παρακολούθηση της σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου, κρύβονται με μια γυναικεία ορχήστρα, στην οποία συμμετέχει η Monroe.

 «The Misfits» (1961)

 Πρόκειται για την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία της ηθοποιού. Τοποθετημένη στη Νεβάδα, η εν λόγω ταινία επανενώνει τη Monroe με τον Huston. Πρωταγωνιστές της ήταν επίσης ο Γκέιμπλ και ο Μοντγκόμερι Κλιφτ.

 Στην ταινία, η Μονρόε ερωτεύεται τον καουμπόι του Γκέιμπλ, αλλά τελικά έχουν μια ισχυρή διαμάχη για την τύχη κάποιων άγριων μάστανγκ.

 «Something’s Got to Give» (1962)

 Το 1962, η αγαπημένη μας Μέριλιν αποβλήθηκε από την ταινία, με συμπρωταγωνιστή τον Dean Martin, επειδή δεν εμφανιζόταν στα γυρίσματα.

 Σύμφωνα με δημοσίευση των The New York Times, η ηθοποιός υποστήριξε ότι οι απουσίες της οφείλονταν σε ασθένεια. Ο Μάρτιν αρνήθηκε να κάνει την ταινία χωρίς αυτήν, με αποτέλεσμα να τη δεχτούν πίσω στο καστ των ηθοποιών.

 Η πλούσια ερωτική ζωή της Merilyn

 Η Μέριλιν είχε τρεις συζύγους στη ζωή της: τον James Dougherty (1942-1946), τον Joe DiMaggio (1954) και τον Arthur Miller (1956-1961).

 Την έχουμε δει όμως και σε τρυφερές στιγμές με τους Marlon Brando, Frank Sinatra, Yves Montand και τον σκηνοθέτη Elia Kazan.

 Στις 19 Ιουνίου του 1942, η 16χρονη Monroe παντρεύτηκε τον Dougherty, έναν 20χρονο εμπορικό ναυτικό.

 Το νεαρό αγόρι ζήτησε από τη μητέρα της το χέρι της κόρης της για να μην την στείλει σε ορφανοτροφείο, παρόλο που έβγαιναν μόλις μερικούς μήνες. Τον Σεπτέμβριο του 1946, το ζευγάρι χώρισε.

 Το 1954, την βρήκε παντρεμένη με τον σπουδαίο παίκτη του μπέιζμπολ DiMaggio, αλλά ο γάμος τους διήρκησε 9 μήνες περίπου. Μετά τον θάνατό της, ο DiMaggio της άφηνε κάθε χρόνο στον τάφο της κόκκινα τριαντάφυλλα για να την τιμήσει.

 Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια γάμος της ήταν με τον θεατρικό συγγραφέα Μίλερ. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1950 σε ένα πάρτι και αργότερα άρχισαν να ανταλλάσσουν γράμματα.

 Συναντήθηκαν ξανά όταν η Monroe μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1955 και ξεκίνησαν μια σχέση, ενώ εκείνη ήταν ακόμη παντρεμένη με τον DiMaggio. Ο γάμος τους έγινε τον Ιούνιο του 1956.

 Δυστυχώς, όμως, το ζευγάρι άρχισε πολύ νωρίς να έχει προβλήματα. Η ίδια βίωσε δύο αποβολές και μία έκτοπη εγκυμοσύνη.

 Αφού η ίδια και ο σύζυγός της άρχισαν να δουλεύουν μαζί στη τελευταία ταινία της ηθοποιού, «The Misfits», στις 20 Ιανουαρίου 1961 αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

 Υπήρξαν επίσης φήμες ότι λίγο πριν το τέλος της είχε σχέση με τον Πρόεδρο John F. Kennedy ή/και τον αδερφό του Robert Kennedy.

 Στις 19 Μαΐου του 1962, η Monroe έκανε τη διάσημη πλέον εμφάνισή της στον εορτασμό των γενεθλίων του JFK, τραγουδώντας το «Happy Birthday, Mr. President».

 Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος εμφανίστηκε στη σκηνή, δηλώνοντας: «Μπορώ τώρα να αποσυρθώ από την πολιτική, αφού μου τραγούδησαν το «Happy Birthday» με τόσο γλυκό και γοητευτικό τρόπο».

 Το άδικο τέλος της παγκοσμίου σταρ Merilyn

 Η διάσημη star του κινηματογράφου απεβίωσε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες στις 5 Αυγούστου του 1962 σε ηλικία μόλις 36 ετών, κατόπιν υπερβολικής δόσης υπνωτικών χαπιών.

 Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν διάφορες εικασίες ότι στην πραγματικότητα η Μέριλιν δολοφονήθηκε, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Εν τέλει, ως επίσημη αιτία του θανάτου της θεωρήθηκε η υπερβολική δόση υπνωτικών.

 Η κηδεία της έγινε με την ίδια να φοράει το αγαπημένο της φόρεμα Emilio Pucci στο «φέρετρο Cadillac», το πιο μοντέρνο φέρετρο που υπήρξε ποτέ.

 Παρόλα αυτά, μέχρι και τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, η ηθοποιός δεν είχε δικό της σπίτι, παρά μόνο λίγα υπάρχοντα.

 Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα πράγματα που βρέθηκαν στα προσωπικά της αντικείμενα ήταν μια φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, με την επιγραφή: «Στη Μέριλιν, με σεβασμό, αγάπη και ευχαριστώ».

 Εξήντα δύο χρόνια μετά, εξακολουθούμε να θυμόμαστε και να υμνούμε το σύμβολο του σεξ, την Αμερικανίδα αστέρα του κινηματογράφου με το αστείρευτο ταλέντο, αυτό το γλυκύτατο και ταλαιπωρημένο πλάσμα, που από μικρό κορίτσι αναζητούσε την αποδοχή και την αγάπη που στερήθηκε από την οικογένειά της.

 Μάλιστα, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, υπάρχουν πολλές διάσημες που έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν τη λατρεμένη Merilyn Monroe. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Madonna, Lady Gaga και Gwen Stefani – και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, αφού όμοιά της δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά στον κόσμο!

 Έχετε κι άλλες απορίες; Εάν ναι, μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top