Λέρος: Ένας πλήρης οδηγός για να οργανώσετε το ταξίδι σας!

Λέρος: Ένας πλήρης οδηγός για να οργανώσετε το ταξίδι σας!

 Το άρωμα της αυθεντικότητας θα σας συντροφεύει στο ταξίδι σας σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων, με την παρθένα φύση και την πλούσια ιστορία.

 Αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, όπου τραγούδι και ρυθμός, ήλιος και θάλασσα συνυπάρχουν αρμονικά, επέλεξε η θεά Άρτεμις για να χτίσει τον θρόνο της. Και από τότε, οι άνθρωποι έχουν προσθέσει κάστρα, ναούς, μοναστήρια και σπίτια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική του νησιού.

 Η Λέρος βρίσκεται στη νοτιανατολική πλευρά του Αιγαίου, ανάμεσα στην Πάτμο και την Κάλυμνο και ο πληθυσμός της υπολογίζεται γύρω στους 7.990 κατοίκους.

 Για να πάτε στο νησί, έχετε δύο επιλογές: είτε να πάτε αεροπορικώς με πτήσεις που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (το ταξίδι για τη Λέρο συνήθως διαρκεί από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά), είτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά.

 Το ταξίδι με πλοίο διαρκεί από εννέα έως έντεκα ώρες. Η Λέρος συνδέεται επίσης με τα νησιά Αγαθονήσι, Αρκούς, Λειψοί, Κως, Πάτμος και Ρόδος μεταξύ άλλων.

 Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λέρος ήταν το νησί της θεάς Αρτέμιδος και ο ναός της πιθανολογείται ότι βρισκόταν στο σημερινό Παρθένι. Η μυθολογία συνδέει τη Λέρο με τη πόλη Καλυδώνα της Αιτωλίας.

 Όταν βασιλιάς της Καλυδώνας ήταν ο Οινέας, η Θεά Άρτεμις έστειλε ένα αγριογούρουνο στην περιοχή το οποίο κατάστρεφε τα χωράφια και τρομοκρατούσε τους ανθρώπους. Τότε, ο μυθικός ήρωας Μελέαγρος, γιος του βασιλιά Οινέα, ανέλαβε να το εξοντώσει.

 Η Άρτεμις όμως θεώρησε ασέβεια και προσβολή την πράξη του Μελεάγρου και μεσολάβησε για το γρήγορο θάνατό του. Οι τέσσερις αδερφές του θρηνούσαν απαρηγόρητες το χαμό του. Η θεά τις λυπήθηκε και τις μεταμόρφωσε σε πουλιά, τις Μελεαγρίδες όρνιθες.

 Αναφορά στο μύθο των Μελεαγριδών ορνίθων κάνει ο Όμηρος και ο Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» του. Επίσης, ο μύθος αυτός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μεγάλους τραγωδούς της αρχαιότητας Σοφοκλή και Ευριπίδη.

 Ιστορικά ευρήματα δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο. Ως μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, οι Λεριοί υποστήριξαν τους Αθηναίους κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, ενώ αργότερα το νησί έπεσε στην κυριαρχία των Σπαρτιατών.

 Η Λέρος γνώρισε πολιτιστική ανάπτυξη υπό την πολιτική επιρροή της κορυφαίας πόλης της Μιλήτου κατά τον 5ο αιώνα.

 Η παρουσία των Μακεδόνων είναι ορατή από το γεγονός ότι η απελευθέρωση του νησιού από τους Πέρσες αποδίδεται σε αυτούς. Το 1314, η Λέρος κυριαρχήθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου μέχρι το 1522, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί. Ωστόσο, οι Λεριοί ήταν οι πρώτοι που συνέβαλαν στην Ελληνική Επανάσταση.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων, στο νησί χτίστηκε μια σειρά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης, μετατρέποντας τη Λέρο σε μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές και ναυτικές βάσεις των Ιταλών.

 Το Λακκί, το λιμάνι του νησιού, μετατράπηκε σε μια νέα πρωτοποριακή πόλη, με μοναδική αρχιτεκτονική και σύγχρονες υποδομές.

 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λέρος γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στη Μεσόγειο μετά από τον αεροπορικό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα τη νίκη τους. Μετά από μια σύντομη περίοδο βρετανικής κατοχής, η Λέρος επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα τον Μάρτιο του 1948.

 Η πρωτεύουσα της Λέρου

 Ο Οικισμός της Αγίας Μαρίνας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Αυτός ο γοητευτικός οικισμός προσδίδει μια ρομαντική ατμόσφαιρα στο νησί με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα πολύχρωμα αρχοντικά που απλώνονται στα λιθόστρωτα παραλιακά σοκάκια μέχρι τον οικισμό του Πλάτανου.

 Στην πραγματικότητα, οι οικισμοί Αγία Μαρίνα, Παντέλι και Πλάτανος αποτελούν την πρωτεύουσα της Λέρου. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το βυζαντινό φρούριο του Μπούρτζι, μαζί με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

 Ο πανέμορφος οικισμός δεσπόζει από το επιβλητικό κάστρο της Παναγίας στο λόφο της Απιτύκης, προσφέροντας πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

 Τι πρέπει να δεις στη Λέρο;

 Ο Πύργος Μπελένη

 Ο Πύργος Μπελένη είναι ένα υποδειγματικό μνημείο του ιταλικού εκλεκτικισμού με ρωμαϊκά και γοτθικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ο πύργος χτίστηκε από τον Παρίση Μπελένη, έναν από τους Έλληνες ευεργέτες της Λέρου, το 1927.

 Το Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο και το μουσείο Τυπογραφείας του νησιού στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Πύργου Μπελένη.

 Το Κάστρο του Παντελίου

 Το Κάστρο του Παντελίου, γνωστό και ως κάστρο της Παναγίας, είναι το σήμα κατατεθέν της Λέρου, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Παντέλι. Το μεσαιωνικό φρούριο χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό τον ενδέκατο αιώνα και δόθηκε στον επίσκοπο Χριστόδουλο μαζί με τη Μονή της Πάτμου.

 Κατά τον 13ο αιώνα, το κάστρο καταλήφθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Στις μέρες μας, το κάστρο είναι ένα από τα κύρια μνημεία του νησιού που στέκεται περήφανα στο λόφο Απιτύκης με πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.

 Μέσα στο κάστρο, μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας, που είναι το σημαντικότερο προσκυνηματικό κέντρο της Λέρου.

 Η Μονή της Παναγίας του Κάστρου

 Η συγκεκριμένη Μονή είναι το σημαντικότερο προσκυνηματικό κέντρο του νησιού και βρίσκεται μέσα στο κάστρο του Παντελίου. Είναι ένα εντυπωσιακό μοναστήρι με λευκές καμάρες, ενώ οι ιαματικές θεραπευτικές ιδιότητες του μοναστηριού είναι διαδεδομένες σε όλο το νησί των Δωδεκανήσων.

 Δίπλα στο ναό, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα ενδιαφέρον εκκλησιαστικό μουσείο που εκθέτει πολύτιμα χειρόγραφα και ιερά κειμήλια.

 Το Πολεμικό Μουσείο Σήραγγας Λέρου

 Το Πολεμικό Μουσείο της Λέρου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ελλάδας. Το μουσείο στεγάζεται σε μια στρατιωτική σήραγγα που χτίστηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Στα εκθέματα περιλαμβάνονται όπλα, κράνη, βόμβες, στολές και οπτικό υλικό που σχετίζεται με τη μάχη της Λέρου. Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Μερικιά του Λακκίου.

 Το Υποβρύχιο Μουσείο 

 Με τα χρόνια, η Λέρος έχει διατηρήσει πολλούς ιστορικούς «θησαυρούς» κρυμμένους στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Αν και αυτοί οι θησαυροί συνδέονται με τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα υπολείμματα των ναυαγίων βοηθούν τον κόσμο να έχει ιστορική μνήμη και να τιμά τις ηρωικές πράξεις των στρατιωτών.

 Τα ναυάγια σκαφών και αεροπλάνων που συμμετείχαν στη Μάχη της Λέρου το 1943 αποτελούν ένα ενδιαφέρον υποθαλάσσιο μουσείο.

 Μερικοί από αυτούς τους θησαυρούς περιλαμβάνουν: το ναυάγιο αποβατικού στη νησίδα Στρογγυλή, το ναυάγιο φορτηγίδας στην παραλία Παρθένι, το ναυάγιο βομβαρδιστικού στην παραλία Μπλεφούτης, το ναυάγιο του ατμόπλοιου Ivorea στο λιμάνι της Ρίνας και το ναυάγιο του τορπιλάκατου Queen Olga στο λιμάνι του Λακκίου.

 Τι αξίζει να δεις στη Λέρο

 Οι αρχαιολογικοί χώροι

 Το Αρχαίο Παλαιόκαστρο, γνωστό και ως Κάστρο της Λεπίδου, είναι το παλαιότερο κάστρο του νησιού που βρίσκεται πάνω από το χωριό Ξηρόκαμπος. Το Παλαιόκαστρο χτίστηκε στα ίχνη μιας αρχαίας ακρόπολης που χρονολογείται το 2.500 π.Χ.

 Στα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής συγκαταλέγονται τα απομεινάρια ενός τείχους κυκλώπειας κατασκευής της ελληνιστικής περιόδου και τα ίχνη μιας σειράς κατοικιών που χτίστηκαν στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης του νησιού.

 Κατά τη χριστιανική περίοδο, στην κορυφή του λόφου υπήρχε μια βασιλική εκκλησία που έχει αντικατασταθεί από ένα ασβεστωμένο παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία.

 Ο Ναός της Αρτέμιδος βρίσκεται κοντά στο χωριό Παρθένι. Οι κάτοικοι του νησιού λάτρευαν τη θεά Άρτεμη στις βόρειες ακτές της Λέρου. Τα αρχαιολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η νότια πλευρά του οικισμού Παρθένι ήταν πράγματι τόπος λατρείας της Θεάς του κυνηγιού.

 Τα σπουδαιότερα μνημεία του νησιού

 Ο Αλευρόμυλος της Λέρου είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και βρίσκεται στο χωριό της Αγίας Μαρίνας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λέρου.

 Το Πολεμικό Μνημείο της Βασίλισσας Όλγας τιμά την επίθεση των γερμανικών βομβαρδιστικών στο πλοίο της Βασίλισσας Όλγας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πλοίο βυθίστηκε στον Κόλπο του Λακκίου το Σεπτέμβριο του 1943.

 Το πολεμικό μνημείο βρίσκεται στην προκυμαία του Λακκίου. Κάθε 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το τριήμερο μνημόσυνο, μαζί με επιμνημόσυνη παρέλαση στη μνήμη της βύθισης του πλοίου της βασίλισσας Όλγας.

 Τα μουσεία

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο χωριό της Αγίας Μαρίνας. Το μουσείο εκθέτει μια ευρεία συλλογή ευρημάτων, όπως νομίσματα, επιγραφές, ψηφιδωτά, ανάγλυφα και επιτύμβιες στήλες από την ιστορία του νησιού.

 Να σημειωθεί ότι το μουσείο κατασκευάστηκε με δαπάνες της Αδελφότητας Λεριανών του Καΐρου.

 Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Λέρου στεγάζεται εντός του κάστρου Παντελίου. Το μουσείο εκθέτει μια συλλογή από σπάνια χειρόγραφα και θρησκευτικές εικόνες, μαζί με μια ενδιαφέρουσα συλλογή βιβλίων.

 Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στον Πύργο Μπελένη στο χωριό Άλιντα. Το μουσείο εκθέτει λαογραφικά στοιχεία του νησιού, όπως παραδοσιακές φορεσιές, μουσικά όργανα και εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο.

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου στην πλατεία του χωριού Πλάτανος. Η βιβλιοθήκη εκθέτει μια πλούσια συλλογή βιβλίων και χειρογράφων.

 Το Μουσείο Τύπου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Λέρου. Το μουσείο εκθέτει παλιά μηχανήματα τυπογραφείας και έντυπο υλικό που θυμίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στον χώρο της Τυπογραφίας και του Τύπου στην Ελλάδα από τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Το μουσείο στεγάζεται στον Πύργο Μπελένη στο χωριό Άλιντα.

 Δραστηριότητες για τους επισκέπτες του νησιού

 Ποδηλασία: Η ύπαιθρος της Λέρου είναι ιδανική για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων στο νησί, όπου μπορείτε να νοικιάσετε για εσάς και τους φίλους σας και να ανακαλύψετε τις παραλίες και τα χωριά του.

 Καταδύσεις: Η ακτογραμμή της Λέρου προσφέρει πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες εξερεύνησης για τους λάτρεις των καταδύσεων. Στο νησί υπάρχουν ιδιωτικά καταδυτικά κέντρα που σας παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να γνωρίσετε το πλούσιο οικοσύστημα του βυθού.

 Πεζοπορία: Η Λέρος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές ξεκινάει από το χωριό Πλάτανος, περνάει από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και οδηγεί στο επιβλητικό κάστρο της Λέρου, με πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.

 Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι είναι αυτό που ξεκινάει από το χωριό Λακκί, κατευθύνεται προς την περιοχή Τεμένια και τον όμορφο όρμο των Λεπίδων και οδηγεί στο χωριό Ξηρόκαμπος. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε για τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιοκάστρου.

 Αξίζει επίσης να ακολουθήσετε τη διαδρομή που αρχίζει από το Πολεμικό Μουσείο, διασχίζει το ξωκλήσι του Αγίου Ζαχαρία και οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μία από τις καλύτερες θέες του νησιού.

 Ιστιοπλοΐα: Η Λέρος είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για τους λάτρεις αυτού του θαλάσσιου σπορ. Η γύρω περιοχή κρύβει πολλές εκπλήξεις, καθώς περιλαμβάνει πολυάριθμα όμορφα νησιά, όπως ο Αρχάγγελος στα βόρεια, το Μικρό και το Μεγάλο Λιβάδι στα βορειοανατολικά και η Λεβιθιά, η Κίναρος και ο Γλάρος στα δυτικά.

 Το νησί του Αρχαγγέλου είναι ιδανικό για κολύμπι, καθώς διαθέτει τρεις πανέμορφες αμμώδεις παραλίες. Στα δυτικά, θα βρείτε τα νησιά Στρογγυλή και Τρυπητή με σμαραγδένια νερά για να κολυμπήσετε. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλοί ύφαλοι.

 Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το νησάκι της Αγίας Κυριακής απέναντι από το χωριό Παντέλι. Οι δύο μαρίνες του Λακκίου παρέχουν ένα από τα μεγαλύτερα αγκυροβόλια στα Δωδεκάνησα, καθώς θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, προστατευμένο από όλες τις καιρικές συνθήκες.

 Βέβαια, υπάρχει ένας θερμός άνεμος, γνωστός ως μπουκαδούρα, τον οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν βρίσκεστε σε ανοιχτή θάλασσα.

 Άλλα αγκυροβόλια περιλαμβάνουν τον όρμο των Αλίντων που είναι προστατευμένος από νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους, τον όρμο Καλό Πηγάδι στο Παρθένι, προστατευμένος από όλες τις καιρικές συνθήκες και τον όρμο του Παντελίου που προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.

 Οι καλύτερες παραλίες της Λέρου

 Τα Άλιντα είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Λέρου, καλά οργανωμένη, με beach bar, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ψαροταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.

 Η Αγία Κιούρα είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού, ιδανική για όσους αναζητούν την απομόνωση.

 Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ένας βοτσαλωτός όρμος με κρυστάλλινα καθαρά νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους ήσυχα και διακριτικά.

 Ο Μπλεφούτης είναι μια αμμώδης, απομονωμένη παραλία με γαλανά νερά και αλμυρίκια που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού.

 Η Λισκαριά είναι μια μεγάλη, οργανωμένη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα καθαρά νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. 

 Η Γούρνα είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι εντελώς απομονωμένη, ιδανική για όσους αναζητούν ιδιωτικότητα. Κοντά στην παραλία, υπάρχουν μερικές ταβέρνες και μίνι μάρκετ.

 Ο Κρυφός είναι ένας γραφικός βοτσαλωτός όρμος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Αν και η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος, είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Λέρου.

 Η Μερικιά είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά και αλμυρίκια που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. 

 Το Παντέλι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα καθαρά νερά που βρίσκεται στην ακτή του ομώνυμου χωριού. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία που προσφέρει στους παραθεριστές της όλες τις ανέσεις που χρειάζονται.

 Ο Βρωμόλιθος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα καθαρά νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

 Ο Ξηρόκαμπος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά και αρμυρίκια που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές. Στην περιοχή, λειτουργούν πολυάριθμα καταδυτικά κέντρα.

 Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε

 Στα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνονται τα ψάρια, τα τυριά, η μυζήθρα και το τσίτσιρι, η γκαφάβα, ένα αιγυπτιακό τροπικό φρούτο που συναντάμε μόνο στη Λέρο, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού σταφύλι, το κυδώνι και η ντομάτα.

 Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη σουμάδα, το κατσικάκι με σάλτσα λεμονιού, το γεμιστό λάχανο, τις τυρόπιτες, τις κουκουβάδες, ένα πιάτο με μαριναρισμένο ψάρι και δεντρολίβανο, το καπνιστό χταπόδι, τα τηγανητά μύδια, την κακαβιά, την πατσαβουρόπιτα, τα ξεροτήγανα και τα πουγκάκια, ένα ντόπιο γλυκό με αμύγδαλο.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

  • Κάθε άνοιξη πραγματοποιείται το Καρναβάλι της Λέρου στην παραλία του Λακκίου. Το καρναβάλι διακρίνεται για τις χρωματιστές στολές και τις μάσκες, γνωστές ως καμουζέλες, τη ζωηρή του ατμόσφαιρα και την όμορφη παρέλαση.
  • Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται στη Λέρο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Φουσκωτών Σκαφών.
  • Κάθε 17 Ιουλίου πραγματοποιείται στο χωριό Αγία Μαρίνα η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή της Λέρου που γίνεται προς τιμήν της πολιούχου του νησιού.
  • Κάθε 25 Ιουλίου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Αλωνάρη στην περιοχή της Γούρνας. Το φεστιβάλ φιλοξενεί την αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος που ακολουθείται από τοπικό παραδοσιακό χορευτικό γλέντι.
  • Κάθε 15 Αυγούστου τελείται στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παραδοσιακές γιορτές της Λέρου.
  • Κάθε 27 Αυγούστου πραγματοποιείται η Γιορτή του Κρασιού στο χωριό Ξηρόκαμπος. Το γλέντι ακολουθεί παραδοσιακή μουσική, χορός και φαγητό.
  • Κάθε Αύγουστο γίνονται οι Ναυταθλητικοί Αγώνες Αλίντια στο χωριό Άλιντα. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλούς αθλητικούς αγώνες που διεξάγονται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
  • Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Δρυμώνα στην παραλία του Δρυμώνα. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει το γαστρονομικό φεστιβάλ της λεριανής κουζίνας που ακολουθείται από άφθονο κρασί και μουσική.
  • Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται η Γιορτή των Ψαράδων στο χωριό Παντέλι. Το φεστιβάλ ακολουθείται από παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό.
  • Κάθε 26 Σεπτεμβρίου τελείται η Μνήμη της Βύθισης της Βασίλισσας Όλγας στη Λέρο. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για τρεις ημέρες.

 Ένα από τα ωραιότερα νησιά των Δωδεκανήσων, η Λέρος, εκεί που όλα δένουν όμορφα και γλυκά, δημιουργώντας μια απόλυτη αρμονία και ισορροπία, είναι ό,τι αναζητάς από τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

 Κλείσε έγκαιρα τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια και το δωμάτιο ή το ξενοδοχείο που έχεις επιλέξει για τη διαμονή σου και έλα να ζήσεις μια αξιομνημόνευτη εμπειρία στο διάσημο νησί, που η θεά Άρτεμης έχτισε τον θρόνο της!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top