Η Σάμος είναι η γενέτειρα της θεάς Ήρας, της θεάς του αιθέρα, του Αρίσταρχου, του διάσημου αστροφυσικού που εξέθεσε πρώτος τη θεωρία της περιστροφής της γης και του μεγάλου αρχαίου μαθηματικού Πυθαγόρα.
Θα βρείτε ίχνη της παρουσίας τους, καθώς ανακαλύπτετε τα αρχαιολογικά μνημεία, τα δροσερά, καθαρά νερά της Σάμου, τα ανέγγιχτα ορεινά χωριά, τα νόστιμα τοπικά φαγητά και το υπέροχο γλυκό κρασί του νησιού κατά τη διαμονή σας εκεί.
Πώς μπορώ να πάω στη Σάμο για διακοπές;
Η Σάμος διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις κάθε χρόνο. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται αεροπορικές πτήσεις από πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί συνήθως μία ώρα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να φτάσετε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από επτά έως οκτώ ώρες. Παράλληλα, η Σάμος συνδέεται επίσης με τα νησιά Χίο, Φούρνους, Λέσβο και Ικαρία μεταξύ άλλων.
Λίγα λόγια για την ιστορία & τη μυθολογία της Σάμου
Σύμφωνα με πολλές αφηγήσεις, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν μυθικά τέρατα που προκαλούσαν σεισμούς και γεωλογικές ανακατατάξεις και ονομάζονταν Νηιάδες ή Μινυάδες. Μάλιστα, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του νησιού υπάρχει πλειάδα ευρημάτων οστών από παλαιολιθικά ζώα.
Η Σάμος θεωρείται ο τόπος γέννησης της θεάς Ήρας. Λέγεται ότι η Ήρα γεννήθηκε στις όχθες του ποταμού Ίμβρασου ή Ηραίου ποταμού στα νότια του νησιού. Στις μέρες μας, σώζεται ο αρχαίος ναός που χτίστηκε από τους Σαμίους προς τιμήν της θεάς στη περιοχή Ηραίον.
Στην πρώτη του μορφή τον 13ο αιώνα, ο ναός ήταν ξύλινος και περιείχε ένα ξύλινο ξόανο της θεάς (λατρευτικό ομοίωμα). Η Ήρα, λοιπόν, ήταν η κατεξοχήν θεά-προστάτιδα του νησιού. Ένας άλλος μύθος συνδέει το νησί με τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας.
Ο Διόνυσος, θεός προερχόμενος από τη Μικρά Ασία, λέγεται ότι είχε μεταξύ άλλων διαμάχη και με τις Αμαζόνες, οι οποίες κυνηγημένες κατέφυγαν στη Σάμο. Ο Διόνυσος τότε ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού για να τις βρει. Οι Σάμιοι τον βοήθησαν και αυτός για να τους το ανταποδώσει τους δίδαξε πώς να καλλιεργούν τα αμπέλια και να παράγουν κρασί.
Τέλος, τους χάρισε, σύμφωνα με το μύθο, το κλήμα που βγάζει το περίφημο μοσχάτο σταφύλι, το οποίο παράγει το γνωστό σε όλο τον κόσμο σήμερα για τη γεύση και το άρωμά του, σαμιώτικο γλυκό κρασί.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας επιβεβαιώνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Σάμου ήταν οι Πελασγοί, οι οποίοι καθιέρωσαν τη λατρεία της θεάς Ήρας, των Λελέγων, των Φοινίκων και των Κάρων κατά τα νεολιθικά χρόνια.
Η Σάμος έγινε μία από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Ιωνίας επί του τυράννου Πολυκράτη, ενώ η αρχαία πόλη της Σάμου χτίστηκε στη θέση του χωριού Πυθαγόρειο και γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. αποτελώντας σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο για τον ελληνικό κόσμο και τεράστια ναυτική δύναμη.
Η Χρυσή Εποχή της Σάμου σηματοδοτήθηκε από τον τύραννο Πολυκράτη. Εκείνη την περίοδο, το νησί χρησίμευε ως κέντρο γραμμάτων, τεχνών και επιστημών και ήταν η πατρίδα του διάσημου μαθηματικού Πυθαγόρα, του φιλοσόφου Επίκουρου, του μυθογράφου Αισώπου και του αστρονόμου Αρίσταρχου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι ο ήλιος ήταν το κέντρο του σύμπαντος.
Τότε δημιουργήθηκαν οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένου του ναού της Ήρας και του Ευπαλινείου ορύγματος. Οι Σάμιοι βοήθησαν τους Αθηναίους κατά τη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.), ενώ συμμετείχαν και στη μάχη της Μυκάλης κατά του περσικού στόλου.
Ωστόσο, οι Σπαρτιάτες κυβέρνησαν τη Σάμο κατά τους Πελοποννησιακούς Πολέμους, ενώ αργότερα το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Έπειτα, περιήλθε στην κυριαρχία των Βενετών και των Γενουατών, μέχρι που περιήλθε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453.
Ο πληθυσμός της Σάμου έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Ωστόσο, οι Μεγάλες Δυνάμεις έδωσαν το νησί πίσω στους Τούρκους, ως ημιαυτόνομο, υπό τη διοίκηση ενός χριστιανού πρίγκιπα την περίοδο της Ηγεμονίας της Σάμου. Η Σάμος ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1912.
Η πρωτεύουσα του νησιού
Η πόλη της Σάμου είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του χάρτη και αποτελεί το διοικητικό του κέντρο. Ο πυρήνας της νυχτερινής ζωής επικεντρώνεται στην πλατεία του Πυθαγόρα.
Η Σάμος συνδέεται με το Βαθύ και ολόκληρη η περιοχή θεωρείται πρωτεύουσα της Σάμου, η οποία έχει πληθυσμό γύρω στους 5.900 κατοίκους. Ολόκληρο το νησί έχει πληθυσμό γύρω στους 33.000 κατοίκους. Το Βαθύ είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Σάμου, χτισμένο αμφιθεατρικά στις βουνοπλαγιές, με θέα την πόλη του νησιού. Το μαγευτικό τοπίο στολίζεται με νεοκλασικά σπίτια και παλιά ενετικά κτίρια.
Το χωριό έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με γοητευτικά σπίτια, στενά σοκάκια και γραφικές γειτονιές. Μνημεία που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Τα καλύτερα αξιοθέατα που θα δεις στη Σάμο
Το «Σεντούκι του θησαυρού» ενός αρχαιολόγου
Η Σάμος έχει μια πληθώρα αρχαιοελληνικών θησαυρών και αξιοθέατων που μπορείτε να ανακαλύψετε. Ανάμεσά τους, τα τείχη του Πολυκράτη, το Αρχαίο Θέατρο, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και το καταπληκτικό Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα από τα μεγάλα τεχνικά επιτεύγματα όλων των εποχών. Τέλος, ο Ναός της Ήρας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαίας Ελλάδας.
Τα στιβαρά πλοία της Σάμου
Το πεύκο της Σάμου είναι πιο σκληρό και ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες από άλλα είδη ξύλου. Η άριστη ποιότητά του οδήγησε στο να γίνει η ναυπηγική βιομηχανία σημαντική ενασχόληση στο νησί. Μπορείτε ακόμα να δείτε έναν από τους τελευταίους «ταρσανάδες» (ή ναυπηγεία) αυτής της περιόδου στον Άγιο Ισίδωρο.
Το Σπήλαιο του Πυθαγόρα
Το Σπήλαιο του Πυθαγόρα βρίσκεται στις βουνοπλαγιές του Κέρκη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μαθηματικός Πυθαγόρας κρύφτηκε σε αυτό το σπήλαιο, όταν ο τύραννος Πολυκράτης τον κατηγόρησε για διαφθορά. Υπάρχει επίσης μια άλλη εκδοχή της ιστορίας που λέει ότι ο Πυθαγόρας χρησιμοποίησε το σπήλαιο ως ιερό για να συλλογίζεται ανενόχλητος φιλοσοφικά ζητήματα.
Το σπήλαιο βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από τον Κάμπο Μαραθόκαμπου και είναι προσβάσιμο μέσω ενός μεγάλου χωματόδρομου. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σύντομη διαδρομή σε έναν απότομο βράχο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο σπήλαιο.
Το Καρλόβασι
Το Καρλόβασι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Σάμου που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Σάμου. Το Καρλόβασι έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του που διακρίνεται για τα νεοκλασικά κτίρια, τα παραδοσιακά σπίτια και τα κομψά αρχοντικά του.
Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν τους καταρράκτες του χωριού για τη φυσική τους ομορφιά, τις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι για την τροπική ομορφιά τους και τα ίχνη του Βυζαντινού Κάστρου.
Το χωριό Μυτιληνιοί
Το χωριό της Μυτιλήνης είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χάρτη της Σάμου. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε μια εύφορη κοιλάδα. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της περιοχής είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Η Μυτιλήνη είναι γνωστή για την παραγωγή του εξαίρετου σαμιώτικου κρασιού.
Το χωριό Σπαθαραίοι
Το χωριό Σπαθαραίοι είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι χτισμένο στις βουνοπλαγιές του Μπουρνιά. Οι Σπαθαραίοι φημίζονται για την εκπληκτική θέα που προσφέρουν στη νοτιοδυτική Σάμο και στα Δωδεκάνησα.
Είναι ένα γοητευτικό χωριό που διακρίνεται για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και τη γραφική πλατεία. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο είναι η πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε το 1580. Οι Σπαθαραίοι είναι γνωστοί για το παρθένο ελαιόλαδο που βγάζουν, το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε. Στις 15 Αυγούστου, στο χωριό γίνονται μερικά από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.
Οι Καταρράκτες στο Καρλόβασι
Ένα γραφικό μονοπάτι με πινακίδες εξασφαλίζει πρόσβαση στους καταρράκτες από το χωριό Ποτάμι. Αν θέλετε να συνεχίσετε, θα πρέπει να ανεβείτε εξήντα ξύλινα σκαλοπάτια ή να ανεβείτε μέσα από το ποτάμι με τη χρήση σχοινιών. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης του Καρλοβάσι έχει ύψος πέντε μέτρα, Μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στη μικρή λίμνη που σχηματίζεται κάτω από αυτόν.
Ο υδροβιότοπος της Αλυκής
Ο υδροβιότοπος της Αλυκής είναι μια σημαντική περιοχή ποικίλων αποδημητικών πτηνών που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και η συνολική της έκταση εκτείνεται σε 1,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Αλυκή έχει υψηλή οικολογική σημασία και έχει ανακηρυχθεί ως ένα σημαντικό φυσικό καταφύγιο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Σάμου
Η Αρχαία Πόλη του Πυθαγορείου ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας. Ο αρχαίος οικισμός κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στη νοτιοδυτική πλευρά του σημερινού λιμανιού του Πυθαγορείου.
Η πόλη πήρε το όνομά της από το όνομα του μεγάλου μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα. Η περιοχή αναπτύχθηκε γρήγορα σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα, λόγω της στρατηγικής της θέσης.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ηραίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σάμος ήταν η γενέτειρα της θεάς Ήρας. Το Ηραίο καθιερώθηκε ως ιερό κατά τους γεωμετρικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Την εποχή του Πολυκράτη ο ναός απέκτησε την τελική του μορφή.
Το Ηραίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το ιερό συνδέθηκε διοικητικά και πολιτικά με την αρχαία πόλη της Σάμου, η οποία είναι προσβάσιμη από την Ιερά Οδό, τμήματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα. Σημαντικά ευρήματα εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου.
Τα Ιαματικά Λουτρά ή Θέρμα ήταν ένα ογκώδες συγκρότημα λουτρών που κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. Στη δυτική πλευρά του Πυθαγορείου υπήρχαν αποδυτήρια, εγκαταστάσεις για κρύα και ζεστά μπάνια, οκταγωνική πισίνα και χώρος για σάουνα.
Τα λουτρά ενσωματώθηκαν σε έναν οργανωμένο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της αρχαίας πόλης της Σάμου μαζί με το γυμνάσιο, το στάδιο και την αρένα. Το στάδιο της αρχαίας πόλης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της Αρχαίας Ελλάδας.
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές του 6ου αιώνα π.Χ. και το 7ο θαύμα της αρχαιότητας. Η ακρίβεια της σήραγγας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των υψηλών αρχιτεκτονικών γνώσεων των μηχανικών της Ελλάδας εκείνης της περιόδου.
Η σήραγγα κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνειο την περίοδο της τυραννίας του Πολυκράτη για να τροφοδοτεί με νερό την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Σάμου.
Τα Πολυκράτεια Τείχη κατασκευάστηκαν με σκοπό την προστασία της αρχαίας πόλης της Σάμου. Τα τείχη είχαν μήκος 6.430 μέτρα και κάλυπταν μια έκταση 1,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σήμερα, μερικά τμήματα των τειχών είναι τα μόνα σωζόμενα κατάλοιπα.
Τα κάστρα και οι πύργοι
Το Κάστρο του Λυκούργου κατασκευάστηκε στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού του Πυθαγορείου κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. Το 1475, το κάστρο εγκαταλείφθηκε καθώς κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.
Μία από τις κορυφαίες μορφές της Επανάστασης του 1821, ο Λυκούργος Λογοθέτης, ανέλαβε το έργο της οχύρωσης ολόκληρου του κάστρου με τη βοήθεια των Σαμίων.
Στο ψηλότερο σημείο του λόφου κτίστηκε ο ιστορικός ναός της Μεταμόρφωσης μετά από πρωτοβουλία του Λυκούργου Λογοθέτη σε ανάμνηση της νίκης της Σάμου κατά των Οθωμανών που έγινε στο στενό της Μυκάλης τον Αύγουστο του 1824.
Το Κάστρο του Ποταμιού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικισμού Καρλόβασι. Η περιοχή φιλοξενεί ίχνη βυζαντινού κάστρου μαζί με λείψανα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μεταξύ 12ου και 14ου αιώνα.
Ο Πύργος του Λογοθέτη βρίσκεται στην περιοχή του κάστρου του Λυκούργου. Ο πύργος επισκευάστηκε κατά το οχυρωματικό έργο του Λυκούργου Λογοθέτη το 1824 και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα και κατοικία της οικογένειας Λογοθέτη. Σήμερα, ο πύργος λειτουργεί ως μουσείο.
Ο Πύργος της Σαρακίνη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Σάμου και χτίστηκε από τον Νικόλαο Σαρακίνη το 1577, με σκοπό την προστασία του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών. Είναι ένας τριώροφος ορθογώνιος πύργος που διακρίνεται για την οχυρωματική αρχιτεκτονική του.
Τα μουσεία του νησιού
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου βρίσκεται στο Βαθύ. Οι εκθέσεις στεγάζονται σε δύο διαφορετικά κτίρια. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, αγγεία, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, ξύλινα αντικείμενα και πήλινα ειδώλια.
Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι το κολοσσιαίο άγαλμα του Κούρου της Σάμου με ύψος πέντε μέτρων. Το άγαλμα είναι ο μεγαλύτερος σωζόμενος κούρος της Ελλάδας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου βρίσκεται στην πόλη του Πυθαγορείου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αρχαίες στήλες, πορτρέτα αυτοκρατόρων και κεραμικά αντικείμενα. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το καθιστό άγαλμα του Αιάκη, αφιερωμένο στην Ήρα.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Σάμου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τον ιερό μανδύα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το έργο της Σταύρωσης του Χριστού από τον Θεόδωρο Πουλάκο, ιερά φιλοτεχνημένα δισκοπότηρα και μια σπάνια συλλογή βιβλίων.
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Καρλόβασι. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αγροτικά, αστικά και λαογραφικά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή του νησιού. Τα εκθέματα καλύπτουν μια χρονολογική περίοδο από το 1870 έως το 1955.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σάμου στεγάζεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικολάου Δημητρίου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1997, με σκοπό να παρουσιάσει την καθημερινή ζωή του νησιού μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν γεωργικά εργαλεία, αντικείμενα παραδοσιακής παραγωγής τυριού και δείγματα από την αστική ζωή της Σάμου.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Μυτιληνιοί. Το μουσείο αποτελείται από το παλαιοντολογικό μουσείο και το μουσείο φυσικής ιστορίας. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν παλαιοντολογικά απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα, αντίγραφα ψαριών και μοντέλα πλοίων μαζί με μια βοτανική συλλογή.
Το Βυρσοδεψείο της Σάμου στεγάζεται σε ένα δερματοποιείο στο Καρλόβασι. Σήμερα, το κτίριο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παρουσιάζει την ανάπτυξη της παραγωγής και εμπορίας δέρματος της Σάμου.
Το Μουσείο Σαμιακού Οίνου εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005, με σκοπό την παρουσίαση της ιστορίας του σαμιακού κρασιού και της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Στο κτίριο του μουσείου στεγαζόταν ένα ιδιωτικό οινοποιείο.
Στα εκθέματα θα βρείτε παραδοσιακά εργαλεία οινοποίησης, εργαστηριακά όργανα, βαρέλια και μπουκάλια κρασιού μαζί με έγγραφα και βραβεία. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ή να αγοράσουν τα κρασιά της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών στο ειδικό κατάστημα του μουσείου.
Μάθετε Ακόμα: Άνδρος: Το νησί που θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά!
Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη Σάμο
Παρατήρηση πουλιών: Η χλωρίδα και η πανίδα της Σάμου είναι αρκετά αξιοσημείωτη. Το νησί έχει το τέλειο περιβάλλον για χιλιάδες αυτόχθονα και αποδημητικά πουλιά. Στην πραγματικότητα, η Σάμος αντιπροσωπεύει πολλές περιοχές με υψηλή οικολογική αξία που χρησιμεύουν ως κύριοι σταθμοί και καταφύγια αποδημητικών πτηνών.
Ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Σάμου θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε περισσότερα από 139 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του Φλαμίνγκο, του Αμπελουργού, του Μουστακογλαρόνου, του Χωραφοσπουργίτη, της Χουλιαρομύτας, του Κιρκινέζι, του Σπιζαετού και της Κουκουβάγιας Τυτούς.
Οι περιοχές για παρατήρηση πουλιών περιλαμβάνουν τους υγροτόπους της Αλυκής και της Γλυφάδας, το φαράγγι των Αηδόνα στους Βουρλιώτες και το όρος Κέρκης.
Ποδηλασία: Η εξοχή της Σάμου είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Κάθε καλοκαίρι, οι ποδηλάτες επισκέπτονται τα πολυάριθμα μονοπάτια του νησιού, όπως αυτό που ξεκινά από το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο Ποτάμι και οδηγεί προς τα χωριά Καρλόβασι και Κοκκάρι.
Σπηλαιολογία: Η Σάμος είναι ποικισμένη με πολλά επιβλητικά σπήλαια. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια είναι αυτό του Πυθαγόρα και το σπήλαιο του Κακοπεράτου.
Καταδύσεις: Η ακτογραμμή της Σάμου προσφέρει πολλές συναρπαστικές εμπειρίες για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ο ύφαλος του Κάστρου, ο όρμος της Γλυκόρισας, ο βράχος της Καραβόπετρας, το Κανόνι και το τείχος της Παναγίας είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για κατάδυση. Καταδυτικά κέντρα θα βρείτε στις περιοχές Καρλόβασι, Κοκκάρι και Πυθαγόρειο.
Ιππασία: Η Σάμος προσφέρει αναζωογονητικές εμπειρίες ιππασίας κατά μήκος της ακτής. Σχολές ιππασίας μπορείτε να βρείτε στην περιοχή της Καμάρας.
Αναρρίχηση: Το άγριο βραχώδες τοπίο της Σάμου δημιουργεί ένα φυσικό αναρριχητικό πεδίο με εννέα τομείς διαφορετικού αναρριχητικού στυλ. Το νησί κυριαρχείται από την ορεινή περιοχή Καρβούνι στη δυτική πλευρά και την ορεινή περιοχή του Κέρκη στη βορειοανατολική πλευρά. Η κορυφή Βίγλα είναι το υψηλότερο σημείο της Σάμου, σε υψόμετρο 1.434 μέτρα, ενώ η κορυφή Καρβούνη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.095 μέτρα.
Windsurfing: Οι παραλίες Κάμπος και Κοκκάρι είναι ιδανικές για τους λάτρεις του windsurfing. Κέντρα αυτού του θαλάσσιου σπορ θα βρείτε στην παραλία του Κοκκαρίου.
Οι παραλίες της Σάμου
Η παραλία Άσπρες ή Φουρνάκι είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη και αρκετά ήσυχη παραλία, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας!
Τα Αυλάκια είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Τα αλμυρίκια και οι υψωμένοι βράχοι δημιουργούν όμορφα τοπία. Είναι μια όμορφη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία.
Το Καρλόβασι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της Σάμου με πλήθος
Ο Κέδρος έχει υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και μια ακτή που συνδυάζει βότσαλα και αμμουδιά. Είναι μια από τις πιο καθαρές και όμορφες παραλίες της Σάμου, που αξίζει να επισκεφθείτε.
Η Κέρβελη είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.
Το Κοκκάρι βρίσκεται στα βορειοδυτικά και αποτελεί μια πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες με εκλεκτά θαλλασινά πιάτα.
Τα Λεμονάκια είναι ένας απάνεμος αμμώδης κόλπος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα γαλαζοπράσινα νερά και οι ψηλοί βράχοι με την καταπράσινη βλάστηση δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς.
Ο Λιμνιώνας είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά με σμαραγδένια, καθαρά νερά και πλούσια βλάστηση, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.
Το Μεγάλο Σεϊτάνι είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Σάμου που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που απλώνεται στο στόμιο του φαραγγιού του Κακοπεράτου.
Τα Πλατανάκια είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Οι βραχώδεις σχηματισμοί και η πυκνή βλάστηση δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηικό που δεν πρέπει να χάσετε.
Το Ποτάμι είναι μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι επίσης μια από τις πιο όμορφες και εξωτικές παραλίες της Σάμου.
Το Ποτοκάκι είναι μια παραλία με μεγάλη ακτογραμμή που διαθέτει βότσαλο, αλλά καθαρά, γαλάζια νερά και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά.
Η Ψιλή Άμμος Μαραθόκαμπος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά και ξεχωρίζει για την ομορφιά της.
Η Τσαμαδού είναι μια μεγάλη παραλία με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες και οργανωμένες παραλίες που θα βρείτε. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες και beach bar.
Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ
Η Σάμος φημίζεται για το σαμιώτικο γλυκό κρασί, το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και το παρθένο ελαιόλαδο. Κατά την άφιξή σας στο νησί, πρέπει συνιστούμε να δοκιμάσετε τα μπουρέκια, τα μποξαδάκια, το τουρλού, τις καραβίδες με κρεμμύδια και πιπεριές και τα κατιμέρια.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Κάθε Μάρτιο πραγματοποιείται η Γιορτή Πορτοκαλιού στο χωριό Μύλοι. Το φεστιβάλ συνοδεύεται από δωρεάν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και μαρμελάδες πορτοκαλιού.
- Κάθε καλοκαίρι στη Χώρα γίνεται το Φεστιβάλ Καρλοβασίας. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.
- Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται η Γιορτή των Ψαράδων στο χωριό Πυθαγόρειο. Δωρεάν κρασί και φαγητό με ψάρι σερβίρονται στους επισκέπτες με τη συνοδεία μουσικής και χορού.
- Κάθε 17 Ιουλίου πραγματοποιείται στο χωριό Βουρλιώτες η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας.
- Κάθε 15 Αυγούστου πραγματοποιείται στο χωριό Βαθύ η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή της Παναγίας.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται επίσης η Γιορτή του Κρασιού στο χωριό Βαθύ. Το κρασί της Σάμου φημίζεται για τη ντελικάτη γεύση του.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών, όπου συμμετέχουν πολυάριθμοι ταλαντούχοι διεθνείς και ντόπιοι καλλιτέχνες.
- Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και το Ireon Music Festival στην παραλία του Ηραίου.