Λαμπερές πόλεις και παραδοσιακά χωριά. Μεσαιωνικά κάστρα και βυζαντινά φρούρια. Γοητευτικά χωριά και ιστορικές εκκλησίες. Κατάφυτα φαράγγια και άγονα βουνά. Δασικά μονοπάτια και ατελείωτες παραλίες. Ιαματικές πηγές και απολιθωμένα οστά. Γόνιμες κοιλάδες και υπέροχοι καταρράκτες.
Το νησί της Εύβοιας είναι μόνο ένας απόηχος της προϊστορικής ηπειρωτικής γης που είναι αν και σκληρά λαβωμένη τα τελευταία έτη, λόγω των πυρκαγιών, ήταν και είναι προικισμένη με όμορφες περιοχές για διακοπές, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή ακόμα και το χειμώνα. Ένας ολόκληρος κόσμος αντιθετικών τοπίων είναι έτοιμος να σας συνεπάρει!
Η βόρεια πλευρά της Εύβοιας θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού που συνδυάζει κατάφυτα ορεινά τοπία με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο. Γραφικά χωριά και αρχαιολογικά μνημεία είναι διάσπαρτα στα ορεινά τοπία με τα πυκνά πευκοδάση και τους ελαιώνες.
Περιηγηθείτε στα υπέροχα μονοπάτια για να ανακαλύψετε την παρθένα φύση του βόρειου τμήματος του νησιού με τοπία απέραντης φυσικής ομορφιάς. Ανάμεσα στο Αιγαίο και τον Ευβοϊκό Κόλπο βρίσκεται η κεντρική πλευρά του νησιού, πλούσια σε ποικιλομορφία με θαυμάσια τοπία.
Η καρδιά της Εύβοιας περικλείεται από την πανέμορφη πρωτεύουσα της Χαλκίδας, τα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία της Ερέτριας, το μπαλκόνι του Αιγαίου, γνωστό ως Κύμη, που θα σας κόψει την ανάσα!
Η νότια πλευρά του νησιού είναι προικισμένη με όμορφα φαράγγια και πυκνή βλάστηση, όμορφες αμμουδιές, το γραφικό αρχιπέλαγος του Αιγαίου, το θρυλικό Κάβο Ντόρο και τα μοναδικά Δρακόσπιτα!
Θεαματικά φαράγγια, γοητευτικά χωριά με κόκκινες κεραμοσκεπές που στολίζουν τις πλαγιές των βουνών και ξύλινες γέφυρες που περνούν πάνω από ποτάμια, άγρια βουνά με δάση καστανιάς και όμορφους καταρράκτες, άφθονα φυσικά τοπία, ένας ολόκληρος κόσμος αντιθετικών τοπίων είναι έτοιμος να σας υποδεχτεί σήμερα κιόλας!
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις πληροφόριες που χρειάζεστε για να περάσετε τις πιο αξέχαστες διακοπές της ζωής σας κατά τη διαμονή σας στην όμορφη Εύβοια.
Πώς πάω στην Εύβοια;
Πολλά ferryboat εκτελούν δρομολόγια προς το νησί της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δρομολόγια από Αρκίτσα προς Αιδηψό και Αγιόκαμπο έως Γλύφα για πρόσβαση στη Βόρεια Εύβοια σε καθημερινή βάση όλο το χρόνο.
Επίσης, υπάρχουν δρομολόγια από Ωρωπό προς Ερέτρια για να φτάσετε στην Κεντρική Εύβοια, αλλά και δρομολόγια από Αγία Μαρίνα προς Στύρα και από Ραφήνα προς Μαρμάρι.
Φυσικά, η Εύβοια συνδέεται και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για να φτάσετε στη Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών προς Λαμία και να βγείτε στην έξοδο προς Αρκίτσα. Συνεχίζοντας αυτόν τον δρόμο, θα περάσετε τη γέφυρα της Χαλκίδας και θα φτάσετε στην Κεντρική Εύβοια.
Για να φτάσετε στη Νότια Εύβοια θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών προς Λαμία και να βγείτε στην έξοδο προς Σχηματάρι. Ένας άλλος τρόπος για να φτάσετε στη Νότια Εύβοια είναι να φτάετε στο λιμάνι της Ραφήνας και να πάρετε το καραβάκι για την πόλη της Καρύστου.
Εκτός από τα παραπάνω, έχετε και την επιλογή του τρένου από τον Κεντρικό Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα για να ταξιδέψετε στην πόλη της Χαλκίδας. Σε δύο ώρες περίπου θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας.
Η ιστορία & η μυθολογία της Εύβοιας
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Τιτάνες. Όταν οι Γίγαντες έφτασαν στο νησί της Εύβοιας, πολέμησαν εναντίον των Τιτάνων με σκοπό να το κατακτήσουν. Οι μάχες μεταξύ των μυθολογικών θεοτήτων ήταν τόσο βίαιες, που κάθε φορά που συγκρούονταν γινόταν ένας σεισμός.
Κάθε σεισμός των προϊστορικών χρόνων αποδόθηκε στις μάχες μεταξύ των Τιτάνων και των Γιγάντων. Ένας άλλος μύθος που σχετίζεται με το νησί είναι ότι η Εύβοια χωρίστηκε με ένα χτύπημα της τρίαινας του Θεού Ποσειδώνα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι τα πολύτιμα νερά της Αιδηψού άρχισαν να ρέουν όταν ο θρυλικός Ήφαιστος χτύπησε τη στεριά με το σφυρί του, ως χάρη στη θεά Αθηνά που πίστευε ότι οι πηγές θα διατηρούσαν υγιή και θα δυνάμωναν τον Ηρακλή.
Τέλος, η Εύβοια είναι μια από τις πιθανές γενέτειρες της θεάς Ήρας. Ο μύθος υποδηλώνει ότι η Ήρα ανατράφηκε στο όρος Όχη από τη νύμφη Μάκρη.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Εύβοια κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην Παλαιολιθική περίοδο, ενώ σημαντικά έγγραφα μαρτυρούν ότι οι Ίωνες εγκαταστάθηκαν στο νησί το 1200 π.Χ. Οι κύριες πηγές απασχόλησης του πληθυσμού του νησιού ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ αργότερα στράφηκαν στη ναυτιλία και το εμπόριο, με τη Χαλκίδα και την Ερέτρια να είναι οι σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του νησιού.
Οι εξαγωγές κεραμικής έκαναν τη Χαλκίδα διάσημη, ενώ η Ερέτρια ήταν μια φημισμένη ναυτική πόλη μέχρι το τέλος της κληρονομικής βασιλείας στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., όταν αναδύθηκε το νέο σύστημα διακυβέρνησης της ολιγαρχίας.
Κατά τους αρχαίους χρόνους, η Εύβοια ήταν μια πολύ ισχυρή περιοχή και οι κάτοικοι της Χαλκίδας και της Ερέτριας αποίκησαν τα νησιά του Αιγαίου, τη Μακεδονία και την Ιταλία, μέχρι που έγινε ο εμφύλιος πόλεμος του Ληλάντιου μεταξύ των δύο ισχυρών πόλεων.
Στους κλασικούς χρόνους, οι Πέρσες επιτέθηκαν στο νησί και κατέστρεψαν την πόλη της Χαλκίδας. Μετά τις επιθέσεις, η Χαλκίδα, η Ερέτρια και η Ιστιαία συμμετείχαν στην Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, οι πόλεις της Εύβοιας έχασαν την αυτονομία τους.
Ωστόσο, η Κάρυστος ήκμασε χάρη στο περίφημο μάρμαρό της, η Αιδηψός προσέλκυσε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες με τις ιαματικές πηγές της και η Χαλκίδα ήκμασε ως το κέντρο των δραστηριοτήτων του νησιού.
Στη συνέχεια, το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ως κύρια ναυτική βάση τους. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στο νησί χτίστηκαν μια σειρά από εκκλησίες και μοναστήρια, παρόλο που η Εύβοια δεχόταν συχνά επιθέσεις από πειρατικές επιδρομές.
Η Εύβοια ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο μετά την Τέταρτη Σταυροφορία και χωρίστηκε σε τρία φέουδα υπό την προστασία και την κυριαρχία της Ενετικής Δημοκρατίας.
Αν και η πόλη της Χαλκίδας ήταν καλά οχυρωμένη, ο Μεχμέτ Β’ την κατέλαβε τον Ιούλιο του 1470 και η Εύβοια περιήλθε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Εύβοια έγινε ξανά μέλος της Ελλάδας το 1833.
Η πρωτεύουσα της Εύβοιας
Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα της Εύβοιας που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Η Χαλκίδα είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, αλλά και η κύρια πύλη του νησιού που συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω της γέφυρας του Στενού του Ευρίπου.
Τα σημαντικότερα μνημεία της Χαλκίδας είναι ο παραθαλάσσιος πεζόδρομος, το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο, το ορόσημο Κόκκινο Σπίτι, το Οθωμανικό Τζαμί, το αρχιτεκτονικό κόσμημα του Δημαρχείου και το επιβλητικό Ενετικό Φρούριο του Καράμπαμπα.
Οι λάτρεις των εξερευνήσεων μπορούν να επισκεφθούν το ορεινό χωριό Στενή για τις ψησταριές του με το υπέροχο φαγητό, το παραθαλάσσιο χωριό Πολιτικά για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Περιβλέπτου και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Λευκαντίου.
Τα καλύτερα αξιοθέατα της Εύβοιας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ερέτριας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ερέτριας είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης της Ερέτριας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια της αρχαίας πόλης με αμυντικές οχυρώσεις που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς χρόνους.
Τα λείψανα της αρχαίας Ερέτριας σώζονται διάσπαρτα κάτω από τη σύγχρονη πόλη σε όλη την περιοχή της ακτής μέχρι την πλαγιά του λόφου στα βόρεια.
Τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου περιλαμβάνουν τον ναό του Δαφνοφόρου Απόλλωνα που χρησίμευε ως θρησκευτικό κέντρο λατρείας, το Ισείον που χρησίμευε ως τόπος λατρείας των θεοτήτων της Αιγύπτου, την οικία των Ψηφιδωτών που διακρίθηκε για τα κομψά βοτσαλωτά μωσαϊκά του που απεικονίζουν μυθολογικές σκηνές, τον Μακεδονικό τάφο των Ερώτων που χρησίμευε ως θολωτός ταφικός θάλαμος και το αρχαίο θέατρο που είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά θέατρα της χώρας. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας.
Το Κάστρο του Castello Rosso
Το Κάστρο του Castello Rosso δεσπόζει στους πρόποδες του όρους Όχη. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενετικά κάστρα του νησιού που βρίσκεται στην περιοχή της Καρύστου. Ο επιβλητικός λόφος Montofoli οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Βυζαντινούς το 1030.
Το Castello Rosso χτίστηκε στα θεμέλια του βυζαντινού κάστρου από τον βαρόνο Ravano D’Alle Carceri το 1209. Ωστόσο, το φρούριο καταλήφθηκε από τους Φράγκους και αργότερα από τους Ενετούς για έναν αιώνα.
Κατά την Τουρκοκρατία οχυρώθηκε ξανά από τους Τούρκους. Σήμερα, τα αμυντικά τείχη είναι τα μοναδικά σωζόμενα κατάλοιπα. Το Castello Rosso προσφέρει πανοραμική θέα στον κόλπο της Καρύστου.
Το φρούριο του Καράμπαμπα
Το φρούριο του Καράμπαμπα, γνωστό και ως Κάνηθος, δεσπόζει στη στρατηγική θέση της ηπειρωτικής ακτής της πόλης της Χαλκίδας. Το φρούριο κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς το 1684 με σκοπό την προστασία της πόλης από τους Ενετούς.
Το φρούριο πολιορκήθηκε από τους Ενετούς του Μοροζίνι το 1688, ωστόσο, οι Οθωμανοί κατάφεραν να το κυριαρχήσουν μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, γνωστή και ως Μονή Γαλατάκη, είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού που βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Βάθειας.
Το μοναστήρι χτίστηκε στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ασκληπιού από τους μοναχούς που κυνηγήθηκαν από τις δυνάμεις των Οθωμανών κατά τον 15ο αιώνα. Ωστόσο, σήμερα έχει μετατραπεί σε γυναικείο μοναστήρι.
Το μοναστήρι διακρίνεται για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική του, την κατάφυτη βλάστηση και την πανοραμική του θέα προς τα βουνά και τη θάλασσα. Σήμερα, οι καλόγριες ασχολούνται με την κατασκευή χειροποίητων περσικών χαλιών. Τα κελιά της Μονής μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί.
Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του νησιού που βρίσκεται στην καρδιά ενός κατάφυτου λόφου στην περιοχή της Κύμης. Το μοναστήρι διαθέτει οχυρή αρχιτεκτονική που καθιερώθηκε από τους μοναχούς του Αγίου Όρους τον 16ο αιώνα.
Το μοναστήρι κατοικείται από μοναχές που ασχολούνται με το κέντημα με χρυσοκλωστή και την αγιογραφία, ενώ στο εσωτερικό της μονής λειτουργεί έκθεση χειροτεχνίας και εκκλησιαστική συλλογή. Η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού γίνεται στις 6 Αυγούστου.
Το Ιστορικό και Στρατιωτικό Μουσείο
Το Ιστορικό και Στρατιωτικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον Αναστάσιο Λιάσκο στο χωριό Κοντοδεσπότι. Το μουσείο εκθέτει μια μοναδική ιδιωτική συλλογή από όπλα όλων των ιστορικών περιόδων της χώρας και φωτογραφικό υλικό των ελληνικών πολέμων. Βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η διατήρηση των ιδανικών και των αρχών του Ελληνισμού.
Το Μουσείο Οίνου Τζιβάνη
Το Μουσείο Οίνου Τζιβάνη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Ο Γιώργος Τζιβάνης ίδρυσε το μουσείο για να διατηρήσει την πλούσια ιστορία της παράδοσης του νησιού στην παραγωγή του κρασιού. Μέσα στο μουσείο, μπορείτε να θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή εργαλείων οινοποίησης, όπως πατητήρια, θραυστήρες σταφυλιών, συσκευές απόσταξης, εργαλεία βαρελοποιίας και εργαλεία αμπελουργίας.
Το Δάσος του Καστανάλογγου
Το Δάσος του Καστανάλογγου είναι ένα αρχαίο δάσος με άγριες καστανιές που απλώνεται στις ανατολικές βουνοπλαγιές του όρους Όχη. Το δάσος έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Μπορείτε να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή είτε μέσω του παραδοσιακού μονοπατιού που συνδέει το δάσος με το φαράγγι του Δημοσάρη είτε μέσω της διαδρομής που εκτείνεται από το χωριό Μετόχι.
Το φαράγγι Δημοσάρη
Το φαράγγι Δημοσάρη είναι ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία και αξιοθέατα της Εύβοιας που βρίσκεται στις βουνοπλαγιές του όρους Όχη. Το φαράγγι είναι προικισμένο με καταπράσινη βλάστηση γεμάτο καστανιές, βελανιδιές, ελιές, όμορφα αγριολούλουδα, τρεχούμενες πηγές και καταρράκτες. Μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι από το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από το Πετροκάναλο κοντά στο χωριό Λεννοσαίοι που οδηγεί στην όμορφη παραλία Καλλιανού.
Τα βουνά του Κάβο Ντόρο
Τα βουνά του Κάβο Ντόρο είναι μια όμορφη οροσειρά που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Το Κάβο Ντόρο μαζί με το κοντινό νησί Άνδρος σχηματίζουν τα στενά του Καφηρέα. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου.
Η οροσειρά είναι ευλογημένη με ένα πολύτιμο και ευαίσθητο οικοσύστημα. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, είναι τα γοητευτικά χωριά που φωλιάζουν στις βουνοπλαγιές. Τα βουνά προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της πεζοπορίας με την εναλλαγή αλλεπάλληλων απότομων και εύκολων κλίσεων.
Το βουνό Δίρφυς
Το βουνό Δίρφυς είναι το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Η οροσειρά έχει τραχύ έδαφος και αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Οι πλαγιές του βουνού είναι προικισμένες με πυκνή βλάστηση από καστανιές, βελανιδιές και έλατα και πολυάριθμες πηγές και ρυάκια.
Η ψηλότερη κορυφή είναι η περιοχή των Δελφών με υψόμετρο 1734 μέτρα και πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τον Ευβοϊκό Κόλπο. Το νότιο τμήμα του βουνού καλύπτεται από άγρια βουνά και τα ομώνυμα τεϊόδεντρα που περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση, ενώ το βόρειο τμήμα του βουνού είναι ξερό και ποτίζεται από τους ποταμούς Μετόχι και Στρόπωνα.
Πολλά μονοπάτια με πινακίδες προσφέρονται για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Το βουνό έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς
Το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς είναι ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που βρίσκεται στο χωριό Κερασιά. Η όμορφη διαδρομή είναι προικισμένη από μαγευτικά τοπία μοναδικών και προστατευμένων βελανιδιών με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Απολιθωμένα ίχνη φυτών και θηλαστικών εκτίθενται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας Κερασιάς.
Η Λουτρόπολη της Αιδηψού
Η Λουτρόπολη της Αιδηψού είναι η σημαντικότερη λουτρόπολη της Ελλάδας που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Οι ιαματικές πηγές της περιοχής είναι γνωστές από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τα συγγράματα του Αριστοτέλη και του Πλουτάρχου.
Η Αιδηψός έχει περισσότερες από ογδόντα ανοιξιάτικες πηγές με υψηλές θερμοκρασίες, που κυμαίνονται από είκοσι οκτώ έως ογδόντα βαθμούς Κελσίου, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα για ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, η οσφυαλγία, οι ημικρανίες, οι τενοντίτιδες και οι τραυματισμοί.
Οι Καταρράκτες του Δρυμώνα
Οι Καταρράκτες του Δρυμώνα είναι από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές του νησιού που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κερασιά. Μπορείτε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες από την σηματοδοτημένη διαδρομή που ξεκινά εννέα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Ροβιές.
Τα Δρακόσπιτα
Τα Δρακόσπιτα είναι τα ευρέως γνωστά αρχαία μνημεία της Καρύστου που κατασκευάστηκαν από μεγάλους λίθους. Αποτελούν μια ομάδα είκοσι μνημειακών ορθογώνιων κατασκευών και είναι χτισμένα κυρίως σε θέσεις εποπτείας.
Το καλύτερα διατηρημένο δρακόσπιτο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του όρους Όχη στη βόρεια πλευρά της Καρύστου. Το συγκεκριμένο δρακόσπιτο του Όχη θεωρούνταν αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Δία και την Ήρα, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως παρατηρητήριο, αποθήκη και καταφύγιο Ρωμαϊκών λατομείων.
Ο ποταμός Κηρέας
Ο ποταμός Κηρέας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά, την κατάφυτη βλάστηση και τα ξύλινα γεφύρια του. Το ποτάμι είναι προσβάσιμο από το χωριό Ψαχνά και η διαδρομή θεωρείται μια από τις ωραιότερες διαδρομές για οδήγηση της χώρας! Μόλις φτάσετε εκεί, αξίζει να κάνετε μια στάση στο ποτάμι, να διασχίσετε μια από τις κρεμαστές ξύλινες γέφυρες και να απολαύσετε έναν καφέ στην τοπική καφετέρια.
Το Στενό του Ευρίπου
Το Στενό του Ευρίπου είναι ένα στενό κανάλι που χωρίζει το νησί της Εύβοιας από την ηπειρωτική Ελλάδα. Το κύριο λιμάνι του νησιού βρίσκεται στο στενότερο σημείο του στενού. Αν και τα παλιρροιακά ρεύματα είναι ασθενή στην ανατολική Μεσόγειο, το στενό του Ευρίπου αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση. Το στενό υπόκειται σε ισχυρά παλιρροιακά ρεύματα με αντίστροφη κατεύθυνση τέσσερις φορές την ημέρα.
Τα νερά του καναλιού κινούνται συνεχώς ενώ αλλάζουν κατεύθυνση κίνησης και το νερό της θάλασσας σταματά να κινείται για περίπου οκτώ λεπτά. Οι παλίρροιες αλλάζουν ανάλογα με τη θέση της γης σε σχέση με τη σελήνη και τον ήλιο. Αν επισκεφτείτε το νησί, επισκεφθείτε τη Χαλκίδα και παρατηρήστε αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο από τη γέφυρα.
Ο Καταρράκτης Κρέμαση
Πρόκειται για έναν όμορφο καταρράκτη που κρύβεται μέσα στην κατάφυτη βλάστηση του δάσους κοντά στο χωριό Μηλιές. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον καταρράκτη από τη διαδρομή που ξεκινά από την περιοχή της Ιστιαίας και οδηγεί στα χωριά Κρυονερίτης και Μηλιές.
Οι Υγρότοποι Μικρού και Μεγάλου Λιβαρίου
Είναι δύο παραθαλάσσιοι υγρότοποι με κατάφυτη βλάστηση και ορεινές πηγές που αποτελούν καταφύγιο αποδημητικών ειδών πτηνών και έχουν κηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Η πόλη της Καρύστου
Η Χώρα της Καρύστου είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας που διακρίνεται για τα νεοκλασικά αρχοντικά της και το γοητευτικό λιμάνι της.
Μερικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν το επιβλητικό κάστρο του Castello Rosso, το μαυσωλείο της Καρύστου, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Φρούριο του Μπούρτζι. Η Κάρυστος είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες της, όπως η Ψιλή Άμμος και το Ποτάμι.
Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ανακαλύψουν την όμορφη διαδρομή που οδηγεί στο φαράγγι του Δημοσάρη, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να εξερευνήσουν τις πολυάριθμες διαδρομές προς το όρος Όχη.
Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε το Οινοποιείο Montofoli, ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία της χώρας που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του Χονγκ Κονγκ το 2002. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τα όμορφα χωριά του Κάβο Ντόρο και τα χωριά Γραμπιά, Καλύβια και Μύλοι.
Το χωριό της Αμάρυνθος
Γνωστό και ως Βάθεια, είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και διακρίνεται για τα ατμοσφαιρικά τοπία του. Ένα από τα πιο γοητευτικά αξιοθέατα της Αμαρύνθου είναι ο κάμπος της Σκοτεινής, ο οποίος επιλέγεται από τους λάτρεις του mountain bike και της πεζοπορίας.
Αξίζει να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα του οικισμού που περιλαμβάνουν τις βυζαντινές εκκλησίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Ζωοδόχου Πηγής, το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το περίφημο σπήλαιο των Θαρούνια. Συνιστάται να επισκεφθείτε και τα κοντινά χωριά Άνω Βάθεια και Σέτα.
Το χωριό της Αγίας Άννας
Το χωριό της Αγίας Άννας είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ο υπέροχος οικισμός διακρίνεται για την πυκνή του βλάστηση, αλλά και για τα υπέροχα αξιοθέατά του, όπως το λαογραφικό μουσείο, την εκκλησία της Παναγίας και τη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία του οικισμού.
Το χωριό είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού, λόγω του μεγάλου οργανωμένου κάμπινγκ. Οι λάτρεις των δραστηριοτήτων μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι της Μπουλοβίναινας και τους καταρράκτες του Δρυμώνα.
Το χωριό Λίμνη
Το χωριό Λίμνη είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ο γοητευτικός οικισμός διακρίνεται για την αυθεντική αρχιτεκτονική του με τα παραδοσιακά λευκά σπίτια και τις κεραμοσκεπές, τα στενά δρομάκια και το μαγευτικό πευκοδάσος που φτάνει στη θάλασσα μέσω του ποταμού Κηρέα.
Περπατήστε στα σοκάκια του χωριού και θαυμάστε τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια και την επιβλητική εκκλησία της Παναγίας με το ψηλό καμπαναριό, χαλαρώστε στα παραδοσιακά καφενεία κάτω από τη σκιά του πλατάνου, δείτε μια ταινία στο θερινό ανοιχτό σινεμά και γευτείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στις ταβέρνες του χωριού με το λαχταριστό φαγητό!
Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής περιλαμβάνουν τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Φεστιβάλ Ελύμνια που πραγματοποιείται τον Αύγουστο.
Το χωριό Στενή
Η Στενή Ευβοίας είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Φωλιασμένη στις βουνοπλαγιές της Δίρφυος, η Στενή θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Εύβοιας, γνωστό ως ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα της χώρας. Ο υπέροχος οικισμός είναι προικισμένος με κατάφυτη βλάστηση και ρέουσες πηγές.
Η καρδιά του χωριού χτυπά στην πλακόστρωτη πλατεία με τις γοητευτικές βρύσες και τα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τη σκιά των δέντρων για να απολαύσετε τις τοπικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ.
Η βρύση του Γιατρού είναι μια πανέμορφη περιοχή σε ένα πανέμορφο τοπίο με δέντρα και τρεχούμενα νερά όπου μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, όπως τσάι, ρίγανη, τυρί, μέλι και χειροποίητα ζυμαρικά από την αγορά που λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του χωριού είναι η οδική διαδρομή που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή της περιοχής με θέα στο μαγευτικό δάσος της Δίρφυος. Επίσης, υπάρχει ένα ορεινό καταφύγιο στο χωριό με πανοραμική θέα, το οποίο είναι προσβάσιμο από τα μονοπάτια πεζοπορίας!
Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στην παραλία της Χιλιαδού το καλοκαίρι. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά Έρια και Καθενοί που διακρίνονται για τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.
Μάθετε Ακόμα: Κέρκυρα: Διακοπές στην «αρχόντισα» των Επτανήσων!
Οι αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να επισκεφθείτε στην Εύβοια
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχάμπολης είναι μια αρχαία πόλη μέσα στο φαράγγι στην περιοχή του Καφηρέα. Ο οικισμός κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια σπιτιών και ερείπια εργαστηρίων μεταλλουργίας. Η ακρόπολη βρισκόταν στην κωνική προεξοχή που ήταν προστατευμένη από αμυντικές οχυρώσεις που θύμιζαν τα μνημειώδη δρακόσπιτα της Εύβοιας.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρτεμισίου βρίσκεται κοντά στην παραλία του Αρτεμισίου. Η τοποθεσία συνδέεται στενά με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ των στόλων της Ελλάδας και της Περσίας το 480 π.Χ.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως γεωμετρικά όστρακα και αρχιτεκτονικά θραύσματα που δείχνουν ότι η περιοχή είχε πληθυμό μέχρι τη γεωμετρική περίοδο, ενώ τα υπολείμματα κεραμικών και τειχών μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Ωστόσο, η πιο σημαντική περιοχή του Αρτεμισίου βρίσκεται στη μικρή χερσόνησο της Χερρονήσου, λόγω της ακτογραμμής της περιοχής.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κύμης βρίσκεται στο λόφο Βιγλατούρι. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως έναν αρχαίο οικισμό με απομεινάρια σπιτιών, τάφων και ναών που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο και τις γεωμετρικές περιόδους. Ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύμης, που αξίζει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Λευκαντίου βρίσκεται στο λόφο της Ξερόπολης. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα απομεινάρια του γεωμετρικού οικισμού του Λευκαντίου που κατοικούνταν συνεχώς από την εποχή του χαλκού. Το περίφημο Ηρώων του Λευκαντίου, ένα τεράστιο αψιδωτό κτίσμα, βρίσκεται στον κοντινό λόφο της Τούμπας.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Μάνικας είναι μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της Εποχής του Χαλκού που βρίσκεται στο στρατηγικό σημείο του καναλιού της Εύβοιας κοντά στην πόλη της Χαλκίδας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια σπιτιών και δημόσιων κτιρίων από την πρώιμη ελληνιστική περίοδο. Ιδιαίτερη σημασία έχει το νεκροταφείο της περιοχής. Τα ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας.
Το Μαυσωλείο της Καρύστου είναι ένα αρχαίο κτίσμα που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι της Καρύστου. Το κεντρικό κτίριο κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως τάφος ενός επιφανούς Ρωμαίου αξιωματούχου, ο οποίος πιστεύεται ότι θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των λατομείων πέτρας της περιοχής.
Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές φανερώνουν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, την Άρτεμη ή τον Ήφαιστο. Τα ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.
Τα Μουσεία της Εύβοιας
Η Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού στεγάζεται στο Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού. Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας από τους κλασικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην πόλη της Χαλκίδας. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως οικιακά αντικείμενα, εργαλεία, κοσμήματα, όπλα και αγάλματα που βρέθηκαν στους αρχαίους οικισμούς της Εύβοιας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας.
Το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Άννας βρίσκεται στο χωριό Αγία Άννα. Το μουσείο εκθέτει μια λαογραφική συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, οικιακά εργαλεία και υφάσματα από τον πολιτισμό και την κληρονομιά των κατοίκων του νησιού.
Το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου ιδρύθηκε από τον σύλλογο γυναικών του οικισμού. Τα μουσειακά εκθέματα περιλαμβάνουν μια μεγάλη συλλογή από την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων του νησιού.
Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται στο ιστορικό κάστρο του Νεγροπόντε. Το μουσείο εκθέτει πολύτιμα χειροποίητα αντικείμενα όπως όπλα, οικιακά εργαλεία, συλλογές βιβλίων και κεντήματα από την καθημερινή ζωή των Ευβοέων.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα λαογραφικά μουσεία του νησιού. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή από αγγεία, ξυλουργεία, μεταλλοτεχνία και λαογραφικά έργα ζωγραφικής που παρουσιάζει την ιστορία της πόλης. Στο μουσείο λειτουργεί και υπαίθριο θέατρο όπου πραγματοποιείται μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους.
Το Μουσείο «Ναυτίλος» βρίσκεται στην περιοχή της Αιδηψού. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη θαλάσσια ζωή της χώρας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια σειρά από ενυδρεία με θαλάσσιους οργανισμούς και θαλάσσια φυτά, που έχουν ως στόχο την εκπαίδευση του κοινού για την πλούσια υποθαλάσσια ζωή της χώρας.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Κερασιάς ιδρύθηκε με σκοπό τη διατήρηση του πλούτου των παλαιοντολογικών ανασκαφών της περιοχής. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως απολιθώματα θηλαστικών που ζούσαν στο νησί πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια περίπου.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας ήταν μια πρωτοβουλία του κυνηγετικού συλλόγου της περιοχής που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση μιας ευρείας συλλογής ταριχευμένων ζώων. Το μουσείο αποτελεί επιστημονικό ίδρυμα και εκθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στην Ελλάδα, μαζί με μια συλλογή από θηλαστικά, κοχύλια, έντομα, πετρώματα και ορυκτά.
Ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε στις διακοπές σας στην Εύβοια;
Παρατήρηση πουλιών: Η χλωρίδα και η πανίδα της Εύβοιας είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών στο νησί. Στην πραγματικότητα, η Εύβοια διαθέτει 36 υγροτόπους υψηλής οικολογικής αξίας που χρησιμεύουν ως κύριοι σταθμοί και καταφύγια αποδημητικών πτηνών.
Η Κεντρική Εύβοια είναι η πιο δημοφιλής περιοχή για παρατήρηση πουλιών. Άλλες περιοχές περιλαμβάνουν τη λίμνη του Δύστου, τις λιμνοθάλασσες Κανατάδικα και Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι, το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου και τους ποταμούς του Λήλαντα και του Κολοβρέχτη.
Κάμπινγκ: Είστε λάτρης του κάμπινγκ; Κάμπινγκ θα βρείτε στις περιοχές Αγία Άννα, Ερέτρια, Ιστιαία, Πολιτικά, Ροβιές και Πεύκη.
Καταδύσεις: Η ακτογραμμή της Εύβοιας είναι υπέροχη για καταδύσεις. Τα νησιά Γάτζα, Λιθάρι και Μυρμήγκια, το ναυάγιο του Eurobalker X, το ναυάγιο της Κασσάνδρας, οι βραχώδεις σχηματισμοί του νησιού Γάτζα ή Γλαρονήσι, το ναυάγιο της Βέρας είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες καταδυτικές περιοχές. Καταδυτικά κέντρα θα βρείτε στις περιοχές Αιδηψός, Άγιος Γεώργιος, Αυλωνάρι, Χαλκίδα, Κάρυστος, Κύμη και Πετριές.
Ιππασία: Η Εύβοια προσφέρει αναζωογονητικές εμπειρίες ιππασίας κατά μήκος της ακτής της. Μπορείτε να βρείτε σχολή ιππασίας στα χωριά Καματριάδες και Ταξιάρχης.
Καγιάκ: Η ευκαιρία να εξασκηθείτε στο καγιάκ στην Εύβοια είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και όμορφες παραλίες! Ο ποταμός Μανικιάτης στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Εύβοιας και η λίμνη Δύστος στο νότιο τμήμα της κεντρικής Εύβοιας είναι δύο από τους πιο όμορφους προορισμούς για όσους θέλουν να ασχοληθούν στο ταξίδι τους με το καγιάκ.
Windsurfing & Kitesurfing: Η Εύβοια είναι κατάλληλη για αυτό το θαλάσιο σπορ, καθώς το νησί φυσάει ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Το kite park του Λευκαντίου, οι παραλίες Χρυσή Άμμος, Κανατάδικα, Κάρυστος, Μαρμάρι και Πεύκη είναι ιδανικές τοποθεσίες για τους λάτρεις του kite surfing.
Οι ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας
Tο Πετάλι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Είναι μια πραγματική όαση που συνθέτει ένα εκτυφλωτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς.
Η Χιλιαδού είναι μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και πυκνή βλάστηση. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Εύβοιας, καθώς έχει εντυπωσιακά τοπία και απότομους βράχους ανέγγιχτης ομορφιάς.
Η Λιχάδα Ευβοίας είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της βόρειας πλευράς του νησιού. Από την παραλία εκτελούνται δρομολόγια από την παραλία προς τα νησιά Λιχαδονήσια.
Η Χρυσή Ακτή, γνωστή και ως Γρεγολίμανο, είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και καταπράσινη βλάστηση που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και beach bar. Η παραλία είναι ιδανική για τους λάτρεις του kite και του wind surfing.
Ο Λιμνιώνας είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και πυκνή βλάστηση που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Οι γύρω θαλάσσιες σπηλιές είναι ιδανικές για εξερεύνηση. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια με υπέροχο φαγητό.
Η Μεγάλη Άμμος είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία με δυνατά ρεύματα, ιδανική για τους λάτρεις του windsurfing.
Η παραλία Αρμυρίχι είναι ένας αμμώδης και βοτσαλωτός όρμος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Εύβοιας. Η παραλία είναι ιδανική για χαλάρωση και απομόνωση, ενώ υπάρχει και μια ταβερνούλα για φαγητό μετά το μπάνιο.
Η παραλία Θαψά είναι μια παραλία με λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Είναι μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας, καθώς πλαισιώνεται από ένα εντυπωσιακό τοπίο. Είναι όμως και μια από τις πιο δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού, καθώς θα πρέπει να φτάσετε εκεί μέσα από ένα χωματόδρομο δέκα χιλιομέτρων.
Η Βύθουρη είναι μια παραλία με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Είναι αρκετά απομονωμένη, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα.
Η Αγία Άννα είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και είναι πλήρως οργανωμένη. Έχει αμμουδιά και υπέροχα γαλάζια νερά για να κολυμπήσετε, ενώ θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες για οικογένειες με παιδιά, καθώς τα νερά της είναι πιο ρηχά σε σύγκριση με άλλες παραλίες.
Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Μπούρτζι, είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και ενδείκνυται επίσης για παιδάκια. Η παραλία είναι ιδανική για κολύμπι και απόλαυση τοπικών σπεσιαλιτέ στις παραθαλάσσιες ταβέρνες.
Το Πευκί είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και καταπράσινη βλάστηση που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Η παραλία έχει δυνατά ρεύματα, οπότε ενδείκνυται για kite surfing. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν ταβέρνες, εστιατόρια και κάμπινγκ.
Το Κλιμάκι είναι ένας πανέμορφος, αμμώδης κόλπος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται επίσης στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Η Κορασίδα είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και πλούσια βλάστηση που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Είναι μια από τις πιο εκθαμβωτικές παραλίες, καθώς διακρίνεται για τους σπάνιους γεωγραφικούς σχηματισμούς της. Η πηγή που ρέει στην παραλία λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες για παθήσεις των νεφρών και του στομάχου.
Ο Άγιος Δημήτριος, γνωστός και ως Καλλιάνος, είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, που επιλέγεται κυρίως για κάμπινγκ.
Η παραλία είναι απομονωμένη και δυσπρόσιτη, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, οπότε καλό είναι να προμηθευτείτε από πριν όσα θα χρειαστείτε για να παραθερίσετε.
Ποια τοπικά προϊόντα & σπεσιαλιτέ πρέπει να δοκιμάσετε στην Εύβοια;
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το λικέρ βερίκοκο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, το κρέας, τις ελιές και το κρασί. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την παλαμίδα, ψημένη στα κεραμίδια, τα ρεβίθια με ρύζι, τις κουρκουμπίνες, το κεσκέκι, πιάτο με χοιρινό κρέας, τους λιροκεφτέδες, ένα είδος κολοκυθόπιτας, το σίνι μαντί, το χοσάφ, τους καρυδοκουραμπιέδες, τα κουλίκια, τα μιμίκια και τις συκομαΐδες.
Οι εκδηλώσεις & τα φεστιβάλ του καλοκαιριού
- Κάθε 1η Μαΐου γίνεται το Έθιμο της Πιπεριάς στα χωριά Αγία Άννα και Ροβιές. Ένα νεαρό αγόρι είναι ντυμένο με λουλούδια και επισκέπτεται τα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας και ζητώντας χρήματα. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται είτε για παραδοσιακό γλέντι είτε για κάποιο έργο υποδομής.
- Τον Ιούνιο πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Montofoli στο Κτήμα Montofoli Καρύστου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών και διεθνών καταξιωμένων καλλιτεχνών.
- Στις 24 Ιουνίου γίνεται το Έθιμο του Άη Γιάννη του Κλήδονα στην πόλη της Κύμης, όπου ανάβουν φωτιές με στεφάνια λουλουδιών και οι χωρικοί πηδούν από πάνω τους.
- Κάθε τέλος Ιουνίου πραγματοποιείται ο αγώνας Enduro Mediterraneo στο χωριό Στενή.
- Τον Ιούλιο πραγματοποιείται η Γιορτή Καλαμαριού στο χωριό Χιλιαδού, με το γλέντι να φιλοξενεί παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό.
- Κάθε 26 Ιουλίου πραγματοποιείται στην πόλη της Χαλκίδας η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής .
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή Κρασιού στην Κάρυστο.
- Κάθε 16 Αυγούστου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ «Κυζίκεια» στο χωριό Νέα Αρτάκη. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων για μία εβδομάδα.
- Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ευβοίας στις περιοχές Χαλκίδα, Ερέτρια, Κάρυστος, Λευκαντί, Λίμνη, Μαντούδι και Βασιλικά. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, αθλητικούς αγώνες, κυνήγι θησαυρού και εκθέσεις τέχνης.
- Την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η Υπαίθρια Εμπορική Έκθεση στο χωριό Στενή. Η έκθεση περιλαμβάνει μια έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς.
Αν και η πολύπαθη Εύβοια έχει λαβωθεί σκληρά τους καλοκαιρινούς μήνες των τελευταίων ετών, είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρει να «αναγεννηθεί» από τις στάχτες της και να αποτελέσει ένα νησί, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, στο οποίο όλες οι αντιθέσεις έρχονται και δένονται με τον πιο εντυπωσιακό και φυσικό τρόπο.
Για όσους δεν είχατε την τύχη να την εξερευνήσετε μέσα από κάποιο ταξίδι, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το κάνετε, γιατί μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από τα τοπία που θα «φωτογραφήσουν» τα μάτια σας!