Τυρί! Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει μια παράδοση αιώνων στην τυροκομία, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ποικιλία διαφορετικών τυριών που θα βρείτε σε διάφορα μέρη, είναι μεγάλη. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο νόστιμα ελληνικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε και να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας!
1. Φέτα
Με διαφορά ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά, αν όχι το διασημότερο και μάλιστα, με καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η πανίσχυρη φέτα υπάρχει εδώ και χρόνια στη πατρίδα μας.
Φτιάχνεται με πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και παλαιώνεται για αρκετές εβδομάδες πριν αποθηκευτεί σε βαρέλια άλμης για τουλάχιστον δύο μήνες πριν σταλεί σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα όπου κόβεται και πωλείται.
Η φέτα στεγνώνει αρκετά γρήγορα, ακόμα και όταν βρίσκεται στο ψυγείο και πρέπει να φυλάσσεται σε άλμη ή σε αλμυρό διάλυμα γάλακτος για να διασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωση. Ως γνωστόν, χρησιμοποιείται σε όλα τα γεύματα, από σαλάτες και μαγειρευτά, μέχρι πιττάκια και τηγανητό σαγανάκι.
2. Γραβιέρα
Το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί στην Ελλάδα είναι η γραβιέρα, ένα τυρί σε σχήμα τροχού που παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού, κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος. Παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, τη Λέσβο, τη Νάξο και την Αμφιλοχία, με κάθε περιοχή να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, ωριμάζει για τουλάχιστον πέντε μήνες και έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση, ενώ η γραβιέρα της Νάξου φτιάχνεται κυρίως με αγελαδινό γάλα. Η γραβιέρα μπορεί να κοπεί σε φέτες, να τριφτεί, να χρησιμοποιηθεί σε ψητά πιάτα ή να σερβιριστεί σε σαλάτες.
3. Μετσοβόνε
Με καταγωγή από το Μέτσοβο, ένα γραφικό ορεινό χωριό της Βόρειας Ελλάδας, το μετσοβόνε είναι ένα ημίσκληρο καπνιστό τυρί που δεν είναι πολύ γνωστό εκτός Ελλάδας. Φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού και πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος, το μετσοβόνε παράγεται με την τεχνική pasta filata, όπως και το ιταλικό προβολόνε.
Με την ευρωπαϊκή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996, το μετσοβόνε είναι εξαιρετικό τυρί που χρησιμοποιείται ως ορεκτικό σε κρύα πιάτα αλλά επίσης είναι τέλειο για ψήσιμο στη σχάρα. Αν επισκεφτείτε το Μέτσοβο, δοκιμάστε οπωσδήποτε ψητές φέτες μετσοβόνε με λίγο πιπέρι καγιέν πασπαλισμένο από πάνω. Θα σας τρέχουν τα σάλια!
4. Κασέρι
Το κασέρι, που παράγεται επίσης με την τεχνική pasta filata, είναι ένα ημίσκληρο τυρί από πρόβειο γάλα. Αυτό το ωχροκίτρινο τυρί απαιτεί μη παστεριωμένο γάλα για να αποκτήσει τη σωστή απαλή υφή που το χαρακτηρίζει. Παλαιώνεται για τέσσερις μήνες και χρησιμοποιείται για σάντουιτς, σαγανάκι ή αρτοσκευάσματα.
5. Μυζήθρα
Αναντίρρητα, η μυζήθρα ανήκει επάξια στα διάσημα ελληνικά τυριά της μεσογειακής μας διατροφής αν και δεν είναι τόσο γνωστό στους ξένους. Φτιαγμένο από παστεριωμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα και των δύο και ορού γάλακτος, αυτό το τυρί είναι κρεμώδες και λευκό. Σε αυτό το στάδιο, καταναλώνεται συνήθως ως επιδόρπιο με μέλι ή σε σαλάτες και αρτοσκευάσματα.
Ωστόσο, μπορεί να αποξηραθεί με αλάτι, παράγοντας ένα πιο αλμυρό τυρί που μπορεί στη συνέχεια να παλαιωθεί, συνήθως κρεμασμένο σε υφασμάτινες σακούλες. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι όσο περισσότερο γερνάει, τόσο πιο ξηρό και σκληρότερο γίνεται. Σε αυτό το στάδιο, είναι τέλειο για τρίψιμο πάνω από ζεστά ζυμαρικά.
6. Ανθότυρο
Κι όμως, το ανθότυρο δεν είναι ένα τυρί που προορίζεται μόνο για διαβητικούς και ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Παρόμοιο με τη μυζήθρα, το ανθότυρο, που παρασκευάζεται με γάλα και ορό γάλακτος από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, μπορεί να είναι φρέσκο ή αποξηραμένο.
Παράγεται σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα εδώ και αιώνες. Η φρέσκια παραλλαγή του είναι μαλακή ή ημίσκληρη και έχει γλυκιά, κρεμώδη γεύση και δεν περιέχει αλάτι.
Το ανθότυρο μπορεί να καταναλωθεί για πρωινό με μέλι και φρούτα ή ως αλμυρό πιάτο με λάδι, ντομάτα και άγρια βότανα ή ακόμα και σε αρτοσκευάσματα. Η ξηρή παραλλαγή είναι συνήθως σκληρή, ξηρή και αλμυρή και συνήθως συνοδεύει ζυμαρικά ή σαλάτες.
7. Γαλοτύρι
Το γαλοτύρι που παράγεται στη Θεσσαλία και την Ήπειρο παρασκευάζεται από φέτα, γάλα και γιαούρτι. Είναι γαλακτώδες, μαλακό και ενδείκνυται για άλειμμα σε ψωμί. Με ελαφρύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το διάσημο ελληνικό τυρί στο σπίτι και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το τυρί cottage.
8. Κεφαλοτύρι
Ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί, το κεφαλοτύρι μπορεί να συγκριθεί με τη γραβιέρα, αν και είναι πιο αλμυρό και πιο σκληρό. Φτιαγμένο από μη παστεριωμένο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα (ή μερικές φορές και τα δύο), έχει μια έντονη, αλμυρή γεύση.
Είναι το λαχταριστό τυρί που χρησιμοποιείται για το παραδοσιακό σαγανάκι. Μπορεί να προστεθεί πάνω από ζεστά ζυμαρικά, σε μαγειρευτά και σε σάλτσες επίσης. Είναι το τέλειο τυρί για ένα cheeseboard, καθώς συνδυάζεται τέλεια με φρούτα εποχής και κόκκινο κρασί.
9. Κεφαλογραβιέρα
Η μέση λύση μεταξύ κεφαλοτύρι και γραβιέρας, η κεφαλογραβιέρα φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και συνήθως αφήνεται να ωριμάσει για τρεις μήνες πριν την κατανάλωση.
Έχει αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα και διαθέτει καθεστώς ΠΟΠ, περιορίζοντας την παραγωγή του στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Αυτό το σκληρό τυρί είναι τέλειο για σαγανάκι ή για ζυμαρικά.
Μάθετε Ακόμα: Churros συνταγή: Τα πιο τραγανά και νόστιμα τσούρος!
10. Μανούρι
Πιο κρεμώδες από τη φέτα, το μανούρι είναι ένα φρέσκο, ημί μαλακό τυρί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και αρτοσκευάσματα, καθώς και σε επιδόρπια (μπορείτε για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο της κρέμας τυριού σε μια συνταγή για cheesecake ή ως εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών αντί του γιαουρτιού για πρωινό).
Φτιαγμένο με την προσθήκη γάλακτος ή/και κρέμας στον ορό γάλακτος από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, το μανούρι είναι λιγότερο αλμυρό και πιο κρεμώδες από τη φέτα. Παράγεται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά μπορείτε να το βρείτε εύκολα και στην Αθήνα.
Με όλες αυτές τις επιλογές δεν έχετε παρά να καλέσετε τους αγαπημένους σας για ένα νοστιμότατο δείπνο με κύρια συστατικά, τα διάσημα ελλληνικά τυριά. Από τυροπιτάκια και σαλάτες με κομματάκια γραβιέρας, μέχρι δροσερά επιδόρπια, όπως cheesecake ή μιλφέιγ με γλυκιά μυζήθρα για να κλείσει η βραδιά με τον πιο γλυκό και νόστιμο τρόπο!
Μη ξεχάσετε να μας γράψετε κάτω στα σχόλια τι φτιάξατε για τους καλεσμένους σας και πως τους φάνηκαν οι συνταγές!