Γαύδος: Διακοπές στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!

Γαύδος: Διακοπές στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!

 Ένα παρθένο και ανόθευτο νησί εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς βρίσκεται στην άκρη του Λιβυκού Πελάγους και σας περιμένει να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά του.

 Η Γαύδος είναι προικισμένη με τα καλύτερα στοιχεία της φύσης! Οι παρθένες ακτές με τα γαλαζοπράσινα νερά περιβάλλονται από πεύκα, θάμνους και πολυετείς κέδρους, ενώ τα όμορφα λιθόστρωτα μονοπάτια σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τις μυστηριώδεις ομορφιές του νησιού.

 Πώς πάω στη Γαύδο από Κρήτη;

 Η Γαύδος είναι προσβάσιμη με πλοίο από τα χωριά της Κρήτης, Παλαιοχώρα και Σφακιά. Φτάνοντας οδικώς με το αυτοκίνητο ή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ στα χωριά, θα βρείτε πολλά ακτοπλοϊκά δρομολόγια γι’ αυτό το υπέροχο νησάκι.

 Η Ιστορία & η Μυθολογία για το νησί

 Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Γαύδος ήταν η Αρχαία Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς, όπου ναυάγησε το πλοίο του Οδυσσέα. Πιστεύεται ότι το παλάτι της Καλυψούς, όπου αιχμαλώτισε τον ήρωα Οδυσσέα, βρισκόταν στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η αρχαία Ωγυγία ταυτίζεται με ένα νησάκι δίπλα στην Κέρκυρα, τους Οθωνούς.

 Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Γαύδος κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Το νησί λειτούργησε ως ενδιάμεσος σταθμός των εμπόρων στο ταξίδι τους προς την Αίγυπτο, ενώ ερείπια ενός πρωτομινωικού οικισμού έχουν βρεθεί στη νησίδα Γαυδοπούλα.

 Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Γαύδος είχε πληθυσμό 8.000 κατοίκους και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Ωστόσο, οι κάτοικοι του νησιού μειώθηκαν στους 500 όταν καταλήφθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 1895. Όλα αυτά τα χρόνια η περιοχή γύρω από τη Γαύδο ήταν ορμητήριο πειρατών.

 Επίσης, το νησί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας κομμουνιστών τη δεκαετία του 1930. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις εκκένωσαν το νησί μετά τη νίκη των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης.

 Σήμερα, το νησάκι ανήκει στον δήμο Χανίων και απαριθμεί γύρω στους 200 κατοίκους. Αν ταξιδέψετε στην Κρήτη, παρακάτω θα δείτε όλους τους λόγους που θα οπωσδήποτε πρέπει να το επισκεφθείτε.

 Το νησί της Γαύδου

 Το νησί της Γαύδου είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Οι λίγοι κάτοικοι του νησιού είναι διάσπαρτοι στον μικρό οικισμό. Πρωτεύουσα της Γαύδου είναι το Καστρί που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, ενώ τα Βατσιανά είναι ο νοτιότερος οικισμός της Ευρώπης.

 Το γοητευτικό λιμάνι του Καραβέ, οι γραφικοί οικισμοί Άμπελος και Ξενάκι και η εξωτική περιοχή του Σαρακίνικου είναι οι μοναδικοί οικισμοί της Γαύδου.

Ποιες είναι οι ομορφιές της Γαύδου;

 Η παραλία του Αγίου Ιωάννη

 Η παραλία του Αγίου Ιωάννη είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της παραλίας του Σαρακίνικου. Η παραλία χαρακτηρίζεται από την αφάνταστη ομορφιά των αμμόλοφων, των πανέμορφων βράχων και των κέδρων που υπάρχουν εκεί. Μάλιστα, βραβεύτηκε ως η δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο από το Discovery Channel το 2007.

 Ο Φάρος της Γαύδου

 Ο Φάρος της Γαύδου είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού που δεσπόζει στην πιο απόκρημνη ακτή της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού. Ο φάρος χτίστηκε το 1880 και ήταν ορατός από απόσταση σαράντα μιλίων. Παρόλο που οι Γερμανοί βομβάρδισαν τον φάρο το 1942, ο φάρος εξακολουθεί να στέκεται αγέρωχος.

 Η Χλωρίδα της Γαύδου

 Η Γαύδος είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς των αποδημητικών πουλιών στην Ευρώπη. Το νησί έχει κηρυχθεί ως Προστατευόμενη Περιοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

 Οι Αρχαιολογικοί Χώροι του νησιού

 Οι ανασκαφές στο νησί έφεραν στο φως ίχνη ενός ρωμαϊκού οικισμού στον λόφο του Αη Γιάννη, τους λαξευτούς τάφους στην περιοχή του Λαύρακα, τα απομεινάρια αρχαίων οικισμών στις περιοχές του Κόρφου και του Σαρακίνικου και τα ερείπια ενός ενετικού κάστρου στην περιοχή Κεφάλι. 

 Τα Μνημεία

 Η Έδρα της Γαύδου βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η γιγάντια καρέκλα σηματοδοτεί τη νοτιότερη πλευρά της Ευρώπης. Σε αυτήν την τοποθεσία θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους.

 Το Λαογραφικό Μουσείο Γαύδου βρίσκεται στην περιοχή Βατσιανά. Είναι ένα μικρό μουσείο που εκθέτει παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα από τον πολιτισμό και την κληρονομιά του νησιού.

 Δραστηριότητες για τους επισκέπτες του νησιού

 Πεζοπορία: Η Γαύδος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια πεζοπορίας για όσους λατρεύουν να περπατούν και να ανακαλύπτουν νέα μέρη με τα πόδια σε κάθε ταξίδι που κάνουν. Αν έχετε χρόνο, ακολουθήστε τη διαδρομή που ξεκινά από τον Φάρο της Γαύδου, έπειτα περνά από τον οικισμό Άμπελος και την παραλία του Ποταμός και οδηγεί στην παραλία του Πύργος.

 Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την παραλία Κόρφος, έπειτα περνά από το ακρωτήρι Τρυπητή και τελικά οδηγεί στο χωριό Βατσιανά.

 Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή που ξεκινά από την παραλία του Σαρακίνικου. Το μονοπάτι περνά από την παραλία του Άη Γιάννη και οδηγεί στην παραλία του Λαύρακα. Πρόκειται πραγματικά για μια πανέμορφη διαδρομή που περικλείεται από τροπικά τοπία στολισμένα από πεύκα και κέδρους.

 Κολύμβηση με αναπνευστήρα: Τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Λακούδι είναι ιδανικά για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

 Οι καλύτερες παραλίες της Γαύδου

 Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της παραλίας του Σαρακίνικου. Η παραλία χαρακτηρίζεται από αφάνταστη ομορφιά αμμόλοφων, πανέμορφων βράχων και κέδρων.

 Η παραλία βραβεύτηκε ως η δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο από το Discovery Channel το 2007, οπότε πρέπει να οργανώσετε οπωσδήποτε μια απόδραση στη Γαύδο, αν είστε στα Χανιά, στο Ηράκλειο ή οπουδήποτε αλλού στην Κρήτη.

 Ο Κόρφος είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του λιμανιού του Καραβέ. Στη νότια πλευρά του Κόρφου, θα συναντήσετε την απόμερη παραλία Λακούδι.

 Ο Λαύρακας είναι μια απομονωμένη χρυσαφένια αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της παραλίας του Αγίου Γιάννη. Οι σπηλιές της παραλίας συνδέονται με τον μύθο της Καλυψούς.

 Ο Πύργος αποτελείται από δύο απομονωμένες αμμώδεις παραλίες με σμαραγδένια νερά, άρκευθους, αμμόλοφους και απότομους βράχους που βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η πρόσβαση είναι δυνατή είτε μέσα από μια μεγάλη περιπετειώδη βόλτα από την παραλία του Αγίου Ιωάννη είτε με καραβάκι.

 Ο Ποταμός είναι μια μεγάλη, απομονωμένη παραλία με κίτρινη και κόκκινη αμμουδιά που διαθέτει μεγαλοπρεπείς σχηματισμούς από πηλό και απότομους βράχους. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και θεωρείται μία από τις ωραιότερες παραλίες της Γαύδου. Ο Ποταμός είναι προσβάσιμος είτε από ένα δύσβατο μονοπάτι από την παραλία του Λαύρακα είτε με καραβάκι.

 Το Σαρακίνικο είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας. Είναι μια μεγάλη παραλία κρυμμένη σε ένα άγριο τοπίο από αμμόλοφους και άρκευθους. Η παραλία παρέχει μερικές βασικές ανέσεις.

 Η Τρυπητή είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νοτιότερη πλευρά της Ευρώπης. Τα ορόσημα της παραλίας είναι οι τρεις καμάρες που ονομάζονται «Καμαρέλες» και μια τεράστια καρέκλα που στέκεται πάνω από τις καμάρες. Η παραλία βρίσκεται στην έξοδο ενός αποξηραμένου ποταμού που την άνοιξη φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά.

  Η Γαύδος, αυτό το μικρό νησάκι στην άκρη του Λιβυκού πελάγους, που στέκει περήφανο και αγέρωχο μέσα στους αιώνες, είναι από τους κορυφαίους προορισμούς που πρέπει να επισκεφθείτε αν ταξιδέψετε στην Κρήτη φέτος το καλοκαίρι. Τα μάτια σας θα αποτυπώσουν τις ωραιότερες εικόνες της φύσης, το σώμα σας θα κολυμπήσει σε ανεπανάληπτα νερά και το πνεύμα σας θα έρθει σε επαφή με την μακραίωνη ιστορία του τόπου!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top