Γνωστή ως το νησί των διάσημων σφουγγαράδων, η Κάλυμνος είναι ο ιδανικός προορισμός για τους σύγχρονους τυχοδιώκτες (με τη θετική σημασία) και τους επίδοξους ορειβάτες.
Λαχταράτε την απλότητα και την αυθεντικότητα; Σας αρέσει η ηρεμία, η χαλάρωση και η υπαίθρια αναψυχή; Είστε τρελοί με την αναρρίχηση, τις καταδύσεις ή και τα δύο; Λοιπόν, αν ψάχνετε κάτι από αυτά, η Κάλυμνος είναι ένα κρυμμένο στολίδι στο Αιγαίο που σίγουρα πρέπει να ανακαλύψετε.
Κοιτάζοντας τον χάρτη της Ελλάδας, η Κάλυμνος βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, μεταξύ της Λέρου και της Κω. Εκτείνεται σε μια περιοχή 111 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο πληθυσμός της υπολογίζεται περίπου στους 17.700 κατοίκους.
Στο νησί θα βρείτε αμέτρητα μέρη για διαμονή, από πεντάστερα ξενοδοχεία και βίλες, μέχρι προσιτά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανάλογα με τον προϋπολογισμό των διακοπών σας.
Πως πάω στη Κάλυμνο;
- Αεροπορικώς: Η Κάλυμνος διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που εκτελεί καθημερινά πτήσεις από Αθήνα, από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το ταξίδι διαρκεί συνήθως σαράντα πέντε λεπτά με μία ώρα.
- Με πλοίο: Η Κάλυμνος είναι προσβάσιμη και με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από δέκα έως δώδεκα ώρες. Φυσικά, μπορείτε να πάτε – μεταξύ άλλων – από το Αγαθονήσι, τη Λέρο, τη Κω, τους Λειψούς, τη Νίσυρο και τη Πάτμο.
Ιστορία & Μυθολογία
Το όνομα του νησιού προέρχεται από τις Καλύδνες, το όνομα που έδωσε ο Όμηρος στα νησιά Κάλυμνος, Κάσος, Κάρπαθος, Κως και Νίσυρος, που προέρχεται από τις λέξεις «καλός» που σημαίνει ωραίος και «ύδνα», που σημαίνει νερό.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Τιτάνας Κάλυδνος, ο γιος του Ουρανού και της Γαίας, έδωσε το όνομά του στο νησί της Καλύμνου.
Ιστορικά ευρήματα δείχνουν ότι η Κάλυμνος κατοικήθηκε κατά τους Μινωικούς χρόνους. Κατά την Αρχαϊκή περίοδο, η μεγάλη απόσταση των Δωδεκανήσων από την Αθήνα έδωσε αυτονομία και ελευθερία στα νησιά αυτά από την Αυτοκρατορική Αθήνα.
Ωστόσο, η Κάλυμνος έγινε μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο διάδοχός του, Πτολεμαίος Α΄της Αιγύπτου, κατέλαβε όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, το νησί γνώρισε την εμπορική ακμή, μέχρι που οι εισβολείς εκμεταλλεύτηκαν τη στρατηγική του θέση.
Οι Ιωαννίτες ιππότες κυριάρχησαν στην Κάλυμνο και έχτισαν το Κάστρο της Χρυσοχεριάς τον 14ο αιώνα, μέχρι που το νησί έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και ύστερα των Ιταλών, των Γερμανών και των Βρετανών.
Η Κάλυμνος ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος τον Μάρτιο του 1948. Η νεότερη ιστορία της Καλύμνου συνδέθηκε με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού.
Πως μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας στη Κάλυμνο
Θησαυροί του Αιγαίου
Στην άνυδρη και βραχώδη Κάλυμνο, η θάλασσα ήταν πάντα η μόνη διέξοδος για τους κατοίκους, η οποία γενναιόδωρα παρείχε στους ντόπιους τα πολύτιμα σφουγγάρια της.
Σήμερα, οι σφουγγαράδες της Καλύμνου διαθέτουν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στο Αιγαίο και παράγουν περίπου 30.000 σφουγγάρια ετησίως. Στο νησί μπορείτε να δείτε τα πολυάριθμα είδη σφουγγαριών, καθώς επίσης να παρακολουθήσετε τα διάφορα στάδια που περνούν πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων.
Ένας διεθνής προορισμός αναρρίχησης
Η Κάλυμνος, που φιλοξενεί μερικούς από τις πιο όμορφους γκρεμούς στην Ευρώπη, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τα 60 εντυπωσιακά, αλλά ασφαλή μέρη για αναρρίχηση.
Τα βράχια του νησιού έχουν εξαιρετική πρόσφυση και η πρόσβαση στις περιοχές αναρρίχησης είναι εύκολη. Υπάρχουν επίσης 1.300 σηματοδοτημένες διαδρομές πεζοπορίας προς εξερεύνηση.
Βουτιά στα βαθιά
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καταδύσεων λαμβάνει χώρα στο νησί κάθε χρόνο. Μαγικά τοπία, όπως τα Νερά, η Τέλενδος, το Πλατύ και το κοντινό νησί Ψέριμος, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας, καθώς εξερευνάτε τα βάθη τους. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη βυθισμένη αρχαία πόλη στο θαλάσσιο κανάλι Μυρτιών-Τελένδου.
Φιόρδ Εσπερίδων
Ίσως είναι το πιο όμορφο φιόρδ στην Ελλάδα. Ένας βαθύς, υπέροχος και αιωνόβιος κόσμος αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες. Η κοιλάδα, κεντημένη με μανταρινιές και πορτοκαλιές, κατηφορίζει μέχρι τα νερά στις όχθες του Αιγαίου πελάγους.
Τι πρέπει να δει κανείς κατά τον άφιξή του στο νησί
Τέλενδος: Κάποτε χερσόνησος, τώρα νησί
Ένας σεισμός το 554 μ.Χ. έκοψε ένα κομμάτι της Καλύμνου, που βυθίστηκε στο νερό στην Ποθαία και δημιούργησε το κοντινό νησί Τέλενδος, με ερείπια και απομεινάρια εκείνης της εποχής. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας εδώ, μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το μικρό νησί με σκάφος.
Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα
Το ιερό αποτελούσε τον σημαντικότερο τόπο λατρείας του πολιούχου του νησιού, αλλά λειτουργούσε και ως πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο για την αρχαία Κάλυμνο. Εδώ υπήρχαν τόποι λατρείας, όπως ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού. Βρίσκεται στα δυτικά της Χώρας, στο δρόμο που οδηγεί στον Πάνορμο.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Καλύμνου
Η Ακρόπολη Έμπολα βρίσκεται στην περιοχή Μετόχι κοντά στο χωριό Βαθύ και φιλοξενεί τα ίχνη του αρχαίου οικισμού. Σήμερα, το περίγραμμα του αμυντικού φρουρίου και η χριστιανική βασιλική εκκλησία του Ταξιάρχη είναι τα μόνα σημαντικά κατάλοιπα της περιοχής.
Η Ακρόπολη του Καστελλίου βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς στον λόφο των Στενίων, κοντά στο χωριό Καστέλι. Το βυζαντινό φρούριο χτίστηκε για να ελέγχει το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Καλύμνου και Τελένδου.
Αν και σήμερα είναι ορατά μόνο τα ερείπια του φρουρίου, στο παρελθόν, το φρούριο είχε μια οχυρή ακρόπολη που περιβαλλόταν από αμυντικά τείχη. Η πρόσβαση στο φρούριο είναι δύσκολη.
Η Αρχαία Πόλη του Δάμου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού και βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Καλύμνου.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως επιγραφές και αγγεία μαζί με απομεινάρια μεγάλων συγκροτημάτων λουτρών, παλιά πέτρινα σπίτια, εργαστήρια και λαξευτά πηγάδια. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και αρχαίο νεκροταφείο με γλυπτούς τάφους των ελληνιστικών χρόνων.
Ο Ναός του Απόλλωνα Δηλίου βρίσκεται στην περιοχή Πηγάδια. Το ιερό ήταν σημαντικός τόπος λατρείας στην Αρχαία Κάλυμνο. Οι κίονες του ναού διακρίνονται μέσα στην εκκλησία της Παναγίας Κεχαριτωμένης στην πόλη Ποθαία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά αρχιτεκτονικά θραύσματα χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί η εκκλησία του Χριστού της Ιερουσαλήμ.
Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο νησί
Σπηλαιολογία:
Η Κάλυμνος φιλοξενεί πολλά σπήλαια ιδανικά για εξερεύνηση. Ένα από τα πιο όμορφα είναι το σπήλαιο του Κεφαλά. Είναι ένα εντυπωσιακό μέρος με τεράστιους σταλακτικούς σχηματισμούς, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ποθαίας.
Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο είτε μέσω μιας σύντομης εκδρομής με καραβάκι από την Ποθαία είτε από τον χωματόδρομο που ξεκινάει από την Ποθαία και οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σπήλαιο είναι αυτό των Σκαλίων. Είναι ένα ενδιαφέρον σπήλαιο με υπέροχους σταλακτίτες, που βρίσκεται στο χωριό Μασούρι.
Το συγκεκριμένο θεωρείται ένα από τα πιο απότομα σπήλαια του νησιού, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όταν το επισκέπτεστε. Αξίζει να επισκεφτείτε και το σπήλαιο του Δασκαλιού, το οποίο είναι γνωστό για μια σειρά από προϊστορικά και νεολιθικά ευρήματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτό.
Ομολογουμένως, το σπήλαιο του Δασκαλιού είναι ιδανικό για πιο έμπειρους εξερευνητές και είναι προσβάσιμο μόνο με σκάφος από το λιμάνι της Ρίνας.
Το σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται στην περιοχή Φλάσκας και αποτελούσε αρχαίο θρησκευτικό κέντρο. Στο εσωτερικό του, μπορεί κανείς να θαυμάσει μια μικρή λίμνη με πέτρινες σκαλιστές σκάλες και μια ενδιαφέρουσα σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων.
Σύμφωνα με τον μύθο, η σπηλιά είναι το μέρος όπου επτά παρθένες προσπάθησαν να κρυφτούν από τους πειρατές, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω στο κάστρο τους.
Τέλος, το σπήλαιο των Θερμών φημίζεται για τις ιαματικές πηγές του και βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ποθαίας.
Καταδύσεις:
Η ποικίλη ακτογραμμή της Καλύμνου προσφέρει πολυάριθμες συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων.
Πολύχρωμα ψάρια, όμορφα σπήλαια, υποβρύχιες σπηλιές και τοίχοι, ενδιαφέροντες ύφαλοι και ένα εκπληκτικό ηφαίστειο είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης, τα οποία έχουν καθαρή ορατότητα πάνω από τριάντα μέτρα.
Πεζοπορία:
Η Κάλυμνος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι η διαδρομή που ξεκινά από το Χωριό και οδηγεί στο κάστρο της Χρυσοχεριάς. Μπορείτε να συνεχίσετε ανηφορικά, μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.
Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι περιλαμβάνει αυτό που ξεκινάει από το Φιόρδ της Ρίνας, περνάει από τη βασιλική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και το σπήλαιο του Δασκαλιού και καταλήγει στην απόμερη παραλία Καμπί.
Αξίζει επίσης να ακολουθήσετε τον δρόμο που ξεκινά από το χωριό Σκαλιά προς το χωριό Εμπορειός. Εκεί, θα συναντήσετε έναν χωματόδρομο στα αριστερά σας. Ακολουθήστε αυτόν τον δρόμο για να φτάσετε στην κορυφή του βουνού, όπου θα βρείτε ένα γοητευτικό εκκλησάκι. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο νησί της Λέρου.
Kitesurfing:
Η Κάλυμνος είναι διάσημη στους λάτρεις του kitesurfing, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η παραλία του Εμπορειού είναι η καλύτερη παραλία για εξάσκηση στο συγκεκριμένο σπορ.
Ποδηλασία βουνού:
Η πλούσια φυσική ποικιλομορφία της Καλύμνου είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ορεινή ποδηλασία. Συναρπαστικά μονοπάτια από αγροτικούς δρόμους, μέχρι ειδικά σχεδιασμένες ποδηλατικές διαδρομές, υπάρχουν σε διάφορα σημεία του νησιού.
Μία από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Μασούρι, μέχρι την περιοχή Εμπορειό, με πανοραμική θέα στο νησί της Τελένδου.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Σκαλιά και οδηγεί στην παραλία της Παλιονήσου. Οι πιο έμπειροι ποδηλάτες μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ξεκινάει από την πόλη της Ποθαίας και καταλήγει στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.
Αναρρίχηση:
Η άγρια τοπογραφία και το βραχώδες έδαφος της Καλύμνου την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Το 1936, ο Ιταλός Andrea Di Bari ανακάλυψε τα αναρριχητικά τοπία του νησιού. Τα βράχια της Καλύμνου είναι εξαιρετικής ποιότητας και εύκολα προσβάσιμα στους ορειβάτες.
Μάλιστα, το νησί απαριθμεί περισσότερα από σαράντα οργανωμένα πεδία αναρρίχησης σε ασβεστολιθικά πετρώματα με σημάνσεις στις αφετηρίες, πλήρως εξοπλισμένα και απόλυτα ασφαλή, καθώς υπάρχουν ανοξείδωτα βύσματα, με αντίσταση 2,5 τόνων το καθένα, μόνιμα τοποθετημένα στο βράχο, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ορειβατών.
Ιαματικές Πηγές:
Οι ιαματικές πηγές της Καλύμνου είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα. Μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική θεραπεία κατά της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της οσφυϊκής μοίρας, φτάνοντας σε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου. Οι ιαματικές πηγές του νησιού βρίσκονται στην άκρη του όρμου της Ποθαίας.
Windsurfing:
Το μέτριο αεράκι που φυσάει στο στενό πέρασμα μεταξύ Καλύμνου και Τελένδου είναι ο τέλειος σύμμαχος για όσους αγαπούν την ιστιοσανίδα.
Μάθετε Ακόμα: Σαντορίνη: Το ηφαιστιογενές θαύμα των Κυκλάδων!
Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ της Καλύμνου
Η κουζίνα της Καλύμνου βασίζεται στην απλότητα και τη λιτότητα των Δωριέων. Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το μέλι, τα σταφύλια, τα φρούτα και το κρέας.
Στις μεσημεριανές και βραδινές σας εξόσους, μπορείτε να απολαύσετε εξαίσια φαγητά και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το μασούρι, ένα πιάτο από κατσικάκι μαγειρεμένο ή γεμιστό αρνί σε μεταλλικό τηγάνι, το σπινιάλο, μια σπεσιαλιτέ θαλασσινών του νησιού, τα σύκα και τους αχινούς, διατηρημένους σε θαλασσινό νερό, την κακαβιά και το τρούλι, ένα ντόπιο τυρί.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε
- Κάθε χρόνο, ο εορτασμός του Πάσχα συνοδεύεται με αναπαράσταση των παραδοσιακών τεχνικών σπογγαλιείας και εκτόξευση πυροτεχνημάτων στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα στην Ποθαία.
- Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται στην Κάλυμνο το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καλύμνου, το οποίο φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Καταδύσεων και οι Αγώνες Σκανδαλόπετρας στην Κάλυμνο. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από δωρεάν δραστηριότητες, όπως καταδύσεις και σπογγαλιεία, ξεναγήσεις σε εξειδικευμένα μουσεία, σεμινάρια υποβρύχιας φωτογραφίας και επίδειξη μεθόδων κατάδυσης.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται επίσης το Πανηγύρι της Τσαμπούνας στο χωριό Άργος. Η Τσαμπούνα είναι το παραδοσιακό μουσικό όργανο της Καλύμνου, γνωστό και ως γκάιντα. Το γλέντι συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και τοπικά εδέσματα.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή του Μελιού στην Πλατεία Χαραλάμπους στην Ποθαία. Στους επισκέπτες προσφέρονται μέλι και λουκουμάδες.
- Κάθε δεύτερο Οκτώβριο πραγματοποιείται στην Κάλυμνο το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης. Καθώς το νησί είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για αναρρίχηση στον κόσμο, ο Δήμος Καλύμνου διοργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης.
Μπορεί η Κάλυμνος να είναι χαραγμένη στο μυαλό όλων ως το νησί των σφουγγαράδων, ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι έχει από τους πιο εντυπωσιακούς και ασφαλείς γκρεμούς στην Ευρώπη για αναρρίχηση και προσφέρει αμέτρητες δραστηριότητες και αξιοθέατα στους επισκέπτες της.
Σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει ποτέ ένα ταξίδι στο νησί, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, καθώς θα διασκεδάσετε, θα δραστηριοποιηθείτε με χερσαία και θαλάσσια σπορ και φυσικά, θα νιώσετε την απόλυτη χαλάρωση και ευεξία.