Καρμπονάρα: Η πιο εύκολη & γρήγορη συνταγή για σένα!

Καρμπονάρα: Η πιο εύκολη & γρήγορη συνταγή για σένα!

 Η carbonara είναι μια απολαυστική, αλλά εκπληκτικά απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή. Φτιαγμένη με γκουαντσιάλε από μάγουλο χοιρινού (ή μπέικον, όπως συνηθίζουμε να βάζουμε εδώ στην Ελλάδα) και άφθονη παρμεζάνα, αυτή η συνταγή χρειάζεται μόνο 30 λεπτά για να προετοιμαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος!

 Τα υλικά είναι απλά—μόνο σπαγγέτι (ή κάποιο άλλο μακρύ ζυμαρικό), πανσέτα ή μπέικον, μέχρι και απάκι για όσους θέλουν να πειραματίζονται στην κουζίνα, αυγά, παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Η μεταξένια σάλτσα της καρμπονάρας δημιουργείται όταν τα χτυπημένα αυγά ανακατεύονται με τα ζεστά ζυμαρικά και λίγο λίπος από την πανσέτα ή το μπέικον.

 Ποιο είναι το κόλπο για μια επιτυχημένη και γνήσια καρμπονάρα;

 Ανακατεύουμε γρήγορα το μίγμα των αυγών μέσα στα ζυμαρικά τα οποία πρέπει να είναι αρκετά ζεστά για να «δέσουν» τα αυγά, αλλά να μη ψηθούν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια ζουμερή και λαχταριστή σάλτσα.

 Η γνήσια, ιταλική συνταγή για carbonara μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, γι’ αυτό μην απελπιστείτε αν η σάλτσα σας σβολιάσει την πρώτη φορά που θα την φτιάξετε.

 Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι προσθέτουν κρέμα γάλακτος στην καρμπονάρα τους. Δεν είναι μέρος της παραδοσιακής συνταγής, ούτε είναι από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία και τη διατροφή σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια κρεμώδη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας.

 Τι είναι η Carbonara;

 Η Carbonara είναι ένα από τα τέσσερα κλασικά πιάτα ζυμαρικών της Ιταλικής κουζίνας (η cacio e pepe, η amatriciana και η gricia είναι τα υπόλοιπα τρία). Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την πιθανή προέλευσή της, όπως:

  • Εφευρέθηκε από τους Ιταλούς Καρμπονάρους που ετοίμαζαν το πιάτο στα φτυάρια τους πάνω από μια φωτιά.
  • Το όνομα αναφέρεται στο αλεσμένο μαύρο πιπέρι που προστίθεται στο πιάτο και μοιάζει με κηλίδες κάρβουνου (carbone σημαίνει κάρβουνο στα ιταλικά).
  • Ήταν ένα πάντρεμα των διατροφικών παραδόσεων (μπέικον και αυγά) μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τα τοπικά πιάτα ζυμαρικών.

 Αυτό που διακρίνει την αυθεντική καρμπονάρα από άλλα πιάτα ζυμαρικών είναι η τεχνική που συνδυάζει τα αυγά, το σκληρό τυρί, το αλλαντικό γκουαντσιάλε και το μαύρο πιπέρι σε μια πλούσια, μεταξένια σάλτσα. Αυτή η συνταγή απαιτεί ωμά αυγά, όμως αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά.

Συμβουλές για να φτιάξετε την καλύτερη και πιο νόστιμη καρμπονάρα!

 Η ομορφιά αυτού του πιάτου βρίσκεται στην απλότητά του, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να γίνει σωστά.

  • Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων: Εφόσον τα υλικά  της συνταγής συνδυάζονται τόσο γρήγορα και ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, φροντίστε να τα έχετε όλα έτοιμα από την αρχή.
  • Μαγειρέψτε σιγά σιγά τα αυγά: Οι γρήγορες κινήσεις μετά την αποστράγγιση των ζυμαρικών είναι ζωτικής σημασίας. Για να μη δυσκολευτείτε να φτιάξετε την original, ιταλική carbonara, ανακατέψτε γρήγορα στο μίγμα των αυγών μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό νερό στο οποίο βράσατε τα ζυμαρικά. Αυτό θα βοηθήσει στο να μαγειρευτούν τα αυγά ομοιόμορφα και σταδιακά, ώστε να μη ψηθούν απότομα από την υψηλή θερμοκρασία των ζυμαρικών. Στη συνέχεια, ρίξτε το μίγμα στα μακαρόνια και ανακατέψτε.
  • Χρησιμοποιήστε τυρί υψηλής ποιότητας: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε υψηλής ποιότητας παρμεζάνα. Ωστόσο, αν θέλετε να δώσετε τη δική σας πινελιά, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα διάσημα ελληνικά τυριά που θα βρείτε στη γειτονιά σας.

 Πανσέτα εναντίον Μπέικον

 Η κλασική παραδοσιακή συνταγή της καρμπονάρας φτιάχνεται με guanciale, ένα χοιρινό κρέας από την κεντρική Ιταλία, το οποίο ωριμάζει φυσικά χωρίς να μπει σε ψυγείο. Ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε πανσέτα ή μπέικον στο σούπερμάρκετ, οπότε η επιλογή είναι καθαρά δική σας.

 Η πανσέτα και το μπέικον παρασκευάζονται και τα δύο από χοιρινή κοιλιά, αλλά η πανσέτα αποξηραίνεται με αλάτι, ενώ το μπέικον καπνίζεται. Αντιθέτως, το γκουαντσιάλε προέρχεται από το μάγουλο του χοιρινού. Επιλέξτε το εκάστοτε αλλαντικό ή δοκιμάστε να φτιάξετε καρμπονάρα με απάκι, ανάλογα με την τελική γεύση που θέλετε να δώσετε στο πιάτο σας.

 Η συνταγή για την πιο ζουμερή και νόστιμη Καρμπονάρα

 ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

 10 λεπτά

 ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

 20 λεπτά

 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

 30 λεπτά

 ΜΕΡΙΔΕΣ

 4 με 6 μερίδες

 *Το σκόρδο είναι προαιρετικό. Συνήθως δεν περιλαμβάνεται στην αυθεντική καρμπονάρα, αλλά έχει υπέροχη γεύση γι’ αυτό το έχουμε συμπεριλάβει.

 Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ανάλατο βούτυρο
  • 1/2 κιλό πανσέτα ή χοντροκομμένο μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 1 με 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού (προαιρετικά)
  • 3 με 4 ολόκληρα αυγά
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
  • 1 κιλό σπαγγέτι (ή μπουκατίνι ή φετουτσίνι)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 Μέθοδος

 1. Ζεσταίνουμε το νερό των ζυμαρικών

 Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει (1 κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε 2 λίτρα νερού.)

 2. Σοτάρουμε την πανσέτα ή το μπέικον

 Όσο το νερό βράζει, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπέικον ή την πανσέτα και ψήνουμε σιγά σιγά μέχρι να γίνει τραγανό.

 3. Προσθέτουμε το σκόρδο

 Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ακόμα ένα λεπτό. Στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε την πανσέτα και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ.

 4. Χτυπάμε τα αυγά και το μισό τυρί

 Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε περίπου το μισό τυρί.

 5. Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά

 Μόλις το νερό πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

 6. Ρίχνουμε στα ζυμαρικά την πανσέτα ή το μπέικον

 Όταν τα ζυμαρικά είναι al dente, τα στραγγίζουμε ελαφρώς και τα μετακινούμε στο μπολ με το μπέικον και το σκόρδο. Κρατάμε  λίγο από το νερό των ζυμαρικών σε ένα μπολ και ρίχνουμε μερικές κουταλιές στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα. Ανακατεύουμε τα υλικά για να συνδυαστούν, μέχρι τα ζυμαρικά να κρυώσουν αρκετά, ώστε να μην ψηθούν τα αυγά όταν τα προσθέσουμε.

 7. Προσθέτουμε το μείγμα των χτυπημένων αυγών

 Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά με το τυρί και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να μην στεγνώσουν.

 8. Σερβίρουμε αμέσως με την υπόλοιπη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

 Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Είμαστε βέβαιοι ότι η καρμπονάρα είναι μια υπέροχη και πανεύκολη συνταγή για να εντυπωσιάσετε μια κοπέλα και να την κάνετε να κολλήσει μαζί σας, ήδη από το πρώτο ραντεβού στο σπίτι σας. Ακολουθήστε αυτήν την απλή συνταγή και τα μικρά μας μυστικά για να δημιουργήσετε την καλύτερη και πιο γευστική καρμπονάρα που θα δοκιμάσει ποτέ η κοπέλα. Καλή σας απόλαυση!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top