Κεφαλονιά: Οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για το ταξίδι σου!

Κεφαλονιά: Οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για το ταξίδι σου!

  Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου στον χάρτη, με πληθυσμό 36.064 κατοίκους, που φημίζεται για τα σμαραγδένια βουνά, τα αστραφτερά, γαλαζοπράσινα νερά και τις εκθαμβωτικές παραλίες της, αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν δημοφιλή προορισμό για διαμονή το καλοκαίρι.

 Η Κεφαλονιά είναι πολυφωτογραφημένη, πολυσυζητημένη, πολυαγαπημένη από Έλληνες και ξένους, όχι μόνο λόγω του «Μαντολίνου του Λοχαγού Κορέλη», της ταινίας του 2001 που διαδραματίστηκε στο νησί, αλλά και λόγω της απέραντης ομορφιάς, των μεγαλοπρεπών πόλεων και των εντυπωσιακών αξιοθέατων που έχει.

 Πώς πάω στην Κεφαλονιά;

 Αεροπορικώς: Η Κεφαλονιά διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις σε ετήσια βάση. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται πτήσεις από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί συνήθως σαράντα πέντε λεπτά με μία ώρα.

 Από Θεσσαλονίκη για Κεφαλονιά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απευθείας πτήσεις, οπότε η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από τρεις έως έξι ώρες, ανάλογα με τις στάσεις που μεσολαβούν.

 Με πλοίο: Ο Πόρος στην Κεφαλονιά είναι προσβάσιμος με πλοίο από το λιμάνι της Κυλλήνης στην Πελοπόννησο, ενώ η Σάμη είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως τρεις με τέσσερις ώρες.

 Το λιμάνι του Φισκάρδου συνδέεται με το λιμάνι της Βασιλικής στη Λευκάδα και το νησί της Ιθάκης, ενώ το λιμάνι της Πεσσάδας συνδέεται με το λιμάνι Σινάρι στη Ζάκυνθο. Το καλοκαίρι, το λιμάνι της Σάμης δέχεται πλοία από το Μπρίντιζι της Ιταλίας.

 Με Λεωφορείο: Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από τον Σταθμό Κηφισού στην Αθήνα προς τις πόλεις Κυλλήνη και Πάτρα στην Πελοπόννησο. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως τρεις ώρες. Από Κυλλήνη και Πάτρα, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων για την Κεφαλονιά.

 Με αυτοκίνητο: Για να φτάσετε στην Πάτρα, θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών προς Πάτρα. Αφού διασχίσετε τον Ισθμό της Κορίνθου, συνεχίζετε να οδηγείτε στη δεξιά πλευρά για να φτάσετε στην Εθνική Οδό Κορίνθου με κατεύθυνση προς Πάτρα.

 Ακολουθώντας το σταθμό διοδίων του Ρίου, συνεχίστε ευθεία μέχρι να φτάσετε στην πρώτη έξοδο προς Πάτρα. Για να φτάσετε στην Κυλλήνη, ακολουθήστε τις πινακίδες προς την Εθνική Οδό Πατρών με κατεύθυνση τον Πύργο. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις πινακίδες προς Κυλλήνη.

 Η ιστορία & η μυθολογία γύρω από την Κεφαλονιά

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση στην Κεφαλονιά ή Κεφαλληνία έγινε από τον Πτερέλαο που είχε πατέρα τον Τάφιο, ο οποίος ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Ιπποθόης.

 Οι πρώτοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ονομάστηκαν Τάφιοι ή Τηλεβόες. Σε μια εκστρατεία όμως για την κατάληψη του νησιού, ο Πτερέλαος νικήθηκε από τον Αμφιτρύωνα, βασιλιά των Θηβών, ο οποίος προσέφερε το νησί ως ανταμοιβή στον Κέφαλο και στον Έλειο που τον βοήθησαν στην εκστρατεία.

 Ο Μυθικός Κέφαλος που ήταν ο γενάρχης του γένους των Κεφαλιδών στην Αττική είναι ο άνθρωπος που υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος Βασιλιάς της Κεφαλονιάς και της έδωσε το όνομά του. Ο Κέφαλος απέκτησε πολλούς γιους, τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο, που ίδρυσαν ο καθένας μία πόλη, αλλά και τον Αρκείσιο που ήταν ο πατέρας του Λαέρτη και παππούς του Οδυσσέα.

 Η σημερινή Κεφαλονιά και η Ιθάκη ανήκαν στο βασίλειο του Πολυμήχανου κοσμοξακουσμένου Οδυσσέα.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι το νησί κατοικείται από την Παλαιολιθική περίοδο. Στην αρχαιότητα, το νησί συμμετείχε στους Περσικούς και τους Πελοποννησιακούς Πολέμους, στην πλευρά τόσο της Αθήνας, όσο και της Σπάρτης.

 Το 218 π.Χ., ο Φίλιππος της Μακεδονίας προσπάθησε να κυριαρχήσει στην Κεφαλονιά, αλλά ηττήθηκε από τους Αθηναίους και τους Κεφαλονίτες.

 Ωστόσο, το νησί κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 187 π.Χ. λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης, με αποτέλεσμα οι Ρωμαίοι να κυριαρχήσουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Κεφαλονιά υπέφερε από πολυάριθμες πειρατικές επιδρομές, με πιο σκληρές αυτές των Σαρακηνών πειρατών.

 Το 1084, ο Roberto il Guiscardo προσπάθησε να κατακτήσει την Κεφαλονιά, αλλά η προσπάθειά του ήταν ανεπιτυχής. Το όνομά του δόθηκε στη μικρή πόλη Φισκάρδο, καθώς πέθανε εκεί τον Ιούνιο του 1085. Το 1103, το νησί καταστράφηκε από τους Σταυροφόρους, τους οποίους ακολούθησαν οι Γενουάτες και οι Νορμανδοί.

 Η Κεφαλονιά περιήλθε στην Ενετική Αυτοκρατορία για μια περίοδο τριών αιώνων, μέχρι το 1797, όταν οι Γάλλοι εισέβαλαν στο νησί, σχηματίζοντας μια προσωρινή δημοκρατική κυβέρνηση και καίοντας το βιβλίο «Libro D’Oro», με τα προνόμια και τους τίτλους των Βενετών ευγενών.

 Αργότερα, οι Γάλλοι ηττήθηκαν από τον συμμαχικό στόλο των Ρώσων, των Οθωμανών και των Βρετανών.

 Τον Μάιο του 1864, η Ενοποίηση των Ιονίων Νήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα αναγνωρίστηκε από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1809, υπό το βρετανικό προτεκτοράτο. Ωστόσο, η Κεφαλονιά κατακτήθηκε από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς

 Η πόλη του Αργοστολίου είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η γοητευτική πόλη φωλιάζει στο τέλος του φυσικού κόλπου που περιβάλλεται από όμορφα καταπράσινα ορεινά τοπία.

 Αν και υπήρχαν όμορφα κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, καταστράφηκαν μετά το σεισμό του 1953.

 Ο λιθόστρωτος παραλιακός δρόμος με τους φοίνικες είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία του Αργοστολίου, ενώ η οδός Λιθόστρωτου είναι ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας, γεμάτος με πολλά καταστήματα.

 Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε στο ταξίδι σας στην Κεφαλονιά περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεφαλονιάς, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τον Φάρο των Αγίων Θεοδώρων και τους Κήπους του Νάπιερ.

Για τί φημίζεται η Κεφαλονιά;

 Όρος Αίνος, το «Μαύρο Βουνό» του νησιού

 Η ψηλότερη κορυφή στα νησιά του Ιονίου πελάγους, το όρος Αίνος πήρε το όνομά του από τη μαύρη πεύκη (Abies cephalonica) που κάποτε την κάλυπτε εντελώς και δεν φυτρώνει πουθενά αλλού.

 Αποτελεί εθνικό πάρκο από το 1962, γνωστό για τον πλούτο των αγριολούλουδων που φυτρώνουν εκεί. Είναι επίσης το σπίτι μιας ειδικής ράτσας πόνυ, του Equus cabalus.

 Η πανέμορφη Άσσος

 Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το μικρό λιμάνι είναι ο πιο όμορφος οικισμός της Κεφαλονιάς. Καθώς πλησιάζετε, θα το δείτε από ψηλά για πρώτη φορά.

 Χτισμένο σε μια στενή λωρίδα γης, τα λιγοστά σπίτια του αγκαλιάζουν την ακτή, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της βενετσιάνικης εποχής μέσα σε ένα σωρό πανύψηλα πλατάνια, λεύκες, φοίνικες και ελιές.

 Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο του 16ου αιώνα που στέκει περήφανο στη βόρεια πλευρά του οικισμού!

 Τα κρυμμένα βάθη του σπηλαίου της Μελισσάνης

 Οι 50 αποχρώσεις του τιρκουάζ στην υπόγεια λίμνη Μελισσάνη είναι μαγευτικές. Με το φως του ήλιου να λούζει το σπήλαιο από ψηλά, το τοπίο θυμίζει καθεδρικό ναό.

 Ένας παράδεισος για θαλάσσιες δραστηριότητες στην Κεφαλονιά

 Η Κεφαλονιά είναι το ιδανικό νησί για εξερεύνηση με σκάφος, με ατελείωτες ιδιωτικές παραλίες και όρμους εξαιρετικής ομορφιάς, όπως ο Μυρτός και ο Μακρύς Γιαλός.

 Για τους λάτρεις της δράσης, η Κεφαλονιά προσφέρει κάθε είδους θαλάσσια σπορ στις μεγάλες οργανωμένες παραλίες της, όπως επίσης θαλάσσιο καγιάκ και καταδύσεις σε εντυπωσιακές τοποθεσίες γεμάτες εκπλήξεις, όπως μικρές σπηλιές με πλούσια υποβρύχια ζωή.

 Η παραλία της Αντίσαμου

 Η Παραλία της Αντίσαμου είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

 Χαρακτηρισμένη ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, η Αντίσαμος διακρίνεται για την κατάφυτη βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

 Η παραλία κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, καθώς εδώ γυρίστηκαν μερικές σκηνές από το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλη». Συνιστάται ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγριλίου για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην παραλία της Αντίσαμου.

 Η παραλία του Μύρτου

 Η παραλία του Μύρτου είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού.

 Χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες, όχι μόνο στα νησιά του Ιονίου ή στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωρίζει για τα εξωτικά τοπία και την άγρια ομορφιά της. Η θέα του ηλιοβασιλέματος από τη δυτική ακτή του Μύρτου είναι ένα μοναδικό θέαμα.

 Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης

 Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας με πολυάριθμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που ανακαλύφθηκε πριν από τριακόσια χρόνια. Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους, το σπήλαιο είναι ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών, με βάθος εξήντα μέτρων.

 Η υγρασία του σπηλαίου φτάνει το ενενήντα τοις εκατό. Μόνο ένα μέρος του συμπλέγματος των σπηλαίων είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, ενώ πιστεύεται ότι συνδέεται και με άλλα σπήλαια της περιοχής.

 Λόγω του μεγάλου θαλάμου εισόδου του, το σπήλαιο έχει εξαιρετική ακουστική και μάλιστα έχει φιλοξενήσει μια σειρά από συναυλίες. Το σπήλαιο Δρογκαράτης βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από τη Σάμη.

 Το Σπήλαιο της Μελισσάνης

 Το Σπήλαιο της Μελισσάνης είναι ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τη Σάμη. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός τμήματος της στέγης.

 Η λίμνη βρίσκεται είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με μήκος 160 μέτρα και βάθος που κυμαίνεται από 10 έως 40 μέτρα.

 Το σπήλαιο της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε από τον σπηλαιολόγο Ιωάννη Πετρόχιλο το 1951. Υπάρχει επίσης μια τεχνητή είσοδος που επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέλθουν στο λιμναίο σπήλαιο.

 Η εκκλησία της Παναγίας της Λαγουβάρδας

 Η εκκλησία της Παναγίας της Λαγουβάρδας, αλλιώς γνωστή ως Φιδιώτισσα, είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στο χωριό Μαρκόπουλος.

 Ένα περίεργο φαινόμενο σημειώνεται από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου, καθώς η περιοχή γεμίζει με μικρά ακίνδυνα φίδια, τα οποία εμφανίζονται στις αρχές Αυγούστου και εξαφανίζονται απευθείας προς τα τέλη του μήνα.

 Η παράδοση λέει ότι αυτά τα φίδια είναι θαύμα της Θεοτόκου από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν η Παναγία Φιδιώτισσα βοηθούσε τις μοναχές και τους μοναχούς από επικίνδυνες συγκρούσεις «στέλνοντας» φίδια στο μοναστήρι. Από τότε, φίδια εμφανίζονται κάθε Αύγουστο.

 Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου

 Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. στην πλαγιά του λόφου πάνω από το χωριό Περατάτα. Είναι ένα επιβλητικό κάστρο που χρησίμευσε ως πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, μέχρι το 1757 και περιήλθε διαδοχικά στην κυριαρχία των Φράγκων, των Οθωμανών και των Ενετών.

 Τα εξωτερικά τείχη του κάστρου σώζονται ακόμη μαζί με πολλές εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες είναι η εκκλησία της Ευαγγελίστριας που ξεχωρίζει για το ιωνικό μπαρόκ στυλ της και τις βυζαντινές τοιχογραφίες της.

 Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι πρέπει να δεις στην Κεφαλονιά;

 Το χωριό της Άσσου

 Το χωριό Άσσος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Αυτός ο υπέροχος οικισμός διακρίνεται για τη ρομαντική ατμόσφαιρα και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, οπότε αν αναρωτιέσαι που να μείνεις στην Κεφαλονιά, αυτό το χωριό είναι μία από τις επιλογές σου.

 Ένας περίπατος γύρω από τα γραφικά σοκάκια του χωριού αποκαλύπτει γοητευτικές εικόνες γεμάτες με πολύχρωμα σπίτια, ανθισμένα λουλούδια και γοητευτικά ξωκλήσια.

 Το σημαντικότερο μνημείο του χωριού είναι το Φρούριο της Άσσου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας. Μέσα στους χώρους του κάστρου έχει κανείς την ευκαιρία να θαυμάσει την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το σπίτι του Ενετού Επιτρόπου.

 Μέχρι το 1953, το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εάν επιθυμείτε να εξερευνήσετε τις όμορφες παραλίες της γύρω περιοχής, μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκάφος από την Άσσο.

 Το χωριό Φισκάρδο

 Το χωριό Φισκάρδο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Φωλιασμένο στο στενότερο σημείο του στενού, μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Φισκάρδο είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κεφαλονιάς που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος οικισμός.

 Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα λίγα χωριά του νησιού που δεν ισοπεδώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

 Πολύχρωμα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και στενά μπαλκόνια δένουν με τα όμορφα τοπία του βουνού και της θάλασσας, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, μαζί με τα δωμάτια και τα ξενοδοχεία του χωριού.

 Αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο Κεφαλονιάς για την ενδιαφέρουσα έκθεση που είναι αφιερωμένη στη ναυτική ιστορία του νησιού.

 Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου

 Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου είναι ένα ελκυστικό φυσικό καταφύγιο για την άγρια ζωή που βρίσκεται στον κόλπο του Αργοστολίου. Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου χρησιμεύει ως τόπος αναπαραγωγής για τις χελώνες Caretta-Caretta.

 Ο Βράχος της Κουνόπετρας

 Ο Βράχος της Κουνόπετρας, γνωστός και ως κινούμενη πέτρα, είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο στον κόσμο. Αποτελείται από έναν γιγάντιο μονολιθικό βράχο που αναδύεται από τη θάλασσα, ο οποίος δεν έχει σταματήσει ποτέ στην ίδια θέση, λόγω της συνεχούς και ρυθμικής του κίνησης.

 Οι αρχαιολογικοί χώροι

 Η Ακρόπολη της Κράνης ήταν μια αρχαία οχυρή πόλη της τετραπόλεως της Κεφαλονιάς που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από την πόλη του Αργοστολίου. Ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος που κατοικήθηκε από την παλαιολιθική εποχή. Η αρχαία πόλη της Κράνης έχασε την αυτονομία της από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα π.Χ.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη της ακρόπολης στο λόφο Πεζούλες και Καστέλι, λείψανα αρχαίων οχυρώσεων και ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας που χτίστηκε πάνω σε έναν αρχαίο ναό, αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη.

 Ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

  Η Ακρόπολη της Πάλης ήταν μια αρχαία οχυρή πόλη της τετραπόλεως της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά από την πόλη του Ληξουρίου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η Αρχαία Πάλη ήταν αποικία της Κορίνθου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη από τα τείχη της ακρόπολης.

 Η Ακρόπολη της Πρώνης ήταν μια αρχαία οχυρή πόλη της τετραπόλεως της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη πολλών ευρημάτων σε αρκετές περιοχές του δήμου με σημαντικότερο τον μυκηναϊκό τάφο στο χωριό Τζανάτα.

 Η Ακρόπολη της Σάμης ήταν μια αρχαία οχυρή πόλη της τετραπόλεως της Κεφαλονιάς που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι της Σάμης. Ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος που κατοικήθηκε από την παλαιολιθική εποχή.

 Αν και η Σάμη ήταν μια από τις πιο ισχυρές πόλεις-κράτη του νησιού και πολέμησε στον Τρωικό πόλεμο, έχασε την αυτονομία της από τους Ρωμαίους το 188 π.Χ.

 Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη της ελληνιστικής ακρόπολης και απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών στο Παλαιόκαστρο.

 Από την Ακρόπολη της Σάμης μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανοραμική θέα προς την ενδοχώρα του νησιού. Ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

 Οι Μυκηναϊκοί Τάφοι της Κεφαλονιάς βρίσκονται στα χωριά Λακήθρα, Μαζαρακάτα και Τζανάτα.

 Το πρώτο ταφικό συγκρότημα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του που αποτελείται από δεκαέξι επιτύμβιους θαλάμους και ογδόντα τρεις τάφους, ενώ το δεύτερο ταφικό μνημείο ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

 Τα Ρωμαϊκά Λουτρά Φισκάρδου βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στο χωριό Φισκάρδο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα ρωμαϊκά λουτρά χρησίμευαν ως το αστικό κέντρο της περιόδου, που αποτελούνταν από τρεις υποκαυστές περιοχές που χρησιμοποιούνταν ως θέρμες.

 Η Ρωμαϊκή Βίλα της Σκάλας βρίσκεται στην άκρη του χωριού Σκάλα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το χωριό ανήκε σε έναν πλούσιο Ρωμαίο τον 3ο αιώνα π.Χ.

 Η ρωμαϊκή βίλα ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά με τα γεωμετρικά μοτίβα τους. Αν και μια εκκλησία χτίστηκε στα θεμέλιά της, τμήματα της βίλας διακρίνονται ακόμη και σήμερα.

 Τα μνημεία του νησιού

 Η γέφυρα του De Bosset ανεγέρθηκε από τον Charles Philip De Bosset το 1813, με σκοπό να παρακάμψει τον βάλτο του Κουτάβου, που ήταν συνώνυμο της ελονοσίας εκείνα τα χρόνια.

 Το αρχικό ξύλινο γεφύρι ξαναχτίστηκε με πέτρα που εξορύχθηκε από το λόφο Μετέλα. Στη μέση της γέφυρας, υπάρχει το μνημείο της Κολώνας που μνημονεύει τους ανθρώπους που έστησαν τη γέφυρα.

 Ο Κήπος του Νάπιερ ονομάστηκε προς τιμήν του Σερ Τσαρλς Νάπιερ, Βρετανού Διοικητή του 19ου αιώνα, ο οποίος πρόσφερε χρήματα σε υποδομές στην Κεφαλονιά. Είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Αργοστολίου, ένα πυκνόδασο πάρκο με διάφορα είδη δέντρων.

 Το Ιταλικό Πολεμικό Μνημείο κατασκευάστηκε προς τιμήν χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας Acqui που πέθαναν ή εκτελέστηκαν στις μάχες με τους Γερμανούς το 1943 μετά την άρνησή τους να παραδοθούν.

 Είναι μια υπενθύμιση ενός από τα πιο φρικιαστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μνημείο βρίσκεται έξω από το Αργοστόλι στο λόφο πάνω από τις Καταβόθρες.

 Οι Καταβόθρες της Κεφαλονιάς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο. Τα θαλασσινά νερά εισχωρούν στις ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζονται αμέσως.

 Μάλιστα, το νερό ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή, διασχίζοντας το έδαφος σε όλο σχεδόν το νησί που χύνεται στη λίμνη της Μελισσάνης και στην περιοχή του Καραβόμυλου. Οι Καταβόθρες βρίσκονται τρία χιλιόμετρα μακριά από το Αργοστόλι.

 Ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων, γνωστός και ως Φανάρι, βρίσκεται σε μια τεχνητή χερσόνησο κοντά στο Αργοστόλι. Ο φάρος χτίστηκε αρχικά το 1928 και ξαναχτίστηκε με το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του ντόπιου αρχιτέκτονα Τάκη Παυλάτου το 1960, καθώς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953.

 Το Αρχοντικό Κοσμετάτου βρίσκεται στη λεωφόρο Ριζοσπαστών στο Αργοστόλι. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Κεφαλονιάς που διακρίνεται για τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του και ένα από τα λίγα κτίρια που δεν καταστράφηκαν από τον σεισμό του 1953.

 Το Δημοτικό Θέατρο Κεφαλονιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας που βρίσκεται στο Αργοστόλι. Εγκαινιάστηκε το 1958 και η πρώτη παράσταση που πραγματοποιήθηκε εκεί ήταν η διάσημη όπερα «La Traviata» του Τζουζέπε Βέρντι.

 Το θέατρο διακρίνεται για τη νεοκλασική του αρχιτεκτονική. Σήμερα, πραγματοποιούνται εκεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών παραστάσεων και καλλιτεχνικών εκθέσεων.

 Η πλατεία των Καμπανών είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης του Αργοστολίου. Το σημερινό όνομα της πλατείας προέρχεται από το επιβλητικό καμπαναριό που δεσπόζει εκεί. Αξίζει να ανεβείτε στον πύργο για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στην ύπαιθρο.

 Τα μουσεία

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεφαλονιάς βρίσκεται στην πόλη του Αργοστολίου. Το μουσείο εκθέτει αρχαιολογικά ευρήματα από την παλαιολιθική περίοδο, μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή.

 Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια εκτενή συλλογή αντικειμένων από τον μυκηναϊκό πολιτισμό, κεραμικά αντικείμενα και κοσμήματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Μελισσάνης.

 Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κεφαλονιάς στεγάζεται στους χώρους της Μονής του Αγίου Ανδρέα. Το μουσείο εκθέτει αριστουργήματα της βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης, μερικά από τα οποία είναι το σάβανο του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το άμφιο του Αγίου Νεκταρίου και χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

 Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Το μουσείο τηρεί απογραφή της ιστορίας και της λαογραφικής παράδοσης της Κεφαλονιάς από την Ενετοκρατία, μέχρι το 1953.

 Η μόνιμη έκθεση χωρίζεται στις ενότητες της εκκλησιαστικής τέχνης, του σχεδίου της πόλης, της αστικής ανάπτυξης και της αγροτικής ανάπτυξης.

 Το Ναυτικό Μουσείο Φισκάρδου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στο χωριό Φισκάρδο. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ναυτική ιστορία του νησιού. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εικόνες από χελώνες Caretta-Caretta, φώκιες Monachus-Monachus, φάλαινες, έντομα και πλαγκτόν.

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης βρίσκεται στο χωριό Δαυγάτα. Το μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό την παρουσίαση και τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ιστορίας των δύο νησιών. Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από το όρος Αίνος, ενός από τα δέκα προστατευόμενα φυσικά πάρκα της Ελλάδας.

 Το Μουσείο Ελαιολάδου βρίσκεται στο χωριό Μακρυώτικα. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην ελαιοκομική παράδοση της Κεφαλονιάς και παρουσιάζει πρωτότυπα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιολάδου.

 Το Μουσείο Ραδιοφωνίας και Τηλεπικοινωνιών Κεφαλονιάς είναι ένα ιδιωτικό μουσείο που βρίσκεται στην πόλη του Αργοστολίου. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον ιδιώτη συλλέκτη ραδιοφώνου, τον Χαράλαμπο Μακρή.

 Τα εκθέματα περιλαμβάνουν γραμμόφωνα, μαγνητόφωνα, ραδιόφωνο, τηλέφωνα και πικάπ. Αν θέλετε να επισκεφτείτε το μουσείο, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού.

Ποιες δραστηριότητες μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε στην Κεφαλονιά;

 Ποδηλασία

 Η ύπαιθορς του νησιού είναι ιδανική για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να ανακαλύψετε τα χωριά και τις παραλίες της Κεφαλονιάς.

 Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι ο γύρος της Λάσσης. Έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και δίνει την ευκαιρία στους ποδηλάτες να ανακαλύψουν το γεωλογικό φαινόμενο των Καταβόθρων και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Φαναρίου με τον φάρο των Αγίων Θεοδώρων.

 Η περιοχή της Λειβαθούς στη νοτιοδυτική πλευρά της Κεφαλονιάς είναι επίσης ιδανική τοποθεσία για ποδηλασία, λόγω της επίπεδης γεωμορφολογίας του εδάφους της. Η Λειβαθώ θεωρείται μια από τις πιο κατάφυτες περιοχές του νησιού με πολλούς ελαιώνες.

 Καταδύσεις

 Η ακτογραμμή της Κεφαλονιάς προσφέρει πολλές συναρπαστικά σημεία για εξερεύνηση στους λάτρεις των είδους.

 Το Τείχος του Αστακού, τα ναυάγια της Άρδης και του F495, τα νησιά Αστέρι και Βαρδιάνη, ο ύφαλος στην Έμπλυση, το σπήλαιο της Ξεροπούντας, τα ναυάγια, οι υποθαλάσσιες σπηλιές των Κατακόμβων και το Μπλε Φαράγγι της Λάσσης είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης.

 Θα βρείτε καταδυτικά κέντρα στις παραλίες της Αγίας Ευφημίας, του Φισκάρδου, της Λάσσης και του Ληξουρίου.

 Πεζοπορία

 Η Κεφαλονιά διαθέτει πολλά μονοπάτια για όσους λατρεύουν αυτό το είδος δραστηριότητας στις διακοπές τους. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές βρίσκεται στο όρος Αίνος, το ψηλότερο βουνό των Ιονίων Νήσων. Η κορυφή του Αίνου προσφέρει πανοραμική θέα σε κάθε σημείο του Ιονίου!

 Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Δραπανίτικα προς το όμορφο χωριό της Άσσου και συνεχίζει στη χερσόνησο του Ενετικού Κάστρου. 

 Αξίζει επίσης να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ξεκινάει από την παλιά εκκλησία του λιμανιού της Σάμης προς την ακρόπολη της Σάμης και την παραλία της Αντισάμου. Αρκετό ενδιαφέρον είναι και το μονοπάτι από το χωριό Φισκάρδο μέχρι τον φάρο του Φισκάρδου.

 Μια άλλη ωραία διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Κουλουράτα προς τα παλιά χωριά Μουζακάτα, Γριζάτα και Ζερβάτα. Η διαδρομή προσφέρει πανοραμική θέα προς τα βουνά της Κεφαλονιάς και τους κόλπους της Αγίας Ευφημίας και της Σάμης.

 Ιππασία

 Η Κεφαλονιά προσφέρει αναζωογονητικές εμπειρίες στους λάτρεις της ιππασίας. Σχολές ιππασίας μπορείτε να βρείτε στο Ληξούρι, στα Κουλουράτα, στη Σάμη και στη Σκάλα.

 Καγιάκ

 Η ευκαιρία να εξασκηθείτε στο καγιάκ είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και τις όμορφες παραλίες του Ιονίου. Θα βρείτε κέντρο θαλάσσιου καγιάκ στο Αργοστόλι.

 Kitesurfing

 Το κανάλι μεταξύ Ιθάκης και Κεφαλονιάς είναι ιδανικό για αυτό το θαλάσσιο άθλημα. Άλλα αγαπημένα σημεία είναι η μεγάλη παραλία Καμίνια και η παραλία της Σκάλας.

 Ιστιοπλοΐα

 Η Κεφαλονιά είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας. Στα ανατολικά, η Κεφαλονιά χωρίζεται από την Ιθάκη από ένα στενό κανάλι, ενώ συνορεύει με τη Ζάκυνθο στα βόρεια και τη Λευκάδα στα νότια.

 Η ανατολική ακτή του νησιού είναι από τις πιο δημοφιλείς για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας με πολλά απάνεμα λιμάνια, όπως η Αγία Ευφημία, το Φισκάρδο, ο Πόρος και η Σάμη.

 Ποιες παραλίες να επισκεφθείτε;

 Η Αγία Κυριακή είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου του Μύρτου. Η παραλία είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Κοντά στην παραλία της Αγίας Κυριακής, θα βρείτε ταβέρνες και καντίνες.

 Ο Άγιος Θωμάς αποτελείται από δύο αμμώδεις παραλίες με σμαραγδένια νερά που βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού. Οι παραλίες του Αγίου Θωμά είναι ιδανικές για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

 Οι Αλατιές είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ο μικροσκοπικός κολπίσκος της παραλίας είναι ιδανικός για λίγη απομόνωση, ενώ ο βυθός του σας προσκαλεί να τον εξερευνήσετε.

 Οι Άμμες είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Λόγω της κοντινής της απόστασης από το Αργοστόλι, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της Κεφαλονιάς.

 Η Αντίσαμος είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

 Χαρακτηρισμένη ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, η Αντίσαμος διακρίνεται για την κατάφυτη βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγριλίου για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην παραλία της Αντισάμου.

 Η Άβυθος είναι μια οργανωμένη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία που ξεχωρίζει για την κοκκινωπή της άμμο και το ορεινό κατάφυτο σκηνικό της.

 Το Δαφνούδι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία ξεχωρίζει για την κατάφυτη βλάστηση και τα σμαραγδένια νερά της. Το Δαφνούδι είναι ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης και της απομόνωσης.

 Η Έμπλυση είναι μια παραλία με λευκά βότσαλα και τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Το παρθένο τοπίο της θα σας εντυπωσιάσει και θα σας γαληνέψει.

 Το Φωκί είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Κεφαλονιάς, που διακρίνεται για την κατάφυτη βλάστηση και το παρθένο περιβάλλον της. Είναι επίσης ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας.

 Η Κορώνη είναι ένας αμμώδης όρμος με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση και τους απότομους βράχους της.

 Η θέα του ηλιοβασιλέματος από την Κορώνη είναι ένα μοναδικό θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Ωστόσο, κατά την επίσκεψή σας πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, για να μην ενοχλήσετε τις μεσογειακές χελώνες Caretta Caretta που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή τον Μάιο και τον Αύγουστο.

 Τα Λιμένια είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Η κατάφυτη βλάστηση των Λιμενίων προσφέρει φυσική σκιά στους λουόμενους, καθώς δεν είναι οργανωμένη με beach bars και ομπρέλες.

 Ο Λουρδάς είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κεφαλονιάς με ξαπλώστρες, ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και beach bar.

 Ο Μακρύς Γιαλός είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού στον φυσικό κόλπο της χερσονήσου της Παλικής.

 Λόγω της κοντινής της απόστασης από το Αργοστόλι, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και καλά οργανωμένες παραλίες της Κεφαλονιάς.

 Ο Μέγας Λάκος είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά της χερσονήσου της Παλικής στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια πολύ όμορφη παραλία που ξεχωρίζει για την κοκκινωπή της άμμο και τα ρηχά νερά της. Ο Μέγας Λάκος είναι ιδανική παραλία για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση.

 Ο Παλιούρας είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο πανέμορφος όρμος στολίζεται με κατάφυτη βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά.

 Το Παραδείσι είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Κεφαλονιάς, ιδανική για τους λάτρεις της φύσης. Διακρίνεται για την κατάφυτη βλάστηση και την ήρεμη ατμόσφαιρα που προσφέρει στους επισκέπτες του.

 Η Πλατιά Άμμος είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Χαρακτηρισμένη ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς, η Πλατιά Άμμος ξεχωρίζει για τη γαλήνια ατμόσφαιρα, τους τεράστιους βράχους και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος.

 Ο Πόρος είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

 Το Ξι είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά της χερσονήσου της Παλικής στη δυτική πλευρά του νησιού.

 Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς που διακρίνεται για την κοκκινωπή άμμο και τους ογκόλιθούς της. Μάλιστα, μπορείτε να καλύψετε ολόκληρο το σώμα σας με τη διάσημη λάσπη του Ξι και να απολαύσετε ένα φυσικό λασπόλουτρο!

 Τοπικά προϊόντα & σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε

 Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το τυρί, τις ελιές και το κρασί. Η Κεφαλονιά είναι πολύ δημοφιλής για τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιού της Μαυροδάφνης, του Μοσχάτου και της Ρομπόλας.

 Οι τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν την αλιάδα, τα μπουρμπουρέλια, το μπουρδέτο, την κακαβιά, το κουνέλι μαγειρεμένο με κρασί Μαυροδάφνη, τη ριγανάδα, τη στραπατσάδα, το γαλακτομπούρεκο και το μαντολάτο.

 Εκδηλώσεις & φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο νησί

  • Κάθε 21 Μαΐου γιορτάζεται στην Κεφαλονιά η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
  • Τον Ιούνιο πραγματοποιείται η Ναυτική Εβδομάδα της Κεφαλονιάς στο λιμάνι του Αργοστολίου. Η ναυτική εβδομάδα φιλοξενεί πολυάριθμους εορτασμούς και παρελάσεις στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.
  • Κάθε 15 Ιουλίου πραγματοποιείται το Θεατρικό Φεστιβάλ Κεφαλονιάς στην πόλη του Αργοστολίου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλές θεατρικές παραστάσεις.
  • Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή του Φιδιού στο χωριό Μαρκόπουλο.
  • Κάθε Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας στο χωριό Μαρκόπουλο.
  • Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου στη Μονή του Αγίου Γερασίμου. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο Άγιος προστάτης της Κεφαλονιάς.
  • Κάθε 23 Αυγούστου γίνεται ο παραδοσιακός εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας στο Μοναστήρι της Παναγίας Αγριλίων στο χωριό Σάμη. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς, μουσική, φαγητό και κρασί.
  • Τον Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή του Κρασιού Ρομπόλα στο χωριό Φραγκάτα, ακολουθούμενη από παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό μέχρι τις πρωινές ώρες. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Αγροβιομηχανικό Σύνδεσμο Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας συνήθως το πρώτο Σάββατο μετά τις 15 Αυγούστου.
  • Τον Αύγουστο πραγματοποιείται επίσης το Μουσικό Φεστιβάλ Saristra στο χωριό Σάμη.
  • Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κεφαλονιάς πραγματοποιείται στην πόλη του Αργοστολίου συνήθως στα τέλη Αυγούστου.
  • Κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Varcarola Custom στα λιμάνια της Άσσου και του Ληξουρίου. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραδοσιακές εκδηλώσεις, όπου οι μουσικοί και οι τραγουδιστές του νησιού επιβιβάζονται σε βάρκες και ανάβουν κεριά για να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Ο εορτασμός συνήθως ολοκληρώνεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.
Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top