Τις μέρες που οι άνθρωποι αρρώσταιναν και δεν βρισκόταν το κατάλληλο φάρμακο, υπήρχε ένα νησί στο Βόρειο Αιγαίο που τους υποσχόταν μια θεραπεία. Μόνο μια μικρή χούφτα από το θαυματουργό ηφαιστειακό χώμα της Λήμνου ήταν ικανό να απαλλάξει τους αρρώστους από κάθε ασθένεια.
Σήμερα, το νησί διατηρεί τις θεραπευτικές του ιδιότητες με μια άλλη έννοια. Οι φιλικοί κάτοικοί του, τα γαλήνια, κατάφυτα τοπία και οι χρυσαφένιες αμμουδιές προσφέρουν ίαση σε σώμα και πνεύμα σε όλους τους επισκέπτες που θα το επιλέξουν για τις διακοπές τους.
Η Λήμνος είναι μέσα στα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα εννέα μεγαλύτερα ολόκληρης της Ελλάδας. Έχει έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 16.411 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραγή του 2021. Πάμε να την εξερευνήσουμε!
Πώς πάω στη Λήμνο;
Η Λήμνος διαθέτει αεροδρόμιο που πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση από τον αερολιμένα της Αθήνας. Το ταξίδι συνήθως διαρκεί από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.
Συγχρόνως, είναι προσβάσιμη με πλοίο από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από έντεκα έως δεκατέσσερις ώρες. Η Λήμνος συνδέεται επίσης με τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Χίος, Ικαρία, Λέσβος και Σάμος μεταξύ άλλων.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Κατά τη μυθολογία, η Λήμνος είναι το νησί του Ηφαίστου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας πέταξε τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στη Λήμνο.
Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, τους οποίους ο Όμηρος αποκαλεί Σίντιες [Θρακικό φύλο και αγριόφωνο (=σκληροί, αφιλόξενοι)], τον φρόντισαν κι εκείνος ως αντάλλαγμα τους έμαθε την τέχνη της μεταλλουργίας, φτιάχνοντας το εργαστήριό του στον Μόσυχλο της Λήμνου.
Οι Σίντιες ήταν ταλαντούχοι μεταλλουργοί και οι πρώτοι που κατασκεύασαν χάλκινα όπλα με μέταλλα από τη Μικρά Ασία.
Οι ανασκαφές στην Πολιόχνη αποκάλυψαν έναν μεγάλο προϊστορικό οικισμό που μπορεί να αποδοθεί στους Σίντιες, οι οποίοι πολιτισμικά έμοιζαν πολύ με τους Τρώες. Τιμώντας τον Ήφαιστο, οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν την πόλη που ίδρυσαν στη Λήμνο Ηφαιστία.
Η αμπελοκαλλιέργεια συνδέθηκε με τον Διόνυσο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης έστειλε τον βασιλιά της Φαιστού, τον Ραδάμανθυ να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου. Αυτός δώρισε τη Λήμνο στον στρατηγό Θόαντα, ο οποίος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης και ο οποίος έδειξε στους Λημνιούς την καλλιέργεια του αμπελιού.
Εκείνη την εποχή, οι Θεσσαλοί Μινύες κυριαρχούσαν στο νησί κι ο Κρηθέας, βασιλιάς της Ιωλκού, αποφάσισε να παντρέψει τον Θόαντα με την κόρη του Μύρινα. Η πρωτεύουσα του νησιού πήρε το όνομά της από την πριγκίπισσα Μύρινα.
Αργότερα, η βασίλισσα Υψιπύλη, κόρη του Θόαντα, φιλοξένησε τους Αργοναύτες στο νησί και για να τους τιμήσει διοργάνωσε αγώνες προς τιμήν τους. Οι πρώτοι ημίθεοι Πενταθλητές ήταν ο Τελαμώνας, ο Λυγκέας, ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και ο Πηλέας.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Λήμνος κατοικείται από την Εποχή του Χαλκού. Τον 5ο αιώνα π.Χ., περιήλθε στην περσική κυριαρχία και μετά το τέλος των Περσικών πολέμων εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
Παραμένοντας υπό την κυριαρχία των Αθηναίων κατά την Κλασική περίοδο, οι Λημνιοί ανοικοδόμησαν την πόλη Ηφαιστία, η οποία είχε καταστραφεί από τους Πέρσες. Στη συνέχεια, το νησί κατέλαβαν οι Μακεδόνες, τους οποίους ακολούθησαν οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί.
Μετά την πτώση των Βυζαντινών, η Λήμνος υπέστη μια σειρά πειρατικών επιδρομών, έως ότου οι Γενουάτες κυβέρνησαν το νησί το 1453, φέρνοντας μεγάλη εμπορική και οικονομική άνθηση στον τόπο.
Μέχρι το 1479, η Λήμνος κατακτήθηκε πολλές φορές από τους Ενετούς και τους Τούρκους και εν τέλει κυριαρχήθηκε από τους Οθωμανούς. Το νησί επανενώθηκε με την Ελλάδα το 1920.
Η πρωτεύουσα της Λήμνου
Η πόλη της Μύρινας είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένας πολύ γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με πυκνή βλάστηση και στεφανωμένος από το επιβλητικό κάστρο της Μύρινας. Οι κόκκινες πλακόστρωτες ράγες των σπιτιών, τα παλιά αρχοντικά και τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια δημιουργούν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς.
Ο Ρωμέικος Γιαλός είναι μια από τις κύριες συνοικίες της πόλης, στολισμένος από νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα. Ο Τουρκικός Γιαλός είναι η δεύτερη κύρια συνοικία που στολίζεται από πέτρινα σπίτια νεοκλασικού σχεδιασμού. Αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι για να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα της περιοχής που περιλαμβάνουν το Κάστρο της Μύρινας και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Περιοχές που αξίζει να δείτε στη Λήμνο
Μύρινα: Η καστροπολιτεία με τα δύο παραθαλάσσια μέτωπα
Το κάστρο στην κύρια πόλη της Λήμνου καταλαμβάνει ένα απότομο, βραχώδες ακρωτήρι που πλαισιώνεται από δύο παραθαλάσσιες γειτονιές – τον Ρωμέικο (ελληνικό) και τον Τουρκικό Γιαλό (ακτή). Ανεγέρθη από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό (1118-1185) στη θέση παλαιότερων τειχών, πιθανότατα αρχαίων.
Τη δεκαετία του 1970, ο δήμος Ρόδου δώρισε στη Λήμνο τρία ελάφια του είδους Dama dama, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα περίπου 50 με 70 ελάφια που ζουν ελεύθερα μέσα στα τείχη του κάστρου.
Πολιόχνη: ένας προϊστορικός οικισμός στο Αιγαίο
Ιδρύθηκε στα τέλη της 4ης – αρχές της 3ης – χιλιετίας π.Χ. σε έναν λόφο με θέα στο ακρωτήριο Βροσκόπου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Νεολιθικής Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο.
Πέρασε από τόσες πολλές διαφορετικές οικοδομικές φάσεις στα 2.000 και πλέον χρόνια ύπαρξής της, που οι αρχαιολόγοι της έχουν εκχωρήσει χρώματα για σαφήνεια – μαύρο, μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, καφέ και μωβ.
Τα χωριά της Λήμνου
Απολαύστε τις διακοπές σας στα παραδοσιακά χωριά της Λήμνου που είναι φτιαγμένα από γνήσια πέτρινα αριστουργήματα. Σε όποιο κι αν σταματήσετε – Μύρινα, Κοντοπούλι, Ρωμανός, Κοντιά, Κατάλακκο ή οποιοδήποτε άλλο – θα μυηθείτε στην τέχνη του λιθοξόου: τα διακοσμητικά ανάγλυφα, τις αξιόλογες τεχνικές φινιρίσματος και τα μαντριά.
Αυτά δεν είναι τα συνηθισμένα μεμονωμένα μαντριά ή οι στάβλοι που θα βρείτε αλλού, αλλά πιο εξελιγμένα συγκροτήματα των κτιρίων μιας φάρμας.
Η Ηφαιστία και τα Καβείρια μυστήρια
Τα ερείπια της Ηφαιστίας είναι ό,τι έχει απομείνει από μια αρχαία πόλη που ήκμασε κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. και είχε ως προστάτη της τον Ήφαιστο. Τα επιβλητικά λατομεία της αρχαίας πόλης είναι στολισμένα με όμορφα γλυπτά βράχια.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια ενός αρχαίου θεάτρου μαζί με θεμέλια αρχαίων σπιτιών που χτίστηκαν και ξαναχτίστηκαν σε δέκα διαφορετικά στρώματα. Ευρήματα από τον χώρο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.
Βόρεια του ακρωτηρίου Χλόη, θα βρείτε το περίφημο ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο επίσης στη λατρεία του Ηφαίστου. Σύμφωνα με τον μύθο, οι Καβείροι ήταν τα παιδιά του Ηφαίστου και το ιερό ήταν η σκηνή των Καβείριων Μυστηρίων που σχετίζονταν με την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.
Το νησί με τις αλυκές
Κοντά στο Κοντοπούλι βρίσκονται υγρότοποι που αποτελούνται από τρεις λίμνες – την Αλυκή, την Χορταρόλιμνη και την Ασπρολίμνη (ή Αλμυρή, Χλοώδη και Λευκή). Η Αλυκή είναι η μεγαλύτερη. Συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός μικρού καναλιού και το καλοκαίρι το θαλασσινό νερό στεγνώνει και παράγει αλάτι υψηλής ποιότητας.
Και οι τρεις λίμνες βρίσκονται υπό την προστασία του δικτύου Natura 2000 της ΕΕ, καθώς πολλά αποδημητικά πτηνά βρίσκουν εκεί καταφύγιο.
Η εκκλησία της Παναγίας της Κακαβιώτισσας
Η εκκλησία της Παναγίας της Κακαβιώτισσας είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Λήμνου που βρίσκεται ανάμεσα σε γεωλογικά σχήματα στις πλαγιές του Κάκαβου. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα σε μια βραχώδη κοιλότητα σε υψόμετρο 260 μέτρων κοντά στο χωριό Θάνος.
Μερικοί μοναχοί έχτισαν την εκκλησία το 1.416 μ.Χ. με σκοπό να ξεφύγουν από τις επιδρομές των Οθωμανών. Η εντυπωσιακή τοποθεσία της εκκλησίας προσφέρει εκπληκτική θέα στην πλαγιά του βουνού και στη θάλασσα του νησιού. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα γιορτάζει την Τρίτη μετά την Κυριακή του Πάσχα. Η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω μιας διαδρομής πεζοπορίας.
Οι Αμμοθίνες της Λήμνου
Οι Αμμοθίνες της Λήμνου είναι ένα συναρπαστικό τοπίο που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Κατάλακκος. Η «Σαχάρα» της Λήμνου είναι μια από τις δύο ερήμους της Ευρώπης. Γνωστοί από τους ντόπιους ως Αμμοθίνες ή Παχιές Αμμουδιές, οι αμμόλοφοι απλώνονται σε μεγάλη έκταση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια από την παραλία Γομάτι.
Οι Ιαματικές Πηγές Θερμών
Οι Ιαματικές Πηγές Θερμών βρίσκονται στις βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία. Γνωστή από την αρχαιότητα, η πηγή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου γεωλογικού ρήγματος.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35 έως 45 βαθμούς Κελσίου και έχει θεραπευτικές ιδιότητες για αρθροπάθειες, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, σπονδυλοαρθρίτιδα, πέτρες στους νεφρούς, χολολιθίαση και ρευματισμούς. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις έχουν ανακαινιστεί ριζικά προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.
Το χωριό Κοντιάς
Ο Κοντιάς είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Πέτρινοι ανεμόμυλοι σας καλωσορίζουν στον οικισμό ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του χωριού.
Πέτρινα σπίτια και παλιά αρχοντικά στολίζουν όλη την περιοχή. Ένα ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο μετατράπηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης των Βαλκανίων. Στη βόρεια πλευρά, υπάρχει μια τεχνητή λίμνη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας άλλος υγρότοπος της Λήμνου με πλούσια ορνιθοπανίδα.
Το χωριό Νέα Κούταλη
Η Νέα Κούταλη είναι ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Λήμνου που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Η Νέα Κούταλη αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σπογγαλιείας του Αιγαίου.
Αν σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε την ιστορία των σφουγγαριών, επισκεφθείτε το μουσείο σπογγαλιείας, με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές και τις μεθόδους της σπογγαλιείας.
Αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνουν τον υγρότοπο της Αλυκής με τη μεγαλύτερη εποχική συγκέντρωση φλαμίνγκο στη χώρα, το όμορφο χωριό Τσιμάνδρια με τη διατήρηση της μουσικοχορευτικής παράδοσης του νησιού και το χωριό Πορτιανού με το πλούσιο λαογραφικό μουσείο.
Μάθετε Ακόμα: Κάλυμνος: Το νησί που συναρπάζει τις αισθήσεις σου!
Τα μουσεία της Λήμνου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου στεγάζεται σε μια εντυπωσιακή νεοκλασική κατοικία στον Ρωμέικο Γιαλό. Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του νησιού από τη Χαλκολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ευρήματα από τις αρχαίες τοποθεσίες Ηφαιστία, Καβείριο και Πολιόχνη.
Στον καθεδρικό ναό της Μύρινας στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ανεκτίμητα έργα εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης μαζί με έργα τέχνης της βυζαντινής περιόδου.
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας βρίσκεται στο χωριό Νέα Κούταλη. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ναυτική και σπογγαλιευτική παράδοση της Λήμνου και παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξή τους. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τις προστατευτικές στολές και άλλα αντικείμενα των σφουγγαράδων.
Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι στο χωριό Πορτιανού. Το μουσείο παρουσιάζει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, όπως οικιακά σκεύη, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.
Οι φυσικές ομορφιές της Λήμνου
Το Σπήλαιο του Φιλοκτήτη είναι ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Καβείριου. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο με βάρκα ή με τα πόδια.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Φιλοκτήτης ήταν βασιλιάς κάποιων πόλεων της Θεσσαλίας και πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Ωστόσο, τον δάγκωσε ένα φίδι όταν τα πλοία αποβιβάστηκαν στο νησί για να ξεκουραστούν. Ο Φιλοκτήτης εγκαταλείφθηκε μόνος στη Λήμνο με το όπλο του Ηρακλή και έμεινε εκεί δέκα χρόνια.
Το Απολιθωμένο Δάσος Λήμνου βρίσκεται κοντά στην πόλη του Μούδρου. Είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της χώρας μαζί με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Το δάσος μετατράπηκε σε πέτρα όταν καλύφθηκε από ηφαιστειακή λάβα πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Απομεινάρια του δάσους βρίσκονται γύρω από τα χωριά Κόνδιας, Μούδρος, Ροσοπούλι, Βάρος και Θάνος.
Οι Καταρράκτες της Λήμνου αποτελούν ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο ομορφιάς που βρίσκεται στην περιοχή του Άη Γιάννη στον Κάσπακα. Είναι ένα εντυπωσιακό τοπίο με ορμητικά νερά που πέφτουν από ύψος δεκαπέντε μέτρων.
Γνωστά ως Κρεμαστά Νερά, τα νερά που πέφτουν έχουν σχηματίσει διάφορους ανοιχτούς και επίπεδους χώρους με λίμνες προφυλαγμένες από βατράχους, καβούρια και χελώνες. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τους καταρράκτες της Λήμνου είναι η άνοιξη.
Οι παραλίες
Ο Άγιος Ερμόλαος είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη, αλλά διάσημη για τη φυσική ομορφιά της.
Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία περιβάλλεται από τεράστιους ηφαιστειογενείς βράχους δημιουργώντας τοπία μοναδικής ομορφιάς. Σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε πολλές ταβέρνες που προσφέρουν νόστιμο φρέσκο ψάρι.
Το ακρωτήριο Τηγάνι είναι ένας αμμώδης όρμος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά. Ο κυκλικός όρμος είναι γνωστός για τα άγρια τοπία φυσικής ομορφιάς του. Οι λάτρεις της φύσης θα ερωτευτούν αυτήν την περιοχή.
Το Φαναράκι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στα βόρεια. Μάλιστα, η παραλία αποτελείται από δύο μικρότερες παραλίες, το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι. Αυτές οι παραλίες είναι οι πιο δημοφιλείς του νησιού.
Το Γομάτι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο ελκυστικές παραλίες της Λήμνου, γνωστή για τους αμμόλοφούς της. Ένα μέρος της παραλίας είναι μερικώς οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες και beach bar.
Η Χαβούλη είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Ο Καβουρνόλακας είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία με κατάφυτη βλάστηση και προικισμένη από εντυπωσιακά αξιοθέατα της φύσης.
Η παραλία Κέρος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Οι λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing θα ερωτευτούν τους δυνατούς ανέμους της παραλίας, αλλά και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Η παραλία Κόκκινα είναι αμμώδης με γαλάζια νερά και βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Αν και η παραλία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, καθώς είναι μια από τις πιο απόμερες της Λήμνου, προσφέρει στιγμές απόλυτης χαλάρωσης σε ένα βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς.
Το Λουρί είναι μια ήσυχη και αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Λήμνου, που αξίζει να δείτε από κοντά.
Η Νεφτίνα είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού, επίσης γνωστή για τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Ο Παρθενόμητος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου.
Το Πλατύ είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Λήμνου με εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ταβέρνες.
Τα Ρηχά Νερά είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στον κόλπο της Μύρινας.
Ο Θάνος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Τα ηφαιστειακά πετρώματα της γύρω περιοχής προσφέρουν εκπληκτική θέα.
Ο Ζεματάς, γνωστός και ως Εβγάτης, είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Λήμνου που προτείνεται για δραστηριότητες, όπως το windsurfing και το kitesurfing.
Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ της Λήμνου
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε είναι το λημνιακό κρασί, το τυρί καλαθάκι, ένα είδος λευκού τυριού που αφήνεται να ωριμάσει σε ψάθινα καλάθια, και το θυμαρίσιο μέλι. Το Μοσχάτο Λήμνου είναι το τοπικό γλυκό λευκό κρασί που έχει κηρυχθεί προστατευόμενο προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν τη σαλαμούρα, ένα είδος σαλάτας με ωμά αμπελοφάσουλα, τα φλομάρια, σπιτικά ζυμαρικά, τα κλίκια, την τοπική τυρόπιτα, την κολοκυθόπιτα με το τοπικό τυρί καλαθάκι, τα βενιζελικά, την τοπική εκδοχή του φοντάν σοκολάτας με αμύγδαλο και γλάσο βανίλιας, τα κατιμέρια, ένα γλυκό με τυρί, μέλι ή σιρόπι και τις σαμασάδες, ένα γλυκό με κρούστα, σουσάμι και ξηρούς καρπούς.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Κάθε Τρίτη μετά την Κυριακή του Πάσχα τελείται στην εκκλησία η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας της Κακαβιώτισσας.
- Κάθε 23 Απριλίου γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στα χωριά Καλλιόπη και Πλατύ. Οι εορτασμοί φιλοξενούν ιπποδρομίες.
- Κάθε καλοκαίρι στο νησί πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Λήμνου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εκθέσεων τέχνης, χορευτικών παραστάσεων, αθλητικών αγώνων και θεατρικών παραστάσεων.
- Κάθε 26 Ιουλίου πραγματοποιείται στο χωριό Θάνος το παραδοσιακό γλέντι προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Reborn Festival στο χωριό Μούδρος. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.
- Κάθε 15 Αυγούστου γίνονται παραδοσιακοί εορτασμοί προς τιμήν της Παναγίας στην πόλη της Μύρινας και στα χωριά Καμίνια, Παναγία και Τσιμάνδρια.
- Κάθε 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στο μοναστήρι του Αγίου Σώζωνα η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του αγίου.