Λέξεις για να εμπλουτίσω το λεξιλόγιό μου: 27 ψαγμένες λέξεις!

Λέξεις για να εμπλουτίσω το λεξιλόγιό μου: 27 ψαγμένες λέξεις!

 Έχετε βρει μια κοπέλα που σας αρέσει και προσπαθείτε να την κερδίσετε με την εξυπνάδα και τη σπιρτάδα του πνεύματός σας ή θέλετε απλώς να αποκτήσετε ένα πιο πλούσιο λεξιλόγιο;

 Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σας φέρνει εδώ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πολύ βασικό πράγμα: το να πετάτε εκπλεπτυσμένες ελληνικές λέξεις από το πουθενά δε θα σας κάνει να φανείτε πιο έξυπνοι, τουλάχιστον, όχι από μόνο του.

 Ίσα ίσα, που σχετικές έρευνες δείχνουν πως θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα κάνει τους υπόλοιπους να σκέφτονται ότι το παίζετε έξυπνοι, ενώ δεν είστε.

 Παρόλα αυτά, είναι πάντοτε καλό να επενδύετε στις γλωσσικές σας ικανότητες και να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να μάθετε την ερμηνεία και την ορθή χρήση των λέξεων της Ελληνικής γλώσσας.

 Το αποτέλεσμα δεν είναι να φαίνεστε, αλλά να είστε πραγματικά πανέξυπνοι. Έτσι, θα καταφέρετε να κερδίσετε το θαυμασμό του κοινωνικού σας περίγυρου και να βελτιώσετε τις μεταξύ σας σχέσεις.

 Προσέξτε όμως. Αυτό δε σημαίνει πως το να μάθετε μερικές ασυνήθιστες, πολυσύλλαβες λέξεις θα σας μετατρέψει αυτόματα και στον πιο έξυπνο άνθρωπο του πλανήτη.

 Αντιθέτως, εμείς μιλάμε για μια ενίσχυση του ήδη υπαρκτού λεξιλογίου σας, που προκύπτει από μια ειλικρινή περιέργεια να μάθετε τη γλώσσα, αλλά και πώς να την αξιοποιείτε δημιουργικά στη καθημερινότητά σας.

 Για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το εγχείρημά σας, συγκεντρώσαμε 30 εκλεπτυσμένες και ψαγμένες λέξεις της γλώσσας μας.

 1. Κακοφωνία

 Είναι κάθε δυνατός, δυσάρεστος συνδυασμός από θορύβους και ήχους. Μπορεί να αφορά μουσικά όργανα, γαύγισμα σκύλου, κόρνα αυτοκινήτου ή ακόμα και ανθρώπους.

 2. Ανία

 Είναι το συναίσθημα που νιώθετε όταν βαριέστε και ενοχλείστε ταυτόχρονα. Περιμένατε περισσότερα, αλλά δεν σας έκατσαν ή απλώς θέλετε να φύγετε τρέχοντας από εκεί που είστε.

 3. Τρεμάμενος

 Νιώθετε ένα σωρό συναισθήματα να σας κατακλύζουν. Δε ξέρετε πως να αντιδράσετε ή τι να σκεφτείτε. Πάντως, σίγουρα αισθάνεστε τρεμάμενος εκείνη τη στιγμή, δηλαδή τόσο κατακλυσμένος από συναισθήματα, που σχεδόν τρέμετε.

 4. Επιπόλαιος

 Δε βάζετε το χέρι σας στην φωτιά, αλλά κάτι σας λέει πως ο τύπος που έχετε απέναντί σας είναι επιπόλαιος στις κινήσεις και τις αντιδράσεις του. Δεν ξέρει τι του γίνεται όμως.

 5. Δυσανασχέτηση

  Απλώς φανταστείτε πόσο διαφορετικη θα γινόταν μια διαφωνία που έχετε με κάποιον συνομιλητή σας αν χρησιμοποιούσατε λέξεις, όπως είναι η δυσανασχέτηση και η δυσφορία που νιώθετε με αυτά που ακούτε.

 6. Ανακολουθία

 Μπορείτε να την εντοπίσετε στο λόγο κάποιου που μοιράζεται μαζί σας μία ιστορία. Ξαφνικά, κάποια κομμάτια των λεγομένων του δεν συνδέονται λογικά μεταξύ τους και αναρωτιέστε αν σας λέει την αλήθεια.

 7. Αιθεροβάμων

 Πρόκειται για μία εκπληκτική λέξη που περιγράφει τον άνθρωπο, ο οποίος πετάει στα σύννεφα και ονειρεύεται καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποια συνάθροιση φίλων, μη διαστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε στη συζήτηση.

 8. Ευρέως διαδεδομένος

 Μπορείτε να το πείτε σε πολλές συζητήσεις, όταν πρέπει να σχολιάσετε κάποιο θέμα που είναι φλέγον ή μια γνώση που είναι γνωστή σε όλους.

 9. Ειδεχθής

 Αν θέλετε να αξιολογήσετε κάποια πράξη ή κατάσταση ως τα χειρότερα του κόσμου ολόκληρου, τότε θα χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λέξη.

 10. Ευμετάβλητος

 Θα μπορούσατε να ρωτήστε την κοπέλα ή τη γυναίκα σας, γιατί συμπεριφέρεται έτσι αλλόκοτα και παρορμητικά. Διαφορετικά, μπορείτε απλώς να πείτε πως η συμπεριφορά της είναι ευμετάβλητη.

 11. Δώρον άδωρον

 Σκεφτείτε κάτι στο οποίο επενδύετε χρήματα, ενέργεια και χρόνο και τελικά σας βγαίνει άχρηστο. Ε, δεν είναι δώρον άδωρον;

 12. Κόλακας

 Επειδή το «γλείφτης» δεν είναι και πολύ ευγενικό, δοκιμάστε να πείτε κάποιον που συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο κόλακα. Σαφέστατα, ακούγεται πολύ πιο χαριτωμένο και μπορεί να το πάρει και σαν κομπλιμέντο.

 13. Καλλίφωνος

 Ακούτε μουσική και θέλετε να χαρακτηρίσετε με τα καλύτερα λόγια τη φωνή του τραγουδιστή; Πείτε τον απλώς καλλίφωνο!

 14. Επιφανειακός

 Χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη, φαίνεστε ότι είστε ένας άνδρας που του αρέσει να εμβαθύνει στα πράγματα και να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του με επαγγελματισμό και επυθυνότητα. 

 15. Δριμεία επίθεση

 Είθισται να γίνεται από κάποιον που βλέπει τα δικαιώματά του να καταπατώνται ή όταν διαφωνεί με κάποιον πολύ έντονα. Αν κρίνετε ότι πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, κάντε το, αλλά πάντα με σεβασμό.

 16. Φαύλος κύκλος

 Εάν πιάσετε ποτέ τους εαυτούς σας σε μια κατάσταση που δε ξέρετε τι να κάνετε και νιώθετε πως δεν υπάρχουν απαντήσεις ή λύσεις για εσάς, τότε μάλλον έχετε μπλεχτεί σε ένα φαύλο κύκλο.

 17. Βραδύνους

 Ναι, είναι ένας πιο εκλεπτυσμένος τρόπος για να προσβάλετε κάποιον για την πνευματική του ικανότητα και την ανύπαρκτη ευστροφία του.

 18. Τέλμα

 Φτάνετε σε ένα τέρμα ή ένα αδιέξοδο κάθε φορά που δε βρίσκετε λύση για ένα πρόβλημα ή μια διέξοδο από μια δύσκολη κατάσταση.

 19. Σαστισμένος

 Ζούμε σε έναν πολύ αλλόκοτο και περίεργο κόσμο, οπότε είναι λογικό να αισθάνεστε λιγάκι μπερδεμένοι ή σαστισμένοι καμία φορά.

 20. Καυστικός

 Νιώθετε ότι ο συνάδελφος στο γραφείο σας είναι λιγάκι πιο αιχμηρός στα λόγια και το χιούμορ του; Το επίθετο καυστικός τον περιγράφει άψογα.

 21. Τετελεσμένο γεγονός

 Σκοπεύατε να μιλήσετε στο αφεντικό σας για μια αύξηση, αλλά εκείνος σχεδιάζει ήδη να σας τη δώσει; Μιλάμε για ένα τετελεσμένο γεγονός!

 22. Εξωστρεφής

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λέξη για να μιλήσετε για τις άρτιες κοινωνικές δεξιότητες και το πνεύμα κάποιου που θαυμάζετε.

 23. Εκλεκτικός

 Προσέξτε. Η λέξη αυτή μπορεί να έχει διάφορα νοήματα, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο τη χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, μπορεί να σημαίνει ιδιότροπος, απαιτητικός, υποχόνδριος ή να δηλώνει τη σχολαστικότητα κάποιου.

 24. Μεμψίμοιρος

 Νιώθετε να κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα και πιστεύετε ότι αρχίζετε την κλάψα; Είστε απλώς λιγάκι μεμψίμοιροι.

 25. Εμβρόντητος

 Διαβάζετε τα νέα το πρωί και βλέπετε μια είδηση που σας προκαλεί έκπληξη, σε σημείο να αναρωτιέστε αν έγινε όντως. Μείνατε άναυδοι ή εμβρόντητοι.

 26. Νηφάλιος

 Πέρα από το αλκοόλ, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι νηφάλιος και στη λήψη αποφάσεων στη ζωή του, δηλαδή να έχει καθαρή κρίση.

 27. Ενσυναίσθηση

 Αν δε ξέρετε τι σημαίνει, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να τη βάλετε στην καθημερινότητά σας. Είναι η ευαισθησία για τα συναισθήματα των άλλων!

 Με αυτές τις εκλεπτυσμένες ελληνικές λέξεις μπορείτε να σταθείτε σε περισσότερες συζητήσεις και να μη νιώθετε πως είστε εκτός, όταν αυτές εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σας.

 Μη διστάσετε να ψάξετε κι άλλο και πού ξέρετε, μπορεί να βρείτε περισσότερες λέξεις ή φράσεις για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας και να αποκτήσετε μια σοφιστικέ εικόνα.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top