Maradona: Το «Δεκάρι» που στιγμάτισε οριστικά το ποδόσφαιρο!

Maradona: Το «Δεκάρι» που στιγμάτισε οριστικά το ποδόσφαιρο!

 Όταν μιλάμε για τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, η λίστα έχει συνήθως δύο ονόματα: τον Βραζιλιάνο θρύλο Πελέ και αυτόν που αποκαλούσαν «El Pibe de Oro», τον ένδοξο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

 Αν λάβουμε υπόψη μας μονάχα τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους, είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαλέξουμε έναν από αυτούς.

 Εδώ πέρα όμως, θα ασχοληθούμε με τον Μαραντόνα, που κέρδισε και το βραβείο FIFA Player of the Century και καταξιώθηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που υπήρξε ποτέ!

 Λίγα λόγια για το θρύλο Μαραντόνα!

 Έτος γέννησης: 1960

 Έτος αποβίωσης: 2020

 Χώρα: Αργεντινή

 Θέση: Μεσοεπιθετικός

 Ομάδες που έχει παίξει: Argentinos Juniors (1976-1981), Boca Juniors (1976-1981), Argentinos Juniors (1981-1982), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1992-1993), Newell’s Old Boys (1993-1994), Boca Juniors (1995-1997).

 Συλλογικές ποδοσφαιρικές συμμετοχές: 491 αγώνες, 259 γκολ

 Εθνική ομάδα: 91 αγώνες, 34 γκολ

 Ο εθνικός ήρωας της Αργεντινής

 Η αλήθεια είναι πως ο Μαραντόνα ήταν πάντοτε κάτι παραπάνω από ένας απλός αθλητικός ήρωας – ήταν σχεδόν μια θεϊκή φιγούρα.

 Ήταν το Houston Chronicle εξάλλου που τον περιέγραψε ως τον συνδυασμό της αθλητικότητας του Μάικλ Τζόρνταν, της δύναμης της Μπέιμπ Ρουθ και του ανθρώπινου λάθους του Μάικ Τάισον.

 Σε μια χώρα που επέζησε από πολλές κοινωνικές απογοητεύσεις και αρκετές στρατιωτικές δικτατορίες, ο Ελ Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε σύμβολο ελπίδας και είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους.

 Το παρατσούκλι του, «El Pibe de Oro», κρύβει κάποια παλιά παράδοση της Αργεντινής. Ο Τζόναθαν Γουίλσον τον περιγράφει σαν έναν ποδοσφαιριστή απαλλαγμένο από ευθύνες, που δεν πρόκειται ποτέ να ωριμάσει και θα κρατήσει για πάντα την παιδική αθωότητα και αφέλεια.

 Τα πρώιμα σημάδια του μεγαλείου του

 O Diego Maradona γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 και μεγάλωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες στη Βίλα Φιορίτο, κοντά στο Μπουένος Άιρες, ως το τέταρτο παιδί των Τότα και Τσιτόρι Μαραντόνα.

 Όταν ήταν τριών χρονών, έλαβε μια μπάλα ως δώρο γενεθλίων από έναν ξάδερφό του και έδειξε αμέσως το ταλέντο του στο αντικείμενο.

 Σε ηλικία οχτώ ετών, ήρθε στην Argentinos Juniors δοκιμαστικά. Όταν οι προπονητές του είδαν τι μπορούσε να κάνει με την μπάλα, του ζήτησαν να τους δώσει την ταυτότητά του, γιατί δεν πίστευαν πως ήταν τόσο μικρός για να έχει ένα τέτοιο ταλέντο!

 Μόλις βεβαιώθηκαν ότι δεν τους έλεγε ψέματα, αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτόν και να βελτιώσουν τις ικανότητές του.

 Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Μαραντόνα άρχισε να κερδίσει τον κόσμο με τα κόλπα και τις τρίπλες του. Έτσι, η φήμη του άρχισε να μεγαλώνει και απέκτησε μέχρι και δική του τηλεοπτική εκπομπή.

 Η συμμετοχή του σε Argentinos και Boca

 Σε ηλικία 15 ετών, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του για την πρώτη ομάδα των Argentinos Juniors και κάπως έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στη διοργάνωση της Primera.

 Λίγους μήνες μετά κέρδισε τις εντυπώσεις, λόγω της συμμετοχής του στην Εθνική Αργεντινής κι ενώ έπαιζε φιλικό με την Ουγγαρία. Ήταν αρχές του 1977 όμως, όταν αποφασίστηκε να μείνει στον πάγκο για το Μουντιάλ.

 Πέρασε 5 χρόνια σε αυτήν την ομάδα, σκοράροντας 166 γκολ σε 166 εμφανίσεις. Έτσι, κέρδισε πολλές επικερδείς προτάσεις, αλλά τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Μπόκα Τζούνιορς.

 Το πέρασμα του Maradona σε Barcelona και Napoli

 Μπορεί να έπαιξε μόνο μία σεζόν με τη Μπόκα, αλλά την οδήγησε στην κορυφή και στην κατάκτηση του τίτλου Primera Division.

 Στο τέλος της σεζόν, πήρε μέρος στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Διαμάχες στο εσωτερικό της ομάδας όμως, στάθηκαν εμπόδιο στην διάκρισή του και έτσι η Αργεντινή δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά.

 Η αναποδιά αυτή δεν τον εμπόδισε να μεταγραφεί στην FC Barcelona έναντι αμοιβής παγκοσμίου ρεκόρ 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα άξιζε και με το παραπάνω, βέβαια, αφού το κοινό πήγαινε στους αγώνες μόνο και μόνο για να τον δει!

 Ωστόσο, ο Diego Maradona δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση στη La Liga. Δεχόταν συνεχώς φάουλ, με αποκορύφωμα ένα σπασμένο πόδι μετά από ένα φρικτό τάκλιν του Γκοϊκοετσέα.

 Ακόμα και έξω από το γήπεδο, οι σχέσεις του με το προσωπικό ήταν ορισμένες φορές κακές, όταν δεν συμμετείχε στα περίφημα πάρτυ. Μέσα σε αυτά ήταν που έκανε και την πρώτη του γνωριμία με την κοκαΐνη.

 Ακολούθησε ένα αμφιλεγόμενο επεισόδιο εναντίον της Μπιλμπάο μπροστά στο βασιλιά Χουάν Κάρλος και άλλους 100.000 οπαδούς, που ανάγκασε τα στελέχη της Μπαρτσελόνα να μεταφέρουν τον Μαραντόνα εκτός.

 Το 1984, μεταγράφηκε στη Νάπολι για άλλο ένα παγκόσμιο αστρονομικό ποσό των 13 εκατομμυρίων δολαρίων.

 Όταν έφτασε εκεί, μία τοπική εφημερίδα σημείωσε ότι η πόλη δεν είχε σχολεία, λεωφορεία, σπίτια, εργασία και εγκαταστάσεις υγιεινής, αλλά τίποτα από αυτά δεν είχε σημασία – είχαν τον Μαραντόνα.

 Μόλις είδε τους 75.000 φιλάθλους να τον περιμένουν αποφάσισε να δώσει όλο του το είναι στο γήπεδο – και τα κατάφερε. Οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ακολούθησαν τον βρήκαν στο Μεξικό.

 Το Μεξικό του 1986

 Όταν ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

 Αυτή τη φορά δεν τον σταματούσε κανείς, ανεξάρτητα από το πως του φερόντουσαν. Ήταν τόσο γρήγορος και δυνατός, που κανείς δεν τον έπιανε.

 Χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους του, τον τρόπο που ήλεγχε την μπάλα, τις δεξιότητες του στη ντρίμπλα, τις πάσες και τους εξαιρετικούς χρόνους αντίδρασής του, άφηνε τη δύναμή του ενάντια σε κάθε παίκτη και κάθε ομάδα που αντιμετώπιζε.

 Αφού απέκλεισε τους παλιούς αντιπάλους της Ουρουγουάης, η Αργεντινή έμελλε να αντιμετωπίσει την Αγγλία στα προημιτελικά. Αυτός ήταν ο αγώνας που καθιέρωσε τον Μαραντόνα ως τον θρύλο του ποδοσφαίρου που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

 Μόλις 4 λεπτά αφότου έδωσε στην ομάδα του προβάδισμα με σκορ 1-0 βάζοντας γκολ με το χέρι του – ένα περιστατικό που αργότερα έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του Θεού» – ο Μαραντόνα έκανε κάτι ακόμα πιο αδιανόητο.

 Δέχτηκε τη μπάλα στο ημίχρονο της ομάδας του και στη συνέχεια πέρασε τρέχοντας από πέντε Άγγλους παίκτες, προτού περάσει την μπάλα δίπλα από τον τερματοφύλακα Σίλτον. Έντεκα αγγίγματα σε 60 μέτρα – ο στόχος του αιώνα.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου συνέχισε να είναι ο άσσος του γηπέδου και οδήγησε την ομάδα του στον τελικό αγώνα με τη Δυτική Γερμανία και στον πρώτο τίτλο Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της Αργεντινής.

 Η μεγάλη εποχή του Maradona στη Νάπολι

 Μετά το θριαμβευτικό τέλος του Μουντιάλ, ο Μαραντόνα επέστρεψε στο ποδόσφαιρο των συλλόγων.

 Με την επιστροφή του στη Νάπολι, ο άσσος του ποδοσφαίρου οδήγησε την ομάδα στον τίτλο της Serie A. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ομάδα από τα νότια της χώρας κέρδισε τίτλο πρωταθλήματος.

 Η κάθοδος του ποδοσφαιριστή

 Μπορεί να ήταν επιτυχημένος στο γήπεδο, αλλά η προσωπική του ζωή περνούσε κρίση. Όπως πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν τη δόξα και την αποθέωση από νεαρή ηλικία, ως celebrities, έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.

 Έτσι, λοιπόν, ο Maradona άρχισε να ψάχνει για καταφύγιο. Φαινόταν, μάλιστα, να έχει ασαφείς σχέσεις με την οικογένεια Giuliano, ένα ισχυρό μέρος του εγκληματικού συνδικάτου της Καμόρα.

 Την ίδια στιγμή, και εν αγνοία πολλών, είχε εθιστεί στα σκληρά ναρκωτικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αυτό ήταν που εμπόδισε και την ικανότητά του να παίζει ποδόσφαιρο.

 Η ζωή στη Νάπολι έγινε ακόμα χειρότερη. Ο τύπος άρχισε να γράφει για εκείνον και την ερωμένη του, Cristiana Sinagra, αλλά και το παιδί τους, που ο ίδιος δεν είχε αναγνωρίσει ακόμη.

 Λίγα χρόνια μετά, πήρε αναστολή 15 μηνών από τα ποδοσφαιρικά του καθήκοντα, λόγω της κακής φήμης που υπήρχε γύρω από το όνομά του. Αυτή διήρκησε μέχρι να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

 Όταν κατάφερε να αποτοξινωθεί και να βγει από τη λάιλαπα των ναρκωτικών, άρχισε να παίζει με τη Σεβίλλη, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει και πάλι την προηγούμενη επιτυχία στην καριέρα του.

 Σύντομα, επέστρεψε ξανά στην Αργεντινή και εντάχθηκε στους Νιούελς Ολντ Μπόις, αλλά αυτό το κομμάτι της καριέρας του περιελάμβανε μόνο επτά παιχνίδια.

 Σε ηλικία 33 ετών, κατέγραψε τις δύο τελευταίες εμφανίσεις του στην εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, όπου η εντυπωσιακή επιστροφή του στο γήπεδο επισκιάστηκε από το θετικό τεστ φαρμάκων για ντόπινγκ.

 Η μετέπειτα ζωή του Maradona

 Ο εθισμός του Μαραντόνα στην κοκαΐνη συνεχίστηκε μέχρι το 2004. Περίπου την ίδια περίοδο όμως, σταμάτησε το ποτό και υποβλήθηκε σε εγχείρηση γαστρικής παράκαμψης.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, ο διάσημος αστέρας των γηπέδων εγκατέλειψε την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής και το 2008 ανέλαβε προπονητής της εθνικής Αργεντινής.

 Παρά την αμφιλεγόμενη προσωπική του ζωή, η επίδραση του Μαραντόνα στον κόσμο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία του αθλήματος για πολλούς αιώνες.

 Ακόμα και πέρα από το απίστευτο ταλέντο του στο γήπεδο, ήταν γνωστός ως ένας άνθρωπος που δε φοβόταν ποτέ να πει τη γνώμη του ή να υποστηρίξει τους αγαπημένους του συμπαίκτες – και πολλοί τον θαύμαζαν για αυτό.

 Παρόλα αυτά, παρέμεινε ένας άνθρωπος, πιστός στον εθισμό του. Κάπως έτσι, λοιπόν, επήλθε ο θάνατός του, λόγω προβλημάτων υγείας από τους χρόνιους εθισμούς του στα ναρκωτικά το Νοέμβριο του 2020.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top