Να ένας γρίφος: Ποιο είναι το νησί του νοτίου Αιγαίου που μοιάζει λίγο με σεληνιακό τοπίο, λίγο με μυστικό καταφύγιο, έχει ηφαίστειο, αλλά δεν είναι η Σαντορίνη και ο πλησιέστερος γείτονάς του στον χάρτη είναι η μακριά, καταπράσινη Κως, που όμως δεν της μοιάζει στο ελάχιστο;
Ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς των Δωδεκανήσων, το μικρό, στρογγυλό νησί, η Νίσυρος δεν μοιάζει σε τίποτα με τα κοσμοπολίτικα νησιά με τα οποία γειτονεύει, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει μια ρετρό ατμόσφαιρα παλιάς εποχής μέσα στα στοιχεία της φύσης.
Η Νίσυρος έχει έκταση μόλις 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτογραμμής 24 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 1048 κάτοικοι και η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μανδράκι.
Πώς μπορώ να πάω στη Νίσυρο;
Η Νίσυρος είναι προσβάσιμη με πλοίο από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι για το νησί διαρκεί συνήθως από δώδεκα έως δεκατέσσερις ώρες.
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε στη Νίσυρο όμως είναι να πάτε με αεροπλάνο μέχρι την Κάλυμνο και από εκεί να πάρετε το πλοίο. Το ταξίδι με πλοίο από την Κάλυμνο διαρκεί συνήθως τρεις ώρες.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νίσυρος δημιουργήθηκε όταν κατά την περίοδο της Γιγαντομαχίας, ο Ποσειδώνας έφτασε στην Κω, καταδιώκοντας τον Γίγαντα Πολυβώτη. Στην Προσπάθειά του να τον εξοντώσει απέκοψε ένα κομμάτι της Κωακής Γής και το εκτόξευσε στον Πολυβώτη, το οποίο και τον καταπλάκωσε.
Αυτό το κομμάτι της Γης θεωρείται ότι είναι η Νίσυρος και οι περιοδικές δονήσεις, λόγω της ηφαιστειακής δράσης του νησιού, αποδίδονται στους βρυχηθμούς του Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος προσπαθεί να απελευθερωθεί από το βάρος του βράχου που αιώνες τώρα τον σκεπάζει.
Η Νίσυρος ακολούθησε ιστορικά το μονοπάτι της Κω, αλλά διαμόρφωσε τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα, διατηρώντας τη μοναδική μυστικιστική ομορφιά της με τη σαγηνευτική και ειδυλλιακή ηφαιστειακή ατμόσφαιρα.
Η Νίσυρος ήκμασε κατά τον 5οπ.Χ. Ενώ βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Περσών, απελευθερώθηκε από τους Αθηναίους και έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας.
Στη συνέχεια, το νησί κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μάλιστα, γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.
Βέβαια, η Νίσυρος υπέφερε από μια σειρά πειρατικών επιδρομών, μέχρι που πέρασε στην κυριαρχία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που έχτισαν πέντε φρούρια στις στρατηγικές περιοχές του νησιού, μετά από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που οδήγησε στη δημιουργία του κρατήρα στη μέση του νησιού.
Η Νίσυρος επανενώθηκε με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1948, μετά την Οθωμανική και την Ιταλική κατοχή στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρωτεύουσα της Νισύρου
Ο οικισμός του Μανδρακίου είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Νισύρου, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Ο όμορφος οικισμός έχει παραδοσιακό χαρακτήρα, με ασβεστωμένα σπίτια και ξύλινα μπαλκόνια, πλακόστρωτα σοκάκια και γοητευτικές εκκλησίες. Η πλατεία της Ηλικιωμένης είναι το αγαπημένο σημείο των ντόπιων.
Στην ευρύτερη περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε το επιβλητικό φρούριο του Παλαιοκάστρου, το οχυρό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής και το όμορφο κτίριο των δημοτικών ιαματικών λουτρών.
Επίσης, μη ξεχάσετε να κάνετε μια βουτιά στην εκπληκτική παραλία του Μανδρακίου, που βρίσκεται πίσω από το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής.
Τι μπορείτε να κάνετε στις διακοπές σας στο νησί;
Επισκεφθείτε το ηφαίστειο
Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι διάσημο για τους τρεις κρατήρες του, τον Στέφανο, τον Αλέξανδρο και τον Πολυβώτη. Δύο εκρήξεις, πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, γέννησαν τη σημερινή καλντέρα.
Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά αυτό το μοναδικό δημιούργημα της φύσης και να εξερευνήσετε το βάθος ενός ανενεργού ηφαιστείου, που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Μεσογείου!
Κάντε μια βόλτα στο Μανδράκι
Οι χαλαροί ρυθμοί αυτού του λιμανιού είναι το αντίδοτο στην πολυτάραχη ζωή. Καθίστε με τους ντόπιους και απολαύστε έναν καφέ σε μια από τις πλατείες του χωριού ή εξερευνήστε τα σοκάκια που περιστοιχίζονται από βίντατζ παντοπωλεία και κυκλαδίτικα λευκά σπίτια μοναδικής ομορφιάς.
Έπειτα, περπατήστε κατά μήκος της προβλήτας, μέχρι την παραλία, η οποία δεν είναι διάσημη για την αμμουδιά της, αλλά για τις αστραφτερές, λείες, μαύρες πέτρες της.
«Θα σε συναντήσω στην Πόρτα στη Νίκαια»
Μπορεί να νομίζετε ότι η Πόρτα είναι μια πύλη, αλλά στην πραγματικότητα, είναι η πλατεία αυτού του χωριού, η οποία είναι γνωστή για το ελλειπτικό της σχήμα και το κομψό μωσαϊκό από βότσαλο. Η εκκλησία που κρέμεται από πάνω της συγκαταλέγεται μεταξύ των ωραιότερων της Ελλάδας.
Μάθετε Ακόμα: Μήλος: Μάθε τα πάντα για το νησί της Αφροδίτης!
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Νίσυρο
Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο έχει όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα ηφαίστεια της Ελλάδας και τους διαφορετικούς βραχώδεις σχηματισμούς τους. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του οικισμού Νικιά και λειτουργεί από τις δέκα το πρωί, έως τις τρεις το μεσημέρι.
Οι θερμές πηγές
Υπάρχουν ιαματικά λουτρά με θερμές ιαματικές πηγές σε όλο το νησί. Μόλις ένα χιλιόμετρο από το Μανδράκι, μπορείτε να δείτε ένα βίντατζ σπα των αρχών του 20ου αιώνα.
Το Παλαιόκαστρο
Έτσι ονομάζεται η ακρόπολη του νησιού. Τα ογκώδη τείχη του, κατασκευασμένα από μαύρο ηφαιστειακό πέτρωμα, είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη!
Η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής
Η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής είναι το θρησκευτικό κέντρο της Νισύρου και βρίσκεται στο χωριό Μανδράκι. Ο κυρίως ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ το παρακείμενο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.
Η λατρεία της Παναγίας έχει εξέχουσα σημασία στη Νίσυρο. Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής γιορτάζει τη μνήμη της από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου.
Το ηφαίστειο της Νισύρου
Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεότερο ηφαίστειο του Αιγαίου. Το ηφαίστειο έχει μια όμορφη καλντέρα δεκαπέντε χιλιάδων ετών με τρεις κύριους κρατήρες. Τα ηφαιστειακά πετρώματα της Νισύρου σχηματίζουν μια μοναδική παλέτα χρωμάτων στην εύφορη περιοχή της κοιλάδας του Λακκίου.
Ο ηφαιστειακός κρατήρας του Στεφάνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους και καλά διατηρημένους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο, με βάθος είκοσι επτά μέτρα, ενώ ο ηφαιστειακός κρατήρας του Πολυβώτη είναι ο μεγαλύτερος ηφαιστειακός κρατήρας με βάθος τριάντα μέτρα και διάμετρο διακόσια εξήντα μέτρα.
Οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού
Η Ακρόπολη του Παλαιοκάστρου είναι η αρχαία ακρόπολη της Νισύρου που βρίσκεται πάνω από το νότιο άκρο του χωριού Μανδράκι.
Το Παλαιόκαστρο θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά του Αιγαίου και ένα από τα παλαιότερα μνημεία του νησιού που διακρίνεται για τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη του, λαξευμένα από πυριγενή πετρώματα.
Τα τμήματα του αμυντικού συστήματος του νησιού συνήθιζαν να επικοινωνούν με τις γειτονικές νησίδες μέσω ενός αλυσιδωτού συστήματος καπνού και πυρός, με σκοπό την προειδοποίηση για επικείμενες εισβολές.
Άλλοι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν τα Κυκλώπεια Τείχη στις περιοχές Ταφιές, Βάθεια και Μέσσες, τα τείχη του Φρουρίου κοντά στη Μονή της Παναγίας της Κυράς, τα απομεινάρια δημοσίων κτηρίων και αρχαίων ναών στη γειτονιά του Αγίου Σάββα, τα λείψανα μεγάλων κτηρίων και έναν αρχαίο τάφο στην περιοχή Ελληνικά, τα ερείπια ενός αρχαίου ναού έξω από την πύλη του Παλαιοκάστρου και μια κατασκευή από οψιδιανό ή μαύρη ύαλο κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής.
Το Κάστρο της Παντονίκης είναι ένα διατηρητέο μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στο χωριό Εμπορειός. Στους χώρους του κάστρου μπορείτε να επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη που διακρίνεται για την πλούσια συλλογή τοιχογραφιών της. Το κάστρο της Παντονίκης προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.
Τα μνημεία του νησιού
Το κτίριο των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό Μανδράκι. Οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν με τη χρηματοδότηση των κατοίκων του νησιού. Το κτίριο έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Πλατεία της Πόρτας είναι μια από τις πιο όμορφες πλατείες της χώρας που βρίσκεται στο χωριό Νικιά. Έχει ελλειψοειδές σχήμα και βοτσαλωτό δάπεδο. Σχεδιάστηκε από έναν διάσημο καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, ονόματι Πασχάλη Πασχαλάκη. Η πλατεία της Πόρτας έχει βραβευτεί ως μια από τις καλύτερες παραδοσιακές πλατείες στην Ευρώπη.
Τα μουσεία
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νισύρου στεγάζεται στην Εστία Γιανιδίου κοντά στην Πλατεία Ηρώων στο χωριό Μανδράκι. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αγγεία, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες από την ελληνιστική περίοδο.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Νισύρου στεγάζεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια πλούσια συλλογή εκκλησιαστικών σκευών, σταυρών, δισκοπότηρων και παλαιών Ευαγγελίων.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου στεγάζεται σε μια παραδοσιακή κατοικία στις σκάλες προς τη Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν λαογραφικά αντικείμενα, αντικείμενα τέχνης και κεντήματα της παραδοσιακής ζωής των κατοίκων του νησιού.
Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο του χωριού Νικιά. Στο μουσείο εκτίθενται εικόνες και δείγματα διαγραμμάτων, χάρτες, βράχοι και φωτογραφίες από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού.
Σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε το ηφαιστειακό παρατηρητήριο που καταγράφει δεδομένα από όλα τα ενεργά ηφαίστεια.
Δραστηριότητες για τους τουρίστες
Πεζοπορία: Η Νίσυρος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και οδηγεί στο ψηλότερο σημείο της Νισύρου. Εκεί, θα βρείτε το πανέμορφο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, με πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.
Ιαματικές Πηγές: Οι φυσικές ιαματικές πηγές Αυλακίου, Λουτρών και Θερμιανής είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ενάντια στην αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και τις δερματικές παθήσεις. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 30 έως 60 βαθμούς Κελσίου.
Οι παραλίες της Νισύρου
Ο Άγιος Σάββας είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία.
Το Γιαλισκάρι, γνωστό και ως Λεύκη, είναι μια σκοτεινή αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη, αλλά υπάρχει μια ταβέρνα για να απολαύσετε το φαγητό σας, αν το επιθυμείτε.
Το Χοχλάκι είναι μια ηφαιστειακή παραλία με μαύρο βότσαλο και γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με εκπληκτικά φυσικά αξιοθέατα.
Η Πάλη είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και αρμυρίκια που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη και προσφέρει πανοραμική θέα στα δημοτικά κτίρια των ιαματικών λουτρών.
Η Παχιά Άμμος είναι μια μαύρη αμμουδιά με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Θεωρείται η πιο όμορφη παραλία του νησιού και επιλέγεται από όσους θέλουν απομόνωση και ηρεμία.
Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ της Νισύρου
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η σουμάδα, το κρασοτύρι και τριγιά και το μέλι.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν τον καπαμά, ένα πιάτο με γεμιστό κατσικίσιο κρέας, τις μπουκούνιες, ένα πιάτο με χοιρινό στη λαδόκολλα, τα πιθιά, το παστό ψάρι, τους λουκουμάδες, τα παστέλια, μια ποικιλία γλυκών του κουταλιού (πορτοκάλι, ντοματίνια και κυδώνι), την κανελάδα, το σάψαχο και την κουκουζίνα.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Κάθε 20 Ιουνίου πραγματοποιείται στο χωριό Μανδράκι η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Νικήτα. Ο Άγιος Νικήτας είναι ο πολιούχος της Νισύρου.
- Κάθε 14 και 15 Αυγούστου πραγματοποιείται στη Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας. Το γλέντι ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και μουσική, με συνοδεία παραδοσιακών φαγητών.
- Κάθε 23 Αυγούστου πραγματοποιείται στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν των εννέα ημερών από τα Εισόδια της Παναγίας, με παραδοσιακούς χορούς και μουσική με συνοδεία παραδοσιακών φαγητών.
- Κάθε 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο χωριό Νικιά.
Ψάχνετε φέτος ένα διαφορετικό νησί για να κάνετε τις διακοπές σας; Ένα που να μην είναι κοσμοπολίτικο, αλλά να έχει μια βίντατζ και ρετρό ατμόσφαιρα, που σας ταξιδεύει σε άλλες, ξέγνοιαστες περιόδους;
Η Νίσυρος, αυτό το μικρό, ηφαιστιογενές «διαμάντι» των Δωδεκανήσων έχει διατηρήσει ανέπαφη στο χρόνο την παράδοση και την παρθένα ομορφιά του, προσκαλώντας τους επισκέπτες του σε ένα σεληνιακό, απόκοσμο, μα ανεπανάληπτα ελκυστικό τοπίο που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο!
Τι περιμένετε, λοιπόν; Κλείστε τα αεροπορικά ή τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια και τη διαμονή σας σε ένα από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τα ξενοδοχεία του νησιού, για να δοκιμάσετε μια ασύγκριτη και απόλυτα χαλαρωτική εμπειρία διακοπών!