Πώς να διαμορφώσω τον κήπο μου; Γίνετε εξπέρ στην κηπουρική!

Πώς να διαμορφώσω τον κήπο μου; Γίνετε εξπέρ στην κηπουρική!

 Η αλήθεια είναι πως η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε ένα χόμπι για ολόκληρη τη ζωή σας, αν της δώσετε μια ευκαιρία.

 Πρόκειται για μια άκρως διασκεδαστική συνήθεια, που σας προσφέρει ικανοποίηση, πληρότητα και ένα σωρό γνώσεις. Αφήστε, που μπορείτε να φυτέψετε ένα σωρό πανέμορφα λουλούδια και να πίνετε κάθε πρωί το καφεδάκι σας, απολαμβάνοντας τις μεθυστικές μυρωδιές και τα εντυπωσιακά τους χρώματα!

 Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να τα πάτε καλά με την κηπουρική, θα πρέπει να μάθετε πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας σωστά, οπότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!

 1. Απομακρύνετε τα χορτάρια

 Εάν θέλετε να ξεκινήσετε τον κήπο σας από το μηδέν, τότε μάλλον θα πρέπει να πείτε «αντίο» σε ένα κομμάτι του γκαζόν σας.

 Ιδανικά, προτιμήστε κάποια οργανική μέθοδο αφαίρεσης του γρασιδιού και των ριζών που το συνοδεύουν.

 Η εδαφοκάλυψη είναι μια κλασική τακτική, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση οργανικού υλικού, όπως είναι η εφημερίδα ή το κερωμένο χαρτόνι, για να σκεπάσετε το γρασίδι.

 Αυτή η μέθοδος όμως είναι αρκετά χρονοβόρα. Επομένως, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε το καλοκαίρι, προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή του κήπου να είναι έτοιμη, μέχρι την επόμενη περίοδο της φύτευσης.

 Από εκεί και πέρα, η προετοιμασία εξαρτάται και από το κλίμα που ζείτε. Αν είναι θερμό, θα χρειαστείτε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, ενώ αν είναι ψυχρό, δεν αποκλείεται να απαιτείται και μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδος.

 Μία άλλη φυσική μέθοδος έγκειται στην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, το έδαφος «ψήνεται» φυσικά σε υψηλή θερμοκρασία.

 Ξεκινήστε κουρεύοντας το γκαζόν όσο το δυνατόν περισσότερο. Βρέξτε καλά την περιοχή και καλύψτε την με έναν διάφανο πλαστικό μουσαμά, κομμένο στα μέτρα του νέου σας κήπου.

 Αφήστε τον ήλιο να κάνει την υπόλοιπη δουλειά μέσα σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Ολοκληρώστε τη διαδικασία με σκάψιμο και προσθήκη λιπάσματος.

 Εάν, πάλι, είστε εργατικοί και πιστεύετε ότι το έχετε, μπορείτε να το κάνετε και με τα χέρια. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η επαρκής ενυδάτωση της περιοχής και η χρήση των κατάλληλων εργαλείων.

 2. Πάρτε χώμα κήπου

 Ένα υγιές χώμα αποτελεί τη βάση που μπορεί να διακρίνει έναν πετυχημένο από έναν αποτυχημένο κήπο. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς χωρίς αυτό δε μπορεί να ευδοκιμήσει κανένα φυτό ή λουλούδι.

 Λύστε τυχόν διατροφικά προβλήματα. Μην ξεχνάτε πως τα φυτά σας παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους από το χώμα, οπότε αυτό θα πρέπει να μπορεί να τα καλύψει.

 Ελέγξτε το ph, γιατί επηρεάζει την ικανότητα των φυτών να απορροφούν αυτά τα θρεπτικά στοιχεία. Αποφύγετε οτιδήποτε είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό, ανάλογα και με τα φυτά που θέλετε να βάλετε στον κήπο σας.

 Διαλέξτε προσεκτικά την υφή και τη σύνθεση του εδάφους. Εάν, για παράδειγμα, έχετε ένα έδαφος με πολύ άργιλο, τότε θα αντιμετωπίσετε και προβλήματα αποστράγγισης.

 Ακόμη κι αν έχετε το πιο υγιές χώμα στον κόσμο όμως, έχετε μέλλον μπροστά σας. Γι’ αυτό, δε θα βλάψει να βάλετε λίγο φυσικό λίπασμα που έχετε φτιάξει μόνοι σας μέσω της κομποστοποίησης στο χώμα και να το βοηθήσετε λιγάκι τώρα που το χρειάζεται.

 Θυμηθείτε να δουλεύετε το προϊόν με μία φρέζα ή χειροκίνητα με μία τσουγκράνα κήπου. Έπειτα, χρησιμοποιήστε την τσουγκράνα σας για να προετοιμάσετε το έδαφος για τη φύτευση. 

 3. Διαλέξτε τα κατάλληλα φυτά

 Πριν καταλήξετε στα φυτά που θέλετε, θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί σωστά για τις ανάγκες τους, ανάλογα και με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Αυτές είναι τέσσερις:

  • Τα ποώδη μονοετή: φυτά που διανύουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους σε μία καλλιεργητική περίοδο και πρέπει να φυτεύονται εκ νέου κάθε χρόνο. Τέτοια είναι οι πετούνιες, η καλέντουλα και οι κένταυροι.
  • Τα ποώδη πολυετή: είναι εκείνα που επιστρέφουν κάθε χρόνο. Πεθαίνουν το χειμώνα και γεννιούνται εκ νέου την άνοιξη. Πάρτε για παράδειγμα την αιωνία, την ημεροκαλλίδα, το κολομβίνο και το δελφίνο.
  • Τα ξυλώδη δέντρα και οι θάμνοι: φυτά που δεν έχουν τους μαλακούς ποώδεις βλαστούς των μονοετών και των πολυετών φυτών. Έχουν όμως ξυλώδεις μίσχους και κορμούς.
  • Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βότανα: είναι όσα παράγουν εδώδιμους σπόρους, φρούτα και ρίζες. Είναι μονοετή, αν και υπάρχουν και διετή. Μερικά εξ αυτών είναι τα καρότα, τα βατόμουρα και τα σπαράγγια.

 Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να γνωρίζετε πληροφορίες για την αντοχή τους απέναντι στο κρύο, καθώς επίσης και τις απαιτήσεις τους στο ηλιακό φως και την υγρασία.

 Την ίδια στιγμή, και για λόγους δικής σας διευκόλυνσης, μπορείτε να βάλετε ετικέτες με ονόματα δίπλα σε κάθε φυτό. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε έναν καλό «μπούσουλα», για να τα βγάζετε πέρα με τη φροντίδα του κήπου σας.

 4. Ο σχεδιασμός του κήπου

 Σαφέστατα, η αισθητική έγκειται στις προτιμήσεις του καθενός, αλλά είναι απολύτως αναγκαία για ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Θα τη χρειαστείτε για να βάλετε τα φυτά σας στη σωστή θέση.

 Ένας παράγοντας που καλείστε να λάβετε υπόψη είναι το μέγεθος ωρίμανσής τους. Βάλτε τα μικρότερα μπροστά και τα πιο ψηλά προς τα πίσω, έτσι ώστε να τα βλέπετε όλα.

 Μην αμελείτε όμως το σχέδιο ή το περίγραμμά τους, καθώς οργανώνετε τον κήπο σας. Εξίσου σημαντικά είναι τα όρια ή τα περιγράμματα του κήπου σας. Δε θα πρέπει να είναι ασύνδετα μεταξύ τους.

 Τέλος, μπορείτε να δώσετε ένα παραπάνω ενδιαφέρον στο τελικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας φυτά με διαφορετικές υφές.

 5. Η χρωματική παλέτα

 Κατανοήστε τη διαφορά ανάμεσα σε θερμά και ψυχρά χρώματα, ενώ παράλληλα εξοικειωθείτε με τις αποχρώσεις τους. Όλα αυτά θα δώσουν μια αίσθηση αρμονίας και ενότητας στον κήπο σας.

 Βέβαια, παίζει ρόλο και το τι ακριβώς θέλετε. Αν θέλετε να χαλαρώνετε στον κήπο σας, προτιμήστε χαλαρές αποχρώσεις του γαλάζιου, ενώ αν σκοπεύετε να κάνετε πάρτι, επιλέξτε ένα ζωηρό κόκκινο, με κίτρινες πινελιές.

 6. Τεχνικές φύτευσης και μεταφύτευσης

 Σε γενικές γραμμές, κάθε συσκευασία με σπόρους θα πρέπει να έχει και αναγραφόμενες οδηγίες για τη φύτευση ή τη μεταφύτευσή τους.

 Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να σκάψετε μια τρύπα διπλάσια σε μέγεθος από το φυτό ή το σπόρο που θέλετε να φυτεύσετε. Μη ξεχνάτε να ποτίζετε τόσο, όσο χρειάζεται για να πιάσει ο σπόρος.

 Λάβετε επίσης υπόψη τη θερμοκρασία του χώματος. Αυτή επηρεάζεται από εκείνη του περιβάλλοντος κι αν δεν την πετύχετε, τότε τα φυτά σας δε θα ευδοκιμήσουν.

 7. Τα αγριόχορτα

 Είναι η «κατάρα» του κάθε κηπουρού, γι’ αυτό και θα πρέπει να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε. Ξεκινήστε μαθαίνοντας ποια αγριόχορτα έχετε στον κήπο σας.

 Η πλήρης ενημέρωση και η ταξινόμησή τους θα σας βοηθήσει να τα καταπολεμάτε αποτελεσματικά κάθε φορά που εμφανίζονται γύρω από τα φυτά σας.

 8. Το ύφασμα κήπου

 Μιλάμε για ένα συνθετικό ύφασμα που μπορείτε να βάλετε πάνω από μια περιοχή με φυτά, ώστε να αποτρέψετε την εκβλάστηση των σπόρων τους. Δεσμεύει το ηλιακό φως και δεν τους επιτρέπει να πολλαπλασιαστούν.

 Εννοείται πως μπορείτε να φτιάξετε διάφορες τρύπες στο ύφασμα και να φυτέψετε τα φυτά της επιλογής σας μέσα του.

 Εξίσου εφικτό είναι να το κρύψετε με λίγο χώμα ή άλλα οπτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα μπλοκάρει το νερό από τα υπόλοιπα φυτά σας. Είναι απολύτως ασφαλές.

 9. Τα παράσιτα

 Δυστυχώς, είναι αδύνατο να μην έρθετε ποτέ αντιμέτωποι μαζί τους, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας από πριν.

 Εάν, για παράδειγμα, γνωρίζετε πως η περιοχή που μένετε έχει πρόβλημα με λαγούς, τότε αποτρέψτε τους από το να μπουν στον κήπο σας. Πώς; Μα, φυσικά, βάζοντας ειδικούς φράχτες!

 Όσο όμορφη και ικανοποιητική κι αν είναι η ενασχόληση με την κηπουρική, άλλο τόσο απαιτητική είναι. Πρόκειται, βλέπετε, για ένα «άθλημα», που απαιτεί υπομονή, επιμονή και αρκετή γνώση.

 Τώρα που είστε στο ξεκίνημα είναι η κατάλληλη στιγμή να ψάξετε το πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας σωστά. Έτσι, θα αποφύγετε ένα σωρό μελλοντικά προβλήματα. Καλή αρχή λοιπόν!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top