Το καταπράσινο νησί της Σκοπέλου είναι ένας επίγειος παράδεισος στο Αιγαίο. Ασβεστωμένα σπίτια, πολύχρωμες αυλές, δαιδαλώδη σοκάκια, κερασιές και γοητευτικά ξωκλήσια υψώνονται σαν κάστρα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας. Αυτές οι εικόνες θα αποτυπωθούν για πάντα στη μνήμη σας.
Τα καταπράσινα τοπία και τα σμαραγδένια νερά θα αιχμαλωτίσουν την αύρα σας με ένα αναζωογονητικό αεράκι. Αυτό το μεθυστικό καταπράσινο νησί σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις μυστηριώδεις ομορφιές του. Το πράσινο χρώμα των πεύκων συναντά το γαλάζιο της θάλασσας και συνθέτει ένα φυσικό έργο τέχνης!
Πώς πάω στη Σκόπελο
Κοιτάζοντας τον χάρτη, η Σκόπελος βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη Σκιάθο και την Αλόννησο. Έτσι, λοιπόν, ένας τρόπος για να φτάσετε στη Σκόπελο είναι από τη Σκιάθο, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Αν είστε από Αθήνα, το ταξίδι συνήθως διαρκεί τριάντα με σαράντα λεπτά. Από τη Σκιάθο, το ταξίδι με πλοίο προς τη Σκόπελο διαρκεί μία με δύο ώρες.
Επιπλέον, η Σκόπελος είναι προσβάσιμη με πλοίο από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Βόλου. Το ταξίδι από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου διαρκεί συνήθως τρεις με τέσσερις ώρες, ενώ από τον Βόλο τρεις με πέντε ώρες.
Η Σκόπελος συνδέεται επίσης με το λιμάνι της Κύμης στην Εύβοια και με την Αλόννησο. Υπάρχει και ένα μικρό λιμανάκι στη Γλώσσα απ’ όπου μπορείτε να πάρετε το καράβι.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Πεπάρηθος, που πήρε το όνομά του από τον πρώτο κάτοικο της Σκοπέλου. Επρόκειτο για έναν από τους γιους του θεού Διονύσου και της Αριάδνης.
Άλλοι πιστεύουν ότι ο αδερφός του, ο Στάφυλος, ήταν ο πρώτος κάτοικος της Σκοπέλου, όπως μαρτυρεί ο τάφος του στη νότια πλευρά του νησιού. Ωστόσο, το νησί ονομάστηκε Σκόπελος (=εμπόδιο), λόγω της βόρειας βραχώδους ακτογραμμής του που δυσκόλευε τους ναυτικούς.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σκόπελος κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο. Το 1600 π.Χ., οι Μινωίτες εγκαταστάθηκαν στη Σκόπελο και ο μυθικός βασιλιάς Στάφυλος βοήθησε τους κατοίκους της να παράξουν το πρώτο τους κρασί.
Μετά τη Μυκηναϊκή περίοδο, το νησί καταλήφθηκε από τους Δόλοπες της Θεσσαλίας που το χρησιμοποίησαν ως στρατιωτική βάση, ενώ στη συνέχεια οι κάτοικοι της Εύβοιας ίδρυσαν τις αποικίες Πάνορμος (Γλώσσα), Σελινούς (Λουτράκι) και Πεπάρηθος (Χώρα Σκοπέλου), αναπτύσσοντας την εμπορική βιομηχανία του νησιού.
Κατά τον 5ο αιώνα, η αρχή των Περσικών Πολέμων σηματοδότησε την εποχή όπου το νησί παρέμεινε σε κατάσταση ουδετερότητας. Στο τέλος των πολέμων, η Σκόπελος εντάχθηκε στη Δηλιακή Συμμαχία και εδραίωσε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
Οι Σπαρτιάτες, οι νικητές του Πελοποννησιακού πολέμου, αντικατέστησαν το δημοκρατικό πολίτευμα με το ολιγαρχικό. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, το εμπόριο άνθισε ξανά και οι εξαγωγές κρασιού επεκτάθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Το 1207, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το νησί κατακτήθηκε από τον Σταυροφόρο Ιερεμία Γκίζι και στη συνέχεια, με την παρακμή του βυζαντινού στόλου, έγινε καταφύγιο πειρατών.
Τα επόμενα χρόνια, η Σκόπελος κυριαρχήθηκε ξανά από τους Ενετούς, όταν ο πειρατής Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε στη Σκόπελο και έσφαξε τους κατοίκους του νησιού. Στην περιοχή Σεντούκια υπάρχουν μέχρι σήμερα πειρατικοί τάφοι. Η Σκόπελος ελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς κατά την Ελληνική Επανάσταση και επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1830.
Η πρωτεύουσα της Σκοπέλου
Ο οικισμός της Χώρας είναι η πρωτεύουσα της Σκοπέλου που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Ολόκληρο το νησί έχει περίπου 4.5οο κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός της Χώρας ανέρχεται περίπου στους 2.900 κατοίκους.
Ο οικισμός διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, καθώς αποτελείται από ασβεστωμένα σπίτια, ολάνθιστες αυλές, γοητευτικά ξωκλήσια και δαιδαλώδη σοκάκια, στα οποία θα απολαμβάνετε αμέριμνοι τις βόλτες σας στις διακοπές σας.
Ο υπέροχος οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά ανάμεσα στην κατάφυτη βλάστηση που περιβάλλει τη γύρω περιοχή. Η γοητευτική πόλη της Σκοπέλου έχει ανακηρυχθεί ως οικισμός παραδοσιακής κληρονομιάς από την Πολιτεία της Ελλάδας. Το κάστρο του νησιού στεφανώνει όλη την περιοχή, προσφέροντας πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη.
Τα ωραιότερα αξιοθέατα που πρέπει να δεις στη Σκόπελο
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται στο Καστρί. Το μοναστήρι χτίστηκε στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου κατά τον 18ο αιώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ντόπιος ψαράς έβλεπε καθημερινά στο συγκεκριμένο σημείο μια εκκλησιαστική εικόνα.
Ένα βράδυ, μια γυναίκα εμφανίστηκε στον ύπνο του και του είπε ότι υπήρχε μια εικόνα σε αυτό το σημείο. Ο ψαράς ανέβηκε στον γκρεμό και βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στο σημείο αυτό χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου.
Σήμερα, το μοναστήρι κατοικείται από μοναχές. Μάλιστα, η εκκλησία ήταν η κινηματογραφική τοποθεσία του μιούζικαλ «Mamma Mia».
Το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας
Το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Σκοπέλου και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Χτισμένο το 1648, το μοναστήρι διακρίνεται για την οχυρωματική αρχιτεκτονική του.
Μολονότι σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες του 15ου αιώνα και φυσικά την υπέροχη θέα που προσφέρει στο Αιγαίο πέλαγος.
Το χωριό Παλιό Κλήμα
Το χωριό Παλιό Κλήμα είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ο καταπράσινος οικισμός φωλιάζει στις βουνοπλαγιές της Σκοπέλου με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Χαρακτηρισμένο ως ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Σκοπέλου, ο υπέροχος οικισμός αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων όταν φτάσετε στο χωριό.
Ο Βράχος Δρακοντόσχισμα
Ο Βράχος Δρακοντόσχισμα βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Αμάραντος και Στάφυλος. Αν στρίψετε δεξιά από τον κεντρικό δρόμο της Σκοπέλου προς τη Γλώσσα, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον εντυπωσιακό βράχο που θυμίζει ανθρώπινο χέρι και τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά που τον περιβάλλουν. Δυστυχώς, η πρόσβαση στην ακτή είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, πριν από 800 χρόνια εμφανίστηκε στη Σκόπελο ένας δράκος που σκότωσε όλους τους κατοίκους. Καθώς ο δράκος αποφάσισε να μείνει στο νησί για 400 χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να μείνει στη Σκόπελο.
Ωστόσο, ο Άγιος Ρηγίνος αποφάσισε να εξοντώσει τον δράκο, ο οποίος φοβήθηκε και θέλησε να ξεφύγει. Ο άγιος τον κυνήγησε και ο δράκος πήδηξε στη θάλασσα. Από το σημείο που πήδηξε ο δράκος, ο βράχος σκίστηκε και η περιοχή ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα.
Οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ασκληπιού βρίσκεται στην περιοχή Αμπελίκι. Ο αρχαίος ναός ήταν αφιερωμένος στον πατέρα της ιατρικής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως τα απομεινάρια του ναού, τα περισσότερα από τα οποία είχαν διαβρωθεί από τη θάλασσα.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Σελινούντας βρίσκεται στο λόφο του Παλαιοκάστρου στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ολόκληρη η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαία και τη ρωμαϊκή περίοδο. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να θαυμάσετε τα ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών Λουτρακίου.
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, η αρχαία πόλη ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Εύβοιας και περιελάμβανε ένα οργανωμένο εμπορικό κέντρο, ένα υδραγωγείο μαζί με κατοικίες, ναούς και ιερά. Εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε το φρούριο του Παλαιοκάστρου, τα Ρωμαϊκά Λουτρά Λουτρακίου, καθώς και τα απομεινάρια του αρχαίου ναού της Αθηνάς.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Σεντούκια βρίσκεται στο βουνό των Δελφών. Η περιοχή φιλοξενεί τα λείψανα τεσσάρων λαξευτών τάφων. Τα Σεντούκια θεωρούνται ότι ήταν τάφοι βασιλιάδων και πειρατών της ρωμαϊκής περιόδου. Για να φτάσετε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά, ωστόσο, η θέα από το βουνό θα σας αποζημιώσει.
Τα κάστρα της Σκοπέλου
Το Ενετικό Κάστρο της Σκοπέλου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας και είναι ορατό από παντού στη γύρω περιοχή. Το κάστρο χτίστηκε στα θεμέλια της αρχαίας πόλης Πεπάρηθος και κατασκευάστηκε από την οικογένεια των Γκίζι τον 13ο αιώνα. Το κάστρο της Σκοπέλου έχει μια αυθεντική μεσαιωνική ατμόσφαιρα και μια συναρπαστική θέα που θα σας συνεπάρει!
Τα μνημεία και τα μουσεία που πρέπει να δείτε
Το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σκοπέλου βρίσκεται στον οικισμό Γλώσσα. Εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε το όμορφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μια ενδιαφέρουσα συλλογή λαογραφικών αντικειμένων από τη Σκόπελο.
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη λαογραφική ιστορία του νησιού των δύο τελευταίων αιώνων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τοπικά ρούχα, κεντήματα, ξύλινα καράβια και παραδοσιακά αντικείμενα.
Το Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του Παύλου Νιρβάνα στη Χώρα. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην ιστορία του νησιού και είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες που περιλαμβάνουν την κοινωνική οργάνωση, την οικονομία και τον πολιτισμό της Σκοπέλου.
Ο Φάρος Γουρούνι είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους της Ελλάδας που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Αν και χτίστηκε το 1889, ήταν πάντα σβηστός κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σήμερα, ένας φύλακας κατοικεί στον φάρο, αποφεύγοντας τα πολυάριθμα φίδια που ζουν γύρω από αυτόν.
Η Κατοικία του Βακράτσα βρίσκεται στη Χώρα. Το παραδοσιακό σπίτι του 18ου αιώνα χρησιμοποιείται ως μουσείο εκθέτοντας λαογραφικά αντικείμενα, όπως παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα, καλλιτεχνικά αντικείμενα και λαογραφικά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιούνται πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του κτιρίου.
Μάθετε Ακόμα: Τήλος: Ταξίδι σε ένα ζωντανό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας!
Δραστηριότητες για τους επισκέπτες της Σκοπέλου
Ποδηλασία: Η Σκόπελος είναι προικισμένη με πυκνά δάση γεμάτα πλατάνια και πεύκα. Πολυάριθμα μονοπάτια διασχίζουν το πανέμορφο νησί, προσφέροντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε περιπάτους στην εξοχή και να ανακαλύψετε την πλούσια βιοποικιλότητα της Σκοπέλου.
Παρατήρηση πουλιών: Η χλωρίδα και η πανίδα της Σκοπέλου είναι αρκετά αξιοσημείωτες. Το νησί έχει το τέλειο περιβάλλον για χιλιάδες αυτόχθονα και αποδημητικά πουλιά. Στην πραγματικότητα, η Σκόπελος ξεχωρίζει για την υψηλή οικολογική της αξία, καθώς λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πτηνών.
Ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Σκοπέλου, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Γεράκι της Ελεονώρας (αλλιώς γνωστό και ως Μαυροπετρίτης ή Φαλκόνι), η Ευρωπαική Κουκουβάγια, η Καρακάξα, οι Γκρίζοι Ερωδιοί, οι Γλάροι, οι Κιρκινέζες, οι Αετοί και οι Γύπες.
Η Σκόπελος έχει ανακηρυχθεί σημαντικό φυσικό περιβάλλον από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η Ανατολική Σκόπελος είναι η πιο δημοφιλής περιοχή για παρατήρηση πουλιών. Απλώς θυμηθείτε να έχετε μαζί σας τα κιάλια και τη φωτογραφική μηχανή σας!
Καγιάκ: Μη χάσετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στο καγιάκ κατά τη διαμονή σας στη Σκόπελο, καταγράφοντας παράλληλα τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και τις όμορφες παραλίες της! Θα βρείτε κέντρο καγιάκ στο χωριό Γλώσσα.
Οι ωραιότερες παραλίες
Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια από τις πιο γοητευτικές τοποθεσίες της Σκοπέλου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο ψηλότερο σημείο του βράχου.
Ο Αγνώντας είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σκοπέλου που περιβάλλεται από πολλά πεύκα. Είναι επίσης ιδανικό αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και γιοτ.
Η Αρμενόπετρα είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Είναι μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για όσους προτιμούν την ιδιωτικότητά τους κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους. Η παραλία προστατεύεται από τους ανέμους, οπότε δεν θα ταλαιπωρηθείτε από κύματα.
Το Γλυφονέρι είναι ένας αμμώδης όρμος με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Στη γύρω περιοχή λειτουργούν πολλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι.
Το Γλυστέρι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να επισκεφθείτε το όμορφο σπήλαιο Τρυπητή.
Η παραλία Χόβολο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και διαθέτει λευκά αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Στην πραγματικότητα, στην παραλία υπάρχουν τρεις πανέμορφοι κολπίσκοι μοναδικής ομορφιάς που περιβάλλονται από τεράστιους βράχους με κατάφυτη βλάστηση.
Ο Χοδρογιώργης είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Από την ευρύτερη περιοχή θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την όμορφη θέα στις κατάφυτες βουνοπλαγιές.
Η Καστάνη είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σκοπέλου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι αμμώδης με κρυστάλλινα νερά και διάσημη, γιατί εκεί γυρίστηκαν πολλές σκηνές του μιούζικαλ «Mamma Mia».
Η Μηλιά είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Η παραλία προσφέρει πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ.
Ο Πάνορμος είναι ένας αμμώδης κόλπος με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Σκοπέλου που διακρίνεται για την καταπράσινη βλάστησή της.
Το Περιβόλι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία άγριας ομορφιάς που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Η Στάφυλος είναι ένας αμμώδης κόλπος με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σκοπέλου που θα ξεχωρίσετε.
Το Βελανιό είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού.
Τα ντόπια προϊόντα & οι διάσημες σπεσιαλιτέ της Σκοπέλου
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το παρθένο ελαιόλαδο, το κρασί και το χρυσαφένιο μέλι που επιβάλλεται να δοκιμάσετε. Παράλληλα, στη Σκόπελο θα ξεχωρίσετε την τοπική τυρόπιτα και την ψαρόσουπα με κρεμμύδια και τις φακές με δαμάσκηνα, που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Την 25η Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου στη Μονή του Αγίου Ρηγίνου.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται στο νησί το Διεθνές Νεανικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλά κινηματογραφικά εργαστήρια και προβολές ταινιών.
- Κάθε 24 Ιουλίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Καστρί.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στη Γλώσσα το Φεστιβάλ Loizia από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλώσσας. Το φεστιβάλ διοργανώνεται προς τιμήν του Μάνου Λοΐζου, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνοκύπριους συνθέτες του 20ού αιώνα. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.
- Κάθε 15 Αυγούστου πραγματοποιείται στη Σκόπελο η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας. Στην Γλώσσα, την ίδια μέρα γίνεται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακό φαγητό και παραδοσιακή μουσική.
- Αν ταξιδέψετε στο νησί το Σεπτέμβριο, μπορεί να είστε τυχεροί και να παρευρεθείτε στη Γιορτή του Κρασιού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Γλώσσας.