Προετοιμασία: 17 λεπτά + χρόνος ψύξης
Μαγείρεμα: 13 λεπτά
Μερίδες: 4
Ας το παραδεχτούμε! Όλοι λατρεύουν τα μπέργκερ. Ακόμα κι αν θεωρείται ανθυγιεινή απόλαυση μέσα στη διατροφή μας, είναι δύσκολο να αντισταθούμε στην όψη ενός ζουμερού και λαχταριστού μπέργκερ με μοσχαρίσιο κιμά ή ακόμα και με κοτόπουλο.
Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, διατηρώντας στα ύψη την απόλαυση της γεύσης, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μπιφτέκι για μπέργκερ στο σπίτι γρήγορα και εύκολα με μπιφτέκι λαχανικών, σολομού ή θαλασσινών!
Και για ακόμα λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα υλικά ενός μπέργκερ (όπως το τυρί και η σως μαγιονέζα) με πιο υγιεινές επιλογές, όπως η σως μανιταριών. Ας δούμε, λοιπόν, αυτήν την απλή συνταγή, με την οποία μπορείτε να μάθετε πώς φτιάχνεται ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι για μπέργκερ στο σπίτι με μόλις τέσσερα υλικά. Γρήγορα και οικονομικά!
Συστατικά
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς καλής ποιότητας
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 4 ψωμάκια για μπέργκερ
Οποιοδήποτε από τα παρακάτω υλικά για σερβίρισμα: ντομάτα σε φέτες, παντζάρι, σάλτσα χρένου, μαγιονέζα, κέτσαπ, μαρούλι iceberg, ρόκα, κάρδαμο, μουστάρδα, μπέικον, τηγανιτό αυγό, τσένταρ ή μοτσαρέλα, καραμελωμένα κρεμμύδια.
Μάθετε Ακόμα: Ribeye μπριζόλα: 5 μυστικά για τη καλύτερη διαλογή!
Μέθοδος παρασκευής για μπέργκερ στο σπίτι
ΒΗΜΑ 1
Σε ένα μεγάλο, γυάλινο μπολ τοποθετήστε 500 γραμμάρια κιμά με 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και 1 αυγό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
ΒΗΜΑ 2
Χωρίστε το μίγμα στα τέσσερα. Βρέξτε ελαφρά τα χέρια σας. Πλάστε προσεκτικά το μίγμα σε μπαλάκια, το καθένα περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις.
ΒΗΜΑ 3
Βάλτε το κάθε μπιφτέκι στην παλάμη του χεριού σας και πιέστε απαλά για να το ισιώσετε σε πάχος περίπου 3 εκατοστών. Καλό είναι όλα τα μπιφτέκια να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
ΒΗΜΑ 4
Βάλτε τα μπιφτέκια σε μια πιατέλα. Σκεπάστε την πιατέλα με μια μεμβράνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν τα μπιφτέκια.
ΒΗΜΑ 5
Αν θέλετε να ψήσετε τα μπιφτέκια σας στο μπάρμπεκιου, φέρτε το σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου 40 λεπτά μετά το άναμμα). Μπορείτε επίσης να ψήσετε τα μπιφτέκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Φέρτε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Αλείψτε ελαφρά τη μία πλευρά σε κάθε μπιφτέκι με λίγο ελαιόλαδο.
ΒΗΜΑ 6
Τοποθετούμε τα μπιφτέκια, με το λάδι προς τα κάτω. Ψήστε για 5 λεπτά χωρίς να πιέσετε τα μπιφτέκια. Μην τα μετακινείτε γιατί μπορεί να κολλήσουν.
ΒΗΜΑ 7
Λαδώστε την άλλη πλευρά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε τα μπιφτέκια χρησιμοποιώντας λαβίδες. Μην τα πιέζετε, γιατί έτσι θα βγάλουν τους χυμούς τους και δε θα είναι ζουμερά!
ΒΗΜΑ 8
Μαγειρέψτε τα μπιφτέκια για 5 λεπτά ακόμα για μέτριο ψήσιμο. Αν προτιμάτε τα μπιφτέκια σας να είναι ροζ στη μέση (rare), μαγειρέψτε 1 λεπτό λιγότερο από κάθε πλευρά. Αν προτιμάτε τα μπιφτέκια σας καλοψημένα, μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα από κάθε πλευρά.
ΒΗΜΑ 9
Βγάλτε τα μπιφτέκια από το μπάρμπεκιου ή το αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε τα σε μια πιατέλα για να ξεκουραστούν και να «κάτσουν» όλοι οι χυμοί τους.
ΒΗΜΑ 10
Κόψτε τέσσερα ψωμάκια για burger στη μέση. Τοποθετήστε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στη σχάρα του μπάρμπεκιου ή στο τηγάνι και φρυγανίστε τα για περίπου ένα λεπτό. Τοποθετήστε τα μπιφτέκια μέσα στα ψωμάκια και στη συνέχεια προσθέστε τα συνοδευτικά υλικά της επιλογής σας. Καλή σας όρεξη!
Όπως είδατε, πρόκειται για την πιο εύκολη συνταγή για αφράτο μπιφτέκι για μπέργκερ που θα φτιάξετε αύριο κιόλας στο σπίτι σας, ώστε να μη χρειαστεί να παραγγείλετε από κάποιο μαγαζί. Σε μόλις λίγα λεπτά, θα έχετε στο πιάτο σας ένα αυθεντικό, ζουμερό και πεντανόστιμο μπέργκερ που θα μοιάζει σα να το έφτιαξε επαγγλματίας σεφ!