Οι εποχές και οι συνήθειες αλλάζουν απρόβλεπτα. Κάποτε μπορεί να μην σε άφηναν να παρευρεθείς σε ένα επίσημο δείπνο εάν δεν φορούσες κοστούμι.
Σήμερα, κατά την διάρκεια της πανδημίας τα πράγματα έχουν αλλάξει ροπή. Τα γραφεία κλείνουν και η πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει ή αναγκάζεται να δουλέψει από το σπίτι.
Επιπλέον, οι έξοδοι είναι περιορισμένες, οι μικρές επιχειρήσεις με ενδύματα έχουν παραλύσει ή χειρότερα, έχουν καταστραφεί και κλείσει οριστικά. Ακόμα και οι ράφτες δεν έχουν ποιον να εξυπηρετήσουν.
Αυτό ακολουθεί δύο από τις πιο σημαντικές τάσεις ευρείας κλίμακας για την αναδιαμόρφωση των ανδρικών ενδυμάτων τα τελευταία 20 χρόνια.
Πρώτον, ο ενδυματολογικός κώδικας έχει εξαλειφθεί στον χώρο εργασίας, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει μια εξάλειψη στις συμβατικές ιεραρχίες στον χώρο εργασίας.
Αυτό σημαίνει πως ένα στους 10 ανθρώπους φοράνε κοστούμι στην εργασία τους, με τα ¾ να ντύνονται casual κάθε μέρα.
Οι άνθρωποι προτιμούν το καθημερινό ντύσιμο γιατί είναι φθηνότερο, πιο άνετο και δημιουργεί μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα εργασίας.
Συγχρόνως, η θεμελιώδης μετατόπιση στη καρδιά της εργασίας του 21ου αιώνα προς την ελεύθερη εργασία, τη σύμβαση εργασίας και το θωλό κλίμα που επικρατεί στη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο, εξηγούν γιατί οι μεγάλες εταιρείες επιθυμούν μια πιο προσιτή εικόνα.
Το κοστούμι δεν αποτελεί πλέον αναμενόμενο ένδυμα για όλους, αλλά σε κάποιο βαθμό αποτελεί σύμβολο καθωσπρεπισμού και έλλειψη νεανικού δυναμισμού.
Ακόμα και το Ινστιτούτο Διευθυντών έχει εισαγάγει ένα «έξυπνο casual» ενδυματολογικό κώδικα.
Ομοίως, η σύνοδος των 8 ηγετών του κόσμου έχει υιοθετήσει ένα πιο απλό και καθημερινό ενδυματολογικό κώδικα που προάγει ένα πιο ζεστό και ανεπίσημο κλίμα.
Δεύτερον, η επίδραση του streetwear στο σύγχρονο lifestyle από τη στιγμή που οι πρωτοπόροι του μεγάλωσαν και απέκτησαν ιεραρχικές θέσεις, διαμόρφωσε ριζικά το ανδρικό ντύσιμο.
Η χαριστική βολή στο επίσημο στυλ ήρθε από τις φόρμες, την ολοκληρωτική χρήση των αθλητικού, λειτουργικού, άνετου και προοδευτικού καθημερινού λουκ.
Φυσικά, αυτή είναι μια τάση που ταίριαξε και αναζωπυρώθηκε στην εποχή της πανδημίας και των lockdowns. Έτσι, λοιπόν, η κατάσταση δείχνει πως το κοστούμι μάλλον έχει χάσει την δημοτικότητά του.
Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα κλασικό ένδυμα και οι άνθρωποι το προτιμάνε σε μια επίσημη εκδήλωση ή σε ένα ακριβό εστιατόριο.
Σπάνια, όμως, θα δεις σήμερα άνδρες να επιλέγουν για τις βραδινές εξόδους τους κοστούμι. Ίσως σε μια παράσταση, σε μια όπερα ή σε ένα πολυτελές εστιατόριο.
Μάθετε Ακόμα: Πως δένουμε γραβάτα; Οι 3 πιο εύκολοι τρόποι για δέσιμο!
Αντίθετα, όπως ισχυρίστηκε ο διάσημος ράφτης Ρίτσαρντ Τζέιμς, είναι το ίδιο το κοστούμι που θα πρέπει να αλλάξει για να επιβιώσει. Θα πρέπει να είναι πιο μαλακό και ελαφρύτερο.
Οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να δημιουργούν κοστούμια με μείγματα υφασμάτων, πιο χαλαρά, με πιο φυσικό τέντωμα και άλλο σχήμα – κάτι σαν ζακέτα. Διαθέτουν επισημότητα και λειτουργικότητα.
Με άλλα λόγια, το σύγχρονο κοστούμι είναι πιο αθλητικό, απορροφητικό, ανθεκτικό στο νερό και έχει καλύτερη κοπή.
Το κοστούμι εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά σε έντονα ή παστέλ χρώματα, σε crushed βελούδο και άλλα αντισυμβατικά υφάσματα με μεγάλα μοτίβα, ρεγκλάν μανίκια, ασύμμετρες κοπές, velcro κούμπωμα και pullover jackets.
Αυτές οι καινοτομίες μας κάνουν να σκεφτόμαστε τι είναι πραγματικά ένα κοστούμι. Ένα κοστούμι σαφώς δεν είναι πλέον το χρηστικό ένδυμα της εργασίας.
Ίσως τώρα η λειτουργία του είναι απλώς να σηματοδοτήσει τον σεβασμό για την περίσταση στην οποία θα φορεθεί, χωρίς να εντάσεται σε προκαταλήψεις περί σοβαρότητας και αυτοσυγκράτησης.
Σαφέστατα, το σύγχρονο κοστούμι δεν είναι αυτό που συνηθίσαμε να βλέπουμε στον παππού μας ή τον πατέρα μας.
Σε γενικές γραμμές, το κοστούμι θα παραμένει ως μέρος της τέχνης. Ο γιακάς και τα μανίκια θα είναι πάντα ιστορικά τεχνουργήματα, αλλά πλέον υπάρχει χώρος για πιο μινιμαλιστικές και μοντέρνες επιλογές.
Οι επιδράσεις της Covid στη μόδα & στο style μπορεί να φαίνονται ασήμαντες στο πλαίσιο των ανθρώπινων καταστροφών που βιώνουμε, αλλά στην πραγματικότητα, είχαν μεγάλο αντίκτυπο πάνω στο ανδρικό ντύσιμο.
Οι επιπτώσεις του νέου ιού και της καραντίνας έκαναν τελικά την άνεση και τη λειτουργικότητα τους βασικά κριτήρια στα ρούχα που φοράμε και παραμέρησαν ολίγον τι τα high fashion χαρακτηριστικά της μόδας.
Έτσι, λοιπόν, μέσα σε αυτή την ριζική αλλαγή και μετατροπή του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα σε άνετα και λειτουργικά ρούχα, το νέο κοστούμι ήρθε να αποτελέσει επίπτωση και πιθανώς αναγέννηση της μετά covid εποχής.