Mai tai συνταγή: H αυθεντική version που θα σου ζητάνε όλοι!

Mai tai συνταγή: H αυθεντική version που θα σου ζητάνε όλοι!

 Μπορεί το Mai Tai να ακούγεται σαν κάποιο φρουτώδες ποτό που θα πίναμε σε ένα θέρετρο της δεκαετίας του 1990, αλλά δεν είναι!

 Κι όμως, αυτό το υπέροχο ποτό είναι ένα από τα πλέον κλασικά και δημοφιλή cocktails που κερδίζει σταθερά τις εντυπώσεις του κοινού ήδη από τη δεκαετία του 1940 – τουλάχιστον το αυθεντικό.

 Η επικρατέστερη άποψη θέλει το Mai Tai να προέρχεται από το εστιατόριο Trader Vic’s στο Oakland, της Καλιφόρνια πίσω στα 1944. Από τότε γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές με κάθε δεκαετία που περνάει.

 Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά καταστήματα που πουλούν άλλες, πιο σακχάρινες και γλυκές εκδόσεις του. Ξέρετε, αυτές που το κάνουν να μοιάζει με φρουτοποτό για ενήλικους.

 Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια πραγματική και αυθεντική συνταγή Mai Tai ή πώς θα το αναγνωρίσουμε αν είμαστε κάπου έξω;

 Η απάντηση κρύβεται στα βασικά συστατικά του που είναι το ρούμι, το λικέρ πορτοκάλι και το φανταχτερό σιρόπι αμυγδάλου. Ναι, είναι γλυκό, με μια γλυκιά αίσθηση καρύδας και βανίλιας που ισορροπεί εκπληκτικά με τα ξινά εσπεριδοειδή.

 Τι θα χρειαστούμε για τη Mai Tai συνταγή;

 Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκέφτεστε ή να υποθέτετε για τη Mai Tai συνταγή, δεν υπάρχει κανένας απολύτως χυμός ανανά στο αυθεντικό αυτό κοκτέιλ! Βασικά, δεν υπάρχει κανένας χυμός κανενός φρούτου, πέρα από του λάιμ.

 Βασικά συστατικά που υπάρχουν μέσα σε αυτό είναι το παλαιωμένο ρούμι, γνωστό και ως golden, amber ή anejo rum, το λικέρ πορτοκαλιού (Curacao, Cointreau ή Grand Marnier), ο χυμός λάιμ, το σιρόπι Orgeat και το σκουρόχρωμο ρούμι.

  • 3 κ/γ παλαιωμένο ρούμι
  • 1 κ/γ orange liqueur της επιλογής μας
  • 1 και ½ κ/γ χυμό από λάιμ
  • 2 κ/γ orgeat σιρόπι
  • 1 κ/γ μαύρο ρούμι

 Για τη γαρνιτούρα: Φρέσκια μέντα, κερασάκια για κοκτέιλ, κομματάκια ανανά για κοκτέιλ ή μια φετούλα λάιμ.

 Στη κλασική συνταγή συχνά περιλαμβάνεται και το απλό σιρόπι, αλλά γενικά προτιμάται το σιρόπι orgeat.

 Τι είναι το σιρόπι Orgeat; Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση;

 Πρόκειται για ένα σιρόπι αμυγδάλου που δεν περιέχει ίχνος αλκοόλης και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε πολλά κοκτέιλς. Έχει μια διακριτή γεύση αμυγδάλου με μια υπόνοια εσπεριδοειδών που δύσκολα θα βρούμε αλλού.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως όχι, δεν μπορούμε να βρούμε κάποια εναλλακτική λύση που να προσδίδει στο υπέροχο αυτό κοκτέιλ την μοναδική αυτή γεύση. Απλούστατα, δεν θα είναι Mai Tai.

 Λικέρ πορτοκάλι: Να διαλέξω Grand Marnier ή Curacao;

 Η παραδοσιακή συνταγή mai tai είναι με λικέρ curacao. Αυτό όμως είναι λιγάκι δυσεύρετο, οπότε πάμε στις εναλλακτικές του.

 Από αυτές, το Grand Marnier είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε και είναι υπεύθυνο για αυτή την κλασική, σοφιστικέ γεύση που μόνο ένας εκλεπτυσμένος και ειδιεκυμένος ουρανίσκος θα μπορούσε να τη διακρίνει από το curacao.

 Αν θέλετε κάτι με λιγότερο έντονη γεύση, ψηφίστε Cointreau – εμείς πάντως είμαστε του Grand Marnier!

 Τι παίζει με το ρούμι;

 Όχι, δεν έγινε κάποιο τυπογραφικό λάθος προηγουμένως. Ναι, η mai tai συνταγή χρειάζεται δύο ειδών ρούμι, τα οποία και αναμειγνύουμε.

 Το λεγόμενο Aged Rum είναι το παλαιωμένο ρούμι. Λέγεται αλλιώς και golden rum, amber ή añejo που σημαίνει παλαιωμένο στα Ισπανικά. Η γήρανση αυτή του δίνει μια πολύπλοκη γεύση που θυμίζει κονιάκ.

 Ο τύπος αυτός περιέχει βανίλια, καρύδα, αμύγδαλο, εσπεριδοειδή ή καραμέλα. Το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε είναι το Brugal Añejo Rum.

 Το σκούρο ή μαύρο ρούμι είναι πράγματι σκουρόχρωμο στην όψη του και έχει μια διακριτή πλούσια γεύση που συνδυάζει το στοιχείο του καπνιστού και του γλυκού.

 Δείτε πως να φτιάξετε ένα αυθεντικό Mai Tai!

 Έστω, λοιπόν, ότι έχουμε στη διάθεση μας όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη mai tai συνταγή. Τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε το ποτάκι μας και να το απολαύσουμε.

 Η λογική είναι αρκετά απλή: ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη γαρνιτούρα και είναι έτοιμο.

 Σε ειδικό shaker για cocktails ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μας εκτός από το μαύρο ρούμι. Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε και πάλι.

 Το μαύρο ρούμι το προσθέτουμε στο τέλος και στην κορυφή του ποτού μας, ώστε να κάτσει σε μία και μοναδική στρώση.

 Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι. Γαρνίρουμε με φρέσκια μέντα και μια λεπτοκομμένη φετούλα λάιμ. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κερασάκια ή κομματάκια ανανά!

 Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ποτό, που έχει ταυτιστεί απόλυτα με τις έννοιες της διασκέδασης και της χαράς – και με το δίκιο του αφού είναι ό,τι πρέπει για πάρτυ και κοινωνικές δεξιώσεις. Καλή απόλαυση!

 Είστε λάτρεις αυτού το μοναδικού κοκτέιλ; Γράψτε μας τη δική σας συνταγή από κάτω και ποια άλλα ποτά και κοκτέιλς θα θέλατε να παρουσιάσουμε στο κοινό! 

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top