Σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφίες από τις παγκοσμίου φήμης παραλίες της Λευκάδας. Κατά την άφιξή σας όμως, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι είναι ακόμα καλύτερες από κοντά. Το στολίδι του Ιονίου Πελάγους, η πανέμορφη Λευκάδα μας, είναι εύκολα προσβάσιμη, φιλόξενη και «ζωντανή»…η συνταγή για τις τέλειες καλοκαιρινές διακοπές.
Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε κάποιο ταξίδι στη Λευκάδα, διαβάστε τον παρακάτω τουριστικό οδηγό για τη Λευκάδα, με τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη, τις ωραιότερες παραλίες και το πεντανόστιμο φαγητό!
Πού βρίσκεται το νησί στον χάρτη;
Στο κέντρο των Επτανήσων, στην καρδιά του Ιονίου Πελάγους, βρίσκεται η Λευκάδα. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου και σε πληθυσμό, καθώς απαριθμεί γύρω στους 23.500 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Λευκάδας, η οποία βρίσκεται στα βόρεια, μόλις μια «ανάσα» από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πώς πάω στη Λευκάδα;
Αεροπορικώς: Η Πρέβεζα διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις σε ετήσια βάση. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί συνήθως σαράντα πέντε λεπτά έως μία ώρα. Από την Πρέβεζα, μπορείτε να φτάσετε στη Λευκάδα είτε με λεωφορείο, είτε με αυτοκίνητο.
Η Κεφαλονιά διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις σε ετήσια βάση. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται πτήσεις τσάρτερ από πολλές χώρες της Ευρώπης. Από την Αγία Ευφημία και το Φισκάρδο στην Κεφαλονιά εκτελούνται δρομολόγια πλοίων για τη Λευκάδα.
Με Λεωφορείο: Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν δρομολόγια από τον σταθμό Κηφισού στην Αθήνα προς την πόλη της Λευκάδας σε καθημερινή βάση. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως επτά έως οκτώ ώρες. Δρομολόγια λεωφορείων του ΚΤΕΛ εκτελούνται και από τις πόλεις Ηγουμενίτσα, Πάτρα και από Θεσσαλονίκη.
Με πλοίο: Η Βασιλική στη Λευκάδα είναι προσβάσιμη με πλοίο από τα λιμάνια του Φισκάρδου και της Σάμης στην Κεφαλονιά και το λιμάνι του Πισαετού στην Ιθάκη.
Με αυτοκίνητο: Για να φτάσετε στη Λευκάδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών προς Πάτρα. Αφού διασχίσετε τον Ισθμό της Κορίνθου, συνεχίζετε να οδηγείτε στη δεξιά πλευρά για να φτάσετε στην Εθνική Οδό Κορίνθου προς Πάτρα.
Ακολουθώντας τον σταθμό διοδίων του Ρίου, περάστε τη γέφυρα του Ρίου Αντιρίου και κατευθυνθείτε προς τις πόλεις Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα και Άγιο Νικόλαο. Στα έξι χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται η Λευκάδα.
Η ιστορία & η μυθολογία γύρω από το νησί
Το όνομα του νησιού προέρχεται από τους λευκούς απότομους βράχους που βρίσκονται στο νοτιότερο ακρωτήρι του, που είναι συνδεδεμένο με πολλούς μύθους. Μάλιστα, το ακρωτήριο Λευκάδα πιστεύεται ότι είναι ένα μέρος όπου πολλά ιστορικά πρόσωπα απελευθερώθηκαν από τα πάθη τους.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Απόλλωνας έπεισε την αδερφή του, την Αφροδίτη, να πηδήξει από το ακρωτήριο για να απαλλαγεί από τον έρωτά της για τον Άδωνι, ενώ η ποιήτρια Σαπφώ φέρεται να πήδηξε από τα βράχια του ακρωτηρίου, λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον Φαίδωνα.
Επιπλέον, ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Dörpfeld πραγματοποίησε πολυάριθμες ανασκαφές στο νησί και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Λευκάδα ήταν η ομηρική Ιθάκη, η πατρίδα του Οδυσσέα.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι το νησί κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., η Λευκάδα αποικίστηκε από τους Κορινθίους που κατασκεύασαν το κανάλι που χώριζε το νησί από την ηπειρωτική χώρα.
Την περίοδο αυτή, η Λευκάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στους Περσικούς Πολέμους, ενώ βοήθησε και στη μάχη της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) στέλνοντας τρία πλοία, αλλά και στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) στέλνοντας οχτακόσιους άνδρες να πολεμήσουν.
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, η Λευκάδα βοήθησε την πόλη-κράτος της Κορίνθου που ήταν στο πλευρό της Σπάρτης. Αργότερα, το νησί έγινε σύμμαχος των Αθηναίων το 343 π.Χ. προκειμένου να πολεμήσει τους Μακεδόνες.
Στο 3ο αιώνα π.Χ., το νησί έγινε μέρος της Ακαρνανικής Ομοσπονδίας, γεωγραφικό τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, ενώ κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 198 π.Χ. Μετά την ενσωμάτωση του νησιού στην επαρχία Αχαΐας κατά τη βυζαντινή περίοδο, η Λευκάδα εντάχθηκε στο Σχέδιο της Κεφαλονιάς (6ος π.Χ.) και έγινε μέρος της Κυριαρχίας της Ηπείρου.
Μετά την κυριαρχία της Κωνσταντινούπολης από τη Φραγκική Αυτοκρατορία το 1204, το νησί πέρασε στην κυριαρχία τους και στη συνέχεια καταλήφθηκε από τη Σικελική Οικογένεια των Ορσίνι το 1294. Το 1479, η Λευκάδα κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, έως ότου η Ενετική Οικογένεια Μοροζίνι ανέλαβε το 1684.
Ωστόσο, η ενετική κυριαρχία στη Λευκάδα έληξε όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέκτησε τη Βενετία το 1797 και η Λευκάδα έγινε μέρος των Γάλλων με τη συνθήκη του Campo Formio.
Παρ’ όλα αυτά, οι Γάλλοι κατακτήθηκαν από τον συμμαχικό στόλο των Βρετανών, των Ρώσων και των Οθωμανών το 1799. Τον Μάρτιο του 1800 ιδρύθηκε το Ιόνιο Κράτος στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό τη δημιουργία της Επτανησιακής Δημοκρατίας.
Η πρωτεύουσα της Λευκάδας
Η πόλη της Λευκάδας είναι και η πρωτεύουσά της, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η γοητευτική πόλη φωλιάζει γύρω από το φυσικό λιμάνι, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα στενό κανάλι.
Αν και πολλά κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό του 1953, ολόκληρη η πόλη ανακατασκευάστηκε με ελκυστική αρχιτεκτονική αξία. Το κέντρο της πόλης είναι πολύ όμορφο με πολύχρωμα ξύλινα σπίτια και στενά πλακόστρωτα σοκάκια.
Η μαρίνα της Λευκάδας παρέχει καταφύγιο σε πολλά σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο ήρεμα λιμάνια του Ιονίου. Τα μέρη για επίσκεψη στη Λευκάδα είναι μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και το Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα.
Τι μπορείτε να κάνετε στις διακοπές στη Λευκάδα;
Σαλπάρετε στις νησίδες γύρω από τη Λευκάδα
Στο Νυδρί, σειρές από κατάρτια ταλαντεύονται στον ρυθμό του ανέμου. Λύστε τα σχοινιά και σαλπάρετε στα γαλανά νερά του Ιονίου. Επισκεφθείτε τα απολαυστικά καταφύγια της περιοχής, όπως τα Πριγκηπονήσια, το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός.
Επισκεφθείτε τον Σκορπιό, το νησί του Ωνάση
Κοντά στο Νυδρί, θα βρείτε τον Σκορπιό, το κάποτε καλοκαιρινό καταφύγιο του θρυλικού μεγιστάνα της ναυτιλίας Αριστοτέλη Ωνάση. Το αγόρασε το 1963 και το στόλισε με όλα τα είδη δέντρων και εξωτικών φυτών.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, βασιλιάδες, δούκες, μεγιστάνες της ναυτιλίας και φυσικά η Τζάκι Ο… ανακάλυψαν τη μαγεία του Ιονίου επισκεπτόμενοι αυτό το πανέμορφο νησάκι.
Ξεθάψτε τον θρύλο του ακρωτηρίου Λευκάδας
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο φάρος, 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρισκόταν ο ναός του Απόλλωνα του Λευκατά. Η ποιήτρια Σαπφώ φέρεται να ήταν η πρώτη που πήδηξε από εκεί το 570 π.Χ. και ο δραματικός λευκός γκρεμός πήρε το όνομά της.
Έχει ονομαστεί και «Κάβος της Κυράς», από τα ερωτευμένα κορίτσια που έπεσαν από το γκρεμό παρασυρμένες από τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους.
Κάντε μια βόλτα στο ενετικό κάστρο
Το 1300, ο Βενετός Τζιοβάνι Ορσίνι έλαβε ως προίκα τη Λευκάδα και άρχισε να την οχυρώνει με επτά προμαχώνες σε επτά πλευρές. Στο εσωτερικό, θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Μαύρας, πολιούχου της Λευκάδας, που γιορτάζει στις 3 Μαΐου.
Από το κάστρο μέχρι τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, υπάρχει μια λεπτή λωρίδα γης, μήκους 7 χιλιομέτρων, που περικυκλώνει τη λιμνοθάλασσα Γύρας. Η κόκκινη βίλα Καλκάνι, οι ανεμόμυλοι και τα σπίτια των ψαράδων κοσμούν αυτόν τον μοναδικό υγρότοπο, μαζί με πολλά είδη προστατευόμενων πουλιών.
Περπατήστε στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικήτα
Εδώ απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, επομένως, θα εξερευνήσετε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό με τα πόδια. Είναι μια γοητευτική μικρή μαρίνα, όπου, ανάμεσα στα δέντρα, αφθονούν οι ψαροταβέρνες, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα μικρά ξενοδοχεία και οι πέτρινες εξοχικές κατοικίες. Από εδώ, μπορείτε να πάρετε ένα καΐκι και να επισκεφθείτε τους εξωτικούς και όμορφους Μύλους που βρίσκονται κοντά.
Τι άλλο πρέπει να δεις στη Λευκάδα;
Η παραλία των Εγκρεμνών
Είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.
Χαρακτηρισμένη ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας, η παραλία Εγκρεμνοί διακρίνεται για τους εντυπωσιακούς βράχους της και τα κατάλευκα βότσαλα που θυμίζουν εξωτικά τοπία. Η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ τα βράχια προσφέρουν σκιά σε όσους αναζητούν απομόνωση και ιδιωτικότητα.
Η παραλία του Πόρτο Κατσίκι
Η παραλία του Πόρτο Κατσίκι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου που διακρίνεται για τους εντυπωσιακούς υπόλευκους βράχους και την πλούσια βλάστησή της.
Το Πόρτο Κατσίκι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Λευκάδας. Υπάρχουν πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία, ενώ τα βράχια προσφέρουν απομονωμένα σημεία για όσους δεν θέλουν να παραθερίσουν στα beach bars.
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, γνωστό και ως Santa Maura, είναι ένα εξαιρετικό μεσαιωνικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στην άκρη του πορθμού του Δρεπάνου που συνδέει τη Λευκάδα με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Το κάστρο κατασκευάστηκε αρχικά από τον Σικελό Τζιοβάνι Ορσίνι το 1300 με σκοπό να προστατεύσει τη νέα πρωτεύουσα της Λευκάδας από τις επιδρομές των πειρατών. Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, οι Φράγκοι, που κατέκτησαν τη Λευκάδα το 1294, ονόμασαν το κάστρο Sainte Maure.
Όταν το νησί διοικήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο σουλτάνος Μπαγιαζίτ διέταξε την κατασκευή μιας τοξωτής γέφυρας που ένωνε την πόλη με το κάστρο. Ωστόσο, η γέφυρα καταστράφηκε από τους σεισμούς. Στους χώρους του κάστρου της Αγίας Μαύρας πραγματοποιούνται σήμερα πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο Φάρος της Λευκάδας
Ο Φάρος της Λευκάδας είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και κατασκευάστηκε το 1861. Η πρόσβαση στον φάρο είναι εφικτή μέσω ενός μεγάλου χωματόδρομου. Ο φάρος προσφέρει εκπληκτική θέα στα νησιά της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς.
Οι Καταρράκτες του Νυδρίου
Οι Καταρράκτες του Νυδρίου είναι μια από τις πιο καταπράσινες τοποθεσίες της Λευκάδας που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού Ράχη. Ολόκληρη η περιοχή φημίζεται για τις τρεχούμενες πηγές της, τους αναβλύζοντες καταρράκτες και την καταπράσινη βλάστησή της.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ερωτευτούν τη γραφική διαδρομή μέσα από τα πλατάνια. Όταν φτάσετε στους καταρράκτες του Δημοσάρη, μπορείτε να απολαύσετε βουτιές στη μικροσκοπική λίμνη που σχηματίζεται από τον καταρράκτη.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Λευκάδας
Η Αρχαία Πόλη Νήρικος ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Λευκάδας που ιδρύθηκε το 2.000 π.Χ. Η αρχαία Νηρίκος γνώρισε σημαντική οικονομική άνθηση λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ελλάδας, μέχρι την οριστική εγκατάλειψή της τον 13ο αιώνα.
Σήμερα, ίχνη από οχυρωματικά τείχη και πύργους, υπολείμματα του αρχαίου θεάτρου, τμήματα του αρχαίου νεκροταφείου και του υδραγωγείου είναι τα μόνα σωζόμενα κατάλοιπα. Η αρχαία Νήρικος βρίσκεται έξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Λευκάδας.
Το Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Στην αρχαιότητα, το ιερό φημιζόταν για τις πανελλήνιες γιορτές που τελούνταν προς τιμήν του Θεού Απόλλωνα. Από αυτή την τοποθεσία, η Σαπφώ φέρεται να πήδηξε από τα άγονα βράχια του ακρωτηρίου της Λευκάδας για χάρη του έρωτά της.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ελλομένου απλώνεται από τα χωράφια του Νυδρίου μέχρι τους πρόποδες του όρους Σκάρος και το «Μαγεμένο» Νικιάνας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή εποχή.
Τα σημαντικότερα ευρήματα περιλαμβάνουν ίχνη τάφων από την Πρωτοελληνική περίοδο. Στην κορυφή του χωριού Πόρος σώζονται τα ερείπια ενός σωζόμενου πύργου και ενός αρχαίου ελαιοτριβείου του 4ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Dörpfeld, ο τάφος του Οδυσσέα βρισκόταν στην άκρη της χερσονήσου Βλυχού.
Τα μουσεία
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Το μουσείο εκθέτει ευρήματα από τις αρχές της Παλαιολιθικής έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Σε ξεχωριστή αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld, ο οποίος πίστευε ότι η Λευκάδα ήταν η Ιθάκη του Ομήρου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν κεραμικά εργαλεία, χάλκινα κοσμήματα και πετράδια αρχαίων τάφων.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης έξω από το χωριό Φρύνη. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα τέχνης από πολυάριθμα μοναστήρια και ναούς της Λευκάδας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέχρι την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα.
Τα περισσότερα εκθέματα είναι εξαιρετικοί πίνακες ζωγραφικής διάσημων Επτανήσιων και Λευκαδίων καλλιτεχνών της βυζαντινής περιόδου. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν σημαντικά εκκλησιαστικά χειρόγραφα, παλαιές εκτυπώσεις, σπάνιες εκδόσεις, αργυρά έργα, σταυρούς, δισκοπότηρα και κορνίζες εικόνων.
Το Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκάδας. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Μουσικό Σύλλογο «Ορφέα» με σκοπό τη διατήρηση της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης του νησιού. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια πλούσια συλλογή αντικειμένων από την καθημερινή ζωή των Λευκαδίων.
Το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών βρίσκεται στο χωριό Κάβαλος. Το μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό να εκτεθούν σπάνια εργαλεία και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Το Λευκαδικό Μουσείο Κεντήματος βρίσκεται στο χωριό Καρυά. Το μουσείο ιδρύθηκε από τη Μαρία Κουτσόχερο με σκοπό τη διατήρηση των τεχνικών της λευκαδικής τέχνης του κεντήματος.
Το Μουσείο Φωνογράφου Λευκάδας βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκάδας. Το μικρό μουσείο ιδρύθηκε από έναν ιδιώτη συλλέκτη. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν νομίσματα, διακοσμητικά μουσικά όργανα, φωνογράφους και δίσκους που χρονολογούνται από το 1880 έως το 1950.
Οι φυσικές ομορφιές του νησιού
Το Σπήλαιο του Παπανικολή είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θαλάσσιο σπήλαιο της χώρας που βρίσκεται στο νησί του Μεγανησίου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο του υποβρυχίου «Παπανικολής» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο με σκάφος από το λιμάνι του Νυδρίου.
Το φαράγγι του Δημοσάρη είναι μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Λευκάδας που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βαυκερή.
Οι αναβλύζοντες καταρράκτες και οι εξωτικές τοποθεσίες σκιασμένες από τα κατάφυτα τοπία του πυκνού δάσους προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη εμπειρία για φυσικές εξερευνήσεις και δραστηριότητες στο βουνό. Το φαράγγι του Δημοσάρη είναι προσβάσιμο μέσω πολλών διαδρομών από το χωριό Νυδρί.
Το Δάσος του Σκάρου είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους των οικοσυστημάτων της Λευκάδας που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σκάρος και προσβάσιμο από το χωριό Κολυβάτα. Είναι ένα πολύ όμορφο δάσος με καταπράσινα τοπία, ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Το δάσος του Σκάρου είναι γνωστό για τα σπάνια είδη βελανιδιάς. Η θέα από το ψηλότερο σημείο σίγουρα θα σας ανταμείψει.
Το Φαράγγι της Μέλισσας βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Απόλπαινα και Κάβαλος. Είναι ένα καταπράσινο φαράγγι με πλούσια χλωρίδα που αποτελείται από κυπαρίσσια, ελιές, πεύκα και πλατάνια και χρησιμεύει ως καταφύγιο για αυτόχθονα και αποδημητικά είδη πουλιών. Είναι ιδανική τοποθεσία για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία, πάντα όμως παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Η Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στα νησιά του Ιονίου που εκτείνεται μεταξύ της Ακαρνανίας και της Λευκάδας.
Η λιμνοθάλασσα παρέχει καταφύγιο σε αυτόχθονα και αποδημητικά είδη πουλιών, ενώ έχει ανακηρυχθεί ως προστατευόμενη περιοχή με υψηλή οικολογική αξία από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Μάθετε Ακόμα: Κέρκυρα: Διακοπές στην «αρχόντισα» των Επτανήσων!
Οι παραλίες της Λευκάδας
Το Αγιοφύλλι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Τα γύρω κατάλευκα βράχια δημιουργούν όμορφα τοπία και αξιοθέατα. Η παραλία είναι ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία. Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης εκεί είναι με καραβάκι από το λιμάνι της Βασιλικής.
Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Λευκάδας, ιδανική για τους λάτρεις του kitesurfing και του windsurfing. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ.
Ο Άγιος Νικήτας είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια μικροσκοπική παραλία και όχι ιδιαίτερα κοσμική. Στο ομώνυμο χωριό θα βρείτε πολλές ταβέρνες με νόστιμο φαγητό.
Η Αμμόγλωσσα είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το περίεργο σχήμα της που θυμίζει γλώσσα.
Η Αμμούσα είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο ήσυχες και λιγότερο γνωστές παραλίες του νησιού, αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο ειδυλλιακές. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε μια ταβέρνα για να ξαποστάσετε και να τσιμπήσετε κάτι.
Το Αθάνι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Λευκάδας που διακρίνεται για την άγρια ομορφιά της.
Ο Γιαλός είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Λευκάδας, πλήρως οργανωμένη και προσβάσιμη μέσω ενός στενού δρόμου από το χωριό Αθάνι.
Το Καλαμίτσι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι επίσης μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας που ξεχωρίζει για το άγριο, παρθένο τοπίο της. Η παραλία Καλαμίτσι έχει μια γαλήνια ατμόσφαιρα που σε ηρεμεί και σε ξεκουράζει.
Το Κάστρο είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια παρθένα παραλία που επιλέγεται συνήθως από τους λάτρεις της απομόνωσης και της χαλάρωσης.
Το Κάθισμα είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας που διακρίνεται για το μήκος της ακτής και τα κρυστάλλινα νερά της. Το επιβλητικό ορεινό σκηνικό της παραλίας δημιουργεί ένα τοπίο αφάνταστης ομορφιάς.
Η Λαγούνα είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Λευκάδας που ξεχωρίζει για τα καταπράσινα τοπία και τη γαλήνια ατμόσφαιρά της.
Η Μεγάλη Πέτρα είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι μερικώς οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Ο Μύλος είναι μια μεγάλη αμμώδης, παρθένα παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Το Νυδρί είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι η παραλία του ομώνυμου οικισμού που ξεχωρίζει για τη γοητευτική της ατμόσφαιρα.
Η παραλία Νυδρί είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και ταβέρνες. Επίσης, προσφέρει εκπληκτική θέα προς τα νησιά Χελώνη, Μαδουρή, Σπάρτη, Σκορπίδι και Σκορπιό.
Η Νικιάνα είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η όμορφη παραλία ξεχωρίζει για τη γαλήνια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει.
Τα Πευκούλια είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας που διακρίνεται για τους καταπράσινους λόφους και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Στην περιοχή θα βρείτε πολλές ταβέρνες με φαγητό.
Ο Μικρός Γιαλός, γνωστός και ως Πόρος, είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας.
Οι Τσουκαλάδες είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια παρθένα παραλία, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση.
Η Βασιλική είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία της Βασιλικής είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για windsurfing στη Μεσόγειο. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και κέντρο windsurfing.
Τι πρέπει να δοκιμάσω στη Λευκάδα;
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού που αξίζει να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν μια εξαιρετική ποικιλία αγροτικών προϊόντων. Τα πιο γνωστά από αυτά περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τα εσπεριδοειδή, τις φακές, το μέλι, το ελαιόλαδο και το κρασί.
Το καλύτερο θυμαρίσιο μέλι θα το βρείτε στα χωριά Αθάνι και Δράγανο και τις νόστιμες φακές Λευκάδας στο χωριό Εγκλουβή. Όσο για τα κρασιά, το νησί είναι γνωστό για τις ποικιλίες Βερτζαμί ή Βαρτζαμί, Γιοματάρι, Κεροπάτης και Λάγκερο – Laggero.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν το σαβόρο, το σοφιγάδο, τις σουπιές με μαύρο ριζότο, τη ρυζόπιτα, την αυγόπιτα, τη μαριδόπιτα και τη λαδόπιτα.
Οι εκδηλώσεις & τα φεστιβάλ του νησιού
- Κάθε Μάιο πραγματοποιείται στο νησί ο Μαραθώνιος Αγώνας Λευκάδας. Η διαδρομή αποτελείται από δεκαεπτά χιλιόμετρα γύρω από τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας. Ο αγώνας διεξάγεται συνήθως την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.
- Κάθε 21 Μαΐου γιορτάζεται στη Λευκάδα η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
- Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται ο Ανοιχτός Αγώνας Windsurfing στην παραλία της Βασιλικής.
- Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιων Σπορ στην παραλία της Βασιλικής. Το φεστιβάλ προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο, από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται ο αγώνας Kitesurfing Open Race στις παραλίες του Αγίου Ιωάννη και των Μυλών.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Βαλαωρίτη στο χωριό Νυδρί. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Κάθε 7 Ιουλίου γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Κυριακής στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο χωριό Νυδρί.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στο νησί το Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου Λευκάδας. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας και περιλαμβάνει πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συνέδρια και βραδιές ποίησης.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται στο νησί το Διεθνές Φολκλόρ Φεστιβάλ Λευκάδας. Καλλιτέχνες και συγκροτήματα από όλο τον κόσμο συναντιούνται στο νησί για να ανταλλάξουν τις πολιτιστικές και λαογραφικές τους παραδόσεις στους τομείς του χορού και της μουσικής.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή του Κρασιού στην πλατεία του Φρυά. Το φεστιβάλ συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς, μουσική, φαγητό και κρασί.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Barcarole Custom στα λιμάνια της πόλης της Λευκάδας. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραδοσιακές εκδηλώσεις στις οποίες οι μουσικοί και οι τραγουδιστές του νησιού ανεβαίνουν σε βάρκες και ανάβουν κεριά για να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Ο εορτασμός του Barcarole συνήθως ολοκληρώνεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.
- Κάθε 7 Αυγούστου πραγματοποιείται η Γιορτή της Φακής στην εκκλησία του Αγίου Δονάτου στο χωριό Εγκλουβή. Οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν τις φακές της Εγκλουβής με τον παραδοσιακό τρόπο και τις σερβίρουν στους καλεσμένους μαζί με ελιές και παστή σαρδέλα.
- Κάθε 11 Αυγούστου πραγματοποιείται η αναπαράσταση του παραδοσιακού Λευκαδίτικου γάμου στο χωριό Καρυά.
- Κάθε 15 Αυγούστου πραγματοποιείται ο καθιερωμένος εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας στο μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης. Είναι μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές της Λευκάδας.
- Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται το Ionian Regatta Race στην παραλία της Βασιλικής.
- Κάθε φθινόπωρο πραγματοποιείται ο ορεινός αγώνας ορεινής ποδηλασίας Λευκάδας στα χωριά των Σφακιωτών. Ο αγώνας ξεκινά και τελειώνει στην κεντρική πλατεία του χωριού Λαζαράτα και ο συνολικός αγώνας έχει μήκος 35 χιλιόμετρα.