Τροπικές παραλίες, εντυπωσιακοί βράχοι, θάλασσες με ελαιώνες και φιλικά λιμάνια αποτελούν μόνο την αρχή της εξερεύνησής σας στους Παξούς και το αψεγάδιαστο μικρό νησιωτικό «αδερφάκι» τους, τους Αντίπαξους.
Είτε φτάσετε με ιστιοπλοϊκό, είτε με ταχύπλοο, είτε με πλοίο, θα μαγευτείτε από τη γοητεία αυτών των δύο μικρών, σμαραγδένιων νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος.
Πού βρίσκονται οι Παξοί;
Νότια της Κέρκυρας, όπως βλέπουμε στον χάρτη, βρίσκεται το νησί των Παξών και η μικρή νησίδα των Αντίπαξων, με πληθυσμό γύρω στους 2.400 κατοίκους και έκταση 25 τ.χλμ. Αυτά τα μικρά νησάκια του Ιονίου υπάγονται διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητας Κέρκυρας.
Πώς πάω στους Παξούς;
Αεροπορικώς: Η Κέρκυρα διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις κάθε χρόνο. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί συνήθως σαράντα πέντε λεπτά έως μία ώρα. Από την Κέρκυρα, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς το νησί των Παξών.
Με πλοίο: Οι Παξοί είναι προσβάσιμοι με πλοίο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη Στερεά Ελλάδα. Το ταξίδι από την Ηγουμενίτσα διαρκεί συνήθως δύο ώρες.
Με Λεωφορείο: Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν δρομολόγια από τον Σταθμό του Κηφισού στην Αθήνα προς την Ηγουμενίτσα σε καθημερινή βάση. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως επτά έως οκτώ ώρες. Από την Ηγουμενίτσα εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια πλοίων για τους Παξούς.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί σχηματίστηκαν όταν ο Ποσειδώνας πέταξε με δύναμη την τρίαινά του στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποκολλήσει ένα κομμάτι της για να γίνει το ερωτικό του καταφύγιο με την νηρηίδα Αμφιτρίτη.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πιστοποιούν ότι το νησί κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτοι άποικοι των Παξών πιστεύεται ότι ήταν οι Φοίνικες που αποίκησαν και την Κεφαλονιά. Κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα π.Χ., οι Παξοί πέρασαν υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέχρι την κυριαρχία των Ενετών το 1386.
Πολυάριθμες πειρατικές επιδρομές οδήγησαν στην κατασκευή των δύο φρουρίων στο νησί του Αγίου Νικολάου και στο χωριό Λάκκα το 1423. Αν και οι Ενετοί κατέστρεψαν τον Οθωμανικό στόλο το 1537, ο πειρατής Μπαρμπαρόσα λεηλάτησε τους Παξούς ως αντίποινα.
Το 1797, οι Ενετοί έδωσαν το νησί στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ωστόσο, η γαλλική κυριαρχία κράτησε ένα χρόνο, καθώς ο στόλος των Οθωμανών και των Ρώσων ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού και ανακήρυξε τους Παξούς μέρος του Ιονίου Κράτους.
Το 1814, οι Παξοί περιήλθαν στη βρετανική κατοχή μετά τη Συνθήκη του Τιλσίτ. Εκείνη την εποχή, τα νησιά γνώρισαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής. Παρόλ’ αυτά, οι Παξοί συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση το 1821 και ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1864.
Η πρωτεύουσα των Παξών
Ο Οικισμός του Γαΐου είναι η πρωτεύουσα των Παξών που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο Γάιος είναι ένα από τα ομορφότερα λιμάνια του Ιονίου. Παραδοσιακά σπίτια επτανησιακής αρχιτεκτονικής απλώνονται γύρω από τον φυσικό κόλπο που περιβάλλεται από τα δορυφορικά νησιά του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας.
Ο γοητευτικός οικισμός έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Το λιμάνι του Γαΐου είναι ιδανικός ελλιμενισμός για ιστιοπλοϊκά και γιοτ. Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και το κάστρο του Αγίου Νικολάου.
Τι μπορείτε να κάνετε στις διακοπές στους Παξούς;
Περιπλανηθείτε στο κάστρο που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι!
Αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο νησί, απέναντι από το κεντρικό λιμάνι των Παξών, τον Γάιο. Οι Ενετοί ξεκίνησαν την κατασκευή αυτού του καταπληκτικού αξιοθέατου το 1423 και το τελείωσαν το 1510.
Το μυστικό του; Χτίστηκε από σχέδια που εκπόνησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, τα οποία σώζονται ακόμη στα αρχεία της πόλης. Το κάστρο είναι προσβάσιμο με μια σύντομη εκδρομή με πλοίο από το λιμάνι του Γαΐου, ωστόσο, για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να πάρετε άδεια.
Μείνετε στην εξοχική κατοικία που πάντα ονειρευόσασταν
Πώς θα σας φαινόταν να περάσετε τις διακοπές σας σε ένα πετρόκτιστο πολυτελές σπίτι με ιδιωτική πισίνα και υπέροχη θέα στη θάλασσα, κρυμμένο μέσα σε πλούσια βλάστηση; Οι επιλογές διαμονής στο νησί είναι αμέτρητες και είμαστε σίγουροι πως θα σας συναρπάσουν.
Θαυμάστε τη βενετσιάνικη κληρονομιά των ελαιώνων
Θαυμάστε τα αιωνόβια δέντρα που σκεπάζουν τους Παξούς, τα οποία με τα εκπληκτικά σχέδια που δημιουργούν μπλοκάρουν τον ήλιο, ρίχνοντας την πυκνή τους σκιά σε ολόκληρο το νησί. Για τους ντόπιους, αυτά τα δέντρα είναι ιερά. Η η ψυχή τους και η ιστορία τους χρονολογούνται από τότε που οι Ενετοί κυριαρχούσαν στα νησιά του Ιονίου Πελάγους.
Μήπως οι Αντίπαξοι είναι η πραγματική Εδέμ;
Με μήκος μόλις 3 χιλιόμετρα, το μικρό νησί των Αντίπαξων (ακριβώς νότια των Παξών) θα ταίριαζε απόλυτα στην περιγραφή της Εδέμ. Ένα πυκνό δάσος από μαστίχα, πεύκα, μυρτιές και κυπαρίσσια το σκεπάζει, διάσπαρτο με αμπέλια. Περιπλανηθείτε μέσα σε αυτό και αφήστε τη μαγεία του να σας ταξιδέψει.
Συνδυάστε τη βόλτα σας με ένα μπάνιο στα υπέροχα τιρκουάζ νερά της παραλίας των Αντίπαξων, η οποία φημίζεται ως μία, αν όχι η ωραιότερη, από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στα νησιά του Ιονίου.
Φωτογραφίστε τις περίφημες στέρνες, αριστουργήματα ανάγκης
Σε ένα νησί με λίγο νερό, η βροχή ήταν τόσο πολύτιμη στους Παξούς, που οι νησιώτες έχτισαν μνημειώδεις στέρνες για να την αποθηκεύουν. Σήμερα, θεωρούνται ευρηματικά έργα τέχνης και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Παξών.
Οι πιο αξιόλογες στέρνες βρίσκονται στις αυλές των Αγίων Αποστόλων στο Γάιο, της Αγίας Ελεούσας στα Βλαχοπουλάτικα και στο κάστρο του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο νησάκι.
«In vino veritas»: Δοκιμάστε το σπάνιο κρασί των Αντίπαξων
Γλυκό και σκουρόχρωμο, αυτό το κρασί παρασκευάζεται από ελάχιστα γνωστές ποικιλίες σταφυλιού, όπως ο Φειδίας και ο Πετροκόδρυθος. Η παραγωγή στους Αντίπαξους είναι σε μικρή κλίμακα, οπότε δεν θα το βρείτε σε κάθε ταβέρνα. Αξίζει όμως να το δοκιμάσετε, οπότε αναζητήστε το.
Ταξιδέψτε στη δυτική ακτή των Παξών με πλοίο
Ανακλύψτε τα μικρά θαύματα της δυτικής ακτής των Παξών με τους λευκούς βράχους και τις παραδεισένιες σπηλιές. Με βάρκα, μπορείτε να τα εξερευνήσετε όλα: τις σπηλιές στο Αχάι, το απέραντο σπήλαιο της Υπαπαντής, τους γκρεμούς στην παραλία Ερημίτης και τον Ορθόλιθο, που όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι ένας τεράστιος βράχος σε σχήμα μενίρ που υψώνεται κατευθείαν μέσα από το νερό.
Το Ακρωτήρι του Ερημίτη
Το Ακρωτήρι του Ερημίτη είναι μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες των Παξών που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Όταν το φως του ήλιου αντανακλάται στα κρυστάλλινα νερά, δημιουργεί έναν εκπληκτικό ιριδισμό.
Επισκεφθείτε το νησί των Αντίπαξων
Το νησί των Αντίπαξων είναι το μικρότερο νησί των Ιονίων Νήσων που βρίσκεται τρία ναυτικά μίλια από τη νότια ακτή των Παξών. Είναι ένα από τα μυστηριώδη διαμάντια της Ελλάδας που διακρίνεται για τα εξωτικά τοπία και την καταπράσινη βλάστησή του.
Το φυσικό τοπίο είναι γεμάτο αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικό κόκκινο κρασί, ένας πραγματικός παράδεισος για τους γνώστες του οίνου.
Το Βουτούμι και η Βρίκα είναι οι δύο κύριες παραλίες του νησιού που βρίσκονται στο βόρειο άκρο στους Αντίπαξους, ενώ θα βρείτε και απομονωμένους κολπίσκους στη νότια ακτή του νησιού.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που διασχίζει το νησί από τη μια άκρη ως την άλλη, ξεκινώντας από τον κόλπο της Βρίκας. Οι Αντίπαξοι είναι προσβάσιμοι μέσω μιας σύντομης εκδρομής με σκαφάκι από τους Παξούς.
Οι παραλίες στους Παξούς
Το Αρκουδάκι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των Παξών. Είναι μια απομονωμένη παραλία, προσβάσιμη από το χωριό Λάκκα.
Το Χαράμι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, ενώ τριγύρω υπάρχουν πολλά κυπαρίσσια και ελιές που προσφέρουν σκιά. Δίπλα στην παραλία λειτουργεί ταβέρνα για να απολαύσετε το φαγητό σας μετά το μπάνιο.
Η Κακή Λαγκάδα είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που διακρίνεται για τα τροπικά της τοπία και την καταπράσινη βλάστηση. Η παραλία Κακή Λαγκάδα προσφέρει άφθονη φυσική σκιά.
Το Καμίνι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Παξών. Είναι μια απομονωμένη και προσβάσιμη από το χωριό Γάιος.
Το Κηπιάδι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Είναι μια από τις πιο ήσυχες παραλίες που διακρίνεται για τους βραχώδεις λόφους και την καταπράσινη βλάστησή της.
Η Κλωνί Γουλί είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Παξών.
Ο Λάκκος είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των Παξών. Είναι επίσης απομονωμένη και γνωστή για τη γαλήνια ατμόσφαιρα που παρέχει στους παραθεριστές.
Το Λεβρεχιό είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Παξών. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, λόγω της κοντινής της απόστασης από τον Γάιο. Η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά και διαθέτει πολλά ελαιόδεντρα που παρέχουν άφθονη σκιά.
Ο Λογγός είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά στη βορειοανατολική πλευρά των Παξών. Είναι από τις πιο γοητευτικές παραλίες, ενώ ο ομώνυμος οικισμός είναι γνωστός για τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του.
Το Μαρμάρι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Παξών.
Τα Μεσόβρικα είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού των Αντίπαξων. Η παραλία Μεσόβρικα προσφέρει πανοραμική θέα στον κόλπο των Παξών.
Το Μονοδένδρι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Παξών. Είναι πολύ όμορφη και ξεχωρίζει για τα λευκά βότσαλα και την πλούσια βλάστηση που διαθέτει.
Το Μογγονήσι είναι μια παραλία με αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά των Παξών. Λόγω της έντονης βλάστησης και του ειδυλλιακού τοπίου της, είναι από τις πιο διάσημες του νησιού. Επιπλέον, η παραλία αποτελεί ιδανικό σημείο ελλιμενισμού για ιστιοπλοϊκά και γιοτ.
Οι Πλάκες είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με εκθαμβωτικά νερά και βράχια στη νοτιοανατολική πλευρά των Παξών. Η παραλία φημίζεται για την πυκνή βλάστηση ελιάς.
Η Πούντα είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Παξών.
Το Βουτούμι είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Αντίπαξων. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας που διακρίνεται για τα τροπικά της τοπία και την καταπράσινη βλάστησή της.
Στον λόφο πάνω από την παραλία υπάρχει μια ταβέρνα, όπου έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ντόπιους ελληνικούς μεζέδες και νόστιμο φαγητό!
Τα Μουσεία των Παξών
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Παξών στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1906 στο χωριό Γάιος. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παξών με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το μουσείο είναι ανοιχτό από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Το Μουσείο Ελαιολάδου Παξών βρίσκεται στο χωριό Μαγαζιά. Το μουσείο ιδρύθηκε για να διατηρήσει την πλούσια παράδοση ελαιολάδου των Παξών. Αποτελείται από ένα πέτρινο ελαιοτριβείο που ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ελαιολάδου.
Τα φυσικά αξιοθέατα του νησιού
Τα Σπήλαια του Μογονησίου βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα περίεργο γεωγραφικό φαινόμενο που αποτελείται από μια σειρά από σπηλιές σε μια έκταση πέντε χιλιομέτρων. Διακρίνονται για την άγρια ομορφιά τους και είναι ιδανικά για υποβρύχιες καταδυτικές εξερευνήσεις.
Ο Βράχος του Ορθόλιθου είναι ένας τεράστιος βράχος που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Το όνομα προσδιορίζει την ταυτότητά του, καθώς είναι ένας όρθιος βράχος που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα. Ο επιβλητικός κάθετος βράχος βυθίζεται στα κρυστάλλινα νερά, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό σκηνικό.
Οι Ιαματικές Πηγές των Παξών είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις ρευματικές και δερματικές παθήσεις. Οι ιαματικές πηγές βρίσκονται στις περιοχές Γιαννά, Γλυφάδα και Οζιάς.
Τα τοπικά Προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια προϊόντα των Παξών. Οι αμπελώνες των Αντίπαξων φημίζονται για το εξαιρετικό κόκκινο και μαύρο κρασί που έχει λάβει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν το μπουρδέτο, το σαβόρο και την τσιλιχουρδόπιτα. Αναζητήστε τες σε όλες τις ταβερνούλες και τα εστιατόρια του νησιού.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται το Ανοιξιάτικο Μουσικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Paxos Festival Trust και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παξών.
- Κάθε Ιούλιο λαμβάνει χώρα το Έθιμο Βαρκαρόλα στους Παξούς, όπου χορωδίες με βάρκες τραγουδούν τα παραδοσιακά ρομαντικά τραγούδια του 19ου αιώνα, γνωστά ως καντάδες, ενώ πυροτεχνήματα πετάνε στον ουρανό. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία.
- Κάθε 20 Ιουλίου πραγματοποιείται στο χωριό Λάκκα η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Προφήτη Ηλία.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στον οικισμό Λογγός. Το φεστιβάλ φιλοξενεί εκδηλώσεις κλασικής μουσικής με τη συμμετοχή ντόπιων και ξένων μουσικών για περίοδο ενός μήνα.
- Κάθε 15 Αυγούστου πραγματοποιείται ο καθιερωμένος εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας στο μοναστήρι της Παναγίας. Το γλέντι ακολουθεί παραδοσιακός χορός, μουσική και φαγητό.