Ικαρία: Κάντε το ταξίδι σας στο νησί «φαινόμενο»!

Ικαρία: Κάντε το ταξίδι σας στο νησί «φαινόμενο»!

 Εδώ, ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Κανείς δεν βιάζεται ποτέ, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής των κατοίκων της Ικαρίας, ενώ σε ορισμένα μέρη ο κανονικός κύκλος ημέρας/νύχτας λειτουργεί αντίστροφα.

 Ψηλά, γυμνά, βραχώδη βουνά εναλλάσσονται με καταπράσινες πλαγιές, τρεχούμενα ρυάκια και πανέμορφες παραλίες. Οι Ικαριώτες φημίζονται για τον τρόπο ζωής τους…τη διασκέδαση, το φαγητό, το κέφι, τη μουσική και το ποτό. Πρόκειται για ένα νησί «φαινόμενο» που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

 Η Ικαρία είναι από τα μεγαλύτερα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως θα δείτε και στον χάρτη, δίπλα στη Σάμο και κοντά στη Μύκονο. Έχει έκταση 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 8.423 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2021).  

 Τα υπόλοιπα νησιά που απαρτίζουν τα μεγαλύτερα του βορειοανατολικού αιγαίου είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

 Πώς πάω στην Ικαρία;

 Η Ικαρία διαθέτει δικό της αεροδρόμιο που πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση από το Αεροδρόμιο Αθηνών. Το ταξίδι από Αθήνα συνήθως διαρκεί από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.

 Επιπλέον, είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από έξι έως επτά ώρες. Η Ικαρία συνδέεται επίσης με τα νησιά Φούρνοι και Σάμος.

 Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού

 Η Ικαρία οφείλει το όνομά της στον θρυλικό Ίκαρο, τον γιο του Δαίδαλου που ήταν ο αρχιτέκτονας που προσέλαβε ο βασιλιάς Μίνωας της Κρήτης για να χτίσει τον Λαβύρινθο όπου βρισκόταν ο Μινώταυρος της Κρήτης. Ο βασιλιάς Μίνωας τους απαγόρευσε να φύγουν από το νησί για να αποτρέψει τη διάδοση των σχεδίων του Λαβύρινθου.

 Ο πολυμήχανος Δαίδαλος όμως βρήκε τρόπο διαφυγής, κατασκευάζοντας δύο ζευγάρια φτερά με πούπουλα και κερί, ένα για τον ίδιο και ένα για τον Ικαρο. Πριν ξεκινήσει η πτήση, ο Δαίδαλος έδωσε οδηγίες στο γιο του Ικαρο για το πώς να πετάξει. Τον προειδοποίησε ότι αν πλησίαζε πολύ κοντά στο νερό της θάλασσας, η υγρασία θα πότιζε τα πούπουλα που θα βάραιναν και θα έκαναν τα φτερά άχρηστα.

 Από την άλλη, αν πετούσε πολύ ψηλά κοντά στον ήλιο, η ψηλή θερμοκρασία θα έλιωνε το κερί και τα φτερά θα καταστρέφονταν.

 Δυστυχώς όμως ο Ίκαρος εντυπωσιασμένος από τη μαγεία του ύψους και την ταχύτητα της πτήσης, παράκουσε τις εντολές του πατέρα του και πήγε πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να καούν τα φτερά του και να πέσει μέσα στο πέλαγος που από τότε ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος και το νησί Ικαρία. Το άψυχο σώμα του Ικάρου αναγνώρισε ο Ηρακλής, που βρήκε τον Δαίδαλο και του το παρέδωσε.

 Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι η Ικαρία κατοικήθηκε από την 7η χιλιετία π.Χ. Μετά τους Περσικούς Πολέμους, η Ικαρία εντάχθηκε στη Δηλιακή Συμμαχία και άρχισε να ακμάζει την εποχή που χτίστηκε ο Ναός της Αρτέμιδος στην περιοχή Νας.

 Ωστόσο, οι κάτοικοι υπέφεραν από μια σειρά πειρατικών επιδρομών μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Όταν το νησί έγινε μέλος της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, τα πράγματα βελτιώθηκαν, αλλά η Ικαρία πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων και ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Επαρχία της Ασίας.

 Η Ικαρία περιήλθε στην κυριαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η αυτοκρατορία μείωσε τη ναυτική της άμυνα στο Αιγαίο και οι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς την ενδοχώρα αποφεύγοντας τις ακτές, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών.

 Μετά την πτώση του Βυζαντίου, το νησί περιήλθε στην κυριαρχία του Λατινικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη, ακολουθούμενο από τη Γενοβέζικη Αυτοκρατορία του Αιγαίου και τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη μέχρι το 1521, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί.

 Οι Ικαριώτες οργάνωσαν μια σειρά εξεγέρσεων κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού και κατάφεραν να σκοτώσουν τον πρώτο Τούρκο φοροεισπράκτορα, πετυχαίνοντας έτσι την απόσπασή τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1827.

 Ωστόσο, η Ικαρία μαζί με τα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου παρέμεινε υπό Οθωμανική κατοχή μέχρι το 1830. Στις 17 Ιουλίου 1912, οι Ικαριώτες επαναστάτησαν κατά των Τούρκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και αυτή ορίστηκε ως η ημέρα της Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας.

 Χαρακτηριστική απασχόληση των Ικαριωτών από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα ήταν η παραγωγή και εμπορία ξυλοκάρβουνου. «Κομπανίες» Ικαριωτών ταξίδευαν για μήνες αρχικά στην Μικρά Ασία και μετά το 1922 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για τον σκοπό αυτό.

 Στη συνέχεια, η μεγάλη μετανάστευση, κυρίως στις Η.Π.Α., και η ναυτολόγηση των κατοίκων περιόρισε και τελικά εκμηδένισε αυτήν τη δραστηριότητα. Η παροικία των Ικαριωτών στις Η.Π.Α. είναι σήμερα μεγάλη και ιδιαίτερα δυναμική, ενώ εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον γενέθλιο τόπο της.

 Η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε σημαντικά μετά από το 1960, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε να επενδύει στην υποδομή των νησιών προκειμένου να προωθηθεί ο τουρισμός, με σημαντική συμβολή του Ικαριώτη Γεωργίου Τσαντίρη.

 Ακόμη και τώρα όμως, η Ικαρία θεωρείται από τα «ξεχασμένα» νησιά και οι ντόπιοι βασίζονται στα έσοδα που έχουν από τις διάφορες εκδηλώσεις για τη βελτίωση της τοπικής υποδομής. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη σε έργα υποδομής, λόγω της βραχώδους και απότομης μορφολογίας που τα καθιστά πολυδάπανα.

 Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η συχνότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης και ο χρόνος του ταξιδιού, ενώ από το 1995 λειτουργεί και το αεροδρόμιο «Ίκαρος» στο Φανάρι. Η Ικαρία αποτελεί πλέον έναν από τους δημοφιλέστερους εναλλακτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όσον αφορά στο νησιωτικό τουρισμό στην Ελλάδα.

 Η πρωτεύουσα της Ικαρίας

 Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Ικαρίας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το χωριό θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς του Αιγαίου.

 Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν τη Μητροπολιτική Εκκλησία του Αγίου Κηρύκου με τον όμορφο μπλε τρούλο, το Άγαλμα του Ικάρου, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Ο παραθαλάσσιος λιθόστρωτος δρόμος είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης.

Τι αξίζει να δεις στην Ικαρία;

 Τα διάσημα πανηγύρια των χωριών της Ικαρίας

 Κάθε χωριό εκμεταλλεύεται τη γιορτή κάποιου αγίου για να διοργανώσει ένα πανηγύρι που περιλαμβάνει μουσική, χορό, τόνους φαγητού, κρασιού και ρακής. Τα πανηγύρια συνήθως διαρκούν όλη μέρα και όλη νύχτα. Ευτυχώς, μερικά από τα μεγαλύτερα λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο: στο χωριό Χριστός Ραχών στις 6, στον Λαγκαδά, στο Μονοκάμπι και στην Ακαμάτρα στις 15, στο Καραβόσταμο στις 17 και στον Μάραθο στις 27 Αυγούστου.

 Χριστός Ραχών

 Αν νομίζατε ότι ο χρόνος στην Ικαρία κυλάει πιο αργά από ό,τι αλλού, έχετε απόλυτο δίκιο. Στο διάσημο χωριό Χριστός Ραχών, ο φούρναρης είναι ο μόνος ξύπνιος κάτοικος που δουλεύει τη μέρα. Όλα τα άλλα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, ανοίγουν τη νύχτα όταν το χωριό ζωντανεύει.

 Η προέλευση αυτού του ανατρεπτικού προγράμματος μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι όλοι δούλευαν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ήταν λογικό τα καταστήματα να ανοίγουν μετά τη δύση του ηλίου.

 Νας, η παραλία της Αρτέμιδος

 Ένα μεγάλο ρέμα κυλάει στην πλαγιά και χύνεται στο Αιγαίο πέλαγος στην παραλία Νας. Τα διάσπαρτα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος βρίσκονται εκεί που το ρέμα εκβάλλει στη θάλασσα. Δύο από τις όψεις της Άρτεμης που λατρευόταν στην Ικαρία ήταν η σπερματική δύναμη της φύσης και ο αντίκτυπός της στο φυσικό τοπίο του νησιού.

 Μαγγανίτης και Καρκινάγρι: Δύο χωριά που πρέπει να ανακαλύψετε

 Στο απομακρυσμένο χωριό Καρκινάγρι, οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι μπορούσαν να διαβιώσουν εκεί χωρίς τα πράγματα που πολλοί από εμάς θεωρούν απαραίτητα και να ζήσουν τη ζωή στην πιο αγνή της μορφή. Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, καταστήματα!

 Στον Μαγγανίτη, δεν θα πιστεύετε τα γλυπτά σχήματα των βράχων που βυθίζονται στο Αιγαίο ή την αγριότητα με την οποία τρυπούν τον ουρανό. Εδώ, η φύση κυβερνά.

 Τα καταφύγια

 Ένα πάνιο αρχιτεκτονικό φαινόμενο, τα καταφύγια κατά των πειρατών, δημιουργήθηκε σε μια «σκοτεινή εποχή» γύρω στο 1700, όταν οι κάτοικοι ζούσαν υπό τον διαρκή φόβο των πειρατικών επιδρομών. Έτσι, λοιπόν, οι ντόπιοι κατασκεύασαν σπίτια χωρίς παράθυρα, χωρίς καμινάδα, τα οποία ήταν εντελώς καμουφλαρισμένα από τεράστιους στρογγυλούς ογκόλιθους, οχυρώνοντάς τα με πέτρες.

 Μερικές φορές ήταν κρυμμένα προσεκτικά κάτω από δέντρα, μερικώς θαμμένα στο έδαφος και σκεπασμένα με μεγάλες πλάκες από σχιστόλιθο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε αυτά τα θαύματα εφευρετικότητας.

 Ιαματικές πηγές

 Η φύση ευλόγησε την Ικαρία με πλήθος ιαματικών λουτρών. Οκτώ φυσικές ιαματικές πηγές, που αναδύονται σε διάφορα σημεία του νησιού, αναζωογονούν το σώμα και το πνεύμα. Ποιος ξέρει, ίσως και εσείς θα μπορούσατε να ανακαλύψετε το μυστικό της περίφημης μακροζωίας των κατοίκων του νησιού κάνοντας ένα ταξίδι στο πιο γαλήνιο νησί της Μεσογείου!

 Η θερμοκρασία των πηγών κυμαίνεται από 31 έως 58 βαθμούς Κελσίου με θεραπευτικές ιδιότητες για γυναικολογικές, αναπνευστικές, νεφρικέ, ρευματικές παθήσεις και προβλήματα του ουροποιητικού. Το νησί διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές στις περιοχές Άγιος Κήρυκος, Λευκάδα, Αγία Κυριακή και Θέρμες.

 Το Δάσος του Ράντη

 Το Δάσος του Ράντη περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση δεκαέξι τετραγωνικών χιλιομέτρων με απότομη γεωμορφολογία που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Το δάσος έχει ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος βελανιδιάς που χρονολογείται πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια.

 Η πανίδα του δάσους περιλαμβάνει αρκετά είδη μικρών θηλαστικών ζώων. Με λίγα λόγια, το δάσος είναι αναμφίβολα ένας βιότοπος φυσικής ομορφιάς με μεγάλη βοτανική και ιστορική αξία.

 Το νησί των Φούρνων

 Το νησί των Φούρνων βρίσκεται μια ανάσα από την Ικαρία και χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους πειρατές της Κορσικής. Ο μικρόκοσμος των Φούρνων σχηματίζεται από ένα μικροσκοπικό αρχιπέλαγος ερημικών νησιών και βραχωδών υφάλων.

 Φανταστείτε έναν μυστηριώδη προορισμό απόδρασης μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο με μαγευτικά τοπία και σμαραγδένια νερά.  Ο ρυθμός της ζωής των Φούρνων αποπνέει μια αύρα ηρεμίας και γαλήνης, με το πνεύμα του Ποσειδώνα να περιπλανιέται στο νησί.

 Το χωριό Κάμπος έχει καταφέρει να διατηρήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά των Φούρνων με τα παραδοσιακά σπίτια, τις μουριές και τα πλακόστρωτα σοκάκια που είναι απλωμένα γύρω από το φυσικό, γραφικό λιμάνι.

 Οι δαντελωτές ακτές του νησιού διακοσμούνται από τις παρθένες παραλίες, τους αμέτρητους κολπίσκους με τις πολύχρωμες βάρκες, τις μουριές και τους παλιούς ανεμόμυλους. Η φιλοξενία των ντόπιων και η ομορφιά των τοπίων θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας.

 Ο Βράχος του Ικάρου

 Ο Βράχος του Ικάρου βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κοντά στην παραλία Βαώνη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ικαρία οφείλει το όνομά της στον θρυλικό Ίκαρο, τον γιο του Δαίδαλου που ήταν ο αρχιτέκτονας που προσέλαβε ο βασιλιάς Μίνωας της Κρήτης για να χτίσει τον Λαβύρινθο όπου βρισκόταν ο Μινώταυρος της Κρήτης. Ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο και ένα άγαλμα που υπάρχουν εκεί χτίστηκαν προς τιμήν του.

 Οι παραλίες της Ικαρίας

 Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού. Είναι μια ερημική παραλία. Εκεί κοντά βρίσκονται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και ο Πύργος Δράκανο.

 Το Ανεφάντι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του. Είναι μια απομονωμένη παραλία, αλλά προσφέρει πανοραμική θέα προς τα νησιά των Φούρνων.

 Ο Αρμενιστής είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ικαρίας μπιτς μπαρ και ταβέρνες.

 Ο Άρης είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και βραχώδεις σχηματισμούς που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ο χείμαρρος του Άρη καταλήγει στην παραλία, δημιουργώντας έναν πανέμορφο υδροβιότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ο Άρης θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ικαρίας.

 Ο Κάμπος είναι μια μεγάλη παραλία με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία με μπαμπού και πεδιάδα με ποτάμι. 

 Το Κυπαρίσι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία με όμορφα τοπία πλούσιας βλάστησης. 

 Το Λιβάδι είναι μια μεγάλη παραλία με χρυσαφένια άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και καταπράσινη βλάστηση που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Η στρογγυλή λιμνοθάλασσα του ποταμού συμπληρώνει το ειδυλλιακό σκηνικό.

 Η Μεσακτή είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται επίσης στα βόρεια. Είναι μια πανέμορφη, οργανωμένη παραλία με κέντρο ιστιοσανίδας και beach bar.

 Τα Νεάλια είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Είναι μια απομακρυσμένη παραλία που προτιμάται κυρίως από όσους απολαμβάνουν την απόλυτη ησυχία στο μπάνιο τους. Εκεί, θα βρείτε και τα απομεινάρια των αρχαίων ιαματικών λουτρών της Ικαρίας. 

 Η Νας είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία άγριας ομορφιάς που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες και άγριες παραλίες του νησιού που φιλοξενεί τα απομεινάρια του ναού της Αρτέμιδος. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες με πεντανόστιμο φαγητό.

 Το Πριόνι είναι ένας αμμώδης και βοτσαλωτός όρμος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά. Είναι μια από τις μυστικές παραλίες της Ικαρίας με τοπία άγριας ομορφιάς, ιδανικές για βουτιές με αναπνευστήρα. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός απότομου μονοπατιού από τον Άγιο Κήρυκο.

 Οι Σεϋχέλλες είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια παραλία με λευκή άμμο, βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά και επιβλητικά λευκά βράχια. Οι λάτρεις του κολύμβησης με αναπνευστήρα θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον συναρπαστικό βυθό της παραλίας!

 Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ικαρίας

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Οινόης ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού που ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Μιλήτου της Μικράς Ασίας το 750 π.Χ.

 Η Οινόη ήκμασε σε όλο τον αρχαίο κόσμο για την αμπελοκαλλιέργειά της. Η τοποθεσία απλώνεται στο λόφο της Αγίας Ειρήνης στο χωριό Κάμπος. Σώζονται ακόμη τα απομεινάρια του Ωδείου, που χρησίμευε ως τόπος συνάντησης των ευγενών της περιοχής.

 Τα Ρωμαϊκά Λουτρά των Θερμών ήταν η δεύτερη αρχαία πόλη του νησιού που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό Θέρμα. Η περιοχή παρουσιάζει τα απομεινάρια της αρχαίας λουτρόπολης μαζί με το αρχαίο υδραγωγείο.

 Τα Θέρμα ήκμασαν χάρη στην εκτεταμένη εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών. Διάφορα ευρήματα από την περιοχή, όπως αγγεία, αγροτικά εργαλεία και τάφοι εκτίθενται στο σχολείο του χωριού, ενώ θραύσματα αγγείων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου.

 Ο Ναός της Αρτέμιδος ήταν μια περιοχή αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη που βρισκόταν στη σημερινή θέση του χωριού Να. Η αρχαία προκυμαία του λιμανιού σώζεται ακόμη και παρουσιάζει μια σειρά από σιδερένια ακρωτήρια. Σήμερα, τα απομεινάρια του ναού και τα μαρμάρινα κοιτάσματα είναι τα μοναδικά σωζόμενα κατάλοιπα του μνημείου.

 Οι Ικαριώτες λάτρευαν τη θεά με μεγάλη επισημότητα στον ιερό χώρο του Να, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πλούσια σε νερά και δάση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο τόπος λατρείας της Αρτέμιδος ήταν το Ταυροπόλιον.

 Η ονομασία του σημερινού όρμου, το όνομα Νας, προέκυψε ίσως από παραφθορά της λέξης Ναός. Ταυροπόλιον λεγόταν το ιερό της θεάς, που γνωρίζουμε ότι μεταξύ του πλήθους των επιθέτων της είχε και εκείνο της Ταυροπόλου ή Ταυροβόλου, δηλαδή αυτή που φροντίζει τον ταύρο, σύμβολο της δημιουργίας και της αναγέννησης.

 Τα κάστρα και οι πύργοι

 Το Καψαλινό κάστρο βρίσκεται στις βουνοπλαγιές της ανατολικής πλευράς του νησιού. Η θέση του κάστρου δείχνει ότι το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για την εποπτεία της ανατολικής ακτογραμμής της Ικαρίας.

 Σήμερα, σώζονται μόνο λίγα κομμάτια. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω του μονοπατιού που ξεκινά από το Μαυράτο προς τον Καραβόσταμο. Το κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.

 Το Κάστρο του Κοσκινά είναι ένα βυζαντινό φρούριο που βρίσκεται στις βουνοκορφές στο κέντρο του νησιού. Το κάστρο είναι καλά διατηρημένο και χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση των πειρατικών επιδρομών. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο κάστρο.

 Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω του μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό Κοσίκια. Αν και το μονοπάτι δεν είναι ασφαλτοστρωμένο, η θέα σίγουρα θα σας ανταμείψει.

 Το Κάστρο του Παλαιοκάστρου βρίσκεται στις βουνοπλαγιές του Γέρακα στην περιοχή Μηλιόπο. Σήμερα, είναι ορατά τα υπολείμματα των τειχών του κάστρου και του οικισμού.

 Το πιο αξιόλογο μνημείο της περιοχής είναι η χριστιανική βασιλική εκκλησία του Ταξιάρχη, η οποία είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία του νησιού. Σήμερα, εξακολουθούν να είναι ορατά τα απομεινάρια του ιερού μαζί με τους κίονες και τον τετράγωνο βωμό.

 Ο Πύργος Δράκανο βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο σημείο του νησιού. Ολόκληρη η περιοχή είναι η τοποθεσία της αρχαίας πόλης Δράκανο. Ο πύργος Δράκανο θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους του Αιγαίου που χρονολογείται από τους Αλεξανδρινούς χρόνους.

 Σήμερα, σώζονται καλοδιατηρημένα λείψανα της ακρόπολης μαζί με τα υπολείμματα των αμυντικών τειχών της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Ο πύργος έχει ανακαινιστεί πλήρως και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου από το χωριό Φάρος.

 Τα μουσεία της Ικαρίας

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου στεγάζεται σε μια όμορφη νεοκλασική κατοικία στην κωμόπολη Άγιος Κήρυκος. Το μουσείο εκθέτει μια μεγάλη συλλογή ευρημάτων, όπως αγγεία, εργαλεία, νομίσματα και πιθάρια που βρέθηκαν στα ανασκαφικά έργα της περιοχής.

 Το Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Η έκθεση περιλαμβάνει μια λαογραφική συλλογή με πολύτιμα εκθέματα και αντικείμενα της παραδοσιακής κληρονομιάς του νησιού.

 Τα Λαογραφικά Μουσεία Αγίου Πολυκάρπου, Περδίκης και Βρακάδων εκθέτουν μια ευρεία λαογραφική συλλογή από τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας, αναδεικνύοντας την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού.

 Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο χωριό Βρακάδες. Το μουσείο είναι ουσιαστικά η παλιά αγροικία που φιλοξένησε τον συνθέτη κατά την εξορία του στο νησί. Το σπίτι έχει αναγνωριστεί από το Δημόσιο ως διατηρητέο κτίριο.

 Το Μουσείο Ξυλογραφίας είναι ένα ιδιωτικό μουσείο στο χωριό Καταφύγι. Στο μουσείο εκτίθενται αγάλματα από χειροποίητο ξύλο των βουνών της Ικαρίας. Τα θέματα των έργων τέχνης είναι εμπνευσμένα από τον κόσμο των ζώων, τη μυθολογία και τη θρησκεία.

 Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

 Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το φρέσκο μέλι, το κατσικίσιο τυρί και τον τοπικό Πράμνειο οίνο. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν το σουφικό, ένα τοπικό πιάτο λαχανικών, τους κολοκυθοκεφτέδες και το περίφημο ψητό αγριοκάτσικο.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

  • Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται η Γιορτή Σκακιού στον Άγιο Κήρυκο.
  • Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται στο νησί το Φεστιβάλ Ικάρου. Πρόκειται για μια μουσική γιορτή που φιλοξενεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Κάθε 6 Ιουλίου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στο χωριό Χριστός Ραχών. Το γλέντι περιλαμβάνει δωρεάν ψητό και αρνί στιφάδο, με συνοδεία ντόπιου κρασιού και παραδοσιακής μουσικής.
  • Κάθε 20 Ιουλίου γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στο χωριό Άγιος Κήρυκος. Το γλέντι περιλαμβάνει τοπικές σπεσιαλιτέ και κρασί με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
  • Κάθε 15 Αυγούστου γίνονται οι παραδοσιακοί εορτασμοί προς τιμήν της Παναγίας στα χωριά Ακαμάτρα, Χριστός Ραχών, Κουνιάδοι, Λαγκαδά, Καραβόσταμο, Γιαλισκάρι, Μονοκάμπι και Περδίκι.
Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top