Ίος: Οι θησαυροί του νησιού που όλοι αγνοούν!

Ίος: Οι θησαυροί του νησιού που όλοι αγνοούν!

Η Ίος είναι ένα νησί της ιστορίας από τα βάθη των αιώνων, που φέρεται ως η πατρίδα του Ομήρου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος με μαγευτικές παραλίες, όμορφα τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και έντονη νυχτερινή ζωή.

Η Ίος έχει καταφέρει να τα συνδυάσει όλα…γοητευτικά ξωκλήσια και αρχαιολογικούς θησαυρούς, ονειρεμένες παραλίες και πολιτιστικά αξιοθέατα.

Όταν φτάσετε στο λιμάνι του Γιαλού, η ασβεστωμένη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης θα σας χαιρετήσει, ενώ τα βλέμματά σας θα μαγνητιστούν από το πανέμορφο χωριό της Χώρας, τους εντυπωσιακούς ανεμόμυλους της Ίου και τις εκκλησίες της.

Όσο για τη Χώρα, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων, γνήσιο δείγμα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Ασβεστωμένα σπίτια και μπλε παράθυρα, πέτρινοι ανεμόμυλοι και γαλάζιοι θόλοι, δαιδαλώδη σοκάκια και ολάνθιστες αυλές απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου του μεσαιωνικού κάστρου.

Η Ίος σας περιμένει να την ανακαλύψετε, καθώς επιθυμεί να σας συστήσει την πλευρά που μένει πάντα ανεξερεύνητη.

Η τραχιά ακτογραμμή είναι γεμάτη από διάσπαρτες ασβεστωμένες εκκλησίες που προσθέτουν μια ιδιαίτερη πινελιά στα γκρίζα βουνά της Ίου, που ξεχειλίζουν από ελιές και αμπελώνες. Κάποιος μπορεί να πει ότι η Ίος ξέρει ότι το μυστικό για να παραμείνεις για πάντα νέος βρίσκεται στην καρδιά σου.

Πάμε να δούμε όλες τις πληροφορίες για την εντυπωσιακή Ίο που θα σας κάνει να την ερωτευτείτε πριν καν κλείσετε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια.

 Ιστορία & Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η δημιουργία των Κυκλάδων αποδίδεται στον Θεό Ποσειδώνα. Λέγεται ότι ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε τις νύμφες των Κυκλάδων σε νησιά, όταν τον εξόργισαν.

Η Ίος πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους, το νησί χρωστάει το όνομά του στη φοινικική λέξη «ίος», που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Ίος κατοικήθηκε από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο και ήκμασε ως κοινότητα από τους Κάρες, τους Πελασγούς, τους Αχαιούς, τους Φοίνικες και τους Ίωνες. Μια σειρά από στοιχεία του Ηροδότου, συμπεριλαμβανομένων επιγραφών και νομισμάτων, μαρτυρούν ότι η Ίος ήταν η γενέτειρα της Κλυμένης, μητέρας του Ομήρου.

Κατά την Κλασική περίοδο, η Ίος καθιέρωσε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα ως μέλος της Αθηναϊκής και Δηλιακής Συμμαχίας. Ωστόσο, το νησί καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες το 338 π.Χ, έως ότου ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 315 π.Χ.

Οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν στο νησί που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Ίος υπέφερε από πειρατικές επιδρομές και οι νησιώτες κρύφτηκαν στο οχυρό κάστρο για να γλιτώσουν από τη σκληρότητά τους.

Το 1204, το νησί καταλήφθηκε από τους Σταυροφόρους και περιήλθε στην εξουσία της οικογένειας Κρίσπι των Ενετών, μέχρι που το κατέλαβε ο πειρατής Μπαρμπαρόσα.

Την περίοδο εκείνη η Ίος υπέφερε από μια σειρά πειρατικών επιδρομών μέχρι που έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί βοήθησε ενεργά την επανάσταση δωρίζοντας είκοσι τέσσερα καλά εξοπλισμένα πλοία. Η Ίος εντάχθηκε στο Ελληνικό Κράτος το 1829.

 Πως πάω στην Ίο

Η Ίος βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Νάξος, Σίκινος και Θήρα και ο πληθυσμός της υπολογίζεται περίπου στους 2000 κατοίκους. Το νησί είναι προσβάσιμο με πλοίο από την Αθήνα, από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί συνήθως από πέντε έως επτά ώρες. Η Ίος συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με την Ηρακλειά, τη Πάρο και τη Σχοινούσα.

Όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά, φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα τα εισιτήριά σας για να βρείτε τις καλύτερες τιμές.

 Η πρωτεύουσα της Ίου

Ο Οικισμός της Χώρας είναι η πρωτεύουσα της Ίου, η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Χαρακτηρισμένη ως ένα από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων, η Χώρα είναι ένα πραγματικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.

Αν επισκεφθείτε το νησί, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το θέατρο του Οδυσσέα Ελύτη και τα ίχνη του Ενετικού Κάστρου της Ίου.

 Που να μείνω στο νησί

Το νησί της Ίου προσφέρει πάρα πολλά καταλύματα για διαμονή. Από ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι βίλες, έχετε αμέτρητες επιλογές για να επιλέξετε είτε πάτε με την οικογένειά σας είτε με το παρεάκι σας!

 Τι να δεις στην Ίο

 Αρχαιολογικοί Χώροι

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Σκάρκου βρίσκεται σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές του νησιού στην περιοχή Κάμπος. Ο αξιόλογος οικισμός φιλοξενεί τα ίχνη του μεγαλύτερου γνωστού οικισμού της Εποχής του Χαλκού. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.

 Η Ίος ήταν ένας από τους έξι προορισμούς που βραβεύτηκαν με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξαιρετική συντήρηση του Αρχαιολογικού Χώρου του Σκάρκου το 2008.

 Το Φρούριο του Παλαιοκάστρου είναι το παλιό κάστρο της Ίου που βρίσκεται σε ένα λόφο της βόρειας πλευράς του νησιού. Το κάστρο χτίστηκε από τους Βυζαντινούς τον 16ο αιώνα με σκοπό την προστασία των γύρω περιοχών.

 Σήμερα, μπορεί κανείς να θαυμάσει ίχνη από τα τείχη και κάποια παλιά κτίρια μαζί με το παρεκκλήσι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Το Παλαιόκαστρο είναι προσβάσιμο μέσω ενός απότομου μονοπατιού που ξεκινάει από τη Χώρα και οδηγεί στην περιοχή της Ψάθης.

 Οι ιστορικές αναφορές του Ηροδότου δείχνουν ότι η Ίος ήταν το νησί που πέθανε ο Όμηρος. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Όμηρος πέθανε από τη στενοχώρια του επειδή δεν μπόρεσε να λύσει έναν γρίφο που οι ψαράδες του ζητούσαν να λύσει. Ο Τάφος του Ομήρου βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτό.

 Η περιοχή του Πλακωτού έχει τα απομεινάρια ενός πύργου της ελληνιστικής περιόδου που ίσως να ήταν ο τάφος του Ομήρου. Ο τάφος του Ομήρου είναι προσβάσιμος μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει από την περιοχή της Κουλίδας και οδηγεί στο Πλακωτό. Η περιοχή προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε.

 Μνημεία

 Το Θέατρο του Οδυσσέα Ελύτη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας πίσω από τους δώδεκα ανεμόμυλους. Το θέατρο εγκαινιάστηκε το 1997 και κατασκευάστηκε από μάρμαρο σε αρχαιοελληνικό στυλ. Κάθε καλοκαίρι, μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο θέατρο.

 Οι Ανεμόμυλοι της Ίου είναι το ορόσημο του νησιού που βρίσκονται στο λόφο της Χώρας. Τα παλιά χρόνια οι ανεμόμυλοι λειτουργούσαν κανονικά, καθώς οι Κυκλάδες φημίζονται για τους θυελλώδεις ανέμους τους. Αν και πλέον δεν είναι σε λειτουργία, συνεχίζουν να αποτελούν σύμβολο της μακραίωνης ιστορίας του νησιού.

 Μουσεία

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων από την ιστορία της Ίου που κυριαρχούσε από την εύρεση του Α’ Κυκλαδικού Οικισμού του Σκάρκου.

 Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης είναι ένα ιδιωτικό μουσείο που βρίσκεται στον όρμο της Κολιτσάνης. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία α θαυμάσετε τα αξιόλογα έργα τέχνης του Jean Marie Dro. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκθέσεις στο μουσείο.

 Εκκλησίες και Μοναστήρια

 Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες της Ίου που βρίσκεται στον κόλπο του Γιαλού. Είναι μια βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Ο ναός αποτελεί τον φυσικό φάρο της Ίου και έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο ​​και Ιστορικό Μνημείο.

 Μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο νησί είναι να ακολουθήσετε το πανέμορφο μονοπάτι που ξεκινάει από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και οδηγεί στην παραλία της Βάλμα.

 Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας είναι μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Ίου που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας και προσφέρει την ωραιότερη θέα στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία χτίστηκε τρεις φορές και κατέρρευσε και τις τρεις, μέχρι που χτίστηκε στο ψηλότερο σημείο της Χώρας.

 Η Μονή του Πύργου, γνωστή και ως μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Ίου. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει μια από τις πιο όμορφες θέες στα γύρω νησιά των Κυκλάδων.

 Την παραμονή του εορτασμού του αγίου, στις 24 Ιουνίου, τελούνται στο μοναστήρι τα έθιμα του Κλήδονα και των Φωταρά. Οι προσκυνητές βάζουν φωτιές, ανταλλάσσουν πειράγματα και χορεύουν.

 Κοντά στο σχολείο της Χώρας, θα βρείτε την καθολική εκκλησία Φραγκοκκλησιάς, την μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

 Επιμέρους δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε!

 Κάμπινγκ

 Είστε λάτρης του κάμπινγκ; Στην παραλία του Μυλοπότα θα βρείτε το ωραιότερο μέρος για να στήσετε τη σκηνή σας κάτω από τα απέραντα αστέρια που θα σας συντροφεύουν τις καλοκαιρινές νύχτες στην Ελλάδα.

 Καταδύσεις

 Η ποικίλη ακτογραμμή της Ίου προσφέρει πολλές συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Αρχαία ναυάγια, ηφαιστειακές υποθαλάσσιες σπηλιές και ενδιαφέροντες ύφαλοι είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης. Καταδυτικά κέντρα θα βρείτε στην παραλία του Μυλοπότα.

 Οδήγηση

 Η ύπαιθρος της Ίου είναι ιδανικό μέρος για εξερευνητική οδήγηση. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές περιλαμβάνει αυτή που ξεκινάει από την παραλία του Μαγγανάρι. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε βραχώδη τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Η καλύτερη ώρα για να οδηγήσετε προς αυτή τη διαδρομή είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος.

 Πεζοπορία

 Η Ίος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από την παραλία του Μυλοπότα, περνά από τις περιοχές Κλήμα και Πικρή Νερό και οδηγεί στην παραλία Μαγγανάρι.

 Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το μονοπάτι που ξεκινάει από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και οδηγεί στη παραλία της Βάλμα. Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι περιλαμβάνει αυτό που ξεκινά από τη Χώρα και οδηγεί στην παραλία της Κολιτσάνης. Είναι μια γραφική διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

 Αξίζει επίσης να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ξεκινάει από την περιοχή των Πελεκανίων, περνά από το Μουσείο Γαΐτη και οδηγεί στο θέατρο του Οδυσσέα Ελύτη και στους παραδοσιακούς ανεμόμυλους της Χώρας.

 Κάιτ σέρφινγκ και ιστιοσανίδα

 Η Ίος είναι γνωστή για τις ιδανικές θαλάσσιες συνθήκες που προσφέρει στους λάτρεις του kitesurfing, καθώς το νησί έχει πολλούς ανέμους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι παραλίες του Μυλοπότα και του Γιαλού είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για εξάσκηση στο kitesurfing και το windsurfing.

 Οι παραλίες του νησιού

 Η Αγία Θεοδότη είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για όσους αναζητούν ηρεμία. Στις γύρω περιοχές θα βρείτε εξαιρετικές ταβέρνες με νοστιμότατο φαγητό και ωραίο κρασί για να απολαύσετε με τη παρέα σας.

 Η Κουμπάρα είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται επίσης στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής λόγω της κοντινής της απόστασης από τον Γιαλό και διαθέτει διάφορες ανέσεις στις γύρω περιοχές. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη φανταστική θέα στο ηλιοβασίλεμα.

 Ο Γιαλός είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά με κρυστάλλινα καθαρά νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής λόγω της εγγύτητάς της στη Χώρα. Ο Γιαλός είναι καλά οργανωμένος με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και ταβέρνες με νόστιμο φαγητό.

 Ο Μυλοπότας είναι μια μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και beachbar.

 Η Κολιτσάνη είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι αγαπημένο μέρος για τους λάτρεις του γυμνισμού και της φύσης.

 Ο Κάλαμος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Αν συνεχίσετε νότια της παραλίας του Καλάμου, θα βρείτε την κρυμμένη σπηλιά του Παπά, ενώ πιο κάτω θα βρείτε την απομακρυσμένη παραλία Πλάκες.

 Το Μαγγανάρι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου. Το Μαγγανάρι είναι μια προσβάσιμη και καλά οργανωμένη παραλία με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και ταβέρνες. Σε αυτή τη παραλία έχουν γυριστεί σκηνές από την ταινία «Deep Blue».

 Το Πικρί Νερό είναι ένας πανέμορφος κόλπος που αποτελείται από τρεις πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Οι παραλίες είναι απομονωμένες με χρυσαφένια άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση είναι δυνατή με πλοίο από το λιμάνι του Γιαλού.

 Οι Τρεις Κλεισιές είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά με καταγάλανα νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη, ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη ιδιωτικότητα.

 Η Ψάθη είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη και αποτελεί ιδανικό σημείο για windsurfing τις μέρες με αέρα. Αν πεινάσετε, σην παραλία θα βρείτε μια ωραία ταβέρνα με νοστιμότατα τοπικά ελληνικά πιάτα.

 Η Βάλμα είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Γιαλού. Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής λόγω της κοντινής της απόστασης από τη Χώρα και έχει μια υπέροχη ταβέρνα.

 Τοπικά Προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε

 Στα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνονται το σκοτήρι, το κεφαλοτύρι, η μυζήθρα και το ξινό, το θυμαρίσιο μέλι, το παστέλι, το σουσάμι με μέλι, η κάπαρη και η ρίγανη, το καρπούζι και το ρόδι. Φυσικά, μη ξεχάσετε να γευτείτε τα ντόπια τυριά της Ίου από τη Χρυσή Ακτή στο λιμάνι του Γιαλού.

 Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν ντολμαδάκια, κατσικίσια σούπα, λιαστή πικαρέλα, ομελέτα με λαχανικά, πανάδα (είναι σπιτικό ψωμί με κόκκινη σάλτσα), τσιμέτια (πιάτο από γεμιστά λουλούδια), γλυκιά κολοκυθόπιτα, πίτα μοσέντα, καρπουζόπιτα και παστά σύκα (αποξηραμένα σύκα γεμιστά με σουσάμι).

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
  •  Κάθε καλοκαίρι στο Θέατρο Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιούνται μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Κάθε Μάιο πραγματοποιείται το Ομηρικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ομήρου που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Unesco.
  • Κάθε 24 Ιουνίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Ιωάννη στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Μετά τον αγιασμό ακολουθεί γλέντι με τοπικές σπεσιαλιτέ και παραδοσιακή μουσική.
  • Κάθε Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές του νησιού.
  • Κάθε 29 Αυγούστου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Καλάμου. Μετά τον αγιασμό ακολουθεί μουσική, χορός και παραδοσιακή κρεατόσουπα.

 Από πανέμορφα ξωκλήσια και προσκυνήματα, μέχρι αρχαιολογικούς θησαυρούς και κλαμπάκια, η Ίος είναι ένα πανέμορφο νησί που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα.

 Αυτό το γνήσιο δείγμα παραδοσιακής κυκλαδικής τέχνης με τους φιλόξενους κατοίκους, τις ονειρεμένες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις αμέτρητες δραστηριότητες σε βουνό και θάλασσα θα είναι ο επόμενος προορισμός σας!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top