Ηρακλειά: Το νησί που θα διώξει τα άγχη σου!

Ηρακλειά: Το νησί που θα διώξει τα άγχη σου!

 Τι να πει κανείς για αυτό το μυστηριώδες νησί των μόλις δεκαοκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων; Η Ηρακλειά είναι ένα ρομβοειδές νησί των Μικρών Κυκλάδων που, όπως θα δείτε και στον χάρτη, βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά της Ίου και της Νάξου. Σε ένα νησί με πληθυσμό μόλις 150 κατοίκων, η μόνιμη γαλήνη της Ηρακλειάς αιωρείται στον αέρα.

 Φτάνοντας στο γοητευτικό λιμάνι του Αγίου Γεωργίου, νιώθεις σαν να έχεις αποβιβαστεί από μια χρονομηχανή που ταξιδεύει στο παρελθόν. Η Ηρακλειά είναι ένα ήρεμο νησί με τοπία παρθένας ομορφιάς, γραφικούς όρμους και κρυστάλλινα νερά με ναυάγια.

 Δεν είναι μόνο τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ή το φρέσκο ​​ψάρι και τα κρυστάλλινα νερά που ξεχώρισαν την Ηρακλειά. Είναι η θεραπευτική ταυτότητα της Ηρακλειάς, η μαγεία των απλών ρυθμών της ζωής. Ίσως είναι η ώρα να γοητευτείτε από την απλότητα της παρθένας φύσης και τη μαγεία της αργοπορίας που απελευθερώνει την ελευθερία της ζωής.

 Πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες για αυτό ελληνικό νησί που αχνοφαίνεται στον χάρτη και να ξετυλίξουμε όλο το κουβάρι του μυστηρίου του!

 Ιστορία & Μυθολογία

 Μυθολογία

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο, ο Οδυσσέας έκανε μια στάση στην Ηρακλειά για να αποτίνει τα σέβη του στον Δία. Με σκοπό να προστατεύσει το σκάφος από τους δυνατούς ανέμους, αγκυροβόλησε για το βράδυ στην παραλία της Αλιμιάς.

 Ωστόσο, κανείς δεν γνώριζε ότι ο Κύκλωπας Πολύφημος, γιος του Θεού Ποσειδώνα, διέμενε στις σπηλιές πέρα ​​από το λόφο. Έτσι, όταν ο Οδυσσέας άρχισε να ανεβαίνει στον λόφο, αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στη μεγάλη σπηλιά.

 Αν και ο Οδυσσέας επινόησε ένα σχέδιο διαφυγής, ο Πολύφημος το ανακάλυψε και άρχισε να πετάει ψηλούς βράχους για να βυθίσει το πλοίο. Ο Κύκλωπας έχασε τον στόχο του και οι βράχοι είναι γνωστοί σήμερα ως Νήσοι Μικρός και Μεγάλος Αβέλλας.

 Ιστορία

 Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της Ηρακλειάς. Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη αρχαίου οικισμού από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ οι έρευνες έφεραν στην επιφάνεια και ευρήματα από τον κυκλαδικό πολιτισμό. Κατά τον Μεσαίωνα, η Ηρακλειά ανήκε στη διοίκηση της Νάξου, ενώ χρησίμευε και ως καταφύγιο πειρατών του Αιγαίου.

 Τον 19ο αιώνα, το νησί κατοικήθηκε από τους Αμοργιανούς, οι οποίοι έχτισαν τους οικισμούς Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεώργιος και Παναγία.

 Η Ηρακλειά συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση και οι όρμοι της Βορινής Σπηλιάς και του Τουρκοπήγαδου χρησίμευσαν ως ελληνικές βάσεις επιχειρήσεων για μυστικές ραδιοφωνικές πληροφορίες που μεταδίδονταν σε καθημερινή βάση στο συμμαχικό στρατηγείο του Καΐρου από το χωριό Παναγία. Η Ηρακλειά έγινε ξεχωριστή κοινότητα το 1928.

 Πως πάω στην Ηρακλειά

 Η Ηράκλεια είναι προσβάσιμη με πλοίο από την Αθήνα, από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως πέντε έως έξι ώρες. Η Ηράκλεια συνδέεται επίσης με τα νησιά Δονούσα, Κουφονήσια, Νάξο και Σχοινούσα.

 Η πρωτεύουσα της Ηρακλειάς

 Ο Οικισμός της Παναγίας, γνωστός και ως Πάνω Μερά, είναι η πρωτεύουσα της Ηρακλειάς που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Ο πανέμορφος οικισμός είναι ένα πραγματικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων. Ασβεστωμένα σπίτια με μπλε παράθυρα και δαιδαλώδη σοκάκια με ολάνθιστες αυλές είναι διάσπαρτα σε όλο το γοητευτικό χωριό.

 Που να μείνω στο νησί
 Τι να δεις στην Ηρακλειά

 Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου είναι ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος του νησιού που βρίσκεται πάνω από τον κόλπο του Λιβαδιού. Το Κάστρο ήταν η ακρόπολη της ελληνιστικής περιόδου. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τα απομεινάρια των σπιτιών, τις αυλές και τα αλώνια μαζί με τα ερείπια δύο ναών αφιερωμένων στον Θεό Δία.

 Εξερευνήσεις στην ενδοχώρα: χωριό Άγιος Αθανάσιος

 Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένα ερημικό χωριό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ο εγκαταλειμμένος οικισμός παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα διάταξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων. Το χωριό είναι προσβάσιμο μέσω χωματόδρομου που ξεκινά από τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού.

 Μυστηριώδη Νησιά: Μικρός Αβέλλας, Μεγάλος Αβέλλας και Βενέτικο

 Επιβιβαστείτε στα παραδοσιακά καΐκια για να επισκεφθείτε τις ερημικές παραλίες των νησιών της Ηρακλειάς. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά των νησιών Αβελονήσιων και του Βενέτικο!

 Τα φυσικά αξιοθέατα της Ηρακλειάς

 Ο Λόφος του Παππά είναι το ψηλότερο σημείο της Ηρακλειάς σε υψόμετρο 420 μέτρων. Η κορυφή είναι προσβάσιμη μέσω ενός μονοπατιού πεζοπορίας από το χωριό Παναγία. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανοραμική θέα στα γύρω νησιά. Στο δρόμο προς τα πάνω, μπορεί κανείς επίσης να παρατηρήσει κανείς αρπακτικά πουλιά, συμπεριλαμβανομένου του Γύπα.

 Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στις Κυκλάδες που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Το σπήλαιο είναι διακοσμημένο με πλούσιους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς.

 Στις 29 Αυγούστου στο σπήλαιο γίνεται παραδοσιακό γλέντι. Η πεζοπορία προς το σπήλαιο είναι από τις καλύτερες δραστηριότητες στο νησί και μπορείτε να ξεκινήσετε από το χωριό Παναγία. Βέβαια, σας συνιστούμε να φέρετε μαζί σας φακούς, καθώς δεν υπάρχει τεχνητός φωτισμός μέσα στο σπήλαιο.

 Κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το σπήλαιο του Κύκλωπα που αποτελείται από δύο μεγάλους θαλάμους. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο σπήλαιο διέμενε ο Κύκλωπας Πολύφημος.

 Θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε πολλά κυκλικά και σπειροειδή σχέδια λαξευμένα σε βράχους σε διάφορα σημεία της Ηρακλειάς, γνωστά ως «οι τοιχογραφίες μπούσουλες».

 Οι σπείρες αυτές χρονολογούνται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3.000 π.Χ.). Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα σπειροειδή μοτίβα ήταν κατασκευασμένα με εργαλεία από σμύριδα. Ωστόσο, ο ρόλος τους παραμένει ακόμα άγνωστος, αν και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι συμβόλιζαν φίδια που θεωρούνταν ότι έφερναν καλή τύχη.

 Τι δραστηριότητες να δοκιμάσετε στο νησί

 Παρατήρηση πουλιών

 Η Ηρακλειά έχει το τέλειο περιβάλλον για χιλιάδες αυτόχθονα και αποδημητικά πουλιά. Ο κόλπος του Μέριχα και ο λόφος του Παππά φιλοξενούν αποδημητικά είδη πουλιών. Το νησί έχει κηρυχθεί ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Σημαντική Περιοχή Πτηνών από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

 Η άνθιση της ορχιδέας

 Αν και η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τις Κυκλάδες είναι το ξηρό και άνυδρο τοπίο, αυτό δεν ισχύει για την Ηρακλειά! Οι ορχιδέες στην Ηρακλειά αρχίζουν να ανθίζουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και τον Μάιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου! Οι ορχιδέες είναι άφθονες στο κεντρικό σημείο του νησιού!

 Καταδύσεις

 Η ποικίλη ακτογραμμή της Ηρακλειάς προσφέρει πολλές συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Το ναυάγιο του βυθισμένου γερμανικού υδροπλάνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το πιο ενδιαφέρον καταδυτικό σημείο της Ηρακλειάς και βρίσκεται σε βάθος επτά μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 Ωστόσο, δεν θα βρει κανείς κέντρο καταδύσεων στο νησί. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό και να πάτε μαζί με κάποιον επαγγελματία δύτη.

 Πεζοπορία

 Η Ηρακλειά φιλοξενεί πολλά μονοπάτια ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά στις παρυφές του χωριού Παναγία και οδηγεί στο λόφο του Παππά, το ψηλότερο σημείο της Ηρακλειάς. Εδώ, μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανοραμική θέα των γύρω νησιών.

 Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι περιλαμβάνει αυτό που ξεκινά από το χωριό Παναγιά και οδηγεί στον κόλπο του Μέριχα. Ο Μέριχας χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ηρακλειάς με τοπία άγριας ομορφιάς.

 Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο από μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Παναγιά. Ανακαλύψτε τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού από την Επίσημη Ιστοσελίδα της Ηρακλειάς.

 Ψαροντούφεκο

 Τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του Καρβουνόλακου και της Βορινής Σπηλιάς είναι ιδανικά για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

 Οι Παραλίες του νησιού

 Η Βορινή Σπηλιά είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη, ιδανική για όσους αποζητούν την ιδιωτικότητα.

 Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια αμμώδης παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ηρακλειάς και είναι ιδανική για κολύμπι σε γαλαζοπράσινα νερά.

 Το Λιβάδι είναι μια μεγάλη παραλία με λευκή άμμο με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ηρακλειά, ιδανική για τους λάτρεις της φύσης. Η παραλία προσφέρει πανοραμική θέα προς τα νησιά Σχοινούσα και Βενέτικο.

 Ο Καρβουνόλακος είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία περιβάλλεται από εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Ο Καρβουνόλακος έχει βαθιά τιρκουάζ νερά και ενδιαφέροντα βυθό.

 Η Αλιμιά είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ηρακλειάς. Μην ξεχάσετε τον καταδυτικό εξοπλισμό σας για να ανακαλύψετε το βυθισμένο γερμανικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Το Τουρκόπηγαδο είναι μια παραλία με λευκά βότσαλα με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη από τον δρόμο του χωριού Παναγία.

 Η Βουρκαριά είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Η παραλία είναι απομονωμένη και ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία.

 Παρεκκλήσια και Εκκλησίες

 Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μαγευτική θέα στο γύρω νησί. Το εκκλησάκι είναι προσβάσιμο μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού που ξεκινάει στις παρυφές του χωριού Παναγία.

 Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ο πολιούχος του νησιού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Άγιος Γεώργιος. Η εκκλησία γιορτάζει στις 23 Απριλίου.

 Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ηρακλειάς που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Παναγία. Είναι μια επιβλητική ασβεστωμένη εκκλησία με όμορφο μπλε τρούλο. Η εκκλησία χτίστηκε το 1919 και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και στις 21 Νοεμβρίου.

 Τοπικά Προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσεις

 Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν θυμαρίσιο μέλι, τυρί, ψάρι και κρέας. Το νησί έχει πολλά ταβερνάκια με εξαίρετο φαγητό, με τη κύρια τοπική σπεσιαλιτέ του νησιού να είναι η φάβα.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

 Κάθε 23 Απριλίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Άγιος Γεώργιος. Κάθε Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται στο χωριό Παναγία η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή της Παναγίας.

 Κάθε 29 Αυγούστου στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Ιωάννη. Στις 28 Αυγούστου γίνεται ο εσπερινός μέσα στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη υπό το φως εκατοντάδων κεριών, δημιουργώντας ένα φοβερό κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας.

 Κάθε 9 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Νεκταρίου στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στο χωριό Παναγία. Μετά την ιερά λειτουργία, η ενορία προσφέρει φαγητό, γλυκά και κρασί στους προσκυνητές.

 Αν και μικρή και όχι τόσο γνωστή, η Ηρακλειά είναι ένα πανέμορφο ελληνικό νησί με παρθένα ομορφιά, γαλήνια ατμόσφαιρα και φιλόξενο κλίμα. Για τους λάτρεις της ηρεμίας, της εσωτερικής γαλήνης και της αρμονίας με τη φύση, η Ηρακλειά είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσετε τις διακοπές σας του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top