Από τα καταπράσινα δέντρα, μέχρι τα ρομαντικά μπαρ και τα εστιατόρια για μια αξέχαστη πρόταση γάμου, η Σκιάθος σας προσκαλεί να γνωρίσετε την ατέρμονη γοητεία της. Είναι εδώ και καιρό ένας κορυφαίος προορισμός όχι μόνο για τους κοσμοπολίτες ταξιδιώτες και όσους κάνουν κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, αλλά για κάθε κάτοικο της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ, η εξυπηρέτηση από τους ανθρώπους της Σκιάθου είναι άψογη. Οι νύχτες στην πρωτεύουσα, τη Χώρα, είναι έντονες και δελεαστικές, ενώ τα Λαλάρια και οι Κουκουναριές συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας.
Το κάστρο του 14ου αιώνα, ο βιότοπος της Στροφυλιάς, οι σπηλιές… υπάρχει φυσική ομορφιά σε κάθε στροφή του δρόμου. Η Σκιάθος είναι ένα νησί στο οποίο να είστε σίγουροι ότι οι ντόπιοι θα κάνουν τα πάντα για να κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο!
Πώς πάω στη Σκιάθο;
Μπορείτε να ταξιδέψετε στη Σκιάθο με αεροπλάνο από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χίο, Μυτιλήνη, Σαντορίνη και Ρόδο μεταξύ άλλων με το ταξίδι να διαρκεί από σαράντα λεπτά έως δυόμισι ώρες το αργότερο.
Συγχρόνως, η Σκιάθος είναι προσβάσιμη με πλοίο από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Βόλου, με το ταξίδι να διαρκεί συνήθως δύο ώρες από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και μία έως δυόμισι ώρες από το λιμάνι του Βόλου. Η Σκιάθος συνδέεται επίσης με το λιμάνι Μαντούδι στην Εύβοια και τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων.
Η ιστορία & η μυθολογία σχετικά με το νησί
Σύμφωνα με τη μυθολογία, δύο Τιτάνες, ο Ώτος και ο Εφιάλτης ήταν γνωστοί για την επιθετικότητά τους. Σε μια από τις συγκρούσεις τους, άρχισαν να πετούν πέτρες ο ένας στον άλλο. Αυτοί οι βράχοι κατέληξαν στη δημιουργία του νησιωτικού συμπλέγματος των Σποράδων που περιλαμβάνει την Αλόννησο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Σκύρο.
Ένας άλλος μύθος που συνδέεται με το νησί είναι αυτός που αναφέρεται στο όνομα της Σκιάθου. Καθώς οι Πελασγοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, εντυπωσιάστηκαν από τη σκιά των δέντρων του νησιού και της σκιάς που δημιουγούσε η χερσόνησος του Αθώου Διός ( Άθως) και ονόμασαν το νησί Σκιά του Άθως, δηλαδή Σκιάθος.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η Σκιάθος κατοικήθηκε αρχικά από τους Πελασγούς και στη συνέχεια από τους Κρήτες. Η στρατηγική θέση του νησιού προσέλκυσε μια σειρά από εισβολείς μεταξύ των οποίων ήταν και οι κάτοικοι της Εύβοιας που αποίκησαν τη Σκιάθο.
Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, το νησί προσέφερε μεγάλη βοήθεια στους Αθηναίους και το λιμάνι της Σκιάθου χρησιμοποιήθηκε ως βάση του ναυτικού στόλου, ενώ αργότερα έγινε μέλος της Αθηναϊκής – Δηλιακής Συμμαχίας.
Μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, η Σκιάθος έγινε επίσημα ανεξάρτητη. Ωστόσο, οι Σπαρτιάτες προσπάθησαν να παραβιάσουν την ελευθερία τους, κατακτώντας το νησί, αλλά ο πληθυσμός της Σκιάθου με τη βοήθεια των Αθηναίων κατάφερε να τους κρατήσει μακριά, με αποτέλεσμα το νησί να διατηρήσει την αυτονομία του για 40 χρόνια.
Στη συνέχεια, η Σκιάθος μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση κατά του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας από τους Αθηναίους, βάζοντας τέλος στα χρόνια της ακμής της. Έπειτα, κυριαρχήθηκε από τους Μακεδόνες. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακολούθησε μια διαδοχή ηγετών σε ολόκληρη τη χώρα της Ελλάδας.
Η Σκιάθος ανέκτησε την αυτονομία της το 197 π.Χ. Μετά τη Ρωμαϊκή κυριαρχία, το νησί κάηκε και καταστράφηκε από τον Μιθριδάτη ΣΤ’, τον βασιλιά του Πόντου, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των Ρωμαίων. Εκείνο το διάστημα, το νησί υπέφερε από μια σειρά πειρατικών επιδρομών.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Σκιάθος καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές μαζί με τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Το 1204, οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα νησιά του Αιγαίου, μαζί με τη Σκιάθο, που παραχωρήθηκε στους Ενετούς, οι οποίοι έχτισαν το Κάστρο Μπούρτζι.
Αργότερα, η Σκιάθος κυριαρχήθηκε από τους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης όμως απελευθερώθηκε και επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, η Σκιάθος έγινε καταφύγιο Ελλήνων πολεμιστών. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ναζί βύθισαν το ελληνικό υποβρύχιο του Λάμπρου Κατσώνη στις ακτές της Σκιάθου. Έκτοτε, το Φεστιβάλ Κατσώνια που διαδραματίζεται κάθε χρόνο στο νησί τιμά αυτό το γεγονός.
Η πρωτεύουσα της Σκιάθου
Η πόλη της Σκιάθου είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά ενός απάνεμου κόλπου. Ο οικισμός είναι στολισμένος με ασβεστωμένα σπίτια και κόκκινες κεραμοσκεπές ανάμεσα σε στενά δρομάκια.
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Σκιάθου είναι συγκεντρωμένος στην πόλη του νησιού. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι η οδός Παπαδιαμάντη. Το εμπορικό λιμάνι χωρίζεται από το παλιό λιμάνι με τη μικρή χερσόνησο του Μπούρτζι που καλύπτεται από καταπράσινη βλάστηση.
Μέρη που πρέπει να δεις στη Σκιάθο
Παρασυρθείτε από τη γοητεία της παραλίας Κουκουναριές
Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυσυζητημένη παραλία της Σκιάθου. Οι Κουκουναριές φημίζονται για τη χρυσή άμμο τους και είναι μια φαινομενικά απέραντη παραλία, που θεωρείται μια από τις ομορφότερες στη Μεσόγειο.
Η παραλία αγκαλιάζεται από ένα πυκνό πευκοδάσος, πίσω από το οποίο βρίσκεται η λίμνη Στροφυλιάς, ένας μοναδικός βιότοπος που φιλοξενεί μια σπάνια ποικιλία πουλιών.
Νιώστε τον παλμό της οδού Παπαδιαμάντη, τον παλμό της καρδιάς του νησιού
Αυτό είναι το κύριο σημείο συνάντησης κάθε βράδυ στη Σκιάθο. Οι καφετέριες και τα μπαρ σφύζουν από ζωή, ενώ τα εστιατόρια, οι ταβέρνες με το παραδοσιακό φαγητό και οι κομψές μπουτίκ σίγουρα θα σας δελεάσουν.
Οι θαλάσσιες σπηλιές της Σκιάθου
Διακοπές σημαίνουν περιπέτεια και εξερεύνηση, γι’ αυτό οι θαλάσσιες σπηλιές της Σκιάθου σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε! Εφόσον έχετε σκάφος (είναι εύκολο να νοικιάσετε ένα με καπετάνιο), μπορείτε να επισκεφθείτε την Πούντα, τη Φόνισσα και τον Αλτάνους.
Το εμβληματικό παρατηρητήριο
Αρχαιοεεληνικός βωμός, χριστιανικό κωδωνοστάσιο ή ενετικό κάστρο; Θαυμάστε το κυκλικό κτίριο στο Πυργί, κρυμμένο ανάμεσα στις βελανιδιές και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να σας ταξιδέψει.
Η λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς
Η λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς είναι μια σημαντική περιοχή για αποδημητικά είδη πτηνών και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.
Η λιμνοθάλασσα δημιουργεί ένα όμορφο αξιοθέατο της φύσης με κατάφυτη βλάστηση, ενώ επικοινωνεί μέσω ενός φυσικού καναλιού με τη θάλασσα. Το δάσος και η λιμνοθάλασσα των Κουκουναριών έχουν κηρυχθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Το Μπούρτζι της Σκιάθου
Το Μπούρτζι της Σκιάθου είναι μια μικρή χερσόνησος που χωρίζει το λιμάνι της Σκιάθου σε δύο περιοχές. Στα αρχαία χρόνια, το Μπούρτζι ήταν φρούριο που ιδρύθηκε από τους αδερφούς Γκύζη που κατέλαβαν το νησί το 1207. Ωστόσο, καταστράφηκε το 1660 από τον Francesco Morozini, όταν κατέκτησε το νησί.
Το 1823, οι κάτοικοι της Σκιάθου κατάφεραν να απωθήσουν τον Πασά Τοπάλ και το πρώτο λαζαρέτο του νησιού λειτούργησε στο Μπούρτζι.
Το 1906, χτίστηκε το πρώτο σχολείο στη χερσόνησο, δωρεά του Ανδρέα Σίγρου μαζί με το άγαλμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στις μέρες μας, το Μπούρτζι είναι ιδανικό για περιπάτους, ενώ ταυτόχρονα έχει υπέροχη θέα στις γύρω περιοχές. Το παλιό σχολείο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
Το Κάστρο της Σκιάθου
Το Κάστρο της Σκιάθου βρίσκεται στη χερσόνησο της βόρειας πλευράς του νησιού. Το φυσικό φρούριο κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα για να προστατεύει την περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών.
Το κάστρο ήταν υπό τη Βυζαντινή κυριαρχία μέχρι το 1453. Ύστερα, καταλήφθηκε από τους Ενετούς, μέχρι το 1821 που έπεσε στην κυριαρχία των Οθωμανών.
Το κάστρο εγκαταλείφθηκε το 1830. Εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αρχιτεκτονικά θραύσματα του τείχους του κάστρου μαζί με την πύλη είναι ακόμη ορατά.
Το Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στην πόλη της Σκιάθου. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 – 1911) είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ελλάδας, όπου μεγάλωσε και πέθανε στη γενέτειρά του τη Σκιάθο. Το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα και γραπτά.
Η Μονή της Παναγίας της Ευαγγελίστριας
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας είναι το μοναδικό ενεργό μοναστήρι που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Σκιάθου. Το μοναστήρι χτίστηκε από μοναχούς στα θεμέλια ενός αρχαίου ναού κατά τα βυζαντινά χρόνια.
Κατά την Επανάσταση του 1821, το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς παρείχε καταφύγιο στους αγωνιστές και πρόσφερε χρήματα για την υποστήριξη της επανάστασης.
Το 1807, λήφθηκε ο Όρκος της Ελευθερίας στη Μονή από σημαντικούς ήρωες της επανάστασης, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ενώ την ίδια χρονιά κυμάτισε η πρώτη σημαία της Ελλάδας με τον λευκό σταυρό σε μπλε φόντο.
Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από μια βιβλιοθήκη με μια εκλεκτή συλλογή σπάνιων βιβλίων, ένα εκκλησιαστικό μουσείο και πολλά κελιά μοναχών.
Μάθετε Ακόμα: Φολέγανδρος: Ένα διαμάντι στις Κυκλάδες!
Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη Σκιάθο
Κάμπινγκ
Είστε λάτρης του κάμπινγκ; Οργανωμένο συγκρότημα θα βρείτε στην παραλία των Κουκουναριών.
Ιππασία
Οι λάτρεις της ιππασίας μπορούν να εξασκήσουν το χόμπι τους στους κατάφυτους δασικούς δρόμους της Σκιάθου. Το Κέντρο Ιππασίας Σκιάθου προσφέρει τη δυνατότητα να ιππεύετε άλογα πίσω από την παραλία των Κουκουναριών.
Ορεινή ποδηλασία
Η κατάφυτη βλάστηση του νησιού προσφέρει πολυάριθμα μονοπάτια για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές ξεκινά από την πόλη της Σκιάθου προς το Κάστρο της Σκιάθου.
Η διαδρομή είναι μεγάλη και κουραστική και συνήθως διαρκεί πέντε με έξι ώρες. Ακολουθώντας τη διαδρομή, θα φτάσετε στη Μονή Ευαγγελίστριας. Από εκεί, ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στον Άγιο Χαράλαμπο.
Αφού περάσετε μέσα από το δάσος, θα φτάσετε στο βορειότερο σημείο του νησιού, το Κάστρο της Σκιάθου. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή ξεκινά από την πόλη της Σκιάθου με κατεύθυνση την παραλία της Κεχριάς. Αφού διασχίσετε το ρέμα του Αχειλά, θα φτάσετε στην πανέμορφη παραλία της Κεχριάς.
Ιστιοπλοΐα
Η Σκιάθος είναι τέλειος προορισμός για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, καθώς οι βόρειοι άνεμοι των Σποράδων είναι πιο αδύναμοι το καλοκαίρι. Το λιμάνι της Σκιάθου αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο για τα ιστιοπλοϊκά. Ωστόσο, έχει πολύ θόρυβο, επειδή είναι η πρωτεύουσα του νησιού.
Ο απάνεμος όρμος του Πλατανιά στα ανατολικά του κόλπου των Κουκουναριών είναι επίσης ιδανικό σημείο αγκυροβόλησης, ενώ ο όρμος των Κουκουναριών στα νοτιοδυτικά είναι αγαπημένο αγκυροβόλιο των καπετάνιων, λόγω των καταπράσινων τοπίων που τον περιβάλλουν.
Άλλα ιδανικά σημεία αγκυροβόλησης περιλαμβάνουν τον κόλπο του Κάστρου, την παραλία Λαλάρια και τον κόλπο του Μικρού και του Μεγάλου Ασέληνου.
Οι καλύτερες παραλίες του νησιού
Η Αγία Ελένη είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Λόγω της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος, θα την κατευχαριστηθείτε.
Τα Αμπελάκια είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της Σκιάθου, όπου μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ.
Ο Ασέληνος είναι ένας αμμώδης κόλπος με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι γνωστή για το εξωτικό της τοπίο με την όμορφη θέα στις γύρω περιοχές.
Η Μπανάνα είναι ένας αμμώδης όρμος με γαλάζια νερά στην ανατολική πλευρά.
Η Ελιά είναι μια παραλία με αμμουδιά και σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο ήσυχες παραλίες της Σκιάθου, ιδανική για όσους είναι λάτρεις των ήρεμων δικοπών.
Το Γλυφονέρι είναι ένας αμμώδης και βοτσαλωτός όρμος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Η Καναπίτσα είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Στην παραλία λειτουργούν πολλές ταβέρνες για να απολαύσετε το φαγητό σας.
Το Κάστρο είναι μια απομονωμένη, αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά στη βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Σκιάθου, στην οποία καλύτερα να φτάσετε με βάρκα για να μην ταλαιπωρηθείτε.
Η Κρυφή Άμμος είναι μια αμμώδης και όμορφη παραλία που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Οι Κουκουναριές είναι μια μεγάλη παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και beach bar.
Τα Λαλάρια είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στα βορειοανατολικά. Είναι η πιο όμορφη παραλία της Σκιάθου, στολισμένη με λευκά βότσαλα και επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος.
Η Μεγάλη Άμμος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι πλήρως οργανωμένη.
Ο Μέγας Γιαλός είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία που περιβάλλεται από κατάφυτες πλαγιές και προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.
Το Στίγερο είναι ένας απομονωμένος όρμος με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι με βάρκα.
Η Τσουγκριά είναι το γειτονικό νησάκι της Σκιάθου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία της Τσουγκριάς είναι αμμώδης με καταγάλανα νερά και καταπράσινη βλάστηση.
Ο Βρωμόλιμνος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Στην παραλία θα βρείτε μπιτς μπαρ, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και ταβέρνες.
Ο Ξάνεμος είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά. Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για περπάτημα, οπότε αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα την λατρέψετε.
Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι μεταξύ άλλων το ελαιόλαδο, το κρασί, το τσίπουρο, καθώς επίσης και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Κατά τη διαμονή σας στο νησί, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε την ντόπια τυρόπιτα, την Κακαβιά, τις καραβίδες με λάχανο, το χταπόδι με φάβα και τα περίφημα αμυγδαλωτά.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Κάθε Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται στο νησί η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Η γιορτή φιλοξενεί ιπποδρομίες κοντά στη λιμνοθάλασσα των Κουκουναρίων.
- Κάθε Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Ζωοδόχου Πηγής στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.
- Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μπούρτζι στο παλιό φρούριο της πόλης της Σκιάθου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων τέχνης, συναυλιών και προβολών ταινιών.
- Κάθε 26 Ιουλίου γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη εκκλησία του νησιού.
- Κάθε 15 Αυγούστου γίνεται ο καθιερωμένος εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Σκιάθου.
- Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται στο νησί το Φεστιβάλ Κατσώνια σε ανάμνηση της βύθισης του υποβρυχίου του Λάμπρου Κατσώνη. Εκείνη την ημέρα, οι ντόπιοι ρίχνουν λουλούδια στη θάλασσα.
- Κάθε 21 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο μοναστήρι της Παναγίας της Κουνίστρας η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αποκάλυψης της Θεοτόκου.
Ελπίζουμε να βρήκατε τον ταξιδιωτικό οδηγό μας χρήσιμο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Σκιάθο ή κάποιο άλλο νησί της Ελλάδας, αφήστε μας ένα σχόλιο και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς!