Φολέγανδρος: Ένα διαμάντι στις Κυκλάδες!

Φολέγανδρος: Ένα διαμάντι στις Κυκλάδες!

 Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί των Κυκλάδων, που θα σας παρασύρει με την ομορφιά, τη γοητεία και τον χαλαρωτικό ρυθμό του. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται περίπου στους 780 κατοίκους, οι μισοί εκ των οποίων κατοικούν στη Χώρα και οι υπόλοιποι στον δεύτερο οικισμό του νησιού την Άνω Μεριά.

 Ήταν μια εποχή που η Φολέγανδρος ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην καρδιά του Αιγαίου, γνωστό σε λίγους απαιτητικούς ταξιδιώτες. Τώρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν αυτό το στολίδι των Κυκλάδων με την τραχιά ομορφιά και τον χαλαρωτικό ρυθμό του.

 Με μια ματιά στον χάρτη θα βρείτε τη Φολέγανδρο ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο. Η κύρια πόλη του νησιού, η Χώρα, πλησιάζει επισφαλώς στην άκρη ενός ψηλού βράχου, με τις πολλές πλατείες της που πλαισιώνονται από χαριτωμένα, τυπικά κυκλαδίτικα εκκλησάκια και παραδοσιακά ταβερνάκια με θέα στο Αιγαίο.

 Τα βράδια, τα τραπέζια των ταβερνών είναι κατάμεστα και η πρωτεύουσα της Φολεγάνδρου γίνεται ακόμα πιο φιλόξενη για τους τουρίστες. Η μελωμένη ρακή ρέει, η μουσική αρχίζει, ο κόσμος τραγουδάει και η φιλική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη. Την ημέρα, θα συναντήσετε τους θαμώνες σε παραλίες γεμάτες με σμαραγδένια νερά ή στα πολύχρωμα σοκάκια της παλιάς πόλης.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως να πάτε στο νησί και ποια μέρη να επισκεφθείτε, δείτε όσα ακολουθούν παρακάτω.

 Η ιστορία του νησιού

 Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες, τις οποίες ο Ποσειδώνας τις μεταμόρφωσε σε βράχους. Λέγεται ακόμα πως οι αρχαίοι γεωγράφοι έδωσαν το όνομα αυτό στα νησιά από την λέξη «Κύκλος», γιατί δημιουργούν ένα νοητό κύκλο γύρω από την ιερή νήσο Δήλο, το γενέθλιο νησί του Απόλλωνα. 

 Αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Φολεγάνδρου ήταν οι Κάρες της Ασίας. Ακολούθησαν οι Κρήτες και οι Δωριείς. Τα απομεινάρια ενός ιερού της Αρτέμιδος υποδηλώνουν ότι οι κάτοικοι του νησιού λάτρευαν τη θεά Άρτεμη.

 Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., το νησί βρισκόταν υπό από την κατοχή των Αθηναίων και μετά την ήττα των Αθηναίων στη Χαιρώνεια το 338 π. Χ πέρασε στη κυριαρχία των Μακεδόνων.

 Η Φολέγανδρος βρέθηκε επίσης υπό την κατοχή των Πτολεμαίων μέχρι την κατάκτησή της από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου και άρχισε να χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας.

 Το 1204, η Φολέγανδρος κατακτήθηκε από τον Βενετό Marco Sanudo, ο οποίος εγκαθίδρυσε στο νησί το Δουκάτο της Νάξου και προσέφερε την ανεξιθρησκεία στους κατοίκους του.

 Αργότερα, το νησί βρέθηκε στην κατοχή του Βυζαντίου μέχρι την άλωσή του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1617. Το 1715, o Οθωμανός κουρσάρος Καπουδάν πασάς λεηλάτησε τη Φολέγανδρο, πουλώντας τους κατοίκους του νησιού ως δούλους.

 Όσοι δεν αιχμαλωτίστηκαν, κάλεσαν τους κατοίκους των γειτονικών νησιών να μετοικίσουν στη Φολέγανδρο, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα. Το νησί ελευθερώθηκε τελικά από τον Οθωμανικό ζυγό κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

 Πώς πάω στη Φολέγανδρο

 Η πρόσβαση στο νησί είναι εφικτή με φέρι ή seajet από την Αθήνα, συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 4-6 ώρες. Η Φολέγανδρος συνδέεται επίσης με τη Κίμωλο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Θηρασιά.

 Τι μπορώ να κάνω στη Φολέγανδρο

 Αφήστε τη Χώρα στην κορυφή του βράχου να σας κόψει την ανάσα

 Πιθανώς ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά όλων των νησιών, η Χώρα της Φολεγάνδρου, προσθέτει νέο νόημα στη φράση «κόβει την ανάσα». Το παλαιότερο τμήμα της, το περιτειχισμένο μεσαιωνικό Κάστρο, διασώζεται μέχρι σήμερα.

 Θα τολμήσετε να σταθείτε στο στηθαίο στην πλατεία Πούντας και να θαυμάσετε τη θέα; Από εκεί, μπορείτε να περπατήσετε και στις άλλες πλατείες της Χώρας. Η καθεμιά έχει τον δικό της χαρακτήρα, με μια εξαίσια εκκλησία και μικρά σπίτια να αστράφτουν κάτω από στρώματα ασβεστίου.

 Ένα ταξίδι στο Μεσαίωνα

 Στο στεγασμένο πέρασμα προς την περιτειχισμένη συνοικία του Κάστρου κρεμόταν κάποτε μια καμπάνα που χτυπούσε κάθε βράδυ για να αναγγείλει το κλείσιμο της σιδερένιας πύλης. Χτισμένο σε μια απόκρυμνη πλαγιά, το Μεσσαιωνικό Κάστρο προστάτευε τους κατοίκους του νησιού από εισβολές Πειρατών.

 Βαδίζοντας μέσα από τα στενά δρομάκια του θα αντικρύσετε μερικά από τα πιο παλιά σπίτια που θα βρείτε στις Κυκλάδες, τα οποία χρονολογούνται χίλια χρόνια πριν και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να κατοικούνται από τους ντόπιους!

 Σαν διαμορφωμένα από λευκό πηλό, τα σπιτάκια της γειτονιάς Κάτω Ρούγα της Φολεγάνδρου είναι σαν γλυπτά διακοσμημένα με ζωηρά χρώματα. Πάρτε μια ανάσα για να τα θαυμάσετε και περπατήστε μέχρι την Εκκλησία της Παντάνασσας. Από εκεί μπορείτε να δείτε τα νησιά Μήλος, Σίφνος και Κίμωλος.

 Μια από τις πιο εμβληματικές θέες των Κυκλάδων

 Πάνω από τη Χώρα, ένα εντυπωσιακό λευκό μονοπάτι διασχίζει την όψη του βουνού, με κατεύθυνση προς ένα ιδιαίτερο ορόσημο της Φολεγάνδρου, την Εκκλησία της Παναγίας.

 Μη διστάσετε να ανηφορήσετε προς την εκκλησία, καθώς η διαδρομή είναι πάρα πολύ ήπια και σύντομη (περίπου 20-25 λεπτά με τα πόδια) και η θέα θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

 Ο ναός είναι ένα σπάνιο δείγμα αιγαιοπελαγίτικης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με τρεις τρούλους. Στο εσωτερικό υπάρχει μια φορητή εικόνα της Παναγίας, που στις γιορτές της περιφέρεται με πομπή σε όλα τα σπίτια του νησιού. Η θέα είναι ίσως η καλύτερη στο νησί και από τις πιο εμβληματικές των Κυκλάδων. Μάλιστα, πολύ εκθειάζουν το ηλιοβασίλεμά της ως το ωραιότερο στις Κυκλάδες!

 Ανακαλύψτε τις παρθένες παραλίες σε εντυπωσιακά περιβάλλοντα

 Είτε κάνετε πεζοπορία, είτε πάρετε το λεωφορείο είτε πηδήξετε σε ένα καΐκι, θα βρείτε τις παραλίες της Φολεγάνδρου τόσο φωτογενείς όσο οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, ψιλό βότσαλο ή χρυσή άμμος, θα βρείτε το νερό ελκυστικό και καθαρό. 

 Αγκάλη, Άγιος Γεώργιος, Βάρδια, Λιβαδάκι, Χοχλίδια, Κάτεργο….. Αλλά θυμηθείτε να προμηθευτείτε με φαγητό, νερό και ό,τι άλλο χρειάζεστε για τη διαμονή σας εκεί. Οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες ή οι παγωμένοι καφέδες είναι πιο σπάνιοι στη Φολέγανδρο από ό,τι αλλού στο Αιγαίο. Ωστόσο ομορφιά τους και μόνο είναι αρκετή ανταμοιβή.

 Κρυμμένα διαμάντια της Φολεγάνδρου

 Κατάδυση στον βυθό της Φολεγάνδρου

 Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, η ποικιλόμορφη ακτογραμμή του νησιού προσφέρει πολυάριθμες ευκαιρίες για εξερεύνηση και θαλάσσιες δραστηριότητες. Η σπηλιά του Γεωργίτση, οι ύφαλοι του Αγίου Ιωάννη και του Σερφιώτικου και ο απίστευτος βυθός στον Άγιο Γεώργιο, στο Λιβάδι και στη Βορίνα είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μέρη για καταδύσεις.

 Τα μονοπάτια πεζοπορίας

 Αν μετρούσατε τα μονοπάτια της Φολεγάνδρου θα διαπιστώνατε ότι είναι πολύ, πολύ μακρύτερα σε μήκος από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της.

 Γενιές αγροτών και βοσκών χάραξαν δεκάδες διαδρομές προς τα βοσκοτόπια και τις καλλιέργειές τους, που κάθε πεζοπόρος που σέβεται τον εαυτό του θα ήθελε να εξερευνήσει. Τα περισσότερα είναι πλακόστρωτα. Η πεζοπορία είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες του νησιού και τα μονοπάτια της θα σας οδηγήσουν σε μερικά από τα πιο όμορφα μυστικά του Αιγαίου.

 Το Λαογραφικό Μουσείο

 Η Άνω Μεριά, το μοναδικό δεύτερο χωριό της Φολεγάνδρου εκτός από τη Χώρα, έχει διατηρήσει τον αυστηρά αγροτικό της χαρακτήρα.

 Εκεί, σε μια παλιά αγροικία, μπορείτε να δείτε πώς ήταν πραγματικά ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο, με το αποθηκευτικό κελάρι, τον εξωτερικό φούρνο, το ελαιοτριβείο και – φαινόμενο της Φολεγάνδρου – τις περιτοιχισμένες λεμονιές.

 Ο χειμωνιάτικος άνεμος όμως είναι τόσο σφοδρός που οι ντόπιοι υψώνουν ψηλούς πέτρινους τοίχους γύρω από τις λεμονιές για να τις προστατεύσουν.

 Η θέα από το φάρο του Cape Mihelo

 Ο φάρος έντεκα μέτρων στο Cape Mihelo λειτουργεί από το 1912. Βάλτε την πεζοπορία που οδηγεί σε αυτό το σημείο στη λίστα και απολαύστε την εκπληκτική θέα, καθώς όλο το Αιγαίο ξεδιπλώνεται μπροστά σας.

 Που να μείνω στη Φολέγανδρο

 Από ξενοδοχεία, μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, η Φολέγανδρος διαθέτει πολύ ωραία και φιλόξενα καταλύματα για όλα τα γούστα και τις ανάγκες των επισκεπτών της. Είτε επιλέξετε μια πολυτελή σουίτα είτε ένα κυκλαδίτικο δωματιάκι στη Χώρα, οι αμέτρητες ομορφιές του νησιού και η φιλόξενη καρδιά των κατοίκων του θα σου μείνουν αξέχαστα!

 Τι πρέπει να δοκιμάσω στο νησί

 Η βραδινή σας βόλτα μετά το μπάνιο στη θάλασσα δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από φαγητό και ποτό. Το νησί έχει πολύ ωραίες ταβερνούλες και εστιατόρια που προσφέρουν εκπληκτικό φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα στους πελάτες τους.

 Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη Καλασούνα, μια τοπική τυρόπιτα με σουρουτό (λευκό κατσικίσιο τυρί) και κρεμμύδια, όπως επίσης να συνοδέψετε το γεύμα σας με τη παραδοσιακή μπύρα του νησιού «Κατσίκα». Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε!

 Όπως και να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε τη μέρα σας, ένα είναι σίγουρο: Η Φολέγανδρος είναι το ιδανικό νησί για ερωτευμένα ζευγαράκια και για όσους απολαμβάνουν ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές. Τα εκπληκτικά μέρη, ο κυκλαδίτικος αέρας του νησιού και η παραδασιακή Ελληνική φιλοξενία σας υπόσχονται ένα μαγικό καλοκαίρι!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top