Σύρος: Όλα όσα θα σε κάνουν να την ερωτευτείς!

Σύρος: Όλα όσα θα σε κάνουν να την ερωτευτείς!

 Η Σύρος είναι ένα μικρό αλλά ακμάζον κυκλαδίτικο νησί, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της είναι 21.507 κάτοικοι και η θέση στον χάρτη είναι ακριβώς στη μέση των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Κύθνο και τη Μύκονο. 

 Μια σχετικά πρόσφατη τουριστική ανάπτυξη καθιστούσε το νησί μέχρι πρότινος εκτός των δημοφιλών τουριστικών προορισμών και σχετικά απαλλαγμένο από τον μαζικό τουρισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ένας εκπληκτικός προορισμός τόσο για ζευγάρια, όσο και για οικογένειες με παιδιά!

 Το νησί αποτελεί ένα τέλειο μέρος για ήρεμες διακοπές και ιδανικό για να απολαύσετε παρθένες, άδειες παραλίες, παραδοσιακά χωριά, εξαιρετική γαστρονομία και τοπική μουσική. Η Σύρος φημίζεται για τα εξαιρετικά της εστιατόρια, τη ρεμπέτικη μουσική της και μερικά υπέροχα γλυκά, όπως το λουκούμι, το μαντολάτο και τη χαλβαδόπιτα.

 Η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα της Σύρου, λάμπει με τα μύρια νεοκλασικά αρχοντικά της, τις όμορφες εκκλησίες και τα ρομαντικά σοκάκια. Η πόλη βρίσκεται επίσης κοντά σε μερικές από τις πιο εκπληκτικές παραλίες του νησιού, καθώς οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες στις νότιες και δυτικές ακτές του.

 Τέλος, έναν σημαντικό παράγοντα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αποφασίσετε να πάτε του χρόνου ταξίδι σε κάποιο ελληνικό νησί είναι ότι η Σύρος είναι προσβάσιμη από την Αθήνα και άλλα νησιά, όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη.

 Αυτό μετατρέπει το νησί της Σύρου σε έναν βολικό προορισμό για να προσθέσετε στις διακοπές σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον ξεχωριστό προορισμό, αφιέρωσε λίγα λεπτά στο άρθρο μας και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

 Η ιστορία της Σύρου

 Η πρώτη αναφορά της Σύρου γίνεται από τον Όμηρο στη ραψωδία Ο της Οδύσσειας. Ετυμολογικά, το όνομα της νήσου συνδέεται με την Σύριγγα του Πανός: Συρίη < σύριγξ, η οποία έχει επτά αυλούς, οι οποίοι συμβολίζουν τα επτά κέντρα –  τσάκρας της ετερότητος, που καλείται η ψυχή να εναρμονίσει.

 Δεν είναι τυχαίο που μέχρι και σήμερα η Σύρος έχει πολλές καλαμιές, αφού οι αυλοί γίνονται από καλάμι και το ψηλότερο βουνό της λέγεται Πανίαυλοι, δηλαδή οι αυλοί του Πανός. Σύμφωνα με τον Όμηρο, το νησί βρίσκεται πάνω από την Ορτυγία.

 Στη μυθολογία η Ορτυγία είναι το νησί που κατέφυγε η Λητώ κυνηγημένη από την Ήρα, όπου γέννησε την Αρτέμιδα, η οποία βοήθησε τη μητέρα της να γεννήσει τον Απόλλωνα στη Δήλο, που κατά μια εκδοχή ταυτίζεται με την Ορτυγία και ονομάστηκε Δήλος, όταν εκεί φανερώθηκε – έγινε δῆλος, δηλαδή έκδηλος – ο Απόλλων.

 Μάλιστα, ο Ποσειδών την στερέωσε με τέσσερα καρφιά, γιατί προηγουμένως η Ορτυγία ή Άδηλος, δηλαδή αφανέρωτη, ήταν πλωτός βράχος. Η Ορτυγία, επομένως, έχει να κάνει με την Αρτέμιδα που συμβολίζει την «αρετή» και τον Απόλλωνα δηλαδή τη «γνώση».

 Μ΄ άλλα λόγια, η «Συρίη νῆσος» που κατά τον Όμηρο βρίσκεται πάνω από την Ορτυγία, σημαίνει ότι έχει κατοίκους που έχουν κατακτήσει την αρετή και την μυητική γνώση, γι’ αυτό απολαμβάνουν όλα τα θεϊκά αγαθά και δεν ταλαιπωρούνται από πείνα ή άλλες αρρώστιες.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι η Σύρος κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.. Αρχικά κατοικήθηκε από τους Φοίνικες που μετακινήθηκαν στις Κυκλάδες και ακολούθησαν οι Κρήτες, οι Μυκηναίοι και οι Ίωνες. Απομεινάρια αρχαίων οικισμών έχουν βρεθεί στο λόφο της Αγίας Πάκου, στο χωριό Γαλησσάς και δυτικά της Ερμούπολης.

 Η περίοδος μεταξύ 3.000 π.Χ. και 1.900 π.Χ. χαρακτηρίζεται ως περίοδος του Κυκλαδικού Πολιτισμού, καθώς το νησί αναφερόταν ως ο κυρίαρχος πολιτισμός εκείνης της εποχής.

 Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., το νησί καταλήφθηκε από τους Σάμιους, ένας από τους οποίους ήταν ο γιατρός και φιλόσοφος Φερεκίδης, ο οποίος έγινε δάσκαλος του μεγάλου επιστήμονα και φιλοσόφου Πυθαγόρα μετά τη μετακόμισή του στο νησί της Σάμου.

 Στα Κλασικά Χρόνια η Σύρος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και ήταν αυτόνομη. Ωστόσο, η μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, που έλαβε στην κατοχή της το νησί της Σύρου.

 Στα Ρωμαϊκά Χρόνια η Ερμούπολη ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, όπως μαρτυρούν τα χάλκινα νομίσματα της Σύρου. Παρ’ όλ’ αυτά, οι Ενετοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ανάπτυξη της Σύρου, καθιστώντας την σημαντικό εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Οι συνεχείς πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους κατοίκους να μετακινηθούν στην κορυφή του λόφου, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Το 1579, ο διαβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε στο νησί και το κατέλαβε για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Οι Καπουτσίνοι και οι Ιησουίτες κατοίκησαν στο νησί τον 17ο και 18ο αιώνα αντίστοιχα. Το νησί γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά την Επανάσταση του 1821, όταν ένα τεράστιο κύμα μεταναστών από τη Χίο, την Κρήτη, τα Ψαρά και τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκε εκεί χρησιμοποιώντας το νησί ως κέντρο των συναλλαγών τους.

 Αυτό έδωσε μεγάλη οικονομική ώθηση στη Σύρο. Την περίοδο εκείνη, η Ερμούπολη ήταν το νούμερο ένα εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας. Το 1830, το νησί έγινε μέρος του Ελληνικού Κράτους.

 Ωστόσο, το νησί υπέφερε κατά τη διάρκεια της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο εκείνη χιλιάδες κάτοικοι πέθαναν από σοβαρές ασθένειες και η τοπική οικονομία καταστράφηκε.

 Πώς μπορείτε να πάτε στη Σύρο

 Δεδομένου ότι το νησί είναι η πρωτεύουσα του κυκλαδικού συμπλέγματος, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να μεταφερθείτε εκεί.

 Που να μείνω στη Σύρο

 Το νησί διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων για διαμονή τόσο στη πρωτεύουσα του νησιού, όσο και στα γύρω χωριά που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. 

 Πώς πάω στη Σύρο με αεροπλάνο

 Το νησί συνδέεται με την Αθήνα όλο το χρόνο, με περισσότερες από πέντε πτήσεις που διαχειρίζεται η Ολυμπιακή Αεροπορική εταιρεία κάθε εβδομάδα. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εποχικές πτήσεις και από Θεσσαλονίκη.

 Το αεροδρόμιο βρίσκεται λίγα λεπτά από το κέντρο της Ερμούπολης (μόλις δύο χλμ) και είναι απαραίτητο να νοικιάσετε ταξί για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη υπηρεσία λεωφορείου από το αεροδρόμιο. Ο χρόνος πτήσης από Αθήνα προς Σύρο είναι περίπου 30 λεπτά.

 Πώς πάω στη Σύρο με πλοίο

 Το ταξίδι με φέρι είναι ο πιο δημοφιλής και βολικός τρόπος μετακίνησης όταν ανακαλύπτετε τα νησιά. Μπορείτε να φτάσετε στη Σύρο από Αθήνα, είτε από το λιμάνι του Λαυρίου (2-4 πλοία εβδομαδιαίως, με διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες) είτε από Πειραιά (2-3 καθημερινά πλοία, διάρκεια ταξιδιού 3-4 ώρες).

 Η Σύρος συνδέεται επίσης με τα περισσότερα ελληνικά νησιά μέσω πλοίου. Μπορείτε να φτάσετε στη Σύρο από την Αμοργό, την Άνδρο, την Αστυπάλαια, την Ικαρία, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, την Πάτμο, τη Σάμο, τη Σαντορίνη, τη Σέριφο και άλλα μικρότερα νησιά.

 Όσο για τα ακτοπλοϊκά, κανείς δεν γνωρίζει από τώρα ποιες θα είναι οι τιμές το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, όσο πιο νωρίς κλείσετε τα εισιτήριά σας, τόσο πιο φθηνές θα είναι οι διακοπές σας.

 Τι μπορείτε να κάνετε στη Σύρο

 Παρόλο που είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με άλλα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σύρο. Είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε μια διαμονή τουλάχιστον τεσσάρων ημερών για να εξερευνήσετε τα παραδοσιακά χωριά του, να επισκεφθείτε μερικές από τις φανταστικές παραλίες του, να ανακαλύψετε τη γαστρονομία και τη μουσική του.

 Τι να δεις στο νησί

 Ανακαλύψτε την υπέροχη αρχιτεκτονική στην Ερμούπολη

 Αναμφισβήτητα, μια από τις πιο ελκυστικές πόλεις των Κυκλάδων, η πρωτεύουσα της Σύρου αξίζει τουλάχιστον μια σύντομη επίσκεψη. Η Ερμούπολη φιλοξενεί μερικές από τις πιο μοναδικές αρχιτεκτονικές στην Ελλάδα με τα επιβλητικά νεοκλασικά της κτίρια.

 Πολλά από αυτά τα αρχοντικά στέκονται στον παραλιακό δρόμο, δίπλα σε μπαρ και καφετέριες, ως ανάμνηση των εποχών που η Σύρος ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Η πόλη χωρίζεται σε δύο διακριτές περιοχές: την κάτω πόλη, με την Ορθόδοξη παράδοση, και την άνω Ερμούπολη, όπου ζουν οι περισσότεροι Καθολικοί.

 Περιπλανηθείτε στην Πλατεία Μιαούλη

 Γνωστή ως Πλατιά Μιαούλη, αυτή η κεντρική πλατεία βρίσκεται σε έναν εξαιρετικό πεζόδρομο καλυμμένο με πολύχρωμες βουκαμβίλιες και φοίνικες.

 Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν μερικές από τις καλύτερες κουζίνες του νησιού, φανταστικές καφετέριες για να γευτούν ένα brunch ή ένα παγωτό, όπως και εκπληκτικά μπαράκια για να απολαύσουν ένα cuba libre κοκτέιλ μετά το δείπνο με τους αγαπημένους τους.

 Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από το νησί, την Πάρο και την Αμοργό.

 Επισκεφθείτε την Ορθόδοξη Συνοικία

 Μόλις επισκεφτείτε την πλατεία, ακολουθείστε κατά μήκος την οδό Μπενάκη και φτάστε στο λόφο Βροντάδο, το μέρος που φιλοξενεί την Ορθόδοξη συνοικία της Ερμούπολης. Σε αυτή την περιοχή, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον Ναό της Αναστάσεως, που προσφέρει ένα συναρπαστικό πανόραμα των γειτονικών νησιών της Μυκόνου και της Νάξου από την κορυφή του τρούλου του.

 Αν ενδιαφέρεστε για τις εκκλησίες του νησιού, κοντά στην πλατεία Μιαούλη, επισκεφθείτε την εκκλησία της Αναστάσεως, που φιλοξενεί μια ιερή εικόνα της Παναγίας, την οποία έφτιαξε ο διάσημος ζωγράφος Ελ Γκρέκο στα νεαρά του χρόνια.

 Εξερευνήστε τη περιοχή Βαπόρια

 Ίσως η πιο όμορφη γειτονιά της Ερμούπολης, τα Βαπόρια ήταν η συνοικία όπου οι πλουσιότεροι έμποροι και εφοπλιστές του νησιού έχτισαν τα εκπληκτικά αρχοντικά τους.

 Κοντά στο λιμάνι, η αίγλη της περιοχής αναδεικνύεται από τα πλακόστρωτα σοκάκια με τις καμάρες και τα νεοκλασικά κτίρια με τις μαρμάρινες λεπτομέρειες, τους πίνακες ζωγραφικής και τις τοιχογραφίες. Ενώ βρίσκεστε εκεί, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της Ερμούπολης.

 Θαυμάστε την πόλη από την Άνω Σύρο

 Όχι πολύ μακριά από την πλατεία Μιαούλη, θα βρείτε τον ψηλότερο λόφο της Ερμούπολης, όπου βρίσκεται η μεσαιωνική συνοικία της Άνω Σύρου. Χαθείτε περπατώντας στα μαγικά σοκάκια της περιοχής, που φιλοξενούν αρκετές καθολικές εκκλησίες.

 Μπορείτε να επισκεφθείτε τον όμορφο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου ή το Μοναστήρι των Καπουτσίνων του Αγίου Ιωάννη, που χρονολογείται από το 1535.

 Επίσης στην Άνω Σύρο, καλό είναι να επισκεφτείτε το μουσείο Μάρκου Βαμβαράκη, ενός από τους πιο σημαντικούς ρεμπέτες ολόκληρης της Ελλάδας. Η Σύρος είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ανακαλύψετε περισσότερα για τα ρεμπέτικα, καθώς είναι και το μέρος όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου τραγουδιού.

 Επισκεφθείτε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Σύρου

 Υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες για να ανακαλύψετε στη Σύρο, χωρίς πολύ κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια της αιχμής της θερινής σεζόν.

 Παραλία Γαλησσάς

 Ο Γαλησσάς είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Διαθέτει παρθένα αμμώδη ακτή με ρηχά νερά και είναι ιδανική για οικογένειες. Δεδομένου ότι βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από την Ερμούπολη, είναι πολύ εύκολο να φτάσετε εκεί με το λεωφορείο. Ενώ βρίσκεστε εκεί, μπορείτε να φτάσετε στη μικρή παραλία των γυμνιστών Αρμέου.

Παραλία Φοίνικα

 Από την παραλία του Γαλησσά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο που σας μεταφέρει νότια για να φτάσετε, σε περίπου 10 λεπτά, στη μακρόστενη παραλία του Φοίνικα. Η περιοχή είναι καλά ανεπτυγμένη καθώς υπάρχουν μπαρ, καφέ και μέρη για διαμονή. Όχι πολύ μακριά από αυτήν την ακτή, μπορείτε της να φτάσετε στην κοντινή παραλία της Ποσειδωνίας, γνωστή και ως Delagrazia Beach.

 Παραλία Αγκαθωπές

 Αυτή η όμορφη ακτή είναι μια προστατευόμενη περιοχή ιδανική για κολύμπι. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταδυτικά κέντρα, οπότε μπορείτε να γνωρίσετε την υπέροχη υποθαλάσσια ζωή της Σύρου. Η παραλία διαθέτει μια φανταστική, παρθένα φύση, με λευκά κρίνα να ανθίζουν στην άμμο.

 Η παραλία είναι καλά οργανωμένη. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς και ταβέρνες για να απολαύσετε ένα δροσιστικό ποτό και ένα παραδοσιακό γεύμα. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αρκετά ξενοδοχεία, δωμάτια και στούντιο για διαμονή.

 Παραλία Αζόλιμνος

 Σε απόσταση 4 χλμ. από την Ερμούπολη, αυτή η μικρή παραλία είναι εξαιρετική για ένα ήρεμο μπάνιο και αξέχαστες υποβρύχιες εμπειρίες.

 Η παραλία διαθέτει κρυστάλλινα νερά, καθώς και πολλά καταδυτικά κέντρα και ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με εκπληκτικό φαγητό. Το μικροσκοπικό και ελκυστικό χωριό της Αζόλιμνου είναι, επίσης, ένα εξαιρετικό μέρος για να μείνετε.

 Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και στούντιο κοντά στην παραλία που προσφέρουν πολυτελή και οικονομικά καταλύματα. Θα χαρείτε να μάθετε ότι η Αζόλιμνος συνδέεται με την Ερμούπολη με λεωφορείο.

 Παραλία Μέγας Γιαλός

 Νότια από την Ποσειδωνία, οι παραλίες Μέγας Γιαλός και Αμπέλα είναι δύο μεγάλες παραλίες με δέντρα που προσφέρουν άφθονη φυσική σκιά και ρηχά, κρυστάλλινα νερά. Επιπλέον, μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκάφος για να ανακαλύψετε μερικές από τις μοναδικές κρυμμένες σπηλιές δίπλα στη θάλασσα.

 Παραλία Αχλάδι

Ίσως η καλύτερη παραλία για οικογένειες στη Σύρο, η περιοχή είναι πραγματικά προστατευμένη από τον χαρακτηριστικό άνεμο του Αιγαίου, το Μελτέμι. Ως εκ τούτου, οικογένειες με παιδιά συχνά αναζητούν καταφύγιο στην περιοχή τις μέρες που έχει πολύ αέρα.

 Παραλία Κίνι

 Βρίσκεται περίπου 7 χλμ δυτικά της Ερμούπολης. το Κίνι είναι μια άλλη οικογενειακή περιοχή στη Σύρο. Η αμμουδιά είναι προστατευμένη και σχετικά ρηχή.

 Έχετε επίσης τη δυνατότητα να νοικιάσετε ξαπλώστρες και ομπρέλες ή απλώς να ξαπλώσετε κάτω από τα πολλά αλμυρίκια που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα. Ακόμα, υπάρχουν πολλές απλές ταβέρνες και εστιατόρια για ένα γρήγορο αλλά νόστιμο παραδοσιακό φαγητό!

 Ανακαλύψτε τον Πολιτισμό της Σύρου

 Το Δημαρχείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο

 Το Δημαρχείο βρίσκεται στην Ερμούπολη, στην Πλατεία Μιαούλη. Το νεοκλασικό κτήριο χρονολογείται από το 1898 και έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά της βαυαρικής αρχιτεκτονικής.

 Ο κεντρικός του χώρος είναι εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, ενώ μια επιβλητική μαρμάρινη κρεμαστή σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο. Το Δημαρχείο φιλοξενεί επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου, το Δικαστήριο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και συνήθως περιγράφεται ως ένα από τα ομορφότερα Δημαρχεία της Ελλάδας.

 Τι πρέπει να να δοκιμάσω στο νησί

 Δοκιμάστε τοπικά κρασιά

 Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα κρασιά του νησιού. Το μικρό Οινοποιείο Σύρος βρίσκεται στο χωριό Τάλαντα, στο δρόμο για την παραλία του Γαλησσά. Οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να δοκιμάσουν τους σπάνιους κυκλαδίτικούς αμπελώνες που είναι ευλογημένοι από το μικρόκλιμα του νησιού: έντονος ήλιος, βόρειοι άνεμοι, αμμώδης έκταση.

 Αγοράστε παραδοσιακά προϊόντα

 Στη Σύρο υπάρχουν πολλές γκαλερί τέχνης και καταστήματα με σουβενίρ που αξίζει να τα επισκεφθείτε. Ωστόσο, μερικά από τα πιο παραδοσιακά αναμνηστικά που μπορείτε να πάρετε είναι τα νόστιμα γλυκά που παράγονται στο νησί. Το πιο γνωστό από όλα είναι το λουκούμι και πριστέψτε μας, πρέπει να το δοκιμάσετε.

 Το λουκούμι έρχεται σε μοναδικές γεύσεις, όπως μαστίχα, τριαντάφυλλο και φιστίκι. Μπορείτε να επισκεφθείτε και ένα εργοστάσιο λουκουμιών. Διαφορετικές τουριστικές εταιρείες στην Ερμούπολη διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές, ώστε οι επισκέπτες του νησιού να γευτούν αυτή τη λιχουδιά και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής.

 Το Καζίνο της Σύρου

 Δοκιμάστε την τύχη σας στο νησί! Το Καζίνο της Σύρου άνοιξε το 1997 και είναι ένα από τα λίγα καζίνο στο Αιγαίο.

 Αρχαιολογικός Χώρος Χαλανδριανής

 Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε το 1895. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ένα νεκροταφείο της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου με τάφους που φιλοξενούν πολλά ακριβά αντικείμενα με ισχυρή σύνδεση με τη θαλασσινή αύρα του νησιού. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα μπορείτε να τα θαυμάσετε και στο μουσείο της Σύρου.

 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 Το μουσείο βρίσκεται στην Πλατεία Μιαούλη. Ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό, σχεδιασμένο από έναν Ιταλό αρχιτέκτονα.

 Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα αντικείμενα, υπάρχουν μινιμαλιστικά ειδώλια κυκλαδικής προέλευσης, μερικά από τα οποία χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Το μουσείο διοργανώνει συχνές ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά

 Η Σύρος για οικογένειες με παιδιά

 Τα παιδιά θα λατρέψουν τις παραλίες Γαλησσά και Κίνι, θα περπατήσουν στους δρόμους της Ερμούπολης και θα εξερευνήσουν μερικά από τα μουσεία του νησιού. Στο Κίνι, τα παιδιά μπορούν να περάσουν υπέροχα εξερευνώντας το μικρό ενυδρείο.

 Αν και το μέρος είναι αρκετά μικρό και μπορεί να το δει κανείς σε λιγότερο από μία ώρα, το τοπικό ενυδρείο διαθέτει διάφορα τοπικά ψάρια και θαλάσσια πλάσματα από το Αιγαίο Πέλαγος. Διαθέτει επίσης μια μικρή εκθεσιακή περιοχή με αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τη θάλασσα και μια έκθεση με υποβρύχιες φωτογραφίες δυτών από ναυάγια στις Κυκλάδες.

 Μια από τις πολλές δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσει κανείς με τα παδιά του είναι η ιππασία. Ο Ιππικός Όμιλος Κυκλάδων προσφέρει μαθήματα ιππασίας, βόλτες με πόνυ και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά.

 Οι βόλτες με βάρκα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσετε μια διασκεδαστική μέρα με τα παιδιά στη Σύρο. Θα σας μεταφέρουν μέχρι την παρθένα βόρεια ακτή της Σύρου, μέρος του προγράμματος Natura 2000, για να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες με μαγευτικά νερά. Οι περισσότερες εκδρομές αναχωρούν από την παραλία Κίνι.

 Αν δεν σε έχουμε πείσει ακόμα να κλείσεις τα αεροπορικά ή τα ακτοπλοϊκά σου του χρόνου για το νησί, μια επίσκεψη στο μαγευτικό νησί της Σύρου θα σε πείσει. Οι παραλίες, το φαγητό, τα αξιοθέατα, η αρχιτεκτονική, ο κόσμος και οι αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις στο νησί, θα βάλουν τη Σύρο στους top προορισμούς για το καλοκαίρι σου!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top