Bourbon: Τα μυστικά πίσω από τη παρασκευή του!

Bourbon: Τα μυστικά πίσω από τη παρασκευή του!

 Ανεξάρτητα από το ποια είναι η πρώτη σας επιλογή όταν βγαίνετε για ένα ποτό, το πιθανότερο είναι πως γνωρίζετε το κλασικό πλέον bourbon.

 Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας αμερικανικό ουίσκι με βασικό συστατικό το καλαμπόκι και για αυτόν ακριβώς το λόγο αξίζει να το γνωρίσουμε λιγάκι καλύτερα. Πάμε λοιπόν!

 1. Φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο στο Kentucky;

 Το bourbon είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη πολιτεία του «Μπλε γρασιδιού» των ΗΠΑ, το Kentucky που είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς πως παράγεται και διανέμεται αποκλειστικά και μόνο εκεί.

 Πράγματι, μπορεί το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και προσφοράς του να βρίσκεται σε αυτή την πολιτεία, αλλά μπορούμε να το βρούμε οπουδήποτε στην Αμερική. Μάλιστα, νέοι αποσταγματοποιοί αυτού του ποτού του εμφανίζονται διαρκώς!

 2. Παρασκευάζεται και εκτός ΗΠΑ δηλαδή;

 Δυστυχώς ή ευτυχώς, όχι. Τα ομοσπονδιακά πρότυπα που διέπουν την ταυτότητα του ποτού υπαγορεύουν ότι είναι ένα αποκλειστικό προϊόν των Ηνωμένων Πολιτείων και ότι η ίδια η λέξη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε άλλο είδος ουισκιού.

 3. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπέρμπον και το ουίσκι;

 Για να μπορέσει ένα ουίσκι να χαρακτηριστεί ως bourbon θα πρέπει το μείγμα των κόκκων από τα οποία αποστάζεται να περιέχουν τουλάχιστον 51% καλαμπόκι.

 Από εκεί και πέρα, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση της θερμοκρασίας απόσταξης σε 160 ή λιγότερους βαθμούς, ενώ το ίδιο το απόσταγμα θα πρέπει να φυλάσσεται σε απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια στους 125 και κάτω, δίχως την προσθήκη άλλων συντηρητικών.

 4. Με ποιο να ξεκινήσω;

 Η αλήθεια είναι πως το bourbon κυκλοφορεί σε ένα σωρό γεύσεις και ποικιλίες, έχοντας αποκτήσει μια τεράστια φήμη που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Αξίζει, λοιπόν, να το εξερευνήσετε.

 Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με κάτι πιο ελαφρύ. Διαφορετικά, ίσως η έντονη γεύση και το άρωμα του να σας τρομάξει. Ρωτήστε σχετικά τον μπάρμαν στο bar που συνήθως βγαίνετε για να διασκεδάσετε.

 5. Από πού προέρχεται το όνομα του;

 Δυστυχώς, η ιστορική προέλευση του ίδιου του ονόματός του είναι αρκετά αμφίσημη έως και άγνωστη θα λέγαμε.

 Ωστόσο, οι πιο σημαντικοί διεκδικητές είναι η Bourbon County στο Κεντάκι και η Bourbon Street στη Νέα Ορλεάνη, αν και οι δύο πήραν τα ονόματα τους από το House of Bourbon, έναν ευρωπαϊκό βασιλικό οίκο γαλλικής καταγωγής.

 6. Είναι προϊόν ωρίμανσης;

 Μπορεί τα πρότυπα παρασκευής και αποθήκευσής του να λένε πως το συγκεκριμένο ποτό θα πρέπει να αποθηκεύεται σε απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντοτε.

 Επί της ουσίας δηλαδή, δεν υπάρχει παρά μόνο ελάχιστη απαίτηση για την παλαίωση και την ωρίμανσή του.

 Παρόλα αυτά, θεωρείται πως ένα μπέρμπον που έχει ηλικία μικρότερη των τεσσάρων ετών θα πρέπει να έχει μια σχετική δήλωση ηλικίας στην ετικέτα του, αν θέλει να λέγεται καθαρό μπέρμπον – να έχει ξεπεράσει φερειπείν το χρονικό όριο των δύο χρόνων ωρίμανσης.

 7. Τι είναι το bottled-in-bond;

 Ο συγκεκριμένος αμερικανικός όρος σχετίζεται με ένα αποσταγμένο ποτό αμερικανικής παρασκευής που πληροί τις νομικές απαιτήσεις που ορίζονται από τον σχετικό νόμο Bottled-in-Bond του 1897.

 Η πράξη αυτή υπαγορεύει πως τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να είναι προϊόντα μιας διαδικασίας απόστασης από ένα αποστακτήριο και να είναι εμφιαλωμένα στους 100 βαθμούς.

 Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουν παλαιωθεί για τουλάχιστον 4 χρόνια σε κάποια ειδική αποθήκη που συνδέεται με την ομοσπονδία.

 8. Τι ισχύει για την Ευρώπη;

 Το εν λόγω προϊόν διανέμεται και πωλείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για να αναγνωρίζεται επίσημα ως ουίσκι όμως θα πρέπει να έχει περάσει από μια φάση ωρίμανσης τριών χρόνων.

 9. Ποια είναι η γεύση του;

 Μπορεί τα σχετικά πρότυπα παραγωγής και διανομής του να απαγορεύουν την προσθήκη άλλων συντηρητικών ή ουσιών που ενισχύουν τη γεύση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει τη δική του γεύση: βανίλια, καλαμπόκι, καραμέλα και κάτι το πικάντικο. Δοκιμάστε και βρείτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στους γευστικούς σας κάλυκες!

 10. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέιλς;

 Μα και βέβαια! Είναι γεγονός πως το bourbon αποτελεί τη βάση για ένα σωρό εύκολα κοκτέιλς που κάνουν πάταγο και ξεχωρίζουν, ή τουλάχιστον, αποτελεί μια προσθήκη που αναδεικνύει εξαιρετικά τα αρώματα και τις γεύσεις τους. 

 Στη πραγματικότητα, είναι λιγάκι δύσκολο να βρείτε καλό, ποιοτικό, αλλά και φθηνό σχετικά bourbon στα περισσότερα καταστήματα της χώρας μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αξίζει τον κόπο. Μια δοκιμή θα σας πείσει για τη μοναδικότητά του!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top