Σε τι διαφέρει το Cuba Libre από το Rum & Coke; Επιφανειακά, τα δύο ποτά φαίνονται ίδια, οπότε γιατί να μπει κάποιος στον κόπο να δώσει στο πρώτο το δικό του ιδιαίτερο όνομα; Και τι ήταν αυτό που έκανε αυτό το όνομα να κρατήσει για περισσότερα από 100 χρόνια;
Τα βασικά συστατικά του ποτού είναι κόλα, ελαφρύ ρούμι και γαρνιτούρα λάιμ. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλα έχουν να κάνουν με το λάιμ.
Σίγουρα, το λάιμ έχει σημασία. Αυτό το έντονο οξύ από τα εσπεριδοειδή επιτρέπει στη γλυκύτητα της κόλας και του ποτού να ξεχυθούν στον ορανίσκο σας, φανερώνοντας κάποιες από τις πικρές νότες της σόδας, ωστόσο, η διαφορά έγκειται στο ρούμι και την μάρκα που επιλέγετε.
Έχει από καιρό αποδειχθεί ότι το Bacardí δεν είναι απλώς το σωστό ρούμι για αυτό το κοκτέιλ, αλλά ο λόγος που το ποτό ονομάστηκε Cuba Libre. Σύμφωνα με την παράδοση της εταιρείας, το Bacardí έσβησε την εορταστική δίψα της ανεξαρτησίας της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου.
Όπως λέει η ιστορία, το έτος 1900, ένας καπετάνιος του Αμερικανικού στρατού, που στάθμευε στην Αβάνα κατά τη διάρκεια του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου, έβαλε στο Bacardí που έπινε Coca-Cola και έστυψε μέσα ένα λάιμ κάνοντας πρόποση στους Κουβανούς συντρόφους του φωνάζοντας στο μπαρ: «Por Cuba Libre!» («Για μια ελεύθερη Κούβα!»). Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε ένας θρύλος.
Στη προσπάθεια κάποιου να εντοπίσει την καταγωγή οποιουδήποτε ποτού, συχνά συναντάει επωνυμίες στη βάση τους. Το Bacardi διεκδίκησε το Cuba Libre ως δικό του, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλες επωνυμίες για τη δημιουργία άλλων ποτών και κοκτέιλς.
Πρόκειται για μια διασταύρωση μεταξύ των εμπορικών συμφερόντων και της δημιουργικότητας των μπάρμεν που επιτρέπει σε ένα ποτό να αντέξει στο χρόνο.
Ίσως ένα από τα πιο δελεαστικά παραδείγματα του δημιουργικού τέλους αυτής της θεωρίας ήταν το Cuba Libre στο πρόσφατο BlackTail της Νέας Υόρκης, το οποίο ήταν ένα γράμμα αγάπης προς την Κούβα, που ονειρεύτηκαν οι Jack McGarry και Sean Muldoon του «The Dead Rabbit».
Η λίστα των κοκτέιλς, που δημιουργήθηκε από τους Jesse Vida και Jillian Vose, ήταν τρομερή – δεκάδες υπέροχα ποτά πολλαπλών συστατικών ως αφιέρωμα στα κλασικά ποτά της Κούβας αλλά και με παραλλαγές αυτών για μια πιο μοντέρνα πινελιά. Φυσικά, το Cuba Libre δεν μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτού του διάσημου μπαρ.
Καθώς ο Vidα βρισκόταν ακόμα σε στάδιο εύρεσης ποτών και κοκτέιλς που θα κοσμούσαν το περίφημο μπαρ Blacktail, έπεσε πάνω σε ένα ποτό με σαμπάνια και κόλα. Όπως θα δηλώσει ο ίδιος λίγο αργότερα, «το ποτό ήταν χάλια, αλλά φύτεψε τον σπόρο».
Τελικά, ο Vida έφτιαξε μια πετυχημένη και λαχταριστή εκδοχή χρησιμοποιώντας σιρόπι κόλα αναμεμειγμένο με κρυσταλλική ζάχαρη, λευκό ρούμι (Facundo Neo), fernet για να προσθέσει μια βάση ξηρότητας και να αφαιρέσει τις ποώδεις γεύσεις από το ρούμι και τη ξηρή σαμπάνια.
Πέραν όμως όλων αυτών των παραλλαγών και των δοκιμών, η επιτυχία του Cuba Libre έγκειται στην απλότητα και την παγκόσμια διαθεσιμότητα των συστατικών του. Όλοι λίγο πολύ έχουν στη διάθεση τους Bacardi και κόλα, οπότε αυτό το κοκτέιλ δεν έχει σύνορα.
Αν δε, αναλογιστεί κανείς ότι η καφεΐνη και η ζάχαρη δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα όταν πρόκειται να ξενυχτήσεις και να χορεύεις όλο νύχτα, το Cuba Libre είναι μια έξοχη επιλογή!
Εν ολίγοις, έχει σημασία ποιο ρούμι χρησιμοποιείτε στο Cuba Libre; Το λάιμ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κοκτέιλ; Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα κλασικό Rum & Coke με Bacardí ή Appleton Estate Reserve και Boylan και να εξακολουθεί να είναι ένα Cuba Libre.
Οι άνθρωποι φτιάχνουν ποτά με ναρκισσισμό, ως αντανάκλαση του εαυτού τους. Αυτό δεν είναι κακό. Σας επιτρέπει να κάνετε μια ανατροπή και να το προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα, αλλά παραμένοντας πιστοί στην αρχική και πετυχημένη συνταγή που όλοι λατρεύουν. Αυτό είναι και το μυστικό του διάσημου κουβανέζικου κοκτέιλ!
Η βασική συνταγή του Cuba Libre
Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml ρούμι
- 6 κουταλιές της σούπας ή 90 ml Cola
- Γαρνίρισμα: λάιμ
Οδηγίες παρασκευής:
Γεμίστε ένα ποτήρι με πάγο και μετά προσθέστε το ρούμι και την Cola. Γαρνίρετε με μια φέτα λάιμ. Στύψτε το λάιμ στο ποτό σας, αν θέλετε. Τόσο απλό, γρήγορο και πανεύκολο!