Το ανθρώπινο γένος είναι άκρως ευρηματικό και δημιουργικό. Αν και βρισκόμαστε στον πλανήτη Γη για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε δημιουργήσει μερικά εκπληκτικά πράγματα.
Από τη στιγμή που κάποιος χτύπησε έναν βράχο στο έδαφος και έφτιαξε το πρώτο αιχμηρό εργαλείο και την εφεύρεση του τροχού, μέχρι την ανάπτυξη του διαδικτύου, υπάρχουν πολλές βασικές εξελίξεις που ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα επαναστατικές.
Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε τις κορυφαίες και πιο σημαντικές εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο, μαζί με την επιστημονική εξήγηση πίσω από την εφεύρεση και το πώς προέκυψαν.
1. Ο τροχός
Πριν από την έλευση του τροχού το 3500 π.Χ., οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολλά πράγματα και για μεγάλες αποστάσεις.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης εφεύρεσης δεν ήταν ο ίδιος ο τροχός, αλλά η σύνδεση μιας μη κινούμενης πλατφόρμας με αυτόν τον κύλινδρο.
Βλέπετε, υπήρχαν λεπτομέρειες που καθόρισαν τη λειτουργικότητα του τροχού, όπως οι τρύπες στο κέντρο της ρόδας και οι άκρες του άξονα που έπρεπε να είναι ελαφρώς στρογγυλές.
Επίσης, το μέγεθος του άξονα ήταν ακόμα ένα βασικό κομμάτι που έπρεπε να ληφθεί υπόψη.
Η σκληρή δουλειά όμως και οι συνεχόμενες προσπάθειες απέδωσαν και μας έδωσαν τα τροχοφόρα καροτσάκια.
Αυτά διευκόλυναν σημαντικά τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και το εμπόριο. Επέτρεπαν βλέπετε τη μεταφορά αγαθών από και προς τις αγορές, καθώς και τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών.
2. Το καρφί
Δίχως τα καρφιά, ο πολιτισμός μας σίγουρα θα κατέρρεε, επομένως το καρφί κέρδισε επάξια μια θέση στις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο. Πρόκειται για μια βασική εφεύρεση που έγινε πάνω από 2000 χρόνια πριν, αμέσως μετά την εκμάθηση του χειρισμού των μετάλλων.
Πριν από αυτά, οι ξύλινες κατασκευές φτιάχνονταν με την ένωση γειτονικών σανίδων σε γεωμετρικά σχέδια. Αντιλαμβάνεστε πόσο πιο επίπονη και δύσκολη ήταν η όλη διαδικασία τότε.
Μέχρι τη δεκαετία του 1790 και τις αρχές του 1800, τα καρφιά τοποθετούνταν με το χέρι. Ο σιδηρουργός θέρμαινε μια τετράγωνη σιδερένια ράβδο και τη σφυροκοπούσε από 4 πλευρές.
Αργότερα όμως, ο Henry Bessemer ανέπτυξε μια διαδικασία μαζικής παραγωγής χάλυβα από σίδηρο. Έτσι, τα σιδερένια καρφιά του παρελθόντος άρχισαν να αντικαθίστανται από μαλακό ατσάλινο σύρμα μέχρι και το 1913.
Στο μεταξύ, η ανακάλυψη της βίδας αποδίδεται στον Αρχιμήδη, αλλά κατά πιθανότητα ανακαλύφθηκε από τον Πυθαγόρειο φιλόσοφο Αρχύτα Ταραντίνο.
3. Το τηλέφωνο
Πολλοί εφευρέτες έκαναν μια πρωτοποριακή εργασία στην ηλεκτρονική μετάδοση φωνής. Ο Alexander Graham Bell όμως ήταν ο πρώτος που του απονεμήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, όταν βρήκε το ηλεκτρικό τηλέφωνο το 1876.
Έμπνευση του φαίνεται πως αποτέλεσε η ίδια του η οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν καθηγητής ορθοφωνίας με ειδίκευση τη διδασκαλία της ομιλίας στους κωφούς, η μητέρα του που έπασχε από πρόβλημα ακοής, όπως και η σύζυγός του.
Πολύ γρήγορα το τηλέφωνο απογειώθηκε και αποτέλεσε ένα ζωτικό κομμάτι του κόσμου των επιχειρήσεων και των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας το μια από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν ο Μπελ πέθανε τον Αύγουστο του 1922, η χρήση του σταμάτησε για ένα λεπτό ως ένδειξη τιμής.
4. Η τυπογραφία
Πρόκειται για μια από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και έγινε από τον Γουτεμβέργιο γύρω στα 1440. Κλειδί για την ανάπτυξη της ήταν το καλούπι χειρός.
Μπορεί κι άλλοι να προσπάθησαν πριν από τον σπουδαίο Γερμανό και να κατάφεραν να αναπτύξουν κινητούς τύπους κατασκευασμένους από μέταλλα, εκείνος όμως ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια μηχανοποιημένη διαδικασία που μετέφερε το μελάνι από τον κινητό τύπο στο έντυπο χαρτί.
Κάπως έτσι, τα τυπογραφικά πιεστήρια αύξησαν ραγδαία τους ρυθμούς με τους οποίους παρήγαγαν και εκτύπωναν αντίγραφα βιβλίων και οδήγησαν στην ταχεία και ευρεία διάδοση της γνώσης.
Για του λόγου το αληθές, περίπου 20 εκατομμύρια τόμοι είχαν τυπωθεί μέχρι και το 1500 κι αυτό μονάχα στη Δυτική Ευρώπη! Αυτό βοήθησε και το έργο του Λούθηρου.
5. Η πυξίδα
Οι ναυτικοί της αρχαιότητας ακολουθούσαν τα αστέρια για να βρίσκουν το δρόμο τους – κάτι που δεν λειτουργούσε όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σε συννεφιασμένες νύχτες, οπότε δεν αποτελούσε αξιόπιστη μέθοδο.
Οι Κινέζοι ήρθαν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, φέρνοντας στο φως την πυξίδα κάπου ανάμεσα στον 9ο και τον 11ο αιώνα. Αυτή ήταν φτιαγμένη από μαγνήτη, ένα σιδηρομετάλλευμα με φυσικές μαγνητικές ιδιότητες.
Η συγκεκριμένη κατασκευή δεν άργησε να περάσει στους Ευρωπαίους και τους Άραβες μέσω της ναυτιλίας. Επέτρεπε πλέον σε όλους ανεξαιρέτως να πλοηγούνται με ασφάλεια μακριά από τη στεριά, διευκολύνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις και το θαλάσσιο εμπόριο.
6. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης
Σε αυτόν τον κινητήρα, η καύση των καυσίμων απελευθερώνει ένα αέριο υψηλής θερμοκρασίας. Αυτό διαστέλλεται και έτσι ασκεί δύναμη σε ένα έμβολο, προκαλώντας κίνηση. Πρόκειται για τη μετατροπή της χημικής ενέργειας σε μηχανική εργασία.
Δεκαετίες μηχανικής από πολλούς επιστήμονες χρειάστηκαν για να σχεδιαστεί το δημιούργημα αυτό. Πήρε όμως την τελική μορφή του στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Ο κινητήρας ήταν εκείνος που εισήγαγε τη Βιομηχανική Εποχή, καθώς και την εφεύρεση μιας μεγάλης σειράς από μηχανές κάθε είδους. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη.
7. Η λάμπα
Όταν το μόνο που έχουμε είναι το φυσικό φως, η παραγωγικότητα περιορίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λαμπτήρες άλλαξαν τα δεδομένα και πλέον μας επιτρέπουν να παραμένουμε δραστήριοι και τη νύχτα.
Ο Thomas Edison θεωρείται ο κύριος εφευρέτης, αφού δημιούργησε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα φωτισμού. Αυτό συμπεριλάμβανε μια γεννήτρια, καλωδίωση και λαμπτήρα με νήματα άνθρακα.
Η συγκεκριμένη εφεύρεση έδωσε ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως και άλλαξε πλήρως τις συνήθειες του ύπνου των ανθρώπων. Έτσι, τώρα πια κοιμόμαστε το βράδυ!
Μάθετε Ακόμα: 22 περιττά πράγματα για τον σύγχρονο άνδρα
8. Πενικιλλίνη
Ομολογουμένως, μία από τις τυχαίες χημικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο είναι η πενικιλλίνη.
Το 1928, ο Σκωτσέζος επιστήμονας Alexander Fleming παρατήρησε ένα τρυβλίο Petri γεμάτο με βακτήρια στο εργαστήριο του με το καπάκι μισάνοιχτο. Το δείγμα είχε μολυνθεί με μύκητες και τα βακτήρια είχαν πεθάνει.
Το αντιβιοτικό αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν ο μύκητας Penicillium! Έτσι, οι ειδικοί το ανέπτυξαν περαιτέρω και το αποτέλεσμα αυτού είναι η πενικιλλίνη που γνωρίζουμε σήμερα.
Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις του 20ου αιώνα, ίσως η επιτομή της ιατρικής επιστήμης εκείνο το διάστημα. καθώς έσωσε τους ανθρώπους από θανατηφόρες ασθένειες, καταστρέφοντας τα βακτήρια και όχι τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η πενικιλλίνη είχε παραχθεί και διαφημιστεί μέχρι το 1944. Οι σχετικές διαφημίσεις της εποχές παρότρυναν τους φαντάρους και τους στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πάρουν το φάρμακο για να απαλλαγούν από αφροδίσια νοσήματα.
9. Τα αντισυλληπτικά
Οι διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης πυροδότησαν μια παγκόσμια σεξουαλική επανάσταση στον ανεπτυγμένο κόσμο, επιτρέποντας σε γυναίκες και άντρες να κάνουν έρωτα για ευχαρίστηση κι όχι για αναπαραγωγή.
Με λιγότερα στόματα για σίτιση, οι σύγχρονες οικογένειες έχουν επιτύχει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μπορούν να φροντίσουν καλύτερα το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Παράλληλα, τα αντισυλληπτικά χορηγούνται και σε πολλές γυναίκες με προβλήματα αστάθειας της εμμήνου ρύσης τους.
Η αντισύλληψη χρησιμοποιείται φυσικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα προφυλακτικά όμως τέθηκαν σε χρήση ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ το παλιότερο αντισυλληπτικό χάπι ήρθε στο φως το 1930 από τον χημικό Russell Marker.
10. Το διαδίκτυο
Το παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, γνωστό και ως διαδίκτυο, χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αμέτρητοι άνθρωποι ήταν εκείνοι που βοήθησαν στην ανάπτυξη του. Το άτομο στο οποίο αποδίδεται πιο συχνά η τιμή όμως είναι ο επιστήμονας υπολογιστών Lawrence Roberts.
Στη δεκαετία του 1960, μια επίλεκτη ομάδα επιστημόνων εργαζόταν για το ARPA του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Αυτή ήταν που δημιούργησε ένα δίκτυο επικοινωνιών για τη σύνδεση των υπολογιστών της υπηρεσίας, το ARPANET.
Πάνω από όλα όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως δίχως τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο τώρα δεν θα ήσασταν σε θέση να διαβάζετε αυτές τις λέξεις, σωστά;
Από εκεί και πέρα, αποτελεί γεγονός το ότι όσο ζούμε σε αυτό τον πλανήτη, καταφέρνουμε ένα σωρό μοναδικά πράγματα, τόσο για εμάς, όσο και για τις επόμενες γενιές.
Πείτε μας τη δική σας αγαπημένη εφεύρεση, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!