Το «Entrecôte» είναι η γαλλική λέξη για τη μοσχαρίσια μπριζόλα κομμένη ανάμεσα στα πλευρά. Με άλλα λόγια, πρόκειτα για ένα λεπτό, χωρίς κόκαλο ribeye. Αυτό το κόψιμο της μπριζόλας είναι για γρήγορο μαγείρεμα στο τηγάνι ή στη σχάρα, καθώς έχει το μισό πάχος ενός rib-eye με κόκκαλο.
Τι είναι το Entrecôte (Άντρεκοτ);
Η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα αντιπροσωπεύει το μπροστινό τέταρτο της μίας πλευράς του βοείου κρέατος, κομμένη ακριβώς πίσω από το σβέρκο (ελιά) που περιέχει το έκτο έως το δωδέκατο πλευρό.
Ένας κρεοπώλης μπορεί να κόψει επτά χοντρά rib-eye με κόκαλο. Ωστόσο, υπάρχει και κρέας ανάμεσα στα κόκαλα, οπότε αν ο κρεοπώλης κόψει πιο λεπτά rib-eye με κόκκαλο σε κάθε πλευρά, θα περισσέψουν έξι μπριζόλες χωρίς κόκαλο από το κρέας ανάμεσα σε κάθε rib-eye με κόκαλο. Αυτές οι μπριζόλες ονομάζονται entrecôtes.
Κάποτε, η λέξη «entrecôte» αναφερόταν σε μπριζόλες που προέρχονταν από το κέντρο της σπαλομπριζόλας μεταξύ του ενάτου και δεκάτου πλευρού και του δεκάτου και ενδεκάτου πλευρού. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχαν μόνο δύο entrecôtes από κάθε πλευρά του βοείου κρέατος, δίνοντας στο κόψιμο μια μυστηριώδη αλλά εντελώς αυθαίρετη γοητεία.
Πώς μπορείτε να μαγειρέψετε το Entrecôte;
Σκεφτείτε πώς μαγειρεύετε μια μπριζόλα ribeye και κάπως παρόμοια θα μαγειρέψετε και την entrecôte: τέσσερα λεπτά από τη μία πλευρά και μετά τρία λεπτά από την άλλη πλευρά. Αυτό προϋποθέτει μια μπριζόλα πάχους 2,5 έως 3 εκατοστών.
Ένα entrecôte μπορεί να είναι 1,20 ή 1,9 εκατοστά σε πάχος, πράγμα που σημαίνει ότι το ψήσιμο θα είναι συντομότερο. Σημαίνει επίσης πως θα πρέπει να ζεστάνετε πολύ καλά το τηγάνι σας πριν τοποθετήσετε τη μπριζόλα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένα άντρεκοτ μπορεί να χρειαστεί μόνο ένα ή δύο λεπτά σε κάθε πλευρά για να φτάσει στο τέλειο medium rare. Επειδή είναι πολύ λεπτά, είναι εύκολο να τα παραψήσετ, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Τι γεύση έχει το Entrecôte;
Το κρέας μεταξύ των πλευρών ονομάζεται μεσοπλεύριο κρέας. Εάν έχετε φάει μοσχαρίσια παϊδάκια, θα ξέρετε πως αυτό που γεύεστε είναι κυρίως το μεσοπλεύριο κρέας, επειδή συνήθως υπάρχει πολύ λίγο κρέας στην κάτω πλευρά των πλευρών του βοείου κρέατος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κρεοπώλες μπορούν να πουλήσουν τις μπριζόλες rib-eye σε υψηλότερη τιμή από ό,τι μπορούν να πουλήσουν τα μοσχαρίσια παϊδάκια, επομένως, τις κόβουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πλευρά. Ωστόσο, αυτό το μεσοπλεύριο κρέας είναι τόσο τρυφερό και γευστικό, όσο μια μπριζόλα rib-eye, καθώς πρόκειται για το ίδο κομμάτι κρέατος.
Μάθετε Ακόμα: Cocktail με τζιν: 10 συνταγές σε αστραπιαίο χρόνο!
Συνταγές με μπριζόλα Entrecôte
Μπορείτε να μαγειρέψετε ένα μοσχαρίσιο άντρεκοτ όπως θα κάνατε με ένα rib-eye χωρίς κόκαλα, αλλά έχετε κατά νου ότι αυτό το λεπτότερο κομμάτι μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα, περίπου στο μισό χρόνο. Εκτός από την απλή συνταγή, μπορείτε να πειραματιστείτε με πιο πολύπλοκες συνταγές, όπως το Bourbon Dijon Rib-Eye με βούτυρο βοτάνων, για ένα πιο ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Πού μπορείτε να αγοράσετε ένα Entrecôte;
Ψάξτε για λεπτά, χωρίς κόκαλα rib-eye, τα οποία μπορεί να φέρουν ή όχι την ετικέτα entrecôte, ανάλογα με τον κρεοπώλη. Μπορεί να συναντήσετε λεπτές μπριζόλες κομμένες από rib-eye χωρίς κόκαλα, οι οποίες μαγειρεύονται και έχουν ίδια γεύση με ένα entrecôte, ακόμα κι αν πρακτικά δεν περιλαμβάνουν μόνο το μεσοπλεύριο κρέας.
Πώς να αποθηκεύσετε το Entrecôte;
Μπορείτε να αποθηκεύσετε το μοσχάρι άντρεκοτ όπως θα κάνατε με κάθε μπριζόλα, στη συσκευασία του ή αλλιώς σφιχτά τυλιγμένο για έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο. Για αποθήκευση στην κατάψυξη, τυλίξτε κάθε μπριζόλα ξεχωριστά σε πλαστική μεμβράνη ή ειδικό χαρτί κρεοπωλείου και, στη συνέχεια, συσκευάστε τες μαζί σε μια ειδική σακούλα κατάψυξης με φερμουάρ.
Το επιπλέον τύλιγμα βοηθά στην αποφυγή κρυοπαγήματος λόγω του λπτού κοψίματος. Η μαγειρεμένη μπριζόλα Entrecôte μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για λίγες μέρες αλλά δεν συνιστάται η αποθήκευση στην κατάψυξη.
Το μόνο που απομένει είναι προηθευτείτε αυτό το πεντανόστιμο κομμάτι κρέατος και να το συνοδεύσετε με ένα καλό μπουκάλι κόκκινο κρασί και καλή παρέα Καλή απόλαυση!
Για περισσότερο ψήσιμο στα κάρβουνα και συνταγές διατροφής, περιηγηθείτε στο μπλογκ μας και πάρτε ιδέες!