Ψάρι στα κάρβουνα: Η τεχνική για το τέλειο ψήσιμο!

Ψάρι στα κάρβουνα: Η τεχνική για το τέλειο ψήσιμο!

 Τα οφέλη που προσφέρει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στην υγεία μας είναι πολλά και κάτι τέτοιο το επισημαίνουν διαρκώς όλοι οι επαγγελματίες διατροφολόγοι ανά τον κόσμο.

 Ένα από τα βασικά συστατικά μιας πλήρους διατροφής, λοιπόν, είναι τα θαλασσινά και τα διάφορα είδη ψαριών, τα οποία έχουν τεράστιο όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Ομολογουμένως, το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

 Βέβαια, μαντεύουμε πως κάτι τέτοιο μπορείτε εύκολα να το εντάξετε στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σας, μιας και τίποτα δεν ξεπερνάει την νοστιμιά από ένα ψάρι στα κάρβουνα!

 Επίσης, είναι από τα πιο εύκολα φαγητά, καθώς χρειάζονται ελάχιστα υλικά και χρόνο ψησίματος. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μια εξαιρετική συνταγή με φαγκρί, για να τους καταπλήξετε όλους στο Κυριακάτικο τραπέζι!

 Φαγκρί ψητό στα κάρβουνα και τα μυαλά στα κάγκελα!

 Μπορεί να είναι αρκετά απλό, αλλά πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε, δίχως να εγκαταλείψετε την άνεση του σπιτιού σας.

 Κι επειδή ψήστης γίνεσαι, κι ας λένε ότι γεννιέσαι, πάμε να δούμε πώς μπορείτε να το φτιάξετε οι ίδιοι, δίχως τη βοήθεια κανενός.

 Έχετε υπόψη σας το συνολικό χρόνο προετοιμασίας, που είναι κάπου στα 45 με 50 λεπτά κι αυτό επειδή χρειάζεστε 20’ για να κάνετε θράκα, άλλα 10 για να κάψετε τις σχάρες και να περιμένετε τα κάρβουνα και άλλα 15 με 20’ για το ψήσιμο.

 Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το συγκεκριμένο ψάρι στα κάρβουνα;

 Υλικά συνταγής:
  • 1 ολόφρεσκο φαγκρί από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σας, περίπου 600 με 800 γραμμάρια
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Αλάτι
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
 Μαγειρικά σκεύη:
  • Ψηστιέρα με σχάρα και κάρβουνα
  • Φυσικό προσάναμμα και αναπτήρα
  • Σχάρα χειρός
  • Σύρμα και βούρτσα για τον καθαρισμό, μαζί με λίγο λιποδιαλυτικό σπρέι
  • Μεταλλική σπάτουλα
  • Πινέλο για το λάδωμα
  • Πιατέλα για το σερβίρισμα
 Η εκτέλεση της συνταγής:

 Σε μία πρώτη φάση, καλείστε να καθαρίσετε προσεκτικά την σχάρα, έτσι ώστε να μην κολλήσει επάνω η σάρκα του ψαριού. Χρησιμοποιήστε τον εξοπλισμό που αναφέραμε παραπάνω ή στην χειρότερη κάντε το με λίγο λεμόνι.

 Ετοιμάστε τα κάρβουνα. Εδώ καλό είναι να έχετε εύκαιρο λίγο ειδικό προσάναμμα, προκειμένου να μην περιμένετε πολύ. Θα χρειαστείτε περίπου είκοσι λεπτά για αυτό.

 Αμέσως μετά, τοποθετείτε επάνω τις σχάρες σας και περιμένετε να θερμανθούν. Αν αρπάξουν φωτιά, περιμένετε μέχρι να σβήσουν. Ελέγξτε τα κάρβουνά σας. Θα πρέπει να έχουν ασπρίσει για να ξεκινήσετε το ψήσιμο.

 Ακολουθεί η προετοιμασία του ψαριού. Είναι σημαντικό να μην το χαράξετε στη μέση με μαχαίρι, αν δεν θέλετε να στεγνώσει πλήρως. Χρειάζεται μονάχα να το καθαρίσετε και να το περάσετε εξωτερικά με λίγο λαδάκι.

 Με ήπιες κινήσεις ακουμπήστε το ψάρι σας κατευθείαν επάνω στην καυτή σχάρα της ψησταριάς. Έχετε κοντά σας όμως μια σπάτουλα για να μπορείτε να το γυρίζετε πλευρές, όποτε θέλετε.

 Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε πως μεταχειρίζεστε μια αρκετά ευαίσθητη πρώτη ύλη. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να αποφύγετε τα πολλά γυρίσματα, ειδικά αν δε θέλετε να χάσετε το περισσότερο μέρος της πέτσας του. 

 Για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο για το ψάρι στα κάρβουνα, θα πρέπει η θερμοκρασία στο κέντρο του ψαριού να φτάσει στους 60 βαθμούς κελσίου. Έτσι, θα δείτε σιγά σιγά την σάρκα να ξεκολλάει από τη ραχοκοκκαλιά, ενώ η τελευταία κρατάει ακόμα λίγο αιματάκι.

 Όσο πιο πολύ αφήσετε το ψάρι επάνω στην σχάρα από αυτό το σημείο και έπειτα, τόσο θα χάνετε πόντους από την γεύση του τελικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό, θα πρέπει να έχετε το νου σας! Μόλις ολοκληρώσετε το ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα, μεταφέρετέ το με μια σπάτουλα σε μια πιατέλα.

 Έπειτα, έχετε την επιλογή να φερθείτε σαν καλοί ψήστες και να καθαρίσετε επί τόπου την σχάρα σας ή μπορείτε απλώς να περάσετε κατευθείαν στο σερβίρισμα και στην ολοκλήρωση του πιάτου σας, για να μην αφήσετε τους καλεσμένους σας να περιμένουν.

 Όπως κι αν έχει, σιγουρευτείτε πως έχετε αφαιρέσει προσεκτικά τυχόν κόκκαλα, πριν αρχίσετε να σερβίρετε. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πνιγείτε εσείς ή κάποιος δικός σας!

 Από εκεί και πέρα, ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι με λαδολέμονο. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι ή και πιπέρι, αν είστε πικάντικοι τύποι και συνοδέψτε με βραστά χόρτα εποχής ή ψητά λαχανικά. Καλή όρεξη!

 Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο φαγητό; Πείτε μας το «ναι» και θα σας βρούμε δημιουργικούς τρόπους να το κάνετε ακόμη πιο γευστικό!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top