Αστυπάλαια: Τα καθηλωτικά σημεία του νησιού!

Αστυπάλαια: Τα καθηλωτικά σημεία του νησιού!

 Καλύπτοντας μια έκταση 97 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με πληθυσμό 1300 κατοίκους, η Αστυπάλαια με την γραφική Χώρα, τα καλντερίμια και τις παρθένες παραλίες αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς των Δωδεκανήσων.

 Μάλιστα, ενώ γεωγραφικά βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, όπως θα δείτε και στον χάρτη, συγκαταλέγεται στον Νομό των Δωδεκανήσων.

 Το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του οικισμού και προσκαλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν στα δαιδαλώδη καλντερίμια της ομορφότερης Χώρας του Αιγαίου.

 Τα πεντακάθαρα νερά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας θα σας εντυπωσιάσουν. Οι πλούσιες τοπικές παραδόσεις, τα αμέτρητα εξωκλήσια και η άγρια φυσική ομορφιά θα σας προσκαλέσουν να εξερευνήσετε κάθε γωνιά της.

 Ακτοπλοϊκά

  • Αεροπορικώς: Η Αστυπάλαια διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ταξίδι συνήθως διαρκεί από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.
  • Με πλοίο: Η Αστυπάλαια είναι προσβάσιμη από την Αθήνα, από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από εννέα έως δέκα ώρες. Η Αστυπάλαια συνδέεται μεταξύ άλλων με τα νησιά Αμοργός, Κάλυμνος, Κως και Νίσυρος.

 Τα Χωριά της Αστυπάλαιας

 Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Αστυπάλαιας, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Το κεντρικό χωριό του νησιού φημίζεται για την αυθεντική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

 Ασβεστωμένα σπίτια και μπλε παράθυρα, πέτρινοι ανεμόμυλοι και γαλάζιοι θόλοι, δαιδαλώδη σοκάκια και ολάνθιστες αυλές απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου του ενετικού κάστρου Guerini.

 Τα μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε περιλαμβάνουν την όμορφη εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας και το κάστρο του Guerini.

 Τα Λιβάδια είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα στη νότια πλευρά του νησιού. Αυτός ο γοητευτικός οικισμός είναι ευλογημένος με μια καταπράσινη βλάστηση με εσπεριδοειδή, μανταρινιές, πορτοκαλιές και αμπελώνες.

 Σύμφωνα με τον Όμηρο, τα Λιβάδια είναι το τραπέζι των θεών, λόγω της πλούσιας γονιμότητάς τους. Η παραλία του χωριού είναι η μοναδική οργανωμένη παραλία της Αστυπάλαιας με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ταβέρνες.

 Η Μαλτεζάνα, γνωστή και ως Ανάληψη, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται εννέα χιλιόμετρα από τη Χώρα. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τους Μαλτέζους πειρατές που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στο χωριό.

 Τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν το ξωκλήσι της Ανάληψης, το μοναστήρι της Παναγίας της Πουλαριανής και τις παραλίες Σινώντα και Βρύση. Η Μαλτεζάνα φημίζεται για τις υπέροχες φρέσκες ψαροταβέρνες της.

 Ο Πέρα Γιαλός είναι ένας γοητευτικός ψαράδικος οικισμός που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα. Είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσεις τα σύνορα μεταξύ των δύο οικισμών, καθώς τα ασβεστωμένα σπίτια του Πέρα Γιαλού αναμειγνύονται με αυτά του κάστρου και της κεντρικής πλατείας των Μύλων.

 Εκδρομικά σκάφη εκτελούν δρομολόγια από το λιμάνι του Πέρα Γιαλού προς τα γειτονικά νησάκια και τις ερημικές παραλίες.

 Το Βαθύ είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Αστυπάλαιας, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο παραθαλάσσιος οικισμός μοιάζει με φυσική λιμνοθάλασσα, λόγω του προστατευμένου κόλπου που περιορίζει την πρόσβαση στο θαλασσινό νερό. Η γύρω περιοχή του χωριού είναι ιδανική για πεζοπορία και εξερεύνηση στα φυσικά αξιοθέατα.

 Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες της Περιμήδης και του Φοίνικα. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκε ο Αργοναύτης Αγγαίος και ο βασιλιάς της Κω, Ευρύπυλος.

 Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Αστυπάλαια πρωτοκατοικήθηκε από τους Κάρες και τους Μινωίτες τη 2η χιλιετία π.Χ. Κατά τους Κλασικούς χρόνους, το νησί γνώρισε εμπορική ακμή, όπως φαίνεται από τον υψηλό φόρο τιμής που απέδιδαν οι κάτοικοι στην Αθήνα και από μια σειρά ναών που βρέθηκαν στο νησί.

 Η Αστυπάλαια χρησίμευσε ως ναυτική βάση του Πτολεμαίου της Αιγύπτου, καθώς τα φυσικά της αγαθά πρόσφεραν ένα καλό σημείο για τις μάχες του αριστοκρατικού ναυτικού ενάντια στους πειρατές της Μεσογείου κατά την ελληνιστική περίοδο.

 Η πληθώρα των λιμανιών του νησιού, που λειτουργούσαν ως ορμητήριο κατά των πειρατών, μετατράπηκαν σε ερημικές τοποθεσίες, λόγω μιας σειράς πειρατικών επιδρομών που οδήγησαν στη μετακίνηση των κατοίκων στο εσωτερικό του νησιού κατά τη βυζαντινή περίοδο.

 Η οικογένεια Guerini κατέκτησε το νησί κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και έκτισε το περίφημο Ενετικό Κάστρο της Αστυπάλαιας. Ωστόσο, η Αστυπάλαια κυριαρχήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1537.

 Όπως όλα τα Δωδεκάνησα, η Αστυπάλαια παρέμεινε υπό τουρκική κατοχή μέχρι το 1912, όπου και κατακτήθηκε από τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Το νησί έγινε μέλος του Ελληνικού Κράτους τον Μάρτιο του 1948.

 Κάστρα και Φρούρια που πρέπει να δείτε από κοντά

 Το Κάστρο του Γκουερίνι

 Βρίσκεται στη Χώρα και ατασκευάστηκε στα ίχνη της αρχαίας ακρόπολης από τον Ενετό αξιωματούχο του Δουκάτου της Νάξου, Giovanni Guerini, το 1413. Η αρχιτεκτονική του κάστρου είναι από τις πιο εντυπωσιακές της περιοχής του Αιγαίου, καθώς έχει μόνο μία είσοδο στη νοτιοδυτική πλευρά.

 Ο περιβάλλων αμυντικός τοίχος του κάστρου εκτείνεται γύρω από τους ενισχυμένους τοίχους των σπιτιών, γνωστών ως ξόκαστρα, σχηματίζοντας έναν προστατευτικό δακτύλιο. Ωστόσο, τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή του κάστρου έχουν καταρρεύσει, λόγω του τεράστιου σεισμού του 1956.

 Μέσα στο κάστρο μπορεί κανείς να επισκεφθεί την όμορφη εκκλησία της Παναγίας της Καστριανής, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τον Πύργο του Σαράι. Το κάστρο του Guerini προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.

 Το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη

 Είναι ένα φυσικό φρούριο που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Η κατασκευή του φρουρίου συμπίπτει με τις περιόδους των πειρατικών επιδρομών στο Αιγαίο.

 Το φρούριο του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Αστυπάλαιας. Σήμερα, τα ίχνη του φρουρίου είναι τα μόνα σημαντικά κατάλοιπα. Το φρούριο είναι προσβάσιμο είτε από ένα ορεινό μονοπάτι είτε από τη θάλασσα με βάρκα.

 Τα μνημεία της Αστυπάλαιας

  Το Λουτρό Ταλλαρά βρίσκεται στο χωριό Μαλτεζάνα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη ενός μικρού συγκροτήματος λουτρών που χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Εποχή.

 Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν τα ψηφιδωτά δάπεδα του λουτρού, ένα από τα οποία απεικόνιζε τον Ήλιο περιτριγυρισμένο από τα Ζώδια. Φωτογραφίες από τα ψηφιδωτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αστυπάλαιας.

 Οι Ανεμόμυλοι

 Οι Ανεμόμυλοι της Αστυπάλαιας στέκονται στην κορυφή του λόφου στη Χώρα. Αν και δεν λειτουργούν πλέον, συνεχίζουν να αποτελούν σύμβολο της μακραίωνης ιστορίας του νησιού.

 Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αναστηλωθεί και επισκευαστεί και δύο από αυτούς χρησιμοποιούνται ως κέντρο πληροφόρησης του νησιού και ως εκθεσιακό κέντρο. 

 Το Μνημείο του Γάλλου Ναυάρχου Bigot

 Βρίσκεται κοντά στην παραλία Shinoda. Το μνημείο κατασκευάστηκε προς τιμήν του αρχηγού του αγώνα κατά των πειρατικών επιδρομών, που έγιναν στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο ναύαρχος έβαλε φωτιά στο πλοίο του το 1827, για να μην αιχμαλωτιστεί από τους πειρατές.

 Οι φυσικές ομορφιές του τόπου

 Το Σπήλαιο του Νέγρου βρίσκεται κοντά στην παραλία Βάτσες, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα μεγάλο, εντυπωσιακό σπήλαιο με μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς.

 Το σπήλαιο του Νέγρου είναι μέρος των πειρατικών μύθων για το νησί όπου κρύβονταν πειρατές. Η πρόσβαση εκεί μέσα γίνεται είτε από τον χωματόδρομο που ξεκινά από τη Χώρα είτε με εκδρομικά καΐκια από τον Πέρα Γιαλό.

 Το Σπήλαιο της Δρακοσπηλιάς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και περιέχει εξίσου επιβλητικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Λάβετε υπόψη ότι η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι δυνατή μέσω ενός αρκετά επικίνδυνου μονοπατιού. Ο ευκολότερος τρόπος για να το επισκεφθείτε είναι με εκδρομικά καΐκια από το Βαθύ.

 Οι παραλίες του νησιού

 Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση.

 Τα Καμινάκια είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με καταγάλανα νερά, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση. Τα Καμινάκια είναι προσβάσιμα και με σκάφος.

 Τα Λιβάδια είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Αστυπάλαιας με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, καφετέριες και ταβέρνες. Το ηλιοβασίλεμα από το Λιβάδι είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε!

 Το Μαρμάρι αποτελείται από τρεις παραλίες με βότσαλο, άμμο και με κρυστάλλινα νερά, που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Οι παραλίες είναι απομονωμένες.

 Η Ψιλή Άμμος είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα καθαρά νερά, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Η Ψιλή Άμμος είναι προσβάσιμη μόνο μέσω ενός πεζοπορικού μονοπατιού από την εκκλησία της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας.

 Το Στενό είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Στην πραγματικότητα, είναι μια λεπτή λωρίδα γης που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Αστυπάλαιας. Το Στενό θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του Αιγαίου.

 Το Τζανάκι είναι μια βραχώδης αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια ήσυχη παραλία, ιδανική για τους φυσιολάτρεις.

 Το Βαθύ είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της Αστυπάλαιας, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όσων επιζητούν την απόλυτη ξεγνοιασιά.

 Οι Βάτσες είναι μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αστυπάλαιας, με όμορφα τοπία. Το σπήλαιο του Νέγρου βρίσκεται κοντά στην παραλία Βάτσες. Η παραλία είναι προσβάσιμη και με βάρκα.

Τι δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε στο νησί;

 Κάμπινγκ:

 Είστε λάτρης του κάμπινγκ και δεν θέλετε να μείνετε σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια; Οργανωμένο κάμπινγκ θα βρείτε στην παραλία του Μαρμαρίου, για να απολαύσετε τη διαμονή σας στο νησί.

 Καταδύσεις:

 Η ποικίλη ακτογραμμή της Αστυπάλαιας προσφέρει πολλές συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων.

 Το σπήλαιο του Χιώτη, ο ύφαλος της Μαλτεζάνας, οι βραχώδεις σχηματισμοί Πλάκες και τα κρυστάλλινα νερά του νησιού Κουτσομίτη είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης. Θα βρείτε καταδυτικό κέντρο στην παραλία του Λιβαδιού.

 Πεζοπορία:

 Η Αστυπάλαια φιλοξενεί πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μία από τις πιο όμορφες διαδρομές περιλαμβάνει αυτή που εκτείνεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Λιβάδι και περνά από τις περιοχές Τζανάκι, Άγιος Κωνσταντίνος, Καμινάκια και Βάτσες στη νότια πλευρά.

 Αν επιλέξετε να κατευθυνθείτε προς το βόρειο τμήμα, θα περάσετε από το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας και τις παραλίες του Αγίου Ιωάννη και του Προδρόμου.

 Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή περιλαμβάνει αυτή που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Μαλτεζάνα και περνά από τις περιοχές Βρύση, Βάι και Καστελάνος, φτάνοντας στον οικισμό Έξω Βαθύ.

 Αναρρίχηση:

 Η άγρια τοπογραφία και το ασβεστολιθικό βραχώδες έδαφος της Αστυπάλαιας την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Το αναρριχητικό πεδίο των Φτερών απέχει μόλις είκοσι λεπτά από τη Χώρα με το αυτοκίνητο.

 Υπάρχουν είκοσι διαφορετικές διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας, εξοπλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα M10. Τα Φτέρα είναι μια ιδανική τοποθεσία αναρρίχησης για όσους θέλουν να τονώσουν την αδρεναλίνη τους!

 Ιστιοπλοΐα:

 Τα σημαντικότερα αγκυροβόλια του νησιού περιλαμβάνουν τη δημοτική μαρίνα στον Πέρα Γιαλό και τη μαρίνα στο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα.

 Άλλα αγκυροβόλια περιλαμβάνουν τον όρμο Βαθύ που παρέχει καταφύγιο ενάντια σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι όρμοι της Μαλτεζάνας και του Λιβαδιού παρέχουν εξαιρετικό σημείο αγκυροβόλησης, όταν δεν πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι.

 Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ που πρέπει να γευτείτε

 Κάνοντας την απογευματινή σας βόλτα, θα περάσετε από μαγαζάκια με διάφορα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως είναι τα μανταρίνια και το μέλι.

 Επίσης, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις απολαυστικές σπεσιαλιτέ της Αστυπάλαιας, όπως είναι τα πουγκιά (τυρόπιτα με μέλι), τα αράντιστα (φακές μαγειρεμένες με  ζύμη), το κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, το χλώρι (τυρί), το κουνέλι, το φρέσκο ψάρι και το γλυκό του κουταλιού.

 Το παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό και οι εκλεκτοί μεζέδες του τόπου θα σας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο υψηλής γαστρονομίας και αισθήσεων. Άλλωστε, ο έρωτας περνάει από στο στομάχι και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ερωτευθείτε αυτό το πανέμορφο νησί.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

  • Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται στο νησί το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Αστυπάλαιας. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μια περίοδο πέντε μηνών.
  • Κάθε 27 Ιουλίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.
  • Κάθε 6 Αυγούστου γίνεται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Σωτήρος στον Ιερό Ναό Σωτήρα.
  • Κάθε 15 Αυγούστου πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας ο καθιερωμένος εορτασμός προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι της Αστυπάλαιας. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις για τρεις ημέρες.

 Με μακραίωνη ιστορία και πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα, η Αστυπάλαια αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και παρθένα νησιά, όχι μόνο των Δωδεκανήσων, αλλά ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους.

 Γεμάτη από κάστρα, φρούρια, σπήλαια και εντυπωσιακές παραλίες, η Αστυπάλαια είναι ο ιδανικός προορισμός για εξερεύνηση, γαλήνη και ικανοποίηση όλων των αισθήσεων!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top