Σίφνος: Ένα νησί με απύθμενη ιστορία & ομορφιά!

Σίφνος: Ένα νησί με απύθμενη ιστορία & ομορφιά!

 Η Σίφνος ξεχωρίζει ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων για την αρχιτεκτονική και τα πανέμορφα φυσικά αξιοθέατα που διαθέτει. Συνδυάζει τη γραφικότητα με την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και τις τοπικές χειροτεχνίες.

 Κι όμως, παρά την εκλεπτυσμένη κουλτούρα της και το Κυκλαδίτικο στυλ, η Σίφνος διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ που ενσταλάζει μια αίσθηση γαλήνης στους επισκέπτες της.

 Η Σίφνος προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες, από την φυσική Παναγία Χρυσοπηγή μέχρι τις οργανωμένες παραλίες στις Καμάρες, στον Πλατύ Γιαλό και στο Βαθύ.

 Για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία, υπάρχει η Φυκιάδα, που είναι προσβάσιμη με τα πόδια. Αν νοικιάσετε γιοτ ή έχετε δικό σας σκάφος, μπορείτε να επισκεφθείτε πολλούς μικρούς, απομονωμένους φυσικούς κόλπους.

 Η κύρια πόλη της Σίφνου, η Απολλωνία, προσφέρει επίσης πολλές επιλογές για διασκέδαση, καθώς και πιο παραδοσιακές ασχολίες, ειδικά τα πανηγύρια του νησιού, τα οποία συνοδεύονται από φαγητό για όλους και άφθονη μουσική.

 Αν πάτε στη Σίφνο τον Σεπτέμβριο, θα παρακολουθήσετε το ετήσιο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, που πήρε το όνομά του από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ, τον διάσημο σεφ που γεννήθηκε στο νησί και έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής, τη γαστρονομική Βίβλο των σπιτιών σε όλη τη χώρα.

 Πως μπορώ να πάω στη Σίφνο;

 Η Σίφνος είναι προσβάσιμη με πλοίο από Αθήνα, συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι στο νησί διαρκεί συνήθως τρεις με πέντε ώρες. Η Σέριφος συνδέεται – μεταξύ άλλων – με τα νησιά Φολέγανδρος, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος και Σέριφος, απ’ όπου μπορείτε να κλείσετε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια.

 Βασικές πληροφορίες του νησιού

 Κοιτάζοντας στον χάρτη, εντοπίζουμε τη Σίφνο στις Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο. Με έκταση 73,942 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος ακτογραμμής 70 χιλιόμετρα και πληθυσμό 2.800 κατοίκους, η Σίφνος αποτελεί έναν από τους διασημότερους Ελληνικούς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές.

 Φτάνοντας στο νησί, θα βρείτε ποικίλα ξενοδοχεία, σουίτες, βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για να απολαύσετε την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία και την αμέριστη αγάπη των κατοίκων του.

 Ιστορία & Μυθολογία

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί της Σίφνου ήταν αφιερωμένο στον Θεό Απόλλωνα, τον θεό του φωτός, ο οποίος χάρισε στη Σίφνο πολλές φυσικές ομορφιές. Ως ένδειξη εκτίμησης, οι νησιώτες του πρόσφεραν κάθε χρόνο ένα χρυσό βράχο.

 Ωστόσο, όταν η παραγωγή χρυσού δεν ήταν πλέον επαρκής, οι νησιώτες του προσέφεραν έναν επίχρυσο βράχο. Αυτή η χειρονομία είχε ως αποτέλεσμα την οργή του Απόλλωνα που έστειλε τον τύραννο Πολυκράτη να αφαιρέσει όλα τα πολύτιμα μέταλλα και τους φυσικούς πόρους της Σίφνου, αφήνοντας το νησί γυμνό, εξ ου και η ονομασία Σίφνος.

 Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το νησί πρωτοκατοικήθηκε από τα φύλα των Πελασγών, των Φοινίκων, των Κάρων και των Λέλεγων κατά τη Νεολιθική Εποχή. Ωστόσο, σύμφωνα με εντολή του Μίνωα, του Κρητικού Βασιλιά, τα φύλα απομακρύνθηκαν, διότι εγκατέστησε τους γιους του στη Σίφνο ως βασιλιάδες των Κυκλάδων.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μικρό οικισμό στο χωριό Κάστρο μαζί με τα απομεινάρια μιας επιβλητικής ακρόπολης στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

 Το 1.600 π.Χ., η Σίφνος περιήλθε στην εμπορική και πολιτιστική κυριαρχία των Μινωιτών Κρητών. Ωστόσο, το νησί τέθηκε υπό τον έλεγχο των Μυκηναίων μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.400 π.Χ.

 Γύρω στο 1.130 π.Χ., η Σίφνος αποικίστηκε από τους Ίωνες και η νέα πρωτεύουσα του νησιού ιδρύθηκε στην περιοχή του Κάστρου. Η καλλιτεχνική, πολιτιστική και εμπορική ανάπτυξη της Σίφνου εκείνη την περίοδο αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα μαρμάρινα κτίρια, τους τάφους, τα ιερά και τους κίονες.

 Κατά τη διάρκεια του 6π.Χ., οι κάτοικοι της Σίφνου γνώρισαν ανάπτυξη, λόγω της εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού και αργύρου. Ωστόσο, η οικονομία υποχώρησε λόγω έλλειψης καταθέσεων.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, το νησί χρησίμευσε ως χώρα εξορίας, έως ότου έπεσε στην κυριαρχία του Μάρκου Σανούδο, του Δούκα της Νάξου.

 Το 1269, η Σίφνος κατακτήθηκε ξανά από τους Βυζαντινούς, ενώ το 1307 το νησί κυριαρχήθηκε από τον Γιαννούλη Ντα Κορόνια, ο οποίος αυτοανακηρύχτηκε ανεξάρτητος ηγεμόνας. Το 1494, η Σίφνος περιήλθε στην εξουσία της οικογένειας Gozzadini, μέχρι που οι Οθωμανοί κατέκτησαν τις Κυκλάδες.

 Ωστόσο, η Σίφνος παρέμεινε υπό την επιρροή της δυναστείας Gozzadini μέχρι το 1617. Αργότερα, συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και στην απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων με το εκστρατευτικό σώμα που οργάνωσε ο Νικόλαος Χρυσόγελος.

 Τι να δεις στις διακοπές σου στη Σίφνο

 Απολαύστε την κυκλαδίτικη τελειότητα της κύριας πόλης, της Απολλωνίας

 Μικρά ασβεστωμένα σοκάκια, πόρτες και κουφώματα με έντονα χρώματα, μπουκαμβίλιες και γλάστρες με γεράνια…όλα συνθέτουν ένα σκηνικό που θα σας μαγέψει.

 Χτισμένη σε τρεις πλαγιές, η Σίφνος προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σας αναπόφευκτα θα επικεντρωθεί στο Στενό, τον κεντρικό διάδρομο με τα καταστήματα, τις εκκλησίες, τα μπαρ και τις ταβέρνες.

 Οδοιπορικό από το Κάστρο στο ξωκλήσι του Επταμάρτυρος

 Μια επίσκεψη σε αυτόν τον κωνικό λόφο, όπου θα βρείτε το περιτειχισμένο μεσαιωνικό χωριό Κάστρο, θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας με τις θολωτές καμάρες, τα μυστικιστικά ξωκλήσια και τα πέτρινα εξοχικά σπίτια.

 Απολαύστε τη μαγευτική θέα από το μονοπάτι γύρω από τον οικισμό προς τη θάλασσα, μέχρι το ξωκλήσι του Επταμάρτυρος. Οι ναυτικοί λατρεύουν αυτό το σημείο, καθώς και το λιμάνι της Σεράλιας που ήκμασε επί Φραγκοκρατίας στη Σύρο. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε τοπικές λιχουδιές στα γραφικά ουζερί.

 Εξερευνήστε τα χωριά που φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους

 Τα χωριά της Σίφνου είναι χτισμένα σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους και με το τοπίο. Η Απολλωνία, ο Αρτεμώνας, ο Άγιος Λουκάς, ο Εξάμπελος, η Καταβατή, το Άνω και το Κάτω Πετάλι είναι διάστικτα γύρω από το κέντρο της Σίφνου σαν ηλεκτρόνια γύρω από έναν πυρήνα.

 Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σίφνο, δεν θα βαρεθείτε να περπατάτε στα λιθόστρωτα σοκάκια  με τις ασβεστωμένες σκάλες τους και να ανακαλύπτετε κάθε λογής αξιοθέατα.

 Ανακαλύψτε την τέχνη της αγγειοπλαστικής

 Το έδαφος της Σίφνου είναι περίφημα ενισχυμένο από άργιλο, νερό και ήλιο. Οι αγγειοπλάστες έστησαν εδώ τα εργαστήριά τους πριν από αιώνες και τα κεραμικά τους έγιναν διάσημα σε όλες τις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 Μπορείτε να επισκεφθείτε τα εργαστήρια, όπου οι παραδοσιακοί τεχνίτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον τροχό, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο της Απολλωνίας, για να μάθετε τα πάντα για αυτή τη μοναδική τέχνη.

 Απολαύστε την ακαταμάχητη ομορφιά του Βαθύ

 Από τον λόφο πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Βαθύ, η θέα θα σας κόψει την ανάσα. Ο κόλπος με τα ήρεμα, καταγάλανα νερά του σχηματίζει σχεδόν έναν πλήρη κύκλο.

 Ο Άγιος Ταξιάρχης, μια εκκλησία που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, βρίσκεται στην αποβάθρα, ένα ορόσημο στην άκρη της παραλίας. Αυτό το γραφικό λιμάνι με την αμμώδη παραλία και τα εστιατόρια με θαλασσινά, είναι σίγουρο ότι θα σας γοητεύσει.

 Βρείτε το τέλειο μέρος για κοκτέιλ στην Απολλωνία

 Η κύρια πόλη της Σίφνου είναι μονόδρομος τη νύχτα. Έτσι, η τέλεια μέρα σας πιθανότατα θα τελειώσει κάνοντας μια βόλτα στα στενά δρομάκια της Απολλωνίας, γεμάτα εστιατόρια, καφετέριες, ξωκλήσια, μπουτίκ και πέτρινες κατοικίες με όμορφα αίθρια.

 Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στη Μονή Χρυσοπηγής

 Και τη μέρα, το ταξίδι ξεκινά από την αρχή. Ο ήλιος ανατέλλει πίσω από το καμπαναριό της Μονής Χρυσοπηγής, βάφοντας τα πάντα σε αστραφτερές αποχρώσεις του ροζ και του πορτοκαλί. Το μοναστήρι της Σίφνου του 17ου αιώνα είναι το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού.

 Αρχαιολογικοί Χώροι του νησιού

 Η Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα

 Είναι ο πρώτος οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος της Σίφνου που εκτείνεται σε έκταση δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο οροπέδιο του λόφου του Αγίου Ανδρέα.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα του μυκηναϊκού τείχους της ακρόπολης μαζί με τον αστικό ιστό των κτιρίων, τους δρόμους και το σύστημα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. Σημαντικά ευρήματα εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο του Αγίου Ανδρέα.

 Η Ακρόπολη του Αγίου Νικήτα

 Είναι μια από τις τέσσερις αρχαίες ακροπόλεις του νησιού. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα πάνω, θα φτάσετε στην κορυφή του λόφου του Αγίου Νικήτα δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία. Εκεί, θα δείτε τμήματα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης μαζί με τα απομεινάρια του αρχαίου πύργου.

 Η Ακρόπολη του Κάστρου

 Είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού που κατοικείται αδιάκοπα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Το χωριό πήρε το όνομά του από το κάστρο που σχηματίστηκε από την κατασκευή των κτισμάτων.

 Το Κάστρο έχει αμυντική και οχυρή αρχιτεκτονική, ενώ τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας έτσι δύο αμυντικούς κύκλους. Ο εσωτερικός αποτελείται από πλούσια σπίτια για την καλύτερη προστασία τους και ο εξωτερικός από φτωχικές κατοικίες.

 Στην κορυφή του λόφου διακρίνονται τα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης του Κάστρου και ίχνη από το τείχος που ήταν κατασκευασμένο από σιφνιακό μάρμαρο.

 Η Ακρόπολη του Προφήτη Ηλία

 Πρόκειται για μία από τις τέσσερις αρχαίες ακροπόλεις του νησιού. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα πάνω, θα βρείτε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία μετά από τριάντα πέντε λεπτά περπάτημα. Εκεί, θα δείτε τμήματα του τείχους της αρχαίας ακρόπολης.

 Τα Αρχαία Μεταλλεία Σίφνου

 Βρίσκονται στις περιοχές του Αγίου Σώστη, του Άσπρου Πύργου, του Καψάλου, του Αγίου Ιωάννη του Φάρου και του Ξερόξυλου. Το υπέδαφος του νησιού έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της Σίφνου, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, καθώς η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ορυκτών έδωσε ώθηση στην πολιτιστική της ανάπτυξη.

 Στη χερσόνησο του Αγίου Σώστη έχει αποδειχθεί ότι η εξορυκτική δραστηριότητα για την παραγωγή ψευδαργύρου ξεκίνησε από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Αυτό θεωρείται το αρχαιότερο ορυχείο αργύρου στον κόσμο.

 Οι Αρχαίοι Πύργοι της Σίφνου

 Μαρτυρούν την ακμή του νησιού που σημειώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. από την εκμετάλλευση των μεταλλείων. Οι πύργοι ήταν αμυντικές και οχυρωματικές κατασκευές που χρησιμοποιούνταν ως σημεία παρατήρησης που επέτρεπαν την επικοινωνία με καθρέφτες και σήματα καπνού γύρω από το νησί κατά τις πειρατικές επιδρομές.

 Σήμερα έχουν καταγραφεί από την αρχαιολογική υπηρεσία εβδομήντα έξι αρχαίοι πύργοι. Από αυτούς, οι σημαντικότεροι περιλαμβάνουν τον Ασπρόπυργο στον Παντοκράτορα, τον Μαύρο Πύργο στα Εξάμπελα και τον Πύργο στην Καντέ.

 Το Ιερό των Νυμφών

 Βρίσκεται στην περιοχή Κορακιές στο χωριό Καμάρες. Το σπήλαιο με την επιγραφή «ΝΥΜΦΕΩΝ ΙΕΡΩΝ» υποδηλώνει την ταυτότητα του μνημείου. Περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή έδωσαν πληροφορίες για τα λατρευτικά ήθη κατά την αρχαιότητα.

 Ο Τύμβος του Σορουδίου

 Βρίσκεται στην περιοχή του Παντοκράτορα. Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή, πιθανόν για κάποιο μυκηναϊκό τοξωτό τάφο, που χτίστηκε σε επίπεδη επιφάνεια και περιβάλλεται από ένα κυκλώπειο περίγραμμα γύρω από τη βάση του. Ο τάφος προσφέρει πανοραμική θέα στον κόλπο του Πλατύ Γιαλού.

 Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ που πρέπεει να δοκιμάσεις

 Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το εκλεκτό θυμαρίσιο μέλι και τα τυριά ξινομυζήθρα, χλωρομανούρα και πικάντικη μανούρα.

 Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν το μαστέλο, ένα φαγητό με αρνί, μαγειρεμένο σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος, τη ρεβιθάδα και τους ρεβιθοκεφτέδες. Η Σίφνος φημίζεται επίσης για τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία της. Οι σπεσιαλιτέ τους περιλαμβάνουν μπισκότα, αμυγδαλωτά, παστέλι, λουκουμάδες και πολλά άλλα γλυκά.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

  • Κάθε Μάιο ή Ιούνιο πραγματοποιείται στο μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας της Χρυσοπηγής. Είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Σίφνου που τελείται δύο Παρασκευές μετά την Κυριακή του Πάσχα.
  • Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Street Party του Ραδιοφωνικού Σταθμού στη Σίφνο.
  • Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στο χωριό Αρτεμώνας.

 Τι να πρωτοπεί κανείς για την Σίφνο; Από τα αμέτρητα αρχαιολογικά μνημεία, τις ιστορικές μονές, τη τέχνη της αγγειοπλαστικής και τη ντόπια, παραδοσιακή κουζίνα, όλα συνθέτουν ένα αυθεντικό Ελληνικό τοπίο, που όμοιό του δεν θα συναντήσετε πουθενά στον κόσμο.

 Κλείστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια και ετοιμαστείτε να εισέλθετε σε ένα νησί με μακραίωνη ιστορία, που είναι έτοιμο να σας αποκαλύψει όλους τους θησαυρούς του!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top