Καστελόριζο: Οι θερμοπύλες της σύγχρονης ιστορίας!

Καστελόριζο: Οι θερμοπύλες της σύγχρονης ιστορίας!

 Αυτό το μικρό νησιωτικό κόσμημα βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από τις τουρκικές ακτές, αλλά είναι ανείπωτα ελληνικό. Στον χάρτη, εμφανίζεται σαν μια απλή κηλίδα στη Μεσόγειο, αλλά για αιώνες βρισκόταν στο σταυροδρόμι όλων των μεγάλων πολιτισμών που ήκμασαν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

 Με έκταση μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 594 κατοίκους, αυτό το μικρό, ακριτικό νησί φαίνεται σα να κρατάει τις Θερμοπύλες ολάκερης της Ελλάδας, προασπίζοντας ανά τους αιώνες το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα και ιδεώδες.

 Πάμε να δούμε μερικές βασικές πληροφορίες για το ταξίδι σας σε αυτό το σπουδαίο νησί.

 Πως πάω στο Καστελόριζο

 Το Καστελόριζο διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις από την Αθήνα. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως μία ώρα. Την ίδια στιγμή, το νησί είναι προσβάσιμο με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, με το ταξίδι να διαρκεί είκοσι δύο ώρες. Το Καστελόριζο συνδέεται επίσης με το νησί της Ρόδου.

 Που να μείνω

 Αν και πρόκειται για ένα πολύ μικρό, ακριτικό νησί, το Καστελόριζο διαθέτει καταλύματα, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, airbnb, ξενώνες και διαμερίσματα, για να προσφέρει διαμονή σε τουρίστες, επισκέπτες, αναπληρωτές καθηγητές και κάθε λογής επαγγελματία που πηγαίνει να ζήσει στο νησί.

 Ιστορία & Μυθολογία

 Αν και μικρό νησί, το Καστελλόριζο ή Μεγίστη έχει μεγάλη ιστορία, αφού κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Αυτοί έδωσαν στο νησί και το όνομα Μεγίστη, όπως ακόμα ονομάζεται επίσημα ο Δήμος.

 Ένας θρύλος αποδίδει την ονοματοδοσία του νησιού στον πρώτο οικιστή που λεγόταν Μεγιστέας, ωστόσο, το όνομά του φαίνεται να οφείλεται περισσότερο στο ότι ξεχωρίζει σε μέγεθος από τις γύρω νησίδες.

 Το νησί έλαβε την ονομασία Καστελ(λ)όριζο περί το τέλος του 14ου αιώνα, από τους Ιωαννίτες Ιππότες, επί του 8ου Μαγίστρου του Τάγματος, όταν έχτισαν επί του κοκκινωπού βράχου παρά την είσοδο του λιμένα, ένα κάστρο υπό το οποίο αναπτύχθηκε η πόλη (στου Καστελίου τη ρίζα).

 Το 1913, σε έναν από τους αρχαίους τάφους στο οροπέδιο του Αγίου Γεωργίου αποκαλύφθηκε μια μαρμάρινη σαρκοφάγος, εντός της οποίας φέρονταν μεταξύ άλλων και ένας χρυσός στέφανος της μυκηναϊκής εποχής, τον οποίο δώρησε η κοινότητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

 Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα δείχνουν ότι το Καστελόριζο κατοικήθηκε τη νεολιθική εποχή από τους Πελασγούς, τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, το νησί κυριαρχούσε και χρησίμευε ως ναυτική βάση του ρωμαϊκού στόλου.

 Μετά τη βυζαντινή κυριαρχία, κατακτήθηκε από τον Σουλτάνο της Αιγύπτου και ήκμασε ως προνομιακό εμπορικό σημείο, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης υπό την Τουρκοκρατία. Μετά τη βρετανική και ιταλική κυριαρχία, το Καστελόριζο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενσωματώθηκε επίσημα στο Ελληνικό κράτος τον Μάρτιο του 1948.

 Τι μπορείτε να κάνετε στο Καστελόριζο

 Καστελόριζο, το σκηνικό για το Mediterraneo

 Εδώ γυρίστηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1991 «Mediterraneo», εκτοξεύοντας το νησί από την αφάνεια στην παγκόσμια φήμη. Το κοινό ενθουσιάστηκε, όχι μόνο με την ομορφιά του, αλλά και με την ανοιχτή καρδιά, τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τη θετική ενέργεια που εξέπεμπαν οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού.

 Το λιμάνι: Ένα πολύχρωμο αμφιθέατρο

 Περιτριγυρισμένο με όμορφα, παλιά σπίτια, το λιμανάκι του Καστελόριζου θα μπορούσε να αποτελεί  διαφήμιση της δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής. Διώροφα σπίτια, βαμμένα με ζωηρά χρώματα γεμίζουν τον λόφο πίσω του σαν σκαλοπάτια σε αμφιθέατρο, με θέα τη θάλασσα. Οι διαφορετικές γειτονιές του – το Κέντρο, η Πέρα Μεριά και ο Κάβος – σας υπόσχονται ένα ταξίδι στο παρελθόν.

 Ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία

 Μια βόλτα στο παλαιότερο τμήμα της πόλης αποτελεί ένα συναρπαστικό μάθημα ιστορίας. Στο Καστελόριζο, θα βρείτε μια πληθώρα από σημαντικά αξιοθέατα. Ξεκινήστε από το Kastello Rosso όπου το κάστρο, το οποίο χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στον λόφο russet, θα σας μεταφέρει πίσω στον 14ο αιώνα.

 Ανεβείτε τη στενή σιδερένια σκάλα μέχρι εκεί που κυματίζει η ελληνική σημαία για μια υπέροχη θέα στο λιμάνι. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται ο όμορφα διατηρημένος λυκιακός τάφος με ανάγλυφα λαξευμένα στο βράχο.

 Ανατολικά του βρίσκεται το γραφικό λιμάνι του Μανδρακίου και από πάνω η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, ο καθεδρικός ναός του νησιού με γοτθικά στοιχεία.

 Ένα ταξίδι στις Γαλάζιες Σπηλιές

 Κάποιοι λένε πως αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό σπήλαιο στη Μεσόγειο. Με κάποιο μαγικό τρόπο, το φως του ήλιου που αντανακλάται στο πίσω μέρος του σπηλαίου χρωματίζει το νερό με μια απίστευτη απόχρωση του μπλε του Αιγαίου, που δεν μπορεί ούτε να περιγραφεί ούτε να αποτυπωθεί σε φωτογραφίες.

 Τα Κρυμμένα πετράδια που αξίζει να δεις στο Καστελόριζο

 Αυξημένα ύψη στον Άη Γιώργη

 Ακολουθείστε το απότομο μονοπάτι από τη περιοχή Χωράφια για να φτάσετε στην κορυφή ενός ψηλού λόφου. Όχι μόνο θα ανταμειφθείτε με μια υπέροχη πανοραμική θέα, αλλά θα έχετε και την ευκαιρία να επισκεφθείτε το φημισμένο οχυρό μοναστήρι του Άη Γιώργη του Βουνού.

 Η Κυρία της Ρω

 Η νησίδα Ρω (ονομάζεται και Άγιος Γεώργιος ή Ρόπη) βρίσκεται νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Για εμάς τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη, συμβολική σημασία χάρη σε μια αξιόλογη γυναίκα, τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, που έζησε εκεί εντελώς μόνη για 40 χρόνια.

 Αυτό που ξεκίνησε ως πατριωτική πράξη αντίστασης κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής συνεχίστηκε μέχρι το θάνατό της. Κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία σε αυτό το απομακρυσμένο φυλάκιο και την κατέβαζε κάθε απόγευμα, καθώς έδυε ο ήλιος. Οποιοσδήποτε επίδοξος εισβολέας θα έπρεπε πρώτα να παλέψει μαζί της, προτού πατήσει σε πάτριο έδαφος.

 Το Αρχαίο Μουσείο του Καστελόριζου

 Εδώ θα βρείτε μια αξιόλογη συλλογή αντικειμένων από την αρχαία και βυζαντινή εποχή, καθώς και δείγματα τοπικής χειροτεχνίας που θα σας μυήσουν στις παραδόσεις του νησιού.

 Οι αρχαιολογικοί χώροι που μπορείτε να επισκεφθείτε

 Η Ακρόπολη του Παλαιοκάστρου είναι η αρχαία πρωτεύουσα του Καστελόριζου, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Υπολογίζεται ότι η ακρόπολη χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη του αρχαίου οικισμού, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων στέρνων, σπιτιών και δεξαμενών μαζί με τις εκκλησίες του Αγίου Στεφάνου, της Αγίας Μαρίνας και της Παναγίας του Κάστρου.

 Ο Λυκιακός Τάφος του Καστελόριζου βρίσκεται στους πρόποδες του Κάστρου των Ιπποτών. Ο τάφος αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης των κατοίκων της περιοχής με τους κατοίκους της Μικράς Ασίας, γνωστούς ως Λύκιους, οι οποίοι λάτρευαν τον Θεό Απόλλωνα Λύκιο. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα ίχνη των κιόνων που έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

 Οι δραστηριότητες που προσφέρει το ακριτικό νησί

 Πεζοπορία:

 Το Καστελόριζο φιλοξενεί πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το μονοπάτι της Χωραφιάς και οδηγεί στο λόφο της Μονής του Αγίου Γεωργίου του Βουνού.

 Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές. Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι περιλαμβάνει αυτό που ξεκινά από το χωριό Καστελόριζο και οδηγεί στην ακρόπολη του Παλαιοκάστρου.

 Ψαροντούφεκο:

 Τα κρυστάλλινα νερά του Καστελόριζου είναι ιδανικά για τους λάτρεις του ψαροντούφεκου.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ που λαμβάνουν χωρα κάθε χρόνο

  • Κάθε 21 Μαΐου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μεγίστη. Το γλέντι συνοδεύεται από χορευτικές παραστάσεις με βιολιά.
  • Στις 20 Ιουλίου πραγματοποιείται στο νησί η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Προφήτη Ηλία. Το γλέντι συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό.
  • Τον 15 Αύγουστο πραγματοποιείται στο Καστελόριζο η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή της Παναγίας. Το γλέντι συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Καστελόριζου. Το γλέντι συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό.

 Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ

 Ερχόμενοι στο Καστελόριζο δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε τα προϊόντα του νησιού, που οι κάτοικοί του φτιάχνουν με πολύ μεράκι και αγάπη. Σε αυτά περιλαμβάνεται το αγνό μέλι, το ρόφημα σουμάδας και τα γλυκά του κουταλιού.

 Το μεσημέρι και το βράδυ μπορείτε να καθίσετε στις υπέροχες ταβερνούλες του νησιού, δοκιμάζοντας ελληνικούς μεζέδες και φαγητά, όπως ρεβιθοκεφτέδες, γιουβαρλάκια, κατσικάκι γεμιστό με ψωμί και για επιδόρπιο παραδοσιακό γλυκό από χαλβά με σιμιγδάλι, κατουμάρια και στραβά, ένα είδος μπακλαβά.

 Η αθάνατη Ελληνική ψυχή, η φιλοπατρία και ο σεβασμός στο ένδοξο παρελθόν των προγόνων μας ζωντανεύουν στο Καστελόριζο, το διάσημο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, τον θεματοφύλακα των αξιών και της Ελληνικής παράδοσης.

 Αν και μικρός, τούτος ο ευλογημένος τόπος είναι μια εξαιρετική επιλογή για να περάσετε τις διακοπές σας χειμώνα καλοκαίρι και να γνωρίσετε τους φιλόξενους και όλο θέρμη ντόπιους κατοίκους που σας περιμένουν.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top