Ανοίγοντας τον χάρτη της Ελλάδας, στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Πελοποννήσου, βρίσκονται τα Κύθηρα. Αυτό το νησί ήταν για πολλά χρόνια ένα ενετικό προπύργιο, ενώ ήταν εξίσου γνωστό ως ορμητήριο πειρατών.
Τα Κύθηρα διαθέτουν επιβλητικά κάστρα, μυστικές σπηλιές, γραφικούς όρμους, πανέμορφα χωριά και παραλίες που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε στις διακοπές σας.
«Un mondo fa un mondo, e il Cerigo un altro mondo». Οι Βενετοί έλεγαν ότι ο κόσμος φτιάχνει τον κόσμο και το Cerigo (σημερινά Κύθηρα) είναι ένας ”άλλος”, ξεχωριστός κόσμος. Δεν θα είστε, λοιπόν, οι πρώτοι που θα ερωτευτείτε αυτό το νησί, ένα από τα λίγα που ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη γενέτειρα της Αφροδίτης.
Πώς πάω στα Κύθηρα;
Αεροπορικώς: Τα Κύθηρα διαθέτουν εθνικό αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις σε ετήσια βάση. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί συνήθως σαράντα πέντε λεπτά με μία ώρα.
Με Λεωφορείο: Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από τον σταθμό Κηφισού προς το Γύθειο και τη Νεάπολη. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως πέντε έως έξι ώρες. Από το Γύθειο και τη Νεάπολη εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια πλοίων προς τα Κύθηρα.
Με πλοίο: Τα Κύθηρα είναι προσβάσιμα με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα, το λιμάνι του Καστελίου στα Χανιά και τα λιμάνια της Νεάπολης και του Γυθείου στην Πελοπόννησο.
Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί συνήθως επτά με οκτώ ώρες, από τη Νεάπολη διαρκεί συνήθως μία με δύο ώρες, από το Γύθειο διαρκεί συνήθως δύο με τρεις ώρες και από το Καστέλι διαρκεί συνήθως δέκα με έντεκα ώρες.
Με αυτοκίνητο: Για να φτάσετε στο Γύθειο, θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου. Αφού περάσετε τον Ισθμό της Κορίνθου, ακολουθείτε την Εθνική Οδό Τρίπολης προς Σπάρτη και ακολουθείτε τις πινακίδες προς Σπάρτη και Γύθειο. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως τρεισήμισι με τέσσερις ώρες.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε το γεγονός εκείνο που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία του νησιού.
Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, τα κύματα παρέσυραν τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως προστάτης του νησιού.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι τα Κύθηρα κατοικούνταν από τη νεολιθική εποχή. Στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ., το νησί αποικίστηκε από τον Μινωικό Πολιτισμό που δημιούργησε μια εμπορική ναυτική βάση στην Παλαιόπολη.
Μετά την παρακμή των Μινωιτών, τα Κύθηρα αποικίστηκαν από τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και στη συνέχεια από τους Δωριείς και τους Φοίνικες, όπως περιγράφεται από τον Ηρόδοτο.
Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., το νησί εντάχθηκε στο βασίλειο της Σπάρτης στην Πελοπόννησο, ενώ συχνά καταλαμβανόταν από τους Αθηναίους, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Τελικά, τα Κύθηρα εντάχθηκαν στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τις επιδρομές των Αράβων και των Σαρακηνών πειρατών.
Με την παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το νησί κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς και ακολούθησε η κυριαρχία των Ενετών τον 13ο αιώνα. Το 1537 μ.Χ., ο Οθωμανός ναύαρχος Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το κύριο κέντρο του νησιού, την Παλαιόχωρα, υποδουλώνοντας και σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Κυθήρων.
Οι Ενετοί κυβέρνησαν τα Κύθηρα μέχρι το 1797. Τον Ιούνιο του 1797 οι Γάλλοι κατέλαβαν τα Κύθηρα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και εγκαθίδρυσαν δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό κράτησε ένα χρόνο, καθώς οι Γάλλοι εκδιώχθηκαν από τους Ρώσους και τους Οθωμανούς. Το 1809, οι Άγγλοι κατέλαβαν τα Κύθηρα.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, πολλοί Κυθήριοι πήγαν στην Πελοπόννησο για να συμβάλουν στην αντίσταση. Στις 21 Μαΐου 1864, τα Επτάνησα ενοποιήθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δυστυχώς, το νησί γνώρισε μεγάλες καταστροφές, λόγω των μαζικών σεισμών του 1903, γεγονός που οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία και την Αμερική.
Τα Κύθηρα συμμετείχαν στο πολιτικό κίνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1944, έγιναν η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρωτεύουσα των Κυθήρων
Η πόλη της Χώρας είναι η πρωτεύουσα των Κυθήρων που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Αιγαίου που ξεχωρίζει για το αρχιτεκτονικό του μείγμα από αιγαιοπελαγίτικο, κρητικό και βενετσιάνικο αρχιτεκτονικό στυλ.
Κατά τη διαμονή σας στη Χώρα των Κυθήρων, μη ξεχάσετε να βγάλετε πολλές φωτογραφίες και βίντεο, για να απαθανατίσετε αυτήν την απαράμιλλη ομορφιά του νησιού!
Το φυσικά οχυρωμένο κάστρο στη Χώρα, γνωστό και ως «Το Μάτι της Κρήτης», λόγω της στρατηγικής του θέσης, κατασκευάστηκε με σκοπό τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων των Κυθήρων.
Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του νησιού αποτελείται από εκλεπτυσμένα βενετσιάνικα αρχοντικά και αρχαία κτίρια σε στενά σοκάκια που συνυπάρχουν με ασβεστωμένα σπίτια που χτίστηκαν επί βρετανικής κυριαρχίας.
Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία των Κυθήρων, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων και το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων. Εξίσου ενδιαφέρον αποτελεί και το γιατί τα Κύθηρα ανήκουν στην Αττική και όχι στην περιφέρεια Πελοποννήσου για παράδειγμα.
Από εκεί και έπειτα, η μεσαιωνική ατμόσφαιρα του Κάστρου προσφέρει εκπληκτική θέα στους κόλπους του Φιλωτιού και του Καψαλίου, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε.
Τι να δεις στα Κύθηρα;
Εξερευνήστε τη Fortezza, το μαγευτικό βενετσιάνικο κάστρο
Η βενετσιάνικη εποχή ζωντανεύει καθώς περπατάτε μέσα στο κάστρο Fortezza στη Χώρα των Κυθήρων. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που αξίζει να εξερευνήσετε είναι το Παλάτι του Ενετού Κυβερνήτη, οι φυλακές, η παλιά στέρνα, η εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας και η εκκλησία του Παντοκράτορα.
Το κάστρο των Κυθήρων ονομαζόταν κάποτε το «Μάτι της Κρήτης», καθώς αγναντεύει τις τρεις μεγάλες θάλασσες της Ελλάδας – το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος.
Κατευθυνθείτε προς τον πολυσύχναστο οικισμό Καψάλι και τους δίδυμους κόλπους του
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Κυθήρων, το Καψάλι είναι το κέντρο του νησιού. Αυτός ο ζωντανός παραθαλάσσιος οικισμός με τους δίδυμους κόλπους και τον μοναχικό φάρο θα σας μαγέψει.
Μπαρ, καφέ και εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και αστακούς, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γκαλερί και υπαίθρια βιβλιοπωλεία στον παραλιακό δρόμο συμβάλλουν στην πολυσύχναστη και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του χωριού.
Ταξιδέψτε στη μεσαιωνική πόλη των Κυθήρων
Η καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας (γνωστή και ως Άγιος Δημήτριος) ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και είναι ίσως ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος του.
Χτισμένη από Μονεμβασιώτες τον 12ο αιώνα, πάνω από δύο φαράγγια, σε υψόμετρο 216μ, δεν φαίνεται από τη θάλασσα. Παρόλ’ αυτά, ο διαβόητος Οθωμανός ναύαρχος και πρώην κουρσάρος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το ανακάλυψε, το πολιόρκησε και το κατέστρεψε.
Η μοναδική άθικτη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που πρέπει να δείτε από κοντά.
Κάντε μια βόλτα με πλοίο στο εκθαμβωτικό νησάκι Χύτρα
Μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, ο ήλιος λάμπει στη σπηλιά της νησίδας Χύτρα, προσφέροντας στο νερό ένα σμαραγδένιο χρώμα και κάνοντας τους τοίχους χρυσαφένιους.
Μπορείτε να φτάσετε εκεί με βάρκα από το Καψάλι και να κολυμπήσετε μέσα στη σπηλιά. Με μήκος 200 μέτρα και ύψος 22 μέτρα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας.
Ανακαλύψτε την Αγία Σοφία, το μαγευτικό εκκλησάκι μέσα σε μια σπηλιά
Στην είσοδο ενός από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα των Κυθήρων σας υποδέχονται τοιχογραφίες αγίων σε φυσικό μέγεθος, ζωγραφισμένες τον 13ο αιώνα. Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες μέσα στο σπήλαιο δημιουργούν ένα φυσικό τοπίο που θα σας κόψει την ανάσα.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόχωρας
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόχωρας είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Κυθήρων που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι ο μεγαλύτερος οχυρωμένος οικισμός των Κυθήρων που καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από εξακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Η Παλαιόχωρα χτίστηκε από τους Μονεμβασιώτες τον 12ο αιώνα ως η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και στην πραγματικότητα μοιάζει με τη διάσημη πόλη Μυστράς της Πελοποννήσου.
Ωστόσο, ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε την πόλη το 1537 και πούλησε όλο τον πληθυσμό ως σκλάβους. Σήμερα, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα ίχνη βυζαντινών εκκλησιών, μοναστηριών και ερείπια σπιτιών.
Το Κάστρο της Κάτω Χώρας
Το Κάστρο της Κάτω Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Κυθήρων που βρίσκεται στο χωριό Μυλοπόταμος. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1.565 μ.Χ. μετά την καταστροφή της παλιάς πρωτεύουσας, της Παλαιόχωρας, από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Στην κεντρική πύλη υπάρχει σκαλισμένο οικόσημο του Λέοντα του Αγίου Μάρκου και των Ενετών.
Σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε τα ίχνη παλαιών σπιτιών και τμήματα των οχυρών τειχών. Καθώς το Κάστρο της Κάτω Χώρας διακρίνεται για την επιβλητική οχυρή αρχιτεκτονική του, αξίζει σίγουρα να το επισκεφτείτε για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του διάταξη και τις βυζαντινές εκκλησίες που είναι γεμάτες με τοιχογραφίες.
Το χωριό Μυλοπόταμος
Το χωριό Μυλοπόταμος είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα από τα ομορφότερα μεσαιωνικά χωριά των Κυθήρων που ξεχωρίζει για την κατάφυτη βλάστησή του.
Ο καταπράσινος οικισμός ονομάστηκε Μυλοπόταμος, λόγω των 22 νερόμυλων και του μικρού ρέματος της περιοχής. Η κεντρική πλατεία φιλοξενεί άφθονες πηγές κάτω από τα πλατάνια. Ο Μυλοπόταμος χωρίζεται στους οικισμούς Κάτω Χώρα, Λιμνιώνας και Αγία Σοφία.
Ο Καταρράκτης της Φόνισσας είναι το πιο όμορφο αξιοθέατο του χωριού που διακρίνεται για την εξωτική του ομορφιά, ενώ το Κάστρο στην Κάτω Χώρα φιλοξενεί τα ίχνη ενός ενετικού κάστρου που χρησίμευε ως προσφυγικός τόπος για τους κατοίκους.
Από την Κάτω Χώρα μπορείτε να ακολουθήσετε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον βραχώδη κόλπο του Λιμνιώνα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας για τη βυζαντινή τοιχογραφία και το όμορφο τέμπλο του.
Ο Καταρράκτης της Φόνισσας
Ο Καταρράκτης της Φόνισσας είναι ένα από τα ομορφότερα τοπία των Κυθήρων που βρίσκεται στο χωριό Μυλοπόταμος. Ο καταρράκτης βρίσκεται ανάμεσα σε τεράστια πλατάνια με σμαραγδένια νερά να πέφτουν από ύψος είκοσι μέτρων, σχηματίζοντας μια μικρή λιμνούλα, ιδανική για κολύμπι.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Κάστρου
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου βρίσκεται στα Αντικύθηρα. Η αρχαία πόλη είχε πλούσιες ιστορικές δυναμικές, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη μιας ολόκληρης οχυρωμένης πόλης που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα έως τον 1ο αιώνα π.Χ.
Ωστόσο, η αρχαία πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 69 π.Χ. Τα οχυρωματικά τείχη του Κάστρου σώζονται ακόμη σε όλο τους το μήκος, μαζί με λείψανα ιερών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δεξαμενές νερού, κατοικιών και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το Κάστρο του Αβλέμονα
Το Κάστρο του Αβλέμονα βρίσκεται στο χωριό Αβλέμονας. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα, με σκοπό τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων των Κυθήρων.
Ωστόσο, το φρούριο δέχτηκε επίθεση από άλλους ξένους εισβολείς με την πάροδο του χρόνου, ειδικά από τα βρετανικά πολεμικά πλοία. Οι επάλξεις και τα παρατηρητήρια εξακολουθούν να ξεχωρίζουν, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα διάσπαρτα σκουριασμένα κανόνια.
Μάθετε Ακόμα: Πάρος: Το νησί που καλύπτει όλα τα γούστα!
Άλλα αξιοθέατα στα Κύθηρα!
Τα μνημεία των Κυθήρων
Το Γεφύρι της Κατούνης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία των Κυθήρων που βρέθηκαν στο χωριό Λιβάδι. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Ελλάδας με μήκος 110 μέτρα και ύψος 15 μέτρα.
Η γέφυρα κατασκευάστηκε επί Αγγλοκρατίας και ολοκληρώθηκε το 1826. Η γέφυρα Κατούνη διακρίνεται για τις δεκατρείς συμμετρικές και γιγαντιαίες καμάρες της.
Ο Φάρος του Μουδαρίου βρίσκεται στο ακρωτήριο Σπαθί στο βορειότερο μέρος του νησιού. Είναι ο μεγαλύτερος φάρος που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς στην Ελλάδα το 1857. Ο φάρος προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ελαιοτριβείο του Φάβα Το Λιοτρίβι είναι ένα παλιό ελαιοτριβείο που βρίσκεται στο χωριό Μητάτα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πλούσια ιστορία της ελαιοπαραγωγής και να αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα. Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κυθηραϊκών Γεύσεων εντός του Ελαιοτριβείου.
Το Ναυάγιο του Μέντορα ήταν το πλοίο που χρησιμοποίησε ο Λόρδος Έλγιν για να μεταφέρει αυθαίρετα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αγγλία μέσω της Μάλτας το 1802. Μετά τη βύθιση του πλοίου, ο Έλγιν χρησιμοποίησε δύτες από την Κάλυμνο για να ανασύρει τα έργα τέχνης. Το ναυάγιο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Αβλέμονα.
Το Σχολείο της Μηλαπιδέας είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου με θέα τα χωριά Φατσάδικα, Λιβάδι, Κοντολιάνικα, Κεραμωτό και Τσικαλαριά.
Πρόκειται για ένα θολωτό κτήριο με λιτό αρχιτεκτονικό σχέδιο που αποτελείται από χοντρούς πέτρινους τοίχους και μεγάλα τοξωτά παράθυρα. Σήμερα, το όμορφο κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και έρημο και έχει γίνει καταφύγιο πουλιών.
Οι Νερόμυλοι των Κυθήρων είναι μια κοιλάδα με τρεχούμενες πηγές που βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος. Οι νερόμυλοι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας και οι ιδιοκτήτες τους έπρεπε να πληρώσουν φόρους για να τους χρησιμοποιήσουν.
Ένα μακρύ δίκτυο μονοπατιών συνδέει τους νερόμυλους μεταξύ τους. Άλλους νερόμυλους συναντάμε στην κοιλάδα των Ωχελών, στο φαράγγι του Τσάκωνα στα Μητάτα και στην κοιλάδα του Καραβά στην Αγία Πελαγία.
Τα μουσεία
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βρίσκεται στο χωριό Χώρα. Στο μουσείο εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τα προϊστορικά και τα κλασικά χρόνια μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν δείγματα προϊστορικής κεραμικής της Μινωικής και Μυκηναϊκής περιόδου, πέτρινες ακτές και επιτύμβιες στήλες της Ενετοκρατίας και μαρμάρινα αγάλματα της Αφροδίτης και του Έρωτα από τη Βενετία.
Το Βυζαντινό Μουσείο Κυθήρων βρίσκεται στο χωριό Λιβάδι. Το μουσείο εκθέτει μια πολύτιμη συλλογή παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων τέχνης από το παρεκκλήσι της Ανάληψης στο Κάτω Λιβάδι. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τοιχογραφίες, θρησκευτικούς πίνακες, ασημένιες εικόνες, μεταλλικά αντικείμενα και κεραμικά.
Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων στεγάζεται στην έδρα του κάστρου της Χώρας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ενετικά αρχεία της χώρας που καλύπτει μια εκτεταμένη περίοδο από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 21ου αιώνα.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, βενετικά επίσημα έγγραφα, πολιτειακά και εκκλησιαστικά έγγραφα και απογραφικά έγγραφα.
Δραστηριότητες στα Κύθηρα
Ποδηλασία
Η εξοχή των Κυθήρων είναι ιδανική για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Η φυσική ποικιλότητα του νησιού δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε τις μυστηριώδεις ομορφιές των Κυθήρων.
Τα χωριά Αγία Πελαγία, Αβλέμονας, Διακόφτι, Καψάλι, Κάλαμος και Λογοθετιανά είναι ιδανικά για ποδηλατικές βόλτες. Υπάρχουν πολλές εταιρίες ενοικίασης ποδηλάτων στην Αγία Πελαγία, στο Καψάλι και στο Διακόφτι.
Παρατήρηση πουλιών
Η χλωρίδα και η πανίδα των Κυθήρων είναι εξαιρετικά πλούσιες. Το νησί χρησιμεύει ως καταφύγιο για αυτόχθονα και αποδημητικά πουλιά που πετούν νότια στην Αφρική για το χειμώνα.
Μερικές από τις πιο σημαντικές περιοχές για παρατήρηση πουλιών περιλαμβάνουν τα φαράγγια της Κακιάς Λαγκαδά και του Τσάκωνα και το φαράγγι του Μυλοποτάμου. Πολλές περιοχές των Κυθήρων έχουν κηρυχθεί ως σημαντικά τοπία άγριας ζωής από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Canyoning
Το άγριο και όμορφο φαράγγι της Κακιάς Λαγκαδά είναι ιδανικό για τους λάτρεις του canyoning. Το μονοπάτι ξεκινά από τον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Παλαιόχωρα και εκτείνεται μέχρι τη βόρεια ακτή των Κυθήρων. Το στόμιο του φαραγγιού σχηματίζει μια λίμνη.
Αναρρίχηση
Η άγρια τοπογραφία και το βραχώδες έδαφος των Κυθήρων είναι ιδανικά για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Οι Φασκομηλιές, η Κακιά Λαγκαδά, η Κακόπλακα και το Σπαραγγάριο είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές αναρρίχησης για όσους θέλουν να εκτοξεύσουν την αδρεναλίνη τους.
Σας συνιστούμε όμως να πάρετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και να μην επιχειρήσετε σε περίπτωση που δεν έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις γνώσεις.
Πεζοπορία
Τα Κύθηρα φιλοξενούν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Ένα από τα πιο όμορφα ξεκινάει από το χωριό Μυλοπόταμος και οδηγεί στους νερόμυλους, όπου μπορείτε να απολαύσετε μερικές βουτιές στις φυσικές πισίνες με τον επιβλητικό καταρράκτη της Φόνισσας.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Καραβάς και οδηγεί στις πηγές Αμί Αλή. Είναι μια όμορφη διαδρομή με κατάφυτα τοπία. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τη διαδρομή που ξεκινάει από την παραλία Πλατιά Άμμος, περνά από την παραλία του Αγίου Νικολάου και οδηγεί στον Φάρο του Μουδαρίου.
Οι παραλίες των Κυθήρων
Το Διακόφτι είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες των Κυθήρων ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.
Η Κάλαμος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και διακρίνεται για την εξαιρετική φυσική ομορφιά της. Είναι μερικώς οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα.
Η Φελωτή είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία ξεχωρίζει για το όμορφο τοπίο και την άγρια ομορφιά της, ενώ είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Λάβετε υπόψη ότι ο δρόμος προς τη Φελωτή είναι αρκετά επικίνδυνος και θέλει προσοχή.
Οι Φούρνοι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι Φούρνοι είναι προσβάσιμοι μέσω ενός ομαλού χωματόδρομου μεταξύ Καραβά και Πλατιάς Άμμου.
Ο Χαλκός είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες των Κυθήρων, με πλήθος ανέσεων, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα.
Το Καλάδι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι η ομορφότερη παραλία των Κυθήρων που διακρίνεται για την άγρια ομορφιά της. Το Καλάδι είναι μια παρθένα, ανέγγιχτη παραλία, που θα ευχαριστηθείτε πλήρως.
Το Καλάμι είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο γραφικές παραλίες των Κυθήρων, καθώς διακρίνεται για τους απότομους βράχους και την υπέροχη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η παραλία είναι προσβάσιμη από την οδική διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Μυλοπόταμος και στη Μονή της Παναγίας Ορφανής. Από εκεί συνεχίζετε στο μονοπάτι μέχρι τον απότομο γκρεμό που οδηγεί στην όμορφη παραλία. Η κατάβαση στη χαράδρα θέλει προσοχή.
Η Κακιά Λαγκάδα είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο ήσυχες παραλίες στο νησί που ξεχωρίζει για το ήρεμο περιβάλλον της. Η παραλία Κακιά Λαγκάδα βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού της Παλαιόχωρας.
Η Κομπονάδα είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο άγριες παραλίες των Κυθήρων που κεντρίζει τους φυσιολάτρεις.
Ο Λιμνιώνας είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια πανέμορφη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία.
Στην παραλία λειτουργεί ταβέρνα με υπέροχο φαγητό. Βόρεια του Λιμνιώνα μπορείτε να εξερευνήσετε τη θαλάσσια σπηλιά της Φωκοσπηλιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι Μεσογειακές Φώκιες.
Το Lorenzo είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες των Κυθήρων που ξεχωρίζει για τη γραφική ομορφιά της.
Το Μελιδόνι είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια οργανωμένη παραλία με πολλές ανέσεις όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα. Στην παραλία Μελιδόνι διοργανώνονται beach party το καλοκαίρι.
Η Παλαιόπολη είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι η μεγαλύτερη παραλία των Κυθήρων και πλήρως οργανωμένη.
Ο Ρουτσούνας είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι επίσης μια από τις πιο άγριες και ήσυχες παραλίες των Κυθήρων.
Το Σπαραγγάριο είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού που θυμίζει εξωτικό τοπίο. Το Σπαραγγάριο βρίσκεται στο τέλος του ρέματος που κυλάει από τη Χώρα και είναι προσβάσιμο είτε από τον χωματόδρομο κάτω από το κάστρο, είτε με ποδήλατο από την παραλία Καψάλι.
Τι να πάρετε από τα Κύθηρα;
Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ του νησιού
Το νησί των Κυθήρων είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές, αφού σε αυτόν τον μαγευτικό τόπο μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, μαζί με την υπέροχη μεσογειακή κουζίνα.
Όταν πεινάσετε, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις λαχταριστές τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το παστίτσιο, το χταπόδι στο φούρνο με διάφορα σκόρδα και μυρωδικά, τις ψητές μελιτζάνες με ντομάτα και κρεμμύδι, τους γεμιστούς αχινούς, τη φατουράδα, τα ξεροτήγανα, τους ροζέδες, το μελόχονδρο, τους μπιζέδες, τη γλυκιά κολοκυθόπιτα και το γλυκό ψωμί, ψημένο με κανέλα, ζάχαρη και μέλι.
Παράλληλα, μπορείτε να απολαύσετε τις ντόπιες γεύσεις με προϊόντα τοπικής παραγωγής, όπως το εκλεκτό μέλι, που θεωρείται από τα καλύτερα μέλια του κόσμου, το ελαιόλαδο Κυθήρων, μια από τις καλύτερες ποικιλίες ελαιόλαδου της Ελλάδας, το λαδοπαξιμάδι, τα λουκάνικα, τα βότανα, τα αμύγδαλα, τα φρούτα.
Εκδηλώσεις & φεστιβάλ στο νησί
- Κάθε Ιούνιο, στο χωριό Καψάλι πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Μουσικής Κυθήρων.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται στα Κύθηρα το Φεστιβάλ Κυθηραϊκών Γεύσεων. Το φεστιβάλ φιλοξενεί σεμινάρια γαστρονομίας, όπου μαγειρεύονται παραδοσιακές συνταγές μπροστά στους επισκέπτες, και έκθεση με τα τοπικά προϊόντα του νησιού.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή του Κρασιού των Μητάτων στο χωριό Μητάτα. Το φεστιβάλ συνοδεύεται από παραδοσιακό φαγητό, κρασί, μουσική και χορό. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Αγροτική Γιορτή Κυθήρων στο χωριό Φράτσια. Στο πανηγύρι οι ντόπιοι ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και προσφέρουν τοπικά προϊόντα στους επισκέπτες. Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι η προβολή των Κυθηραϊκών προϊόντων. Το Αγροτικό Φεστιβάλ Κυθήρων γίνεται συνήθως στα τέλη Αυγούστου.