Νάξος: Ταξίδι στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων!

Νάξος: Ταξίδι στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων!

 Μεγάλες παραλίες, μεσαιωνικοί πύργοι, καταπράσινες κοιλάδες, διαχρονικά ορεινά χωριά, φιλόξενα ξενοδοχεία, βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και νόστιμα τοπικά προϊόντα. Όλα αυτά και πολλά άλλα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Νάξο, το νησί των Κυκλάδων που τα έχει όλα.

 Μπαίνοντας στο λιμάνι της Νάξου, θα θαυμάσετε την αρχαία Πορτάρα – την τεράστια μαρμάρινη, πύλη πανομοιότυπη με το λογότυπο του National Geographic – και το μαγευτικό θέαμα του μεσαιωνικού κάστρου πάνω από την πόλη. Στην ενδοχώρα, θα βρείτε απομονωμένα χωριά ανέγγιχτα στον χρόνο, όπως οι Τρίποδες, το Φιλώτι, η Χάλκη και η Απείρανθος, που σας προσκαλούν να εξερευνήσετε την ομορφιά τους.

 Θα ανακαλύψετε το όρος Ζας, το θεϊκό βουνό, καταπράσινες κοιλάδες, εγκαταλελειμμένα μοναστήρια, αξιόλογες εκκλησίες και πανέμορφα κτίρια, όπως ο Πύργος του Μπαζαίου. Χτισμένος τον 17ο αιώνα, ο συγκεκριμένος πύργος λειτουργούσε ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού για πολλές δεκαετίες.

 Σήμερα, φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως το Φεστιβάλ της Νάξου. Εάν είστε λάτρης του ήλιου, η ατελείωτη έκταση των πανέμορφων αμμωδών παραλιών του νησιού θα σας καθηλώσει στο ταξίδι σας σε αυτό το αξεπέραστο ελληνικό νησί!

 Αρχικές πληροφορίες για τη τοποθεσία του νησιού

 Κοιτάζοντας τον χάρτη, η Νάξος βρίσκεται στη περιοχή του νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες, ακριβώς δίπλα από την Πάρο και την Αντίπαρο προς τα ανατολικά. Μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος, με έκταση 429,79 χιλιόμετρα, μήκος ακτογραμμής 149 χιλιόμετρα και πληθυσμό 21.777 κατοίκους.

 Πως πάω στην Νάξο;
 • Αεροπορικώς: Η Νάξος διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ταξίδι συνήθως διαρκεί από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.
 • Ακτοπλοϊκά: Η Νάξος είναι προσβάσιμη με πλοίο από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί από τέσσερις έως πέντε ώρες. Συνδέεται επίσης με τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Μύκονο, Πάρο και Σχοινούσα. 
 Η ιστορία & η μυθολογία του τόπου

 Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη, στη σπηλιά Ιδαίον Άντρον (κατ’ άλλους στο Δικταίον Άντρον), αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του (Ζευς ή, για τους ντόπιους, Ζας).

 Στη Νάξο εγκατέλειψε επίσης ο Θησέας την Αριάδνη, η οποία τον είχε βοηθήσει προηγουμένως στην Κρήτη να σκοτώσει το Μινώταυρο με τον όρο να την πάρει μαζί του. Ο Θησέας τήρησε την υπόσχεσή του και την πήρε μαζί του επιστρέφοντας από την Κρήτη.

 Όταν όμως σταμάτησε στο νησί, που εκείνη την εποχή ονομαζόταν Δία, για ανεφοδιασμό, την εγκατέλειψε εκεί. Ο Διόνυσος είδε την κοιμισμένη Αριάδνη και την ερωτεύτηκε. Αφού την έκανε σύζυγό του, μια νύχτα την οδήγησε στο όρος της Νάξου Δρίον, απ’ όπου και ανέβηκαν μαζί στον Όλυμπο. Εκεί, ο Δίας έκανε την Αριάδνη αθάνατη.

 Το νησί φέρεται να πήρε το όνομά του από τον Νάξο, τον ηγεμόνα των πρώτων αποίκων, που ήταν Κάρες, τον φερόμενο ως γιο του Πολέμωνα ή, κατ΄ άλλους, του Ενδυμίωνα ή, κατά μία τρίτη εκδοχή, του Απόλλωνα και της νύμφης Ανακαλίδας.

 Άλλοι ιστορικοί ερευνητές και φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «νάξαι», που σημαίνει θύσαι, που εκλήφθηκε έτσι από τις πλούσιες θυσίες που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών. Το όνομα Νάξος διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων μέχρι το μεσαίωνα, όταν έγινε Ναξία, ακολούθως Ναξιά και στη συνέχεια Αξιά.

 Η Νάξος ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού των Κυκλάδων κατά την αρχαία περίοδο. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τους Θράκες και τους Κάρες. Στη συνέχεια, κυριαρχήθηκε από τους Ίωνες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στη ναυτιλιακή βιομηχανία της περιοχής κατά τον 7ο αιώνα π.Χ.

 Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η εξέγερση της Νάξου ενθάρρυνε άλλες πόλεις να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά των Περσών. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι Σπαρτιάτες πήραν τον έλεγχο της Νάξου. Το νησί κυριαρχούνταν από μια διαδοχή ηγεμόνων, συμπεριλαμβανομένων της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, των Ροδίων και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 Ωστόσο, η ιστορία της Νάξου σημαδεύτηκε από τους Ενετούς. Το 1207, ο Μάρκο Σανούδο κυριάρχησε στις Κυκλάδες, ιδρύοντας το Δουκάτο του Αιγαίου και η Νάξος χρησίμευσε ως έδρα του. Η εξουσία των Ενετών κράτησε μέχρι το 1564, την εποχή που οι Οθωμανοί κατέλαβαν ολόκληρη τη χώρα.

 Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες περιοχέςς, η Νάξος είχε προνομιακή θέση εκείνη την περίοδο, καθώς διαπραγματεύονταν με τους Ενετούς και δεν είχαν παρά να πληρώνουν τους φόρους στους Οθωμανούς. Μετά την ελληνική επανάσταση, το νησί εντάχθηκε επισήμως το 1831 στο Ελληνικό Κράτος.

 Τι αξίζει να δείτε με το που επισκεφθείτε τη Νάξο
 Η γιγάντια Πορτάρα

 Τα ίχνη αμέτρητων παλαιότερων πολιτισμών εμπλουτίζουν την πόλη της Νάξου. Ένα από αυτά είναι η γιγάντια Πορτάρα, ό,τι έχει απομείνει από έναν τεράστιο ναό αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

 Η κληρονομιά των Βενετών και των Φράγκων ευγενών που κατέλαβαν τα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα ως λάφυρα από την τέταρτη Σταυροφορία είναι πιο πολυεπίπεδη. Περπατήστε στα στενά σοκάκια στο πιο παλιό μέρος της πόλης μέχρι το φρούριο για ένα μαγικό ταξίδι που θα σας μεταφέρει πίσω στα Μεσαιωνικά χρόνια.

 Επισκεφθείτε τους Κούρους. Τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά της Νάξου βρίσκονται στο ύπαιθρο και ποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού. Κολοσσαία, μισοτελειωμένα αγάλματα νεαρών ανδρών –αρχαϊκά κούροι– αναπαύονται εδώ και αιώνες στο ίδιο σημείο, το ένα σε έναν κήπο στις Μέλανες και το άλλο με θέα την ακτή στον Απόλλωνα.

 Απολαύστε ένα γαστρονομικό ταξίδι

 Οι καλοφαγάδες θα λατρέψουν τη Νάξο. Τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα του νησιού, το καθιστούν γαστρονομικό θησαυρό. Πρώτα, δοκιμάστε τα διάσημα ελληνικά τυριά, όπως η γραβιέρα και το διάσημο κεφαλοτύρι, που ονομάζεται αρσενικό. Έπειτα, γευτείτε τις διάσημες πατάτες του νησιού. Η εξαιρετική γεύση και η υφή τους προέρχονται από τον πλούσιο σε κάλιο αμμώδη σχιστόλιθο του νησιού.

 Στη συνέχεια, για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας, απολαύστε ένα ποτήρι από το δημοφιλές λικέρ της Νάξου, αποσταγμένο από φύλλα κίτρου (citrus medica), το οποίο κυκλοφορεί σε τρεις εκδοχές, πράσινο, κίτρινο και διαυγές.

 Επισκεφθείτε το κρητικό χωριό στους λόφους της Νάξου

 Η Απείρανθος είναι ένα στολίδι ανάμεσα στα ορεινά χωριά της Νάξου. Πάνω από δέκα αιώνες έχουν περάσει χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα έθιμα και τις καθημερινές συνήθειες του χωριού.

 Οι ντόπιοι εξακολουθούν να μιλούν με το έντονο ιδίωμα των Κρητών προπατόρων τους, που εγκαταστάθηκαν πριν από αιώνες στο χωριό με τις θολωτές καμάρες, τους ενετικούς πύργους και τα διώροφα πέτρινα σπίτια.

 Κρυμμένα διαμάντια της Νάξου
 Ο Ναός της Δήμητρας

 Βρείτε την πηγή των νόστιμων αγροτικών προϊόντων της Νάξου κατευθυνόμενοι προς το Ναό της Δήμητρας, το ιερό του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένο στη θεά της συγκομιδής και της γονιμότητας. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ναός φαίνεται να αποτελεί πρόδρομο του διάσημου Παρθενώνα.

 Η εύφορη κοιλάδα της Τραγέας

 Μην αμελήσετε να κατευθυνθείτε προς την εύφορη κοιλάδα της Τραγέας στην καρδιά της Νάξου. Ευλογημένη από τη φύση, φιλοξενεί επίσης 12 υπέροχα χωριά και περισσότερες από 30 από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες στο Αιγαίο, ξεκινώντας από την Παναγία τη Δροσιανή του 6ου αιώνα.

 Όρος Ζας

 Το όρος Ζας, το ψηλότερο των Κυκλάδων, πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των θεών του Ολύμπου. Ο τοπικός μύθος υποστηρίζει ότι γεννήθηκε σε μια τεράστια σπηλιά στα μισά του δρόμου. Το πλακόστρωτο πέτρινο μονοπάτι για να φτάσετε εκεί ξεκινάει από το Φιλώτι.

 Αρχαιολογικοί Χώροι
 • Η Ακρόπολη του Πανόρμου βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού Μουτσούνα. Η τοποθεσία φιλοξενεί τα απομεινάρια της προϊστορικής ακρόπολης των Αμυγδαλιών. Πάνω από το λόφο, υπάρχουν απομεινάρια παλιών σπιτιών, τείχη και ερημωμένα κτίρια. Το μνημείο αυτό έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, είναι η πανοραμική θέα στα Κουφονήσια.
 • Το Αρχαίο Ιερό του Φλερίου βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης καταπράσινης συνοικίας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ένα ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της γονιμότητας, τη Δήμητρα. Το ιερό έγινε τόπος λατρείας των εργατών στα γειτονικά λατομεία μαρμάρου. Σημαντικά ευρήματα εκτίθενται στη συλλογή του μουσείου Melanes.
 • Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Γύρουλας βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού Σαγκρί. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να λατρεύουν τις θεότητες της φύσης τον 8ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τον μνημειώδη μαρμάρινο ναό της Δήμητρας. Σημαντικά ευρήματα εκτίθενται στο κτίριο της συλλογής του μουσείου, σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο.
 • Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Γρόττας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Νάξου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τμήμα της μυκηναϊκής πρωτεύουσας του νησιού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ακρόπολη της πόλης μπορεί να βρισκόταν στο λόφο του Κάστρου.
 • Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Ιρίων βρίσκεται στη μέση της εύφορης κοιλάδας του Λιβαδιού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αρχαίας Νάξου, αφιερωμένο στον Διόνυσο. Ο ναός των Ιρίων μαρτυρεί τη γέννηση της ελληνικής μαρμάρινης νησιωτικής αρχιτεκτονικής, ενώ αποτελεί και παράδειγμα απαράμιλλης ομορφιάς του ιωνικού ρυθμού. Σημαντικά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.
 • Το Αρχαίο Υδραγωγείο της Νάξου είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους που εκτείνεται σε έκταση έντεκα χιλιομέτρων. Το υδραγωγείο λειτουργούσε από τον 6ο έως τον 8ο αιώνα με σκοπό να μεταφέρει νερό από το Φλεριό και τις Μέλανες στην πόλη της Νάξου. Σε αυτή τη κοιλάδα οι κάτοικοι λάτρευαν τη Δήμητρα.
 • Το Αρχαίο Λατομείο του Απόλλωνα βρίσκεται κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό του Απόλλωνα. Είναι ένα από τα δύο αρχαία λατομεία μαρμάρου της Νάξου, το μέρος όπου ξεκίνησε η γλυπτική, η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας. Στις πλαγιές του αρχαίου λατομείου διακρίνονται το κολοσσιαίο άγαλμα (κούρος) του Διονύσου και άλλα ημιτελή αγάλματα. Επίσης, διακρίνεται και το τεράστιο άγαλμα (κούρος) του Απόλλωνα.
 • Τα Αγάλματα των Κούρων της Νάξου βρίσκονται στις περιοχές Απόλλωνα και Φλεριό. Ο κούρος είναι ένα αρχαίο ελληνικό γλυπτό που πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαϊκή περίοδο.
 • Ο μυκηναϊκός τάφος Χωστής είναι ένας από τους τρεις θολωτούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Αιγαίου πελάγους. Είναι ένας κυκλικός ταφικός θάλαμος με διάμετρο τρία μέτρα στη βάση και δυόμισι μέτρα ύψος. Το μνημείο βρίσκεται περίπου διακόσια μέτρα έξω από το χωριό Κωμιακή και είναι προσβάσιμο μέσω ενός μονοπατιού.
 • Ο Ναός του Απόλλωνα είναι το ορόσημο της Νάξου που βρίσκεται στο νησάκι Παλάτια. Η Πορτάρα είναι μια τεράστια μαρμάρινη πύλη που κατασκευάστηκε κατά την τυραννία της Λυγδάμης τον 6ο αιώνα π.Χ. Το νησάκι Παλάτια έχει συνδεθεί με τη λατρεία της Κρητικής πριγκίπισσας Αριάδνης και του Διονύσου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος απήγαγε την πριγκίπισσα και τη μετέφερε στην παραλία Παλάτια. Θεωρείται ότι αυτός είναι ο τόπος όπου πρωτογίνονταν οι διονυσιακές γιορτές.
 Οι καλύτερες παραλίες της Νάξου

 Οι αστείρευτες ομορφιές της Νάξου δεν θα μπορούσαν να μη περιλαμβάνουν τις εκπληκτικές παραλίες που φιλοξενούν χιλιάδες τουριστών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Μερικές από τις κορυφαίες παραλίες για να απολαύσετε το μπάνιο σας είναι οι εξής:

 • Αγία Άννα: Είναι από τις διασημότερες παραλίες στη δυτική πλευρά της Νάξου, με τιρκουάζ νερά και ποικίλους κολπίσκους που αποτελούνται από μικρές, αμμώδεις παραλίες. Η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει πολλές δραστηριότητες στους παραθεριστές της.
 • Άγιος Προκόπιος: Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη χώρα, πράγμα πολύ βολικό, ο Άγιος Προκόπιος είναι μία από τις καλύτερες παραλίες της χώρας και της Ευρώπης. Από εκεί έχετε μια υπέροχη θέα σε όλο το νησί και αμέτρητες ευκαιρίες για διασκέδαση, δραστηριότητες και αναψυχή.
 • Αμπράμ: Αυτή η αμμώδης παραλία με τα τιρκουάζ νερά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για γαλήνη και χαλάρωση.
 • Πάνε (ο)ρμος: Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται ακρετά μακριά από τη χώρα (περίπου 55 χιλιόμετρα, δηλαδή μιάμιση ωρίτσα), αλλά η εξωτική της ομορφιά θα σας ανταμείψει. Στη νότια πλευρά του νησιού και αρκετά απομονωμένα, η Πάνερμος ή Πάνορμος είναι έτοιμη να σου προσφέρει την γαλήνη και τη σκιά που αναζητάς κάτω από τους λυγερούς της φοίνικες. Συνδυάζει υπέροχα νερά, αμμουδιά και βότσαλο, για να μην απογοητεύσει τα γούστα κανενός.
 • Μικρή Βίγλα: Αυτή η παραλία χωρίζεται από έναν μεγάλο λόφο σε δύο μικρότερες αμμώδεις παραλίες. Από τη μία πλευρά μπορείτε να απολαύσετε windsurfing και kitesurfing, ενώ από την άλλη την ηρεμία και την ησυχία της φύσης.
 • Αμμίτης: Μπορεί να κυριεύεται από πολλούς βόρειους ανέμους, αλλά το εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα και τα τιρκουάζ νερά θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω! Εκεί, θα συναντήσετε τις εκβολές ενός χείμαρρου που δημιουργεί έναν εντυπωσιακό υγρότοπο.
 • Όρκος: Εξίσου στη δυτική πλευρά του νησιού, αυτή η παραλία αποτελείται από όμορφους κολπίσκους και κόκκινους λόφους που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Είναι κατάλληλη τόσο για όσους επιθυμούν την ηρεμία, όσο και για εκείνους που τους αρέσει το windsurfing.
 • Ιτώνας: Για όσους επιζητούν την απομόνωση και την αποφόρτιση από το άγχος της καθημερινότητας, αυτή η αμμώδης, άγρια παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού είναι από τις καλύτερες επιλογές.
 • Γλυφάδα: Ατελείωτη αμμουδιά, εξωτικά νερά, ήρεμο φυσικό περιβάλλον είναι τα χαρακτηριστικά μιας από τις ωραιότερες παραλίες νοτιοδυτικά του νησιού.
 • Καλαντός: Στη νότια πλευρά μπροστά από τον υγρότοπο κείτεται μια όμορφη αμμουδιά που φιλοξενεί πολλά και διάφορα είδη πουλιών. Μη χάσετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε υπό το κελάιδισμα των γλυκάλαλων πουλιών και γιατί όχι να τα χαιρετήσετε και από κοντά!
 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ που διεξάγονται στη Νάξο
 • Κάθε Φεβρουάριο και Μάρτιο, το καρναβάλι της Νάξου λαμβάνει χώρα στη Νάξο, φιλοξενώντας πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • Κάθε 14 Ιουλίου πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Νάξου η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Νικόδημου του Αγιορίτη. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορίτης είναι ο πολιούχος του νησιού και γίνεται ζωντανό γλέντι με φαγητό και ποτό προς τιμήν του.
 • Κάθε 17 Ιουλίου πραγματοποιείται στο χωριό Κόρωνος η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας.
 • Κάθε Αύγουστο, το Φεστιβάλ Domus πραγματοποιείται στο ενετικό κάστρο της Νάξου φιλοξενώντας πολυάριθμες πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.
 • Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Αξιά στο χωριό Χάλκη. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις κλασικής μουσικής.
 • Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται στο νησί το Φεστιβάλ Διονυσίων. Τα Διονύσια είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Νάξου προς τιμή του Διόνυσου με πολυάριθμες εκδηλώσεις όπως μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
 • Κάθε καλοκαίρι, το Naxos Summer Festival πραγματοποιείται στον Πύργο του Μπαζαίου φιλοξενώντας πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται στη Νάξο το Φεστιβάλ Ποτοποιΐας Ρακής
 Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ

 Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν την εξαιρετικής ποιότητας πατάτα και ντομάτα, το ελαιόλαδο, το μέλι και τα εκλεκτά τυριά της Νάξου. Μερικά από τα τυριά περιλαμβάνουν τα: λαδοτήρι, κεφαλοτύρι, γλυκιά μυζήθρα, ανθότυρο, ξινομυζήθρα και γραβιέρα. Επίσης, το νησί φημίζεται για το περίφημο λικέρ κίτρου.

 Τα ανεπανάληπτα, τοπικά φαγητά του νησιού περιλαμβάνουν τη σεφουκλωτή, την παραδοσιακή πίτα από μυρωδικά, σπανάκι, ρίγανη, κρεμμύδια και ελαιόλαδα, το πατούδο, ένα πιάτο με αρνί γεμιστό με διάφορα μυρωδικά και γαρνιρισμένο από πατάτες και τα νόστιμα γλυκά από  ντόπια φρούτα και λαχανικά.

 Δραστηριότητες που προσφέρει η Νάξος

 Παρατήρηση πουλιών: Οι υγρότοποι Αμμίτης και Καλάνδου έχουν κηρυχτεί επίσημα προστατευόμενες περιοχές λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Ο υγρότοπος του Αμμίτη είναι κοιτίδα βιοποικιλότητας και σταθμός ανάπαυσης αποδημητικών πτηνών. Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος καλαμιώνας της Νάξου έχει αναπτυχθεί στον υγρότοπο του Αμμίτη, αποτελώντας κρησφύγετο για πολλά θαλάσσια είδη.

 Κάμπινγκ: Θα βρείτε ιδανικά σημεία για κάμπινγκ στην παραλία του Μαραγκά.

 Καταδύσεις: Η πολυποίκιλη ακτογραμμή της Νάξου προσφέρει πολυάριθμες συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ναυάγια, βυθισμένα αεροσκάφη και θαλάσσιες σπηλιές είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης.

 Στις προτεινόμενες περιοχές για καταδύσεις περιλαμβάνονται τα ναυάγια Baufighter, Marianna και η νησίδα Φρούρος. Κέντρα καταδύσεων μπορείτε να βρείτε στις παραλίες της Αγίας Άννας, του Αγίου Προκοπίου και του Κάμπου.

 Πεζοπορία: Μία από τις πιο όμορφες διαδρομές περιλαμβάνει αυτή που ξεκινά από το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Δανακός που οδηγεί στο ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, το Ζας. Εκεί θα θαυμάσετε μια από τις πιο πανοραμικές θέες των νησιών στις Κυκλάδες.

 Kitesurfing: Η Νάξος είναι γνωστή για τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει στους λάτρεις του kitesurfing. Ο όρμος της Μικρής Βίγλας προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για να ασκήσει κάποιος το αγαπημένο του άθλημα. Στην παραλία της Μικρής Βίγλας λειτουργεί και κέντρο kitesurfing.

 Ποδηλασία βουνού: Η πλούσια φυσική ποικιλομορφία της Νάξου είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ποδηλασία βουνού και δρόμου. Συναρπαστικά μονοπάτια από αγροτικούς δρόμους μέχρι ειδικά σχεδιασμένες ποδηλατικές διαδρομές υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Νάξου.

 Ιστιοπλοΐα: Με μια ατελείωτη ακτογραμμή, η Νάξος είναι ένας παράδεισος για τους φανς της ιστιοπλοΐας. Η ιστιοπλοΐα γύρω από τη νότια ακτή του νησιού συνιστάται ανεπιφύλακτα. Τα ιδανικά σημεία αγκυροβόλησης περιλαμβάνουν τον όρμο του Κουρούπα, τον όρμο του Πανόρμου, την παραλία του Αγίου Προκοπίου και την παραλία της Μικρής Βίγλας. Προσφέρονται επίσης ιστιοπλοϊκές εκδρομές.

 Windsurfing: Στο νησί μπορείτε να απολαύσετε windsurfing. Οι παραλίες Μικρή Βίγλα, Αμμίτης, Άγιος Γεώργιος και Αγιάσος είναι ιδανικές για αυτό το θαλάσσιο σπορ. Κέντρα windsurfing θα βρείτε στις παραλίες του Αγίου Γεωργίου, της Μικρής Βίγλας και της Πλάκας.

 Τι να πρωτοπεί κανείς για την Νάξο; Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει πάντα ανοιχτή την τεράστια πύλη του για να φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι. Πανέμορφες παραλίες, εκλεκτό φαγητό, αμέτρητοι προορισμοί με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και πατροπαράδοτη φιλοξενία είναι μερικά μόνο από όσα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε με τον ερχομό σας στο νησί. Επιβιβαστείτε και σας περιμένουμε!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top