«Scarface»: Τα πάντα για τη ταινία του De Palma

«Scarface»: Τα πάντα για τη ταινία του De Palma

 Το περίφημο «Scarface» του Brian De Palma με τον πλέον εμβληματικό Αλ Πατσίνο είναι μια επιθετική, δυναμική ταινία, που υπόσχεται να τρίξει τα δόντια ακόμη και στον πιο ήρεμο τηλεθεατή.

 Κι αν δεν την έχεις δει μέχρι στιγμής, σου λέμε μετά βεβαιότητας ότι ο Αλ Πατσίνο είναι έτη φωτός μακριά από αυτό που λέμε «καλό παιδί».

 Τι συμβαίνει με τον Τόνι Μοντάνα;

 Μπορεί το Scarface να έχει διχάσει όλα αυτά τα χρόνια κοινό και κριτικούς, ωστόσο, ο Αλ Πατσίνο δεν παύει να σε καθηλώνει με την ερμηνεία του ως Tony Montana, ο οποίος πάνω από όλα είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος που θέλει να ζήσει το «Αμερικανικό Όνειρο», μέχρις ότου τελικά γίνεται ένας ασφυκτικός και ματαιόδοξος εφιάλτης που τον πνίγει.

 Από τα εναρκτήρια πλάνα της ταινίας, στα οποία είναι ένας Κουβανός πρώην κατάδικος που κάνει χρήση σε κέντρο κράτησης της Φλόριντα, φαίνεται ολοκληρωτικά όλη η προσπάθειά του να εντυπωσιάσει με τo lifestyle που πρεσβεύει, τη προσωπικότητα, αλλά και τη θέλησή του.

 Βέβαια, δεν ξεκινάει με όπλα και πολεμικά εξαρτήματα για να το πετύχει αυτό ή, μάλλον, για να το πούμε λιγάκι διαφορετικά, μοναδικό όπλο του είναι το θάρρος του. Για αυτό άλλωστε και υποδύεται έναν από τους ισχυρότερους άνδρες, απλά και μόνο μοιάζοντας επικίνδυνος και πολυμήχανος.

 Όλες του οι πράξεις βασίζονται στην τεχνική της μπλόφας, οπότε δεν έχει νόημα να τον υποτιμάει κανείς, ούτε καν οι ίδιοι κριτικοί.

 Ο Montana, βλέπετε, είναι ένας από τους κυρίαρχους χαρακτήρες σε ολόκληρη την Αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή, ένας χαρακτήρας που έχει εμπνεύσει πολλούς άλλους ηθοποιούς.

 Η ταινία δε έχει αποτελέσει τη βάση για τόσα άλλα στοιχεία, που είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο αληθινή έμοιαζε πίσω στο μακρινό 1983, όταν οι Λατίνοι ήρωες σπάνιζαν στη μεγάλη οθόνη και η κοκαΐνη και τα όπλα δεν ήταν κλισέ.

 Όπως ακριβώς μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε με τους «The Sopranos» και δεν θα καταλάβει ποτέ πόσο ρεαλιστικός ήταν ο «Νονός», έτσι και ο «Σημαδεμένος» παραμένει έκαστος στο είδος του.

 Η πηγή έμπνευσης του Σημαδεμένου

 Η ομώνυμη ταινία πήρε το όνομα και τη δομή της ιστορίας από τον περίφημο «Σημαδεμένο» του Howard Hawks (1932), με πρωταγωνιστή τον Paul Muni και βασική έμπνευση από τη ζωή του Al Capone.

 Βέβαια, και οι δύο ταινίες δέχτηκαν επίθεση για το βίαιο περιεχόμενό τους. Την ίδια στιγμή, και οι δύο αφορούν την άνοδο και την πτώση ενός εγκληματία επιχειρηματία, με τους δύο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες να έχουν εμμονή με τις αδερφές τους και να πεθαίνουν επειδή χρησιμοποίησαν δικό τους εμπόρευμα.

 Παρόλα αυτά, η ταινία του De Palma δεν είναι σε καμία περίπτωση remake, τουλάχιστον όχι με την συμβατική έννοια.

 Παίρνει ένα γνώριμο κομμάτι της ιστορίας, το οποίο μπορεί να περιέχει μέχρι και μια νότα από την «Μάκβεθ» και το χρησιμοποιεί για να εξετάσει έναν νέο χαρακτήρα σε ένα νέο έδαφος – τη Φλόριντα των αρχών της δεκαετίας του 1980.

 Μερικά από τα πρώτα πλάνα είναι σαν ντοκιμαντέρ, αφού μας δείχνουν την κάλυψη ειδήσεων για τους πρόσφυγες που φτάνουν και ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο.

 Λίγα λόγια για την υπόθεση του «Scarface»

 Ο Τόνι Μοντάνα, ένας φτωχός εγκληματίας, θα κάνει τα πάντα για να ξεκινήσει σε μια νέα χώρα. Μάλιστα, δεν αργεί να αναλάβει την αποστολή να σκοτώσει έναν κρατούμενο που δεν αρέσει σε έναν πλούσιο Κουβανό Αμερικανό.

 Πολύ σύντομα γίνεται ανθυπολοχαγός του Φρανκ Λόπεζ (Ρόμπερτ Λότζια), ενός βαρόνου ναρκωτικών στη Νότια Φλόριντα. Από εκεί και πέρα, η ανιούσα είναι μονόδρομος για εκείνον.

 Η ταινία αυτή γράφτηκε από τον Oliver Stone, σκηνοθέτη και του εγκωμιαστικού ντοκιμαντέρ «Command-ante» (2003). Για όσους δεν τον γνωρίζουν, βέβαια, οι ιστορίες του είναι γνωστό πως αφορούν άνδρες, ναρκωτικά, σεξ και βία, για τις οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε τη σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται από πίσω, για να συνειδητοποιήσουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε.

 Για τον Αλ Πατσίνο, πάλι, ο ρόλος ήταν μια ευκαιρία να εξερευνήσει έναν «νονό» που είναι μακράν αντίθετος από τον Michael Corleone στο «The Godfather» του Coppola.

 Από τη μία πλευρά, ο Κορλεόνε είναι κομψός και ήρεμος, έξυπνος και στρατηγικός. Από την άλλη, ο Μοντάνα διαφέρει κατά πολύ, μιας και είναι πιο ενστικτώδης, παρορμητικός και απερίσκεπτος.

 Το «Scarface» απεικονίζει έναν άνδρα που θέλει να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και που δεν φοβάται να τα βάλει με όλους όσους σταθούν εμπόδιο στο δρόμο του.

 Μόνο που ο κόσμος για αυτόν περιλαμβάνει την κατάκτηση μιας θελκτικής και ελκυστικής γυναίκας. Για αυτό και από την στιγμή που απλώνει τα μάτια του επάνω στην κατάξανθη Elvira (Michelle Pfeiffer) αποφασίζει ότι πρέπει να την αποκτήσει.

 Φυσικά, πρόκειται για την ερωμένη του Frank, ο οποίος λίγο αργότερα πεθαίνει. Έτσι, τόσο η ερωμένη, όσο και η δουλειά του περνούν πλέον στην ιδιοκτησία του μεγάλου Tony Montana.

 Η αλήθεια όμως είναι πως ο μεγάλος εγκληματίας έχει μεγαλύτερη αδυναμία στην αδερφή του Gina (Mary Elizabeth Mastrantonio).

 Μιας και δεν μπορεί να εκπληρώσει τον ερωτικό του πόθο για εκείνη όμως, όπως καλώς γίνεται προσφανώς, αρκείται απλά στο να κρατάει όλους τους άλλους άντρες μακριά της. Έτσι, καταλήγει να σκοτώσει μέχρι και τον καλύτερο φίλο του, Manolo (Steven Bauer).

 Ο Σημαδεμένος «μιλάει» για την καριέρα του De Palma

 Πράγματι, το «Scarface» αποτελεί ένα από τα πλέον πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της κινηματογραφικής παραγωγής που αφορά τον Brian De Palma. Όπως ακριβώς ο πρωταγωνιστής του, έτσι και ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τις μικρές χειρονομίες και τα λεπτά συναισθήματα.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, οι καλύτερες ταινίες του είναι επεκτατικές, παθιασμένες, στυλιζαρισμένες και χαρούμενες, με ένα έντονα αναπτυγμένο στοιχείο υπερβολής μέσα τους.

 Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε για ποιο λόγο ξεχώρισε μια ταινία όπως είναι αυτή σε σημείο που απέσπασε τις μεγαλύτερες εντυπώσεις από το κινηματογραφικό κοινό. Κι αν πάλι εσείς ανήκετε σε εκείνο το μικρό ποσοστό που δεν την έχει δει ακόμη, τώρα πια έχετε την ευκαιρία για σκληρό ρεαλισμό με αντι-ήρωες και παραδείγματα προς αποφυγήν.

 Εάν πάλι έχετε δει την ταινία, μοιραστείτε μαζί μας την αγαπημένη σας σκηνή, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top