Οι Ιταλοί είναι ταλαντούχοι barista και παθιασμένοι λάτρεις του καφέ. Οι Γάλλοι λατρεύουν επίσης τον καφέ φίλτρου (γνωστός ως γαλλικός καφές!), αλλά στην πραγματικότητα, οι Έλληνες είναι διάσημοι για τις καινοτομίες τους στον τρόπο παρασκευής αυτού του σκούρου αποστάγματος που λατρεύεται σε όλον τον πλανήτη.
Μπορούμε βασικά να πούμε ότι ήταν οι Έλληνες που επινόησαν τον κρύο καφέ όπως τον ξέρουμε. Ξεκίνησαν με τον φραπέ τη δεκαετία του 1950 και συνέχισαν με τον freddo cappuccino. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δημιούργησαν τον freddo espresso – ένα από τα πιο δροσιστικά και εκλεπτυσμένα είδη καφέ στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, ο freddo espresso είναι πιο περίπλοκος από όσο νομίζετε. Ναι, είναι απλώς εσπρέσο, αλλά είναι και κάτι παραπάνω από αυτό.
Ένα από τα «μυστικά» του φρέντο επρέσσο είναι ότι δεν υπάρχει γάλα στη συνταγή, εκτός αν, φυσικά, θέλετε να προσθέσετε λίγο. Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι ότι χρειάζεστε ένα μίξερ για να το φτιάξετε. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καμία ειδική συσκευή για να φτιάξετε έναν αυθεντικό ελληνικό freddo espresso.
Τι χρειάζεστε, λοιπόν, για να φτιάξετε έναν δροσιστικό εσπρέσο; Απλώς καλό καφέ και φρέσκο πάγο. Όσο για τον καφέ, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε έναν φρουτώδη, μέτριου καβουρδίσματος καφέ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως full city, regular ή breakfast roasts.
Πρόκειται για μια καλοκαιρινή παραλλαγή, οπότε θέλουμε κάτι ελαφρύ και εύγεστο. Αφήστε τις πιο δυνατές ποικιλίες καφέ για τη μόκα σας. Όσον αφορά τον περίφημο αφρό του freddo espresso, λόγω του οποίου μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται το γάλα, χρειάζεστε μόνο λίγη εξάσκηση για να τον δημιουργήσετε. Απλώς ανακινήστε καλά τον καφέ και είστε έτοιμοι!
Σειρά έχει η δοσολογία της ζάχαρης. Θα πρέπει να σκεφτούμε και το γλυκαντικό γιατί οι περισσότεροι freddo espresso είναι αρκετά γλυκοί. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση για αυτό. Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας γλυκαντικό, από λευκή και μαύρη ζάχαρη, μέχρι φρουτόζη και στέβια.
Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει ακόμη και να προσθέτουν ένα απλό σιρόπι με διάφορες γεύσεις στον καφέ τους πριν τον ανακινήσουν. Δοκιμάστε το! Μπορεί να είναι η σωστή μέθοδος για εσάς και να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε έναν freddo espresso. Μερικοί χρησιμοποιούν ηλεκτρικό μίξερ χειρός, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν σέικερ για κοκτέιλ. Μερικοί επιλέγουν να φτιάξουν τον freddo espresso τους ακόμη και με στιγμιαίο καφέ! Φυσικά, είστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε με διάφορες παραλλαγές. Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνετε τον δροσιστικό καφέ σας!
Μάθετε Ακόμα: Ψάρι στα κάρβουνα: Η τεχνική για το τέλειο ψήσιμο!
Η συνταγή για να φτιάξετε τον τέλειο freddo espresso στη μηχανή!
Χρόνος προετοιμασίας
5 λεπτά
Ποσότητα σερβιρίσματος
1 μερίδα
Συστατικά
- 20 γρ. εσπρέσο
- 2 φλιτζάνια φρέσκο πάγο
- Το αγαπημένο σας γλυκαντικό στην ποσότητα που επιθυμείτε
Οδηγίες
- Φτιάξτε δύο σφηνάκια εσπρέσο.
- Ρίξτε τον εσπρέσο σε ένα σέικερ για κοκτέιλ ή σε ένα μπουκάλι με καπάκι. Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός, για να του δώσετε μια κρεμώδη υφή.
- Ανακινήστε μέχρι να δημιουργήσετε έναν χρυσαφένιο αφρό.
- Στραγγίστε πάνω από ένα ποτήρι γεμάτο με φρέσκο πάγο.
Είναι τόσο απλό! Τώρα που ξέρετε πως δε χρειάζεστε τίποτα παραπάνω από έναν καφέ καλής ποιότητας, λίγο πάγο, ένα σέικερ και καλό χτύπημα για να φτιάξετε τον τέλειο freddo espresso, μπορείτε να τον απολαύσετε στο σπίτι χωρίς καθόλου κόπο σήμερα κιόλας! Καλή απόλαυση!