Μια καλή ριμπάι μπριζόλα είναι γνωστό πως είναι εξαιρετικά νόστιμη. Για του λόγου το αληθές, εάν θέλετε και τη γνώμη μας δηλαδή, είναι μία από τις καλύτερες μπριζόλες που μπορείτε να έχετε.
Βέβαια, δεν είναι όλα τα κομμάτια της το ίδιο νόστιμα και ντελικάτα. Επομένως, αξίζει να μάθουμε τα πάντα για τη κοπή και το σωστό ψήσιμο της ribeye μπριζόλας, ώστε να γνωρίζουμε τι ξεχωρίζει ένα υπέροχο κομμάτι.
Ποιο μέρος είναι το Rib Eye;
Οι συγκεκριμένες μπριζόλες προέρχονται από τον κύριο μυ που συνδέεται με την πλάτη της αγελάδας, κοινώς γνωστή και ως πλευρό.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κομματιών είναι η λωρίδα λίπους στην κορυφή και αυτό γιατί το συγκεκριμένο μέρος των μυών του ζώου δεν ασκείται πολύ, επομένως το κρέας του είναι αρκετά μαλακό και νόστιμο.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τρυφερό κομμάτι βοείου κρέατος, αν και όσες είναι κακής ποιότητας μπορεί να είναι πιο σκληρές στην υφή τους. Για αυτό, καλό είναι να ξέρετε πως να ξεχωρίζετε τις καλές για ένα ξεχωριστό και γιορτινό τραπέζι με φίλους και συγγενείς.
Πώς να διαλέξετε την καλύτερη rib eye μπριζόλα
Η αλήθεια είναι πως η επιλογή της καλύτερης μπριζόλας rib eye είναι καθαρά υποκειμενική και καθορίζεται από τη μέθοδο παρασκευής και την ατομική γεύση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως διαθέτει μια λεπτή στρώση μυϊκού λίπους. Αυτή είναι άλλωστε και υπεύθυνη για την χαρακτηριστική έντονη, σαρκώδη γεύση της, που απογειώνεται αν επιλέξετε το medium-rare ψήσιμο.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις 5 συμβουλές για να διαλέξετε την πιο νόστιμη μπριζολίτσα που θα βρείτε εκεί έξω για να κάνετε το καλύτερο ψήσιμο στο τζάκι ή το μπάρμπεκιου, που θα αφήσει εποχή και θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας.
1. Φροντίστε η διατροφή της αγελάδας να βασίζεται σε γρασίδι
Μια αγελάδα που τρέφεται με γρασίδι θεωρείται ως πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με εκείνη της οποίας η διατροφή βασίζεται σε σιτηρά. Έχει βλέπετε ένα πιο περίπλοκο προφίλ.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως όσες τρέφονται με γρασίδι δίνουν πιο απλό και καθαρό κρέας, ως αποτέλεσμα της διατροφής και της αυξημένης μυϊκής δραστηριότητάς τους, δεδομένου πως κινούνται ελεύθερες στο λιβάδι.
Από την άλλη, όσες απολαμβάνουν μια διατροφή που βασίζεται στα σιτηρά τρώνε σόγια, καλαμπόκι και άλλους κόκκους. Το θέμα είναι πως αυτού του είδους οι τροφές τις οδηγούν σε αυξημένο ενδομυϊκό λίπος και υψηλότερης ποιότητας γεύση.
Αυτό σημαίνει πως δίνουν μια πιο ζουμερή και γευστική μπριζόλα, που όμως δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή για εσάς που προσέχετε λιγάκι παραπάνω.
Αν, λοιπόν, πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στις δύο προτιμήστε εκείνη της οποίας η διατροφή βασιζόταν σε γρασίδι. Έτσι, θα απολαμβάνετε μια πιο σύνθετη γεύση, αλλά και όλα τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στο πιάτο σας!
2. Κατανοήστε το σύστημα βαθμολόγησης του βόειου κρέατος
Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καθιέρωσε κάποτε ένα σύστημα βαθμολόγησης για το βόειο κρέας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο κομμάτι!
Το συγκεκριμένο είδος κρέατος, λοιπόν, βαθμολογείται με βάση δύο παράγοντες: την ηλικία και την συγκέντρωση λίπους. Πρόκειται για τις δύο μεταβλητές που υποδηλώνουν την τρυφερότητα του κρέατος.
Προτιμάτε πάντοτε προϊόντα που ανήκουν στην τάξη «Prime», μιας και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωφέλιμα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες. Εάν πάλι προτιμάτε μια φθηνότερη εναλλακτική, διαλέξετε τη βαθμίδα «Choice».
3. Ψάξτε τις λωρίδες λίπους
Όταν διαλέγετε μια τέτοια μπριζόλα, θα πρέπει πάντοτε να αναζητάτε εκείνη με μια καλή ποσότητα γραμμών λίπους. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι πως θα είναι μαλακή και γευστική μετά το μαγείρεμα.
Η αλήθεια είναι πως όσες είναι Prime κοπής είναι και οι καλύτερες, αλλά στοιχίζουν αρκετά. Δεν θα πρέπει όμως να εξετάσετε μονάχα το σύστημα βαθμολόγησης, αλλά να λάβετε υπόψη και την υγεία σας.
Αν για παράδειγμα έχετε υψηλή χοληστερόλη και προσέχετε τη διατροφή σας, τότε θα πρέπει να πάτε με την πιο ασφαλή επιλογής της «Select» κοπής.
4. Ελέγξτε το πάχος
Εάν θέλετε την καλύτερη δυνατή ribeye μπριζόλα που μπορείτε να βρείτε, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το πάχος της. Ένα μεγάλο πάχος σας εγγυάται πως μπορείτε να την μαγειρέψετε με οποιονδήποτε τρόπο θέλετε, διατηρώντας παράλληλα όλη τη γεύση της.
Το καλύτερο πάχος είναι περίπου τρία εκατοστά, μιας και αυτό θα σας δώσει μια σωστή αναλογία ανάμεσα στο καφέ εξωτερικό χρώμα προς το ζουμερό, απαλό κέντρο της.
5. Πού είναι το κόκκαλο;
Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες ανάμεσα στους απανταχού λάτρεις της ριμπάι μπριζόλας είναι η θέση του κόκκαλου, αν δηλαδή αυτή είναι προς τα μέσα ή προς τα έξω.
Σε γενικές γραμμές, όσες μπριζόλες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι πιο γευστικές και ζουμερές. Δεν συμφωνούν όλοι όμως με αυτό τον ισχυρισμό.
Μια εξίσου έξυπνη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να προτιμήσετε κάποια μπριζόλα που είναι στο μέσο των πλευρών. Έτσι, απολαμβάνετε μεγαλύτερο μέρος του μυός που βρίσκεται στην κορυφή της μπριζόλας – εκείνου δηλαδή που είναι και το καλύτερο όλων!
Καταλήγουμε, λοιπόν, πως το νούμερο ένα κριτήριο που καλείστε να λάβετε υπόψη σας όταν ψωνίζετε rib eye μπριζόλες είναι οι λωρίδες λίπους. Όσες πιο πολλές, τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητα του κρέατος.
Λάβετε ακόμη υπόψη σας την πηγή προέλευσης του κρέατος. Αν θέλετε ας πούμε μια πιο υγιεινή επιλογή, τότε μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε κρέας ελεύθερης βοσκής, με μια διατροφή που βασίζεται στο χόρτο.
Υπάρχει ακόμη και το σύστημα βαθμολόγησης που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε. Η καλύτερη επιλογή είναι πάντοτε η Prime, ενώ η αμέσως επόμενη γευστική εναλλακτική που έχετε είναι η Choice. Καλή απόλαυση και μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχόλιο για να μας ενημερώσετε πως πήγε το ψήσιμο της λαχταριστής μπριζολίτσας σας!