Συνέντευξη για δουλειά: Πως θα καπαρώσεις τη θέση!

Συνέντευξη για δουλειά: Πως θα καπαρώσεις τη θέση!

 Μήπως τυγχάνει να έχετε μια συνέντευξη για δουλειά που πλησιάζει; Είστε σίγουροι πως έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτή; Φυσικά, δεν εννοούμε πως θα δείξετε κομψοί και καλοντυμένοι άνδρες, αλλά, αν είστε ετοιμοπόλεμοι μπροστά στον καταιγισμό ερωτήσεων που μπορεί να ακολουθήσουν.

 Η αλήθεια είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να ετοιμαστείτε σωστά για κάτι τέτοιο είναι να πάρετε το χρόνο σας και να απαντήσετε στις πιο κοινές ερωτήσεις που είναι βέβαιο πως θα σας κάνουν οι μελλοντικοί εργοδότες σας.

 Εξάλλου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ξεφορτωθείτε το άγχος σας μια και καλή. Για αυτό, ας πιάσουμε δουλειά!

 Η σωστή προετοιμασία είναι το παν

 Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να απομνημονεύσετε κάθε απάντηση. Οφείλετε όμως να πάρετε τουλάχιστον τον χρόνο σας, έτσι ώστε να σκεφτείτε πως θα απαντήσετε αν πράγματι σας τις απευθύνουν.

 Να θυμάστε πως όσο πιο πολύ προετοιμαστείτε, τόσο πιο πολλή αυτοπεποίθηση θα έχετε όταν έρθει η μεγάλη στιγμή.

 Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τις πιο κοινές ερωτήσεις που απευθύνουν στους συνεντευξιαζόμενους οι μελλοντικοί εργοδότες.

 Φυσικά, αφορούν ζητήματα όπως είναι η προσωπικότητα, η εργασιακή εμπειρία, η παρούσα δουλειά, οι φιλοδοξίες, το lifestyle που ακολουθείτε και όλα όσα έχετε να προσφέρετε στη συγκεκριμένη θέση για την οποία στείλατε βιογραφικό.

 1. «Πείτε μου λιγάκι για τον εαυτό σας».

 Είστε έτοιμοι να μιλήσετε για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σας; Πρόκειται για τη νούμερο ένα ερώτηση που κάνουν οι εργοδότες για να σπάσουν τον πάγο και να δουν πως παρουσιάζετε οι ίδιοι τον εαυτό και τα κατορθώματά σας.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εδώ είναι να έρθετε σε ουσιώδη επαφή με τον άνθρωπο που σας παίρνει την συνέντευξη.

 Για αυτό, μη διστάσετε να μοιραστείτε ορισμένες προσωπικές σας φιλοδοξίες, που δείχνουν πως είστε ένα άτομο που παθιάζεται και εργάζεται σκληρά, γεμάτο φιλοδοξίες και θέληση για τη ζωή.

 2. «Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα σας;»

 Φυσικά, την παρούσα ερώτηση μπορούν να την εστιάσουν και στα προτερήματα σας, αλλά συνήθως θέλουν να ακούσουν πως κρίνετε τα αρνητικά στοιχεία και τα μειονεκτήματά σας.

 Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τους δείξετε πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα της εργασίας. Για αυτό, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

 Ίσα ίσα, φροντίστε να τους κάνετε να καταλάβουν πως μπορείτε να φέρετε τα πάντα σε πέρας, ενώ είστε ικανοί να μάθετε ένα σωρό νέες δεξιότητες και πρόθυμοι να διεκπεραιώσετε οτιδήποτε σας ζητηθεί.

 Αναφέρετε, λοιπόν, με προσοχή ένα αρνητικό στοιχείο σας, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μιλήστε για το πως προσπαθείτε να το βελτιώσετε και τελικά μετατρέψτε το κι αυτό σε ένα θετικό!

 3. «Πώς τα πάτε με το στρες και την πίεση;»

 Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες δουλειές είναι αγχωτικές και πιεστικές. Είναι φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, οι εργοδότες να θέλουν να δουν πως συμπεριφέρεστε υπό τέτοιου είδους συνθήκες.

 Φυσικά, δεν θα πρέπει να προσποιηθείτε πως δεν αγχώνεστε ποτέ και για τίποτα. Δεν θα σας πιστέψουν εξάλλου. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παραδεχτείτε πως αγχώνεστε καμιά φορά, όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά προσπαθείτε να διαχειριστείτε το κάθε τι με ψυχραιμία και να το δείτε σαν ένα κίνητρο παραγωγικότητας και δημιουργικότητας!

 4. «Τι πιστεύετε ότι σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους εδώ πέρα;»

 Απαντώντας σωστά στην συγκεκριμένη ερώτηση μοιράζεστε μαζί τους το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα – εκείνο το στοιχείο δηλαδή που όχι μόνο σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους, αλλά σας καθιστά και ιδανικούς για τη συγκεκριμένη θέση.

 Επί της ουσίας, τους βοηθάτε να σας ξεχωρίσουν από όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους κι αυτό σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση εργασίας που θέλετε. Για αυτό, φροντίστε να ξέρετε ποιο είναι το δυνατό σας στοιχείο.

 5. «Τι είναι αυτό που δεν σας λείπει καθόλου από την προηγούμενη δουλειά σας;»

 Πρόκειται για μια κλασική ερώτηση παγίδα. Θέλοντας να δουν τα προσωπικά και επαγγελματικά πάθη, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, ενώ θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τις εργασιακές δραστηριότητες που δεν σας αρέσουν.

 Η υπόθεση που κρύβεται πίσω από όλα αυτά είναι πως θα εργαστείτε σκληρά για να φέρετε σε πέρας όλα εκείνα τα οποία σας παθιάζουν και σας κινητοποιούν.

 Βέβαια, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αρχίσετε να κακολογείτε τους πρώην συναδέλφους ή την εταιρεία με την οποία συνεργαζόσασταν. Όχι τίποτε άλλο, απλώς κάτι τέτοιο θα τους βάλει σε δεύτερες σκέψεις ότι έτσι κάνετε για όλους τους εργοδότες σας, με αποτέλεσμα να σας απορρίψουν αμέσως.

 Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στο να είστε ειλικρινείς και θετικοί, εστιάζοντας σε πράγματα που θα μπορούσαν να οργανωθούν καλύτερα και από μεριά σας, δείχνοντας παράλληλα την προτίμηση σας για τη θέση εργασίας στην οποία κάνατε αίτηση. 

 6. «Γιατί αποφασίσατε να αφήσετε την προηγούμενη θέση σας;»

 Όταν βρίσκεστε σε μια συνέντευξη για δουλειά, να είστε σίγουροι πως ο υπεύθυνος θα θέλει να μάθει για ποιο λόγο ακριβώς αφήνετε την προηγούμενη θέση εργασίας σας και αναζητάτε κάποια καινούρια.

 Αυτό που προσπαθεί να καταλάβει είναι εάν είστε κατάλληλοι για την τωρινή δουλειά, αλλά και για το τι είδους εργαζόμενοι είστε.

 Εδώ πρέπει να τονίσετε τα θετικά προτερήματα σας και να τους μιλήσετε για το πόσο ομαδικοί είστε, πόσο καλά τα πάτε με την εταιρική κουλτούρα της συγκεκριμένης θέσης, αλλά και πως ενδιαφέρεστε για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

 Σε καμία περίπτωση μην είστε αγενείς και επικριτικοί με το πρώην αφεντικό σας, γιατί κάτι τέτοιο βλάπτει και εκείνον, αλλά και εσάς.

 Παραπάνω είδατε τις 6 συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν οι υπεύθυνοι προσωπικού στις συνεντεύξεις με τους επίδοξους εργαζομένους τους.

 Εάν, λοιπόν, έχετε κάποια συνέντευξη προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες, καλό θα είναι να φρεσκάρετε λιγάκι τις απαντήσεις που θα δίνατε εσείς εάν βρισκόσασταν στη θέση τους. Ούτως ή άλλως, έρχεται και η δική σας σειρά! Καλή επιτυχία!

 Εάν θέλετε να μάθετε για περισσότερες ερωτήσεις που μπορούν να σας κάνουν, δεν έχετε παρά να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο για να σας κατευθύνουμε διεξοδικότερα.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top