Όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ τι συμβαίνει με το Σινικό Τείχος της Κίνας – μια σειρά αρχαίων τειχών και οχυρώσεων, που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας και έχουν χτιστεί πριν από περίπου 500 χρόνια.
Οι εκτιμήσεις για το συνολικό μήκος του ποικίλλουν από 1.500 έως και 5.000 μίλια. Παρόλα αυτά, μία αρχαιολογική έρευνα του 2012 από την Κρατική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας έδειξε ότι το τείχος είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που νομίζαμε.
Κάπως έτσι, λοιπόν, το συνολικό του μέγεθος φαίνεται να ξεπερνάει τα 13.000 μίλια ή τα 21.000 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Η λαμπρή ιστορία και το ένδοξο παρελθόν του όμως δε σταματούν εκεί. Γι’ αυτό, αξίζει να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικής ιστορίας.
1. Δεν μπορούμε να το δούμε από το φεγγάρι
Ήταν ο Ρόμπερτ Ρίλεϊ, ο Αμερικανός εικονογράφος που έκανε μια περιουσία με το καρτούν «Believe It Or Not!», ο οποίος αποκάλεσε το Σινικό Τείχος «το ισχυρότερο έργο του ανθρώπου – το μόνο που θα ήταν ορατό στο ανθρώπινο μάτι από τη Σελήνη».
Βέβαια, αυτή η δήλωση δεν βασιζόταν σε κανένα απολύτως στοιχείο, αφού έγινε 30 χρόνια πριν πατήσει ο άνθρωπος το πόδι του στο φεγγάρι.
Παρόλα αυτά, η άποψή του άρχισε πολύ γρήγορα να αναπαράγεται. Μέχρι και ο κορυφαίος επιστήμονας Τζόζεφ Νίνταμ ισχυριζόταν το ίδιο.
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε μια για πάντα κατά την πρώτη κινεζική διαστημική πτήση το 2003. Τότε ήταν που ο αστροναύτης Yang Liwei δήλωσε για πρώτη φορά ότι δε μπορούσε να δει τίποτα από την τροχιά.
2. Οι Κινέζοι δεν το αποκαλούν «Σινικό Τείχος»
Πολύ πριν έρθει αυτή η ονομασία στο φως, κάθε πόλη στην Κίνα είχε το δικό της τείχος.
Η ανάγκη των κατοίκων για να συνδεθούν όλα αυτά μεταξύ τους ήταν τέτοια, που οι Κινέζοι χρειάστηκαν μια λέξη για να αναφέρονται σε αυτό. Έτσι, το έλεγαν «Cheng», δηλαδή τείχος της πόλης.
Στη συνέχεια, έβαλαν μπροστά το επίθετο «μακρύ», κι όχι «μεγάλο» και το έλεγαν «chang cheng», δηλαδή Μακρά Πόλη ή Μακρύς Τοίχος.
3. Δεν είναι τόσο παλιό, όσο πιστεύετε
Μάλλον έχετε κι εσείς την εντύπωση πως το Σινικό τείχος χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια, περίπου στα 221 π.Χ, όταν η Κίνα ενώθηκε για πρώτη φορά.
Στην πραγματικότητα όμως, σχεδόν ό,τι είναι τόσο παλιό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ανάχωμα γης.
Η δημοφιλής ιδέα του Σινικού Τείχους προέρχεται από την πέτρινη κατασκευή με τις επάλξεις, που έχτισε ο αυτοκράτορας Μινγκ (1358-1644). Έτσι, οι επιστήμονες το χρονολογούν περίπου 500 χρόνια πριν.
Μάθετε Ακόμα: Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο: Η απλή εξήγησή τους!
4. Δεν είναι μόνο ένα
Μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα τεράστιο τείχος στην Κίνα, το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια από διαφορετικά τείχη.
Μάλιστα, πολύ λίγα από αυτά μοιάζουν με το ένδοξο δημιούργημα που επισκέπτονται οι τουρίστες, καθώς δεν είναι όλα προσβάσιμα.
Σε πολλά σημεία, θα δείτε πως το Τείχος διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται.
Την ίδια στιγμή, όλα αυτά τα κομμάτια αλληλοεπικαλύπτονται χρονικά και δε μοιάζουν με άλλα τείχη της Γης, που έρχονται σε παράλληλες γραμμές και διάσπαρτα τμήματα.
Το πρώτο τείχος χτίστηκε περίπου 4 αιώνες πριν από τον Qin Shi Huang, τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας. Ήταν εκείνος που ζήτησε την ενοποίηση των οχυρών για αμυντικούς σκοπούς.
Η όλη κατασκευή χρειάστηκε περίπου 2 χιλιετίες, ενώ πολλά από αυτά που δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν άρχισαν να χτίζονται κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές πληροφορίες που έχουμε για αυτό το Κινεζικό μνημείο είναι ότι για τη συντήρησή του χρησιμοποιείται ένα ασυνήθιστο κονίαμα, το αλεύρι ρυζιού, που είναι εξαιρετικά κολλώδες.
Πρόκειται για ένα υλικό, τόσο δυνατό και αδιάβροχο, όσο το τσιμέντο, το οποίο σφραγίζει ερμητικά κλειστά τα τούβλα μεταξύ τους και αποτρέπει τη διέλευση του αέρα ανάμεσά τους.
5. Δεν είναι ένα απλό τείχος
Τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν κατά τη δυναστεία των Μινγκ είναι πράγματι απλώς τείχη, αλλά πιο δυτικά του Πεκίνου, το τούβλο και η πέτρα είναι τα στοιχεία που δίνουν τη θέση τους στη Γη.
Αφήστε που υπάρχουν πολλά περισσότερα από τα τείχη ή τα οχυρά: φρούρια, στρατώνες, πύργοι φύλαξης και φάροι βρίσκονται σε όλο το μήκος του Τείχους, σαν ένα είδος φωτοστέφανου που ξεχύνεται από πάνω τους.
6. Δεν χτίστηκε για να διώχνει τους Μογγόλους
Ο Πρώτος Αυτοκράτορας ήταν εκείνος που το παρήγγειλε και πέθανε το 210 π.Χ., δηλαδή πολύ πριν την εμφάνιση των Μογγόλων το 800 π.Χ.
Η γνωστή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κινέζους και Μογγόλους σημειώθηκε κάπου στα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι δεύτεροι εξορίστηκαν από τους Μινγκ.
7. Δεν περιλαμβάνει πτώματα
Κάποιοι μύθοι κάνουν λόγο για εργάτες που έχουν θαφτεί μέσα στο Σινικό Τείχος. Υπάρχει μία πιθανότητα αυτούς τους μήθους να τους διέδωσε ο Σίμα Κιάν, που επέκρινε τον τότε Αυτοκράτορα της Δυναστείας των Χαν, υποτιμώντας τον προκάτοχό του Τσιν.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αρκετά ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια άποψη μέχρι σήμερα. Επομένως, πρόκειται μάλλον για μέρος μιας απλής συκοφαντίας.
8. Δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τις εισβολές των εχθρών
Δυστυχώς για τους ντόπιους, πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πως το Σινικό Τείχος δε μπορούσε να κρατήσει έξω από τα Κινεζικά εδάφη διάφορους λαούς και επιδρομείς της περιοχής.
Το 1449, οι Μογγόλοι προκάλεσαν μια ήττα στον Μινγκ νότια του Τείχους και υπήρξε μόνο μία περίοδος ειρήνης (1571-1744), όπου η κατασκευή του κατάφερε να ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, το Σινικό Τείχος έπεσε στα χέρια των Manchus το 1644, όταν ένας τοπικός στρατηγός άνοιξε την απώτερη ανατολική πύλη, Shanhaiguan, στους εισβολείς.
9. Δεν έχει το φάρδος πέντε αλόγων στην σειρά
Πράγματι, το Σινικό Τείχος είναι αρκετά φαρδύ, αλλά μόνο σε ορισμένα σημεία γύρω από το Πεκίνο, τα οποία χτίστηκαν τόσο σαν τείχος, όσο και σαν δρόμος.
Άλλα μέρη, κυρίως η κορυφογραμμή που διασχίζει τις κορυφές του Simatai, είναι αρκετά φαρδιά μόνο για ένα άτομο, ενώ προς τα δυτικά δεν υπάρχει καν δρόμος για να περάσει κανείς.
10. Ο Marco Polo το είδε όντως
Μπορεί ο ίδιος να μην το ανέφερε ποτέ κι αυτό να χρησιμοποιήθηκε σαν επιχείρημα ότι δεν πήγε ποτέ στην Κίνα, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει.
Εκείνη την εποχή, βλέπετε, ολόκληρη η Κίνα διοικούνταν από τους Μογγόλους. Επομένως, το τείχος ήταν περιττό από τότε που οι εισβολείς κατέστρεψαν τη Βόρεια Κίνα, υπό τον Genghis Khan, περισσότερα από 50 χρόνια νωρίτερα.
Με τη σειρά τους, οι Μογγόλοι, που είχαν αγνοήσει το Τείχος κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν είχαν καμία ανάγκη να μιλήσουν για αυτό.
Όπως κι αν έχει όμως, ο Μάρκο Πόλο πρέπει να το διέσχισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του από το Πεκίνο προς το παλάτι του Kublai Khan στο Xanadu – απλώς δεν είχε κανέναν λόγο να του δώσει την αμέριστη προσοχή του ή να το αναφέρει σε κάποιον.
Αναμφίβολα, το Μέγα Σινικό Τείχος αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλειώδη και κορυφαία μνημεία της αρχαιότητας.
Πίσω από την κατασκευή του όμως κρύβεται ο κόπος, η ταλαιπωρία και ο θρήνος όλων των εργατών και των χτιστών που κατάφεραν να το οικοδομήσουν.
Χωρικοί, αιχμάλωτοι, κατάδικοι και στρατιώτες δούλεψαν σκληρά για αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δυστυχώς δε μπόρεσε ποτέ να εμποδίσει αποτελεσματικά τους διάφορους εισβολείς.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα εξαιρετικό έμβλημα δυναμικότητας και δύναμης του κινεζικού πολιτισμού και ως τέτοιο έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία, μη διστάσετε να την μοιραστείτε μαζί μας.