Σε καλεί η μητέρα φύση διακόπτοντας τον ύπνο σου κάθε βράδυ; Εδώ θα βρεις 4 χρήσιμες συμβουλές για έναν πιο ήσυχο ύπνο!
Θέλεις απλώς να κοιμηθείς, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις αυτή τη πιεστική παρόρμηση. Δεν μπορείς να το κρατήσεις. Πρέπει να σηκωθείς μέσα στο κρύο να τρέχεις στο μπάνιο. Συμβαίνει σε όλους τους άντρες και μάλιστα όλο και συχνότερα καθώς μεγαλώνουν.
Σε γενικές γραμμές, θεωρείται φυσιολογικό ένας άνδρας 60 ετών να σηκώνεται μία φορά, ένας 70χρονος να σηκώνεται δύο φορές και ένας 80χρονος να σηκώνεται τρεις φορές τη νύχτα. Βέβαια, μπορείς πάντα να ελαχιστοποιήσεις αυτή τη νυχτερινή ενόχληση.
Το σώμα παράγει περισσότερα ούρα το βράδυ παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ορισμένους άνδρες, τα υγρά που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκεντρώνονται στα άκρα τους και όταν ξαπλώνουν μέρος αυτών των υγρών επανέρχεται στην κυκλοφορία.
Η καρδιά και οι νεφροί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει επιπλέον υγρό στον οργανισμό και πρέπει κάπως να το ξεφορτωθούν. Πώς μπορείς, λοιπόν, να περιορίσεις τη συχνοουρία το βράδυ; Η προφανής απάντηση είναι να πίνεις λιγότερα υγρά κατά τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ακόμα πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν.
1. Περιόρισε την πρόσληψη καφεΐνης
Η καφεΐνη είναι το Νο. 1 διεγερτικό της ουροδόχου κύστεως, καθώς τη κάνει να συστέλλεται σε χαμηλότερη ένταση, πράγμα που σημαίνει ότι η συχνότητα στις επισκέψεις του μπάνιου είναι μεγαλύτερη.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ το πρωί, πολλοί απολαμβάνουν ένα ή δύο φλιτζάνια μετά το δείπνο. Για να αποφύγεις τη συχνουρία το βράδυ, περιόρισε την καφεΐνη που λαμβάνεις κατά τις απογευματινές ώρες – συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των αναψυκτικών.
2. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ τις βραδινές ώρες δημιουργεί συχνοουρία στους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς εμποδίζει τους νεφρούς να απορροφούν εκ νέου το νερό. Αντί για αλκοόλ δοκίμασε κάτι άλλο για να φτιάξεις τη ψυχολογία σου και να χαλαρώσεις.
Μπορείς να αποκτήσεις μια ασχολία που σε αποφορτίζει από το άγχος και το στρες, όπως για παράδειγμα, να ασχοληθείς με κάποιο άθλημα, να δεις μια καλή ταινία στο netflix ή στη τελική να δοκιμάσεις κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα χωρίς καφεΐνη.
Μάθετε Ακόμα: Αλκοόλ και αντιβίωση: Οι άκρως επικίνδυνες παρενέργειες!
3. Προσάρμοσε τη φαρμακευτική αγωγή σου
Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να σε κάνουν να πηγαίνεις τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά. Εάν έχεις συχνοουρία το βράδυ, επικοινώνησε με το γιατρό σου, ώστε να προσαρμόσει τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις ή τις ώρες που πρέπει να τη λαμβάνεις.
Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να αποφύγεις τα διουρητικά το βράδυ, γιατί αυξάνουν την ποσότητα νερού και αλατιού που απελευθερώνει το σώμα ως ούρα, επομένως είναι καλύτερο να τα παίρνεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
4. Έλεγξε τον προστάτη σου
Αναρωτιέσαι πότε η συχνοουρία μπορεί να είναι ανησυχητική; Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τις συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα τη νύχτα, γιατί πιέζει την ουρήθρα, καθιστώντας πιο δύσκολο να αδειάσεις εντελώς την ουροδόχο κύστη σου.
Μπορεί ακόμα να σε κάνει να νιώθεις ότι πρέπει να ουρείς όλη την ώρα. Επικοινώνησε με το γιατρό σου, μήπως χρειάζεται να κάνεις εξετάσεις και να προλάβεις οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει στο μέλλον.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσεις με το γιατρό;
Υπάρχουν υποκείμενα ιατρικά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν συχνοουρία στους άνδρες. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι δεν αδειάζουν εντελώς την κύστη τους, επομένως κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν συχνά ραντεβού στη τουαλέτα.
Ο γιατρός σας ή ένας ουρολόγος μπορεί να ελέγξει εάν η κύστη αδειάζει και αποθηκεύει σωστά τα ούρα.
Κάλεσε το γιατρό σου εάν παρατηρήσεις:
- Αίμα στα ούρα
- Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
- Αδύναμη ροή ούρων
- Πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ευκολότερος τρόπος για να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα είναι απλώς να καταναλώνεις λιγότερα υγρά κατά τις βραδινές ώρες. Ακόμα κι αν η κύστη αδειάζει καλά, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξαναγεμίσει και να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου!