Αλκοόλ και αντιβίωση: Οι άκρως επικίνδυνες παρενέργειες!

Αλκοόλ και αντιβίωση: Οι άκρως επικίνδυνες παρενέργειες!

 Αν σας αρέσουν τα κοκτέιλς, καλό είναι να μείνετε μακριά από εκείνο που περιλαμβάνει αλκοόλ και αντιβίωση μαζί, γιατί μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας!

 Οι ίδιοι οι γιατροί φροντίζουν κάθε φορά που σας συνταγογραφούν κάποια φαρμακευτική αγωγή να σας πουν να μείνετε μακριά από την κατανάλωση αλκοόλ για κάποιο χρονικό διάστημα.

 Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία με το να ξεσπάσουν κάποιου είδους παρενέργειες που σίγουρα δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε.

 Μπορώ να πάρω αλκοόλ και αντιβίωση ταυτόχρονα;

 Μπορεί ο μύθος να θέλει τα αντιβιοτικά λιγότερο δραστικά με την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στις παρενέργειες και ειδικά μετά από υπερβολική δόση αλκοόλης.

 Απαγορεύεται να καταναλώσετε αλκοόλ αν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω αντιβιοτικά:

  • Κεφοτετάνη
  • Κεφαλοσπορίνες
  • Δοξυκυκλίνη
  • Ερυθρομυκίνη
  • Μετρονιδαζόλη
  • Τινιδαζόλη
  • Κετοκοναζόλη
  • Ισονιαζίδη
  • Λινεζολίδη
  • Γκριζεοφουλβίνη

 Εάν, λοιπόν, χρειαστεί να πάρετε κάποια αγωγή και ο γιατρός σας προτείνει να απέχετε από την κατανάλωση οποιουδήποτε ποτού για μερικές ημέρες, ακούστε τον.

 Διαφορετικά, με αλκοόλ και αντιβίωση ίσως εμφανίσετε συμπτώματα, όπως είναι η ναυτία, ο εμετός, οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι, το αναψοκοκκίνισμα, οι διάρροιες, η υπνηλία, η εφίδρωση, οι ταχυκαρδίες, η εφίδρωση και οι κράμπες στο στομάχι.

 Συγκεκριμένα φάρμακα και ουσίες φέρουν ακόμα πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι η καταστροφή του συκωτιού, των νεφρών και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απλές ενδείξεις που αναφέραμε παραπάνω φεύγουν από μόνες τους. Εάν όμως πιστεύετε ότι πάσχετε από κάτι πιο σοβαρό, καλό είναι να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή και να πάτε στα επείγοντα.

Τι να κάνω αν δεν νιώσω καλά;

 Σε κάθε συσκευασία φαρμάκων υπάρχει ένας σχετικός πίνακας στο πίσω μέρος, όπου αναγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες. Εκεί, υπάρχουν πληροφορίες και για το τι να κάνετε σε περίπτωση που πιείτε κάποιο ποτό.

 Βέβαια, καλού κακού μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και ειδικά σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για οποιαδήποτε πληροφορία διαβάζετε. Εκείνοι θα ξέρουν να σας πουν πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

 Εάν σας προτείνουν να μην παίρνετε αντιβίωση ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο με αλκόολ, ρωτήστε τους «πόση ώρα μετά την αντιβίωση μπορώ να πιω ααλκοόλ».

 Όπως και να’ χει, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον 72 ώρες αφότου ολοκληρώσετε την αγωγή σας.

 Οι επιδράσεις του αλκοόλ στην θεραπεία μετά από λοίμωξη

 Το πιθανότερο είναι πως έχετε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής σας να σας συμβουλεύουν να μην πιείτε αλκοόλ και αντιβίωση μαζί γιατί δεν θα πιάσει η αγωγή. Πρόκειται για έναν απλό μύθο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ούτως ή άλλως κακώς. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς το αλκοόλ και η αντιβίωση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κατά τα άλλα φυσιολογική αντιμετώπιση μιας λοίμωξης ή μόλυνσης που έχετε πάθει.

 Εάν είστε άρρωστοι ή υποφέρετε από κάποια ενοχλητική μόλυνση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκουράζεστε πραγματικά και να απολαμβάνετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας για να αναρρώσετε γρηγορότερα.

 Το αλκοόλ όμως έρχεται να θέσει ένα σωρό εμπόδια σε όλα αυτά. Για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις συνήθειες του ύπνου σας και να σας κάνει να μην κοιμηθείτε καθόλου μα καθόλου καλά, πράγμα που θα επηρεάσει την ανάρρωση.

 Εκτός αυτού, είναι σε θέση να σταματήσει το σώμα σας από το να απορροφήσει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία ανάρρωση σας.

 Την ίδια στιγμή, το αλκοόλ μπορεί κάλλιστα να αυξήσει κατακόρυφα και ραγδαία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσει ξαφνικά και από το πουθενά τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας. Κοινώς, θα νιώθετε κομμάτια!

 Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι πάρα πολύ σημαντικοί και η έλλειψή τους μπορεί να σας κρατήσει μακριά από την επιθυμητή ταχεία και σύντομη ανάρρωσή σας, ανεξάρτητα από τον λόγο που παίρνετε την αντιβίωση εξαρχής.

 Όπως και να’ χει όμως, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ούτως ή άλλως επιβλαβής για την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής και δη, αν είναι σε βάθος χρόνου.

 Μην ξεχνάτε επίσης πως με τον όρο αλκοόλ δεν εννοούμε αποκλειστικά και μόνο τη μπύρα, το κρασί, το λικέρ και τα κλασικά κοκτέιλς.

 Αλκοόλη υπάρχει εξίσου σε ορισμένα στοματικά διαλύματα και αγωγές για το κοινό κρυολόγημα. Για αυτό, θα πρέπει πάντοτε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!

 Ακόμα κι αν συνδυάσετε μπύρα χωρίς αλκοόλ και αντιβίωση μπορεί να έχετε δυσκολίες κατά την ανάρρωση, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας οπωσδήποτε.

 Πάντα, μα πάντα θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τον σχετικό πίνακα με τα αναγραφόμενα συστατικά και τις ουσίες σε ό,τι προϊόντα κι αν παίρνετε.

 Αυτή η ανάγκη κρίνεται δε επιτακτική ειδικά στην περίπτωση που έχετε πάθει κάποια αλλεργική ή άλλη αντίδραση απέναντι σε αγωγή στο παρελθόν. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να είστε απόλυτα σίγουροι πως είστε ασφαλείς με τη χρήση τους.

 Από εκεί και η πέρα, η αλήθεια είναι πως οι γιατροί συνήθως χορηγούν αντιβιοτικά για σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να πάρετε αντιβίωση για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο αυτού.

 Καταληκτικά, αναφέρουμε πως πράγματι αλκοόλ και αντιβίωση μαζί δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας.

 Έχουν δυσμενείς παρενέργειες και έτσι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Για αυτό, αν οι οδηγίες χρήσεις των φαρμάκων που παίρνετε λένε να μην πιείτε αλκοόλ, αφήστε κάτω εκείνο το ποτήρι ή το μπουκάλι που κρατάτε!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top