Ζήλια: Τι να κάνετε για τη ψυχική σας υγεία & τη σχέση σας!

Ζήλια: Τι να κάνετε για τη ψυχική σας υγεία & τη σχέση σας!

 Η ζήλια των ανθρώπων μπορεί να είναι ένα άκρως δυναμικό, αλλά και επώδυνο συναίσθημα που ανήκει στο φάσμα των αρνητικών συναισθημάτων. Μάλιστα, είναι σε θέση να τερματίσει ακόμα και την πιο αγαπημένη σχέση.

 Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα τεράστιο επικοινωνιακό χάσμα ανάμεσα σε εσάς και τη σύντροφό σας, επηρεάζοντας αρνητικά ολόκληρο το μέλλον της σχέσης σας.

 Από που προέρχεται η ζήλια;

 Σε γενικές γραμμές, το συναίσθημα αυτό προέρχεται από την ανασφάλεια που μπορεί να αισθάνεστε οι ίδιοι με τον εαυτό σας και συνήθως συνδυάζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη κοπέλα σας.

 Ποια είναι όμως η διαφορά της ζήλιας από τον φθόνο; Στη πραγματικότητα, η ζήλια και ο φθόνος είναι παρόμοια συναισθήματα. Ωστόσο, η ζήλια περιλαμβάνει και μια αίσθηση κτητικότητας και ιδιοκτησίας επάνω στον σύντροφο.

 Την ίδια στιγμή, ένα άτομο που βιώνει φθόνο είναι επειδή θέλει να αποκτήσει το ίδιο όλα όσα κατέχει κάποιος άλλος.

 Για παράδειγμα, θα ήθελε να έχει τα φυσικά χαρακτηριστικά, την εργασιακή θέση ή τα τυχόν προνόμια που εκείνος απολαμβάνει. Αυτή είναι μια άρρωστη ζήλια.

 Ένας ζηλιάρης σύντροφος όμως είναι εκείνος που θα έχει από κοντά κάτι που έχει ήδη, συνήθως την ερωτική του σύντροφο. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθεί να κρατήσει αυτό το άτομο κοντά του.

 Ίσως η ζήλια να ακούγεται λιγάκι χαριτωμένη και να αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος, όταν όμως βρίσκεται σε υγιή πλαίσια. Εάν η ζήλια και ο φθόνος ξεφύγουν, μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τις ανθρώπινες σχέσεις, ερωτικές και μη.

 Πώς ξεπερνιέται η ζήλια;

 Εάν είστε κι εσείς από εκείνους που ζηλεύουν τη σύντροφό τους, μην σκάτε. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!

 Η ζήλια είναι κάτι το οποίο μπορείτε πράγματι να ξεπεράσετε. Για την ακρίβεια, ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε το όλο ζήτημα σαν ζευγάρι υπόσχεται να λύσει πολλές διαμάχες και να σας φέρει πιο κοντά.

 Αυτό που θα πρέπει πάντοτε να κάνετε είναι να επικοινωνείτε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας στο ταίρι σας. Μιλήστε της για το πόσο ανασφαλείς ή ανήσυχοι αισθάνεστε μέσα στην σχέση σας και μη φοβάστε να θίξετε τέτοιου είδους ζητήματα.

 Μιλάτε πάντοτε ανοικτά και μέσα από την καρδιά σας, αποφεύγοντας να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας με τον οποιονδήποτε τρόπο. Δεν χρωστάτε καμία απολογία για το πως νιώθετε!

 Την ίδια στιγμή όμως, καλείστε να είστε ευγενικοί και καλοσυνάτοι. Ποτέ, μα ποτέ μην κατηγορήσετε τη σύντροφό σας χωρίς να φταίει για κάτι και μην προσπαθήσετε να ξεκινήσετε καυγά.

 Είναι απολύτως θεμιτό να συζητάτε μαζί της για τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες και τις επιθυμίες σας. Δείτε αυτή τη στιγμή της έντασης σαν μια ευκαιρία να επικοινωνήσετε ανοιχτά και να κατανοήσετε ουσιαστικά ο ένας τον άλλον.

 Βάλτε ένα όριο στη φαντασία σας

 Σίγουρα, είναι συναρπαστικό το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φαντασία. Συνάμα όμως είναι τρομακτικό το γεγονός του πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει και να βγει εκτός ελέγχου.

 Η φαντασία είναι εκείνη που θρέφει την ζήλια κατά τρόπο παρόμοιο με τους σπόρους που φυτεύετε στον κήπο σας. Αναπτύσσετε σταδιακά μέσα σας μέχρι να κάνει το μεγάλο ξέσπασμα.

 Πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε άμεσα όλα τα αρνητικά σενάρια που λέτε οι ίδιοι στον εαυτό σας. Μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά με το να τα σκέφτεστε ξανά και ξανά.

 Για να στρέψετε το νου σας αλλού, επιχειρήστε να επικεντρωθείτε σε όλα αυτά τα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους. Προσπαθήστε να σταθείτε στα θετικά συναισθήματα που σας δημιουργούνται από αυτά που σας κάνουν χαρούμενους.

 Φανταστείτε πως δεν χρειάζεται να είστε εσείς αυτοί που παθαίνουν εμμονή και τρελαίνονται με το παραμικρό! Παραμείνετε ψύχραιμοι, παίρνοντας βαθιές αναπνοές.

 Μόλις ηρεμήσετε, είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσετε κατάματα όλα τα ερεθίσματα που πυροδοτούν τη ζήλια σας.

 Με προσοχή θα πρέπει να σκεφτείτε όλους τους φαύλους κύκλους σκέψεων που έχετε κάνει για τη σύντροφό σας και να βρείτε αποδείξεις πως τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Είναι μονάχα ανυπόστατα σενάρια και έτσι θα παραμείνουν.

 Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η λογική δε χωράει στην αρρωστημένη ζήλια. Γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνετε μια όσο το δυνατόν πιο λογική επανεκτίμηση της κατάστασης και να επικεντρωθείτε σε όλα όσα γνωρίζετε ήδη πως ισχύουν.

 Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να σκέφτεστε πόσο άσχημα μπορεί να σας βλέπει η γυναίκα σας, απλά και μόνο επειδή έτσι βλέπετε οι ίδιοι τον εαυτό σας.

 Γενικότερα, θα πρέπει πάντοτε να δουλεύετε οι ίδιοι με το μέσα σας σαν μεμονωμένα άτομα. Μόνο έτσι θα αισθάνεστε ολοκληρωμένοι και ίσοι απέναντι στο ταίρι σας.

 Πείτε όχι στην αρρωστημένη ζήλια και σε όλες τις πιθανές καταστάσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αποβάλλετε το άγχος από τη ζωή σας.

 Γραφτείτε σε εκείνα τα μαθήματα που λέτε τόσο καιρό και ξεκινήστε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και μάλιστα, σε καθημερινή βάση.

 Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα απίστευτα μαθήματα ζωής που θα πάρεις μέχρι τα 30 και θα συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι όμορφη και δεν αξίζει να αυτοκαταστρέφεσαι με ζήλιες και ανούσια πράγματα.

 Και με το παρελθόν τι γίνεται;

 Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Με το αναπλάθετε παρελθοντικά γεγονότα ή αρνητικά σενάρια που ανήκουν στο παρελθόν ουσιαστικά χάνετε πολύτιμες στιγμές από το παρόν σας, αφού καταλήγετε να νιώθετε άσχημα.

 Μείνετε στο τώρα. Καλλιεργείστε την εμπιστοσύνη και την απόλυτη πίστη απέναντι στη σύντροφό σας και αποτρέψτε μια και καλή το συναίσθημα της άρρωστης ζήλιας από το να έρθει στην επιφάνεια.

 Δείτε την παρτενέρ σας και την κάθε ημέρα που περνάτε μαζί σαν μια ευκαιρία για μια νέα αρχή, ώστε να αναπτυχθείτε μαζί – γιατί αυτό σας αξίζει!

 Μπορεί εκείνη να σας ενδιαφέρει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να καταλάβετε πως η άρρωστη ζήλια σας μπορεί να βασανίσει κι εκείνη.

 Εκείνο που φοβάστε περισσότερο από όλα είναι η πιθανότητα του να τη χάσετε. Κι όμως, με το να εμπλέκεστε διαρκώς σε τέτοιου είδους κτητικές, ζηλόφθονες και καταστρεπτικές συμπεριφορές αυτό ακριβώς είναι που κάνετε. Σταματήστε.

 Βέβαια, η αλήθεια είναι πως το να είναι κανείς με έναν ζηλιάρη σύντροφο μπορεί να γίνει άκρως κουραστικό. Ο διαρκής έλεγχος και οι σκηνές ζηλοτυπίας δεν αρέσουν σε κανέναν.

 Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε, ώστε να κάνετε την σχέση σας μαζί της λιγάκι πιο υγιή.

 Πρώτα από όλα, θα πρέπει η κοπέλα να ακούσει ουσιαστικά όλες τις ανησυχίες σας, χωρίς καμία απολύτως επικριτική διάθεση. Αμέσως μετά, θα σας πει όλα εκείνα τα στοιχεία που εκτιμάει σε σας και την σχέση σας.

 Εάν τυχόν υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές της που πυροδοτούν την ανησυχία και την ζήλια σας, δείτε μαζί πως μπορείτε να αισθάνεστε και οι δύο καλύτερα.

 Πάνω από όλα όμως, μην ξεχνάτε ποτέ μα ποτέ πως στον αγώνα κατά της ζήλιας είστε ομάδα και έτσι πρέπει να παραμείνετε. Εξάλλου, αν την ξεπεράσετε μαζί θα έρθετε και ένα βήμα πιο κοντά!

 Ποια είναι η αποψή σας σχετικά με τη ζήλια; Ζηλεύετε τη κοπέλα σας, κι αν ναι, πως το διαχειρίζεστε;

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top