Με την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα και την αρχιτεκτονική της κλασικής εποχής, η Σύμη σας υπόσχεται μια μοναδική νησιωτική εμπειρία στην άκρη του Αιγαίου, που θα σας συναρπάσει.
Η Σύμη θεωρείται ο τέλειος προορισμός για όσους αναζητούν διακοπές που συνδυάζουν τον κοσμοπολίτικο αέρα με την αίγλη της παλιάς εποχής.
Ανοίγοντας τον χάρτη, στα Δωδεκάνησα, ακριβώς πάνω από τη Ρόδο βορειοδυτικά, θα βρείτε τη μικρή, αλλά σπουδαία Σύμη, η οποία αριθμεί 2.600 κατοίκους σε πληθυσμό.
Το ίδιο το νησί, όσο και οι νησίδες που βρίσκονται περιμετρικά έχουν κηρυχθεί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, καθώς φέρουν μνημεία και αντικείμενα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια.
Πώς θα πάω στη Σύμη;
Η Σύμη είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και το ταξίδι για το νησί διαρκεί συνήθως δεκαεπτά ώρες. Φυσικά, ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε στο νησί είναι με αεροπλάνο από τη Ρόδο, καθώς η πτήση διαρκεί μιάμιση ώρα.
Η Σύμη συνδέεται επίσης με τα νησιά Αγαθονήσι, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Κω, Λέρο, Λειψούς, Νίσυρο, Πάτμο και Τήλο.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού ήταν το όνομα «Αίγλη», προς τιμήν της νύμφης που λέγεται ότι γέννησε τις Τρεις Χάριτες, ενώ ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι «Σύμη» ήταν το όνομα της νύμφης που ερωτεύτηκε ο Θεός Ποσειδώνας και απέκτησε έναν γιο, τον Χθόνιο, τον πρώτο βασιλιά του νησιού.
Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, αποκαλύπτεται ότι το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του Ιαλυσού και της Δώτιδας, η οποία απήχθη από τον Γλαύκο και μεταφέρθηκε στο νησί. Ο Γλαύκος ήταν ο πρώτος κάτοικος της Σύμης, άριστος ψαράς και ναυπηγός, που βοήθησε στην Αργοναυτική εκστρατεία.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σύμη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια.
Το νησί ακολούθησε την ιστορική διαδρομή των Δωδεκανήσων, πέφτοντας στην κυριαρχία της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Τάγματος των Ιπποτών της Ρόδου που συνέβαλαν στην οικονομική άνθηση της Σύμης, βοηθώντας στην ανάπτυξη της ναυπηγικής, της σπογγαλιείας και του εμπορίου.
Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν το νησί, οι Σύμιοι κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικά προνόμια από τον Σουλτάνο, που τους παραχώρησε αυτονομία και μεγάλα οφέλη στη ναυτιλία.
Το 1900, η Σύμη αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, διανύοντας τη «χρυσή εποχή» της. Ωστόσο, το νησί κυριαρχήθηκε από τους Ιταλούς και στη συνέχεια πέρασε υπό αγγλική και γερμανική κατοχή, με αποτέλεσμα οι ένδοξες μέρες της να φτάσουν στο τέλος τους. Η Σύμη ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος τον Μάρτιο του 1948.
Η πρωτεύουσα της Σύμης
Ο Γιαλός είναι το λιμάνι της Σύμης που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Αυτός ο γοητευτικός οικισμός είναι ένα από τα πιο ρομαντικά χωριά των Δωδεκανήσων, στολισμένος με νεοκλασικά αρχοντικά και εγκαταλελειμμένα καπετανόσπιτα, πλακόστρωτες αυλές και βοτσαλωτά ψηφιδωτά που προσδίδουν μια αύρα αρχοντιάς στο νησί.
Οι δύο πλευρές του λιμανιού συνδέονται με το πέτρινο γεφύρι, γνωστό ως Καλντερίμι, που οδηγεί στη γοητευτική πλατεία του Κάμπου.
Η κύρια σκάλα που οδηγεί στην πρωτεύουσα της Σύμης, γνωστή ως Χωριό, ονομάζεται Καλή Στράτα, όπου εκεί θα θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά, τα γοητευτικά ξωκλήσια και τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια που απλώνονται προς την πλαγιά του λόφου.
Όλη η περιοχή στέφεται από το κάστρο των Ιπποτών που στέκεται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.
Τι αξίζει να δείτε στη Σύμη;
Ο πολύχρωμος Γιαλός
Ώχρα, κόκκινο, μπλε, τιρκουάζ, γκρι… Τα μεγαλοπρεπή, πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια που περιτριγυρίζουν το λιμάνι της Σύμης, τον Γιαλό, διατηρούν ζωντανή τη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος του νησιού.
Μοιάζει σαν ένα μέρος βγαλμένο κατευθείαν από τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου (ιδρύθηκε το 1838), το παλιό Τελωνείο, η Ψαραγορά, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα ενός νεαρού ψαρά, ο Πύργος του Ρολογιού (χτίστηκε το 1881) και το παλιό ναυπηγείο στο Χαράνι.
Η Καλή Στράτα
Σε λιγότερα από 500 βήματα θα βρεθείτε από τον Γιαλό στο Χωριό, στην Άνω Σύμη. Αυτή είναι η Καλή Στράτα, όπου θα θαυμάσετε τα πολυτελή σπίτια και τις μοντέρνες μπουτίκ. Είναι το πιο πλούσιο και όμορφο μέρος της πόλης. Στην κορυφή, θα βρείτε ένα υπαίθριο καφέ, από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Το Χωριό
Το Χωριό της Σύμης περιλαμβάνει τη Σπετσάρια, το παλιό κοινοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, το εντυπωσιακό αρχοντικό Χατζηαγαπήτου-Χατζηωάνου και το αρχοντικό Φαρμάκη, που στεγάζει το Αρχαιολογικό & Λαογραφικό Μουσείο.
Αφού ολοκληρώσετε το ταξίδι στο χρόνο, κάντε μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια μέχρι το Κάστρο και απολαύστε τη θέα στο Αιγαίο.
Η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη
Διάσημο για τα πολύαριθμα θαύματά του, το συγκεκριμένο μοναστήρι αποτελεί ένα κορυφαίο προσκύνημα για τους πιστούς. Το μοναστήρι κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάση Καρνάβη το 1783, ενώ διακοσμήθηκε από τους ντόπιους αγιογράφους, τον Μοναχό Νεόφυτο και τον Κυριάκο Καρακωστή.
Το εντυπωσιακό καμπαναριό του Αρχαγγέλου Πανορμίτη χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε στυλ μπαρόκ και μοιάζει με το καμπαναριό του μοναστηριού του Ζαγκόρσκ στη Μόσχα.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες χριστιανοί στήνουν ουρά, για να προσκυνήσουν την ιερή και θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ και να γνωρίσουν την ενδιαφέρουσα λαογραφική και εκκλησιαστική συλλογή του.
Επίσης, η μονή διαθέτει κάποια κελιά τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως και πεντακόσιους επισκέπτες που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί.
Τα κορυφαία αξιοθέατα της Σύμης
Το Ναυτικό Μουσείο
Σφουγγαροκαταδύσεις και άλλες υποβρύχιες ιστορίες σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε στο Ναυτικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στο παλιό ναυπηγείο της Σύμης.
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του Αιγαίου. Πρόκειται για μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού που βρίσκεται μπροστά σε έναν κατακόρυφο γκρεμό 300 μέτρων. Η παραλία είναι προσβάσιμη είτε μέσω ενός μονοπατιού πεζοπορίας από το Πέδι, είτε με σκάφος.
Το Κάστρο των Ιπποτών
Το Κάστρο των Ιπποτών βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Άνω Σύμης. Το αμυντικό φρούριο χτίστηκε στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης της Σύμης από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 1407, με σκοπό την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος του νησιού.
Στην κύρια είσοδο, βρίσκεται ένα έμβλημα των Ιπποτών. Σήμερα, τα εξωτερικά αμυντικά τείχη του κάστρου είναι τα μόνα σημαντικά κατάλοιπα που μπορείτε να επισκεφθείτε. Το κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές, οπότε αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε.
Μάθετε Ακόμα: Χάλκη: Ένα μικρό θαύμα των Δωδεκανήσων!
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Σύμης
Το Ποντικόκαστρο θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μνημεία του νησιού που βρέθηκαν στην περιοχή των ανεμόμυλων. Είναι ένα περίεργο κυκλικό πέτρινο κτίσμα, γνωστό από τους ντόπιους ως ο τύμβος του Νηρέα.
Δυστυχώς, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν την ηλικία του μνημείου. Μπορείτε να φτάσετε στο μνημείο, ανεβαίνοντας τα πεντακόσια σκαλιά της Καλής Στράτας.
Τα μουσεία και τα μνημεία του νησιού
Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης στεγάζεται στο παραδοσιακό αρχοντικό της οικογένειας Γιανεσκή στο Χωριό. Στο μουσείο εκτίθεται μια πλούσια αρχαιολογική συλλογή από επιγραφές, αγγεία, υφάσματα και μουσικά όργανα της Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.
Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στους χώρους της Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Το μουσείο εκθέτει μια ενδιαφέρουσα συλλογή υποβρυχίων αρχαιοτήτων και μια συλλογή χειρογράφων, φορητών εικόνων και ιερών αγγείων.
Το Ναυτικό Μουσείο Σύμης στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία του Κάμπου. Το μουσείο εκθέτει αντικείμενα από ναυτικό εξοπλισμό παλαιών στολών κατάδυσης, χάρτες, φωτογραφίες και μοντέλα των τοπικών πλοίων.
Το Δημοτικό αναγνωστήριο «Αίγλη» είναι μία από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του Αιγαίου που στεγάζεται μέσα στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Στο μουσείο εκτίθενται σημαντικά χειρόγραφα εκκλησιαστικού, ιστορικού και φιλοσοφικού περιεχομένου.
Το Ναυπηγείο Χαρανίου θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, καθώς θα μάθετε τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι έφτιαχναν αλιευτικά σκάφη με απλά εργαλεία. Το Χαράνι είναι το τελευταίο διατηρητέο ναυπηγείο του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι της Σύμης κέρδιζαν ιδιαίτερα προνόμια από τους Τούρκους, καθώς κατασκεύαζαν τα πιο γρήγορα πλοία.
Τα Χωριά της Σύμης
Ο Εμπορειός, γνωστός και ως Νημποριό, είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς ψαράδικους οικισμούς του νησιού, με τη γραφική του ατμόσφαιρα, τα παραδοσιακά σπίτια και τις κόκκινες κεραμοσκεπές.
Αξίζει να επισκεφθείτε τη μία και μοναδική ταβέρνα που λειτουργεί στο χωριό τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Νημποριό είναι ένα ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία.
Το Πέδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Αυτός ο πανέμορφος οικισμός χαρακτηρίζεται από τη γαλήνια ατμόσφαιρα και το όμορφο φυσικό περιβάλλον του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πέδι φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του, που σερβίρουν πεντανόστιμο και φρεσκότατο φαγητό.
Οι δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε στο νησί
Πεζοπορία: Η Σύμη φιλοξενεί πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από το λιμάνι του Γιαλού και οδηγεί στο Χωριό, μέσα από τα πεντακόσια σκαλοπάτια της Καλής Στράτας.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή ξεκινάει από το Χωριό και οδηγεί στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Είναι μια όμορφη διαδρομή που περνά μέσα από κατάφυτα τοπία και διάσπαρτες εκκλησίες.
Κολύμβηση με αναπνευστήρα: Τα κρυστάλλινα νερά της Σύμης είναι ιδανικά για τους λάτρεις της κολύμβησης, ενώ η πλούσια υποθαλάσσια ζωή της είναι ιδανική για όσους θέλουν να γνωρίσουν εντυπωσιακά και μοναδικά είδη ψαριών.
Οι κορυφαίες παραλίες στη Σύμη
Ο Άγιος Αιμιλιανός είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Εκεί, θα βρείτε το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος.
Ο Άγιος Γεώργιος Δυδάλωνας είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού και βρίσκεται μπροστά σε έναν κατακόρυφο γκρεμό 300 μέτρων. Η παραλία είναι προσβάσιμη είτε μέσω ενός μονοπατιού πεζοπορίας από το Πέδι, είτε με σκάφος.
Ο Άγιος Βασίλειος είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά και κυπαρίσσια που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Αποτελεί ένα ειδυλλιακό και βραχώδες σημείο απ’ όπου πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι με βάρκα.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και πεύκα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια ταβέρνα. Η παραλία είναι προσβάσιμη είτε με τα πόδια από το Πέδι, είτε με σκάφος.
Η Μαραθούντα είναι μια βοτσαλωτή παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι απομονωμένη, αλλά λειτουργεί μια καντίνα για να μπορέσετε να εξυπηρετηθείτε.
Η Νάνου είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλανά νερά, περιτριγυρισμένη από κυπαρίσσια, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού, στην οποία λειτουργεί και ταβέρνα με εξαιρετικό φαγητό.
Το Νημποριό είναι ένας βοτσαλωτός κόλπος με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, λόγω της κοντινής της απόστασης από το κέντρο της πόλης.
Ο Νος είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια ταβέρνα. Η παραλία προσφέρει όμορφη θέα στις γύρω περιοχές.
Το Πέδι είναι ένας φυσικός κόλπος με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η περιοχή προσφέρει μια σειρά από παραλίες, ιδανικές για τους λάτρεις της κολύμβησης με αναπνευστήρα.
Οι κοντινές ταβέρνες προσφέρουν νόστιμο φρέσκο ψάρι. Επίσης, υπάρχουν εκδρομικά σκάφη που εκτελούν δρομολόγια προς τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.
Ο Πανορμίτης είναι μια γραφική βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο γοητευτικές περιοχές του νησιού που βρίσκεται μπροστά από την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Λόγω της κοντινής απόστασης από το μοναστήρι, ο γυμνισμός απαγορεύεται.
Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ του νησιού
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το φρέσκο ψάρι, το θυμαρίσιο μέλι, το κρασί και τα άγρια βότανα. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις ψαροκροκέτες, τα ρεβίθια με άνηθο, τα λαχανόφυλλα, γεμιστά με φάβα, τις φρέσκιες γαρίδες, τα ακούμια και τη γαλόπιτα.
Οι εκδηλώσεις & τα φεστιβάλ που μπορείτε να επισκεφθείτε
Κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιούνται στο νησί πολλές πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή διαφόρων καταξιωμένων ερμηνευτών και μουσικών, που ανεβάζουν το κέφι και ξεσηκώνουν τους ντόπιους και τους τουρίστες με τις εξαιρετικές μελωδίες τους.
Κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου γίνεται η παραδοσιακή γιορτή προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη νησίδα.
Τον 15Αύγουστο, λαμβάνει χώρα η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας στη Μονή Παναγίας της Αληθινής. Τέλος, στις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη.
Με λίγα λόγια, η Σύμη είναι ένα μικρό νησάκι, που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, καταφέρνοντας να διατηρήσει την αίγλη και την αρχοντιά του παρελθόντος, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα και την αισθητική της σύγχρονης Ελλάδας.
Αυτός ο υπέροχος τόπος, με τη φιλόξενη διαμονή, το φρέσκο και πεντανόστιμο φαγητό και την μακραίωνη ιστορία, σας προσκαλεί να τον αναζητήσετε και να τον ανακαλύψετε χωρίς να χάνετε πια καιρό. Θα μας θυμηθείτε!