Αν είστε λάτρης των τυριών και έχετε κολλήσει σε τρία-τέσσερα βασικά αγαπημένα σας είδη, ίσως ήρθε η ώρα να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να δοκιμάσετε αυτά τα τυριά κορυφαίας ποιότητας.
Βέβαια, οφείλουμε να πούμε εξ αρχής ότι είναι αρκετά ακριβά, οπότε αν δεν τα πάρετε οι ίδιοι, τουλάχιστον μπορείτε να τα προτείνετε σε φίλους σας ή να κανονίσετε ένα ωραίο και εντυπωσιακό ψήσιμο στο τζάκι και να βγάλετε μια ωραία πιατέλα τυριών ως συνοδευτικό και να μοιραστείτε το κόστος. Ίσως οργανώσετε και ένα πάρτι γευσιγνωσίας τυριών!
Για πάμε να δούμε τα πιο ακριβά τυριά που κυκλοφορούν εκεί έξω και είναι έτοιμα να καταπλήξουν τον ουρανίσκο σας!
1. Lord of the Hundreds: 20 δολάρια το κιλό
Το Lord of the Hundreds προέρχεται από το Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας και παρασκευάζεται από τοπικό πρόβειο γάλα. Αυτό το είδος τυριού είναι χωριάτικο με ελαφρώς ξηρή και αιχμηρή γεύση που αφήνει μια εσάνς ξηρών καρπών.
2. Winnimere: 30 δολάρια το κιλό
Αυτό το κρεμώδες, λαχταριστό και μαλακό τυρί κατάγεται από την πολιτεία του Βερμόντ. Ως μέρος μιας παράδοσης, αυτό το τυρί παρασκευάζεται μόνο τους χειμερινούς μήνες.
3. Rogue River Blue: 40 δολάρια το κιλό
Το Rogue River Blue προέρχεται από την υπέροχη πολιτεία του Όρεγκον και φτιάχτηκε για πρώτη φορά από έναν τύπο ονόματι Tom Vella που άνοιξε ένα κρεμοποιείο στο νότιο Όρεγκον κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης. Αυτό το τυρί με την συμπαγή υφή θα σας φτιάξει τη διάθεση με τις γεύσεις φουντουκιού και φρούτων που το χαρακτηρίζουν.
4. Jersey Blue: 45 δολάρια το κιλό
Αυτό το ζουμερό, βραβευμένο τυρί φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον Willi Schmid στην Ελβετία. Παρόλο που το όνομά του είναι αμερικανικό, στη πραγματικότητα είναι ένα ελβετικό τυρί που πήρε το όνομά του από μια ράτσα αγελάδας από το γάλα της οποίας είναι φτιαγμένο.
5. Caciocavallo Podolico (Τυρί αλόγου): 50 δολάρια το κιλό
Γνωστό και ως το «Τυρί αλόγου», το Cacuicavallo Podolico είναι πολύ δημοφιλές στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Παρά το παρατσούκλι που του έχει αποδοθεί, στη πραγματικότητα δεν παρασκευάζεται από γάλα αλόγου, αλλά από μια σπάνια ιταλική ράτσα αγελάδας, που ονομάζεται Podolica. Πρόκειται για ένα πολύ κρεμώδες τυρί που έχει σχήμα αχλαδιού.
6. Old Ford: 50 δολάρια το κιλό
Αυτό το διακριτικό, συμπαγές τυρί παλαιώνεται και στη συνέχεια πιέζεται με το χέρι για να βγει αυτό το τέλειο αποτέλεσμα. Είναι φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα που προέρχεται από την Αγγλία. Αυτό το τυρί είναι ιδιαιτέρως γνωστό για την αλμυρή και βουτυρώδη γεύση του.
7. Extra Old Bitto: 150 δολάρια το κιλό
Αυτό το τυρί προέρχεται από την Κίνα. Η Κίνα έχει στην πραγματικότητα μερικά από τα πιο ακριβά και παλαιότερα τυριά. Αυτό συγκεκριμένα παρασκευάστηκε από έναν εισαγωγέα από το Χονγκ Κονγκ το 1997. Η παλαίωσή του διαρκεί έως και 10 χρόνια!
8. Wyke Farms Cheddar: 200 δολάρια το κιλό
Αυτό το πανάκριβο τυρί είναι γνωστό ότι κάνει τα σάντουιτς να έχουν καλύτερη γεύση και συχνά συνδυάζεται τέλεια με κρασιά και μπύρες. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά τυριά. Παρασκευάστηκε το 1861 από την οικογένεια Wyke Farms στη Μεγάλη Βρετανία και έχει βραβευθεί για την νόστιμη γεύση του.
9. White Stilton Gold: 420 δολάρια το κιλό
Το λευκό τυρί Stilton είναι στην πραγματικότητα ο ξάδερφος του διάσημου μπλε τυριού από τη Βρετανία, αλλά είναι εξαιρετικά κρεμώδες και πεντανόστιμο. Αυτό το τυρί παρασκευάζεται συχνά με διαφορετικές γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι, τζίντζερ, βερίκοκα και πολλούς άλλους συνδυασμούς.
10. Pule: 600 δολάρια το κιλό
Και να που φτάσαμε στο πιο ακριβό τυρί που σίγουρα δεν θα αποτελέσει κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό που το κάνει τόσο ακριβό είναι ότι προέρχεται από το γάλα ενός βαλκανικού γαϊδάρου από τη Σιβηρία. Μάλιστα, δεν είναι απλώς το πιο ακριβό τυρί, αλλά και ένα από τα πιο σπάνια. Χρειάζονται 25 λίτρα γάλα γαϊδάρου για να παραχθεί μόνο ένα κιλό.
Προφανώς και η εν λόγω λίστα με τα πιο ακριβά τυριά δεν απευθύνεται στην σύγχρονη νοικοκυρά της Ελλάδας του 2022, αλλά μάλλον σε μερικούς από τους πιο βραβευμένους και πασίγνωστους σεφ παγκοσμίως, για να κοσμήσουν μερικά από τα πιο εξεζητημένα και γκουρμέ πιάτα τους.
Βέβαια, ακόμα κι αν δεν δοκιμάσετε ποτέ κάποιο από αυτά, αξίζει να τα θαυμάσετε σε κάποια από τα πιο παραδοσιακά τυροκομεία όλου του κόσμου αν πραγματοποιήσετε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Όπως και να’ χει πάντως, πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά στο στομάχι, οπότε θαυμάστε τα άφοβα!