Τι χαρακτηρίζει μια σχέση τοξική;
Σε μια υγιή σχέση, σχεδόν όλα λειτουργούν σωστά. Σίγουρα, μπορεί να διαφωνείτε που και που ή να συναντάτε άλλα προβλήματα στο δρόμο, αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί, συζητάτε ανοιχτά τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και απολαμβάνετε πραγματικά ο ένας την παρέα του άλλου.
Οι τοξικές σχέσεις είναι μια άλλη ιστορία. Σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι ή δυστυχισμένοι όταν περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.
Παρόλο που εξακολουθείτε να αγαπάτε τον σύντροφό σας, ενδεχομένως η σχέση να μην είναι πλέον καθόλου ευχάριστη. Για κάποιο λόγο, φαίνεται ότι ενοχλείτε ο ένας τον άλλον ή δε σταματάτε να μαλώνετε για δευτερεύοντα ζητήματα. Μπορεί ακόμη και να φοβάστε στη σκέψη να αντικρύσετε ο ένας τον άλλον, αντί να ανυπομονείτε όπως κάνατε στο παρελθόν.
Παρακάτω, θα εξερευνήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης, καθώς και κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, εάν αναγνωρίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στη δική σας περίπτωση.
Ποια είναι τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης;
Ανάλογα με τη φύση της σχέσης, τα σημάδια τοξικότητας στις σχέσεις μπορεί να είναι διακριτικά ή πολύ εμφανή. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να παρατηρήσετε τα red flags που «ανεμίζουν». Παρόλα αυτά, μπορείτε να παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, στη σύντροφό σας ή στην ίδια τη κατάσταση που βιώνετε.
1. Έλλειψη υποστήριξης
Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία επιθυμία να δεις τον άλλον να πετυχαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής. Ωστόσο, όταν τα πράγματα γίνονται τοξικά, σε κάθε επίτευγμα υπάρχει ανταγωνισμός.
Με λίγα λόγια, ο χρόνος που περνάτε μαζί δεν είναι πλέον ευχάριστος. Δεν νιώθετε υποστήριξη ή ενθάρρυνση και δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον σύντροφό σας ότι θα είναι εκεί για εσάς. Αντιθέτως, μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας δεν τον νοιάζουν καθόλου.
2. Κακή επικοινωνία
Αντί για καλοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό, οι περισσότερες από τις συνομιλίες σας είναι γεμάτες σαρκασμό ή κριτική και τροφοδοτούνται από περιφρόνηση. Πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει ειρωνικά σχόλια σε φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας;
Ίσως επαναλάβετε αυτό που είπε ο σύντροφός σας με χλευαστικό ύφος όταν βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αποφεύγετε τις κλήσεις, μόνο και μόνο για να ξεκουραστείτε από τις αναπόφευκτες διαφωνίες και την αντιπαλότητα.
3. Φθόνος ή ζήλια
Δημιουργούνται πολλά προβλήματα όταν ο φθόνος σας εμποδίζει να σκέφτεστε θετικά για τις επιτυχίες της συντρόφου σας. Το ίδιο ισχύει και για τη ζήλια. Ναι, είναι ένα απόλυτα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά όταν οδηγεί σε συνεχή καχυποψία και δυσπιστία, μπορεί γρήγορα να αρχίσει να διαβρώνει τη σχέση σας.
4. Ελεγχόμενες συμπεριφορές
Ρωτάει ο/η σύντροφός σας πού βρίσκεστε όλη την ώρα; Ίσως ενοχλείται ή εκνευρίζεται όταν δεν απαντάτε αμέσως σε μηνύματα.
Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να προέρχονται από τη ζήλια ή την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν την ανάγκη για έλεγχο – και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στην τοξικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες ελέγχου μπορεί επίσης να υποδηλώνουν εκμετάλλευση.
5. Αγανάκτηση
Έχοντας μνησικακία σταδιακά χάνεται η στενή επαφή με τον άνθρωπό μας. Με την πάροδο του χρόνου, η απογοήτευση ή η δυσαρέσκεια που δημιουργούνται κάνουν ένα μικρότερο χάσμα πολύ μεγαλύτερο.
Θυμηθείτε, επίσης, εάν έχετε την τάση να μην λύνετε τα ζητήματα που δημιουργούνται επειδή δεν αισθάνεστε ασφαλείς να μιλήσετε όταν κάτι σας ενοχλεί. Εάν δεν πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας θα ακούσει τις ανησυχίες σας, ο δεσμός σας μπορεί να είναι τοξικός.
6. Ανεντιμότητα
Σε μια τοξική σχέση λέτε ψέματα σχετικά με το πού βρίσκεστε ή ποιους συναντάτε είτε επειδή θέλετε να αποφύγετε να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας είτε επειδή ανησυχείτε πώς θα αντιδράσει αν του πείτε την αλήθεια.
7. Δείγματα ασέβειας
Το να καθυστερεί σε ραντεβού, να ξεχνάει σημαντικά γεγονότα και άλλες συμπεριφορές που δείχνουν ασέβεια προς εσάς είναι ένα red flag.
Λάβετε υπόψη ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί πραγματικά να δυσκολεύονται να οργανώνουν και να τηρούν σχέδια, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει το να ξεκινήσετε με μια συζήτηση σχετικά με αυτήν τη συμπεριφορά. Εάν δεν γίνεται σκόπιμα, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση αφού εξηγήσετε γιατί σας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά.
8. Κακή διαχείριση των οικονομικών
Η κοινή χρήση των οικονομικών συχνά περιλαμβάνει κάποιο είδος συμφωνίας σχετικά με το πώς θα ξοδέψετε ή θα εξοικονομήσετε τα χρήματά σας. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι απαραίτητα τοξικό εάν ένας σύντροφος επιλέξει να ξοδέψει χρήματα σε αντικείμενα που ο άλλος δεν εγκρίνει.
Ωστόσο, η σχέση μπορεί να γίνει τοξική εάν έχετε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα οικονομικά σας και εκείνος/η συνεχώς αψηφά αυτήν τη συμφωνία είτε αγοράζοντας ακριβά αντικείμενα είτε αποσύροντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τον κοινό σας λογαριασμό.
9. Συνεχές άγχος
Οι συνηθισμένες προκλήσεις της ζωής – ασθένεια ενός μέλους της οικογένειας, απώλεια εργασίας – μπορούν φυσικά να δημιουργήσουν κάποια ένταση ανάμεσά σας. Το να βρίσκεστε όμως συνεχώς στη τσίτα, ακόμα και όταν δεν αντιμετωπίζετε άγχος από εξωτερικές πηγές, είναι ένα βασικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία κάνοντάς σας να νιώθετε δυστυχισμένοι, ψυχικά και σωματικά εξαντλημένοι ή αδιάθετοι.
10. Αγνοώντας τις ανάγκες σας
Σαφέστατα, σε μια τοξική σχέση ακολουθείτε ό,τι θέλει να κάνει ο σύντροφός σας, ακόμα και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες ή την άνεσή σας.
11. Χαμένες σχέσεις
Έχετε σταματήσει να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας είτε για να αποφύγετε τη σύγκρουση με τον σύντροφό σας είτε για να μη χρειαστεί να εξηγήσετε τι συμβαίνει μεταξύ σας. Εναλλακτικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ενασχόληση με τη κοπέλα σας (ή η ανησυχία για το μεταξύ σας) καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας.
12. Παραμέληση του εαυτού σας
Σε μια τοξική σχέση μπορεί επίσης να παραμελήσετε αισθητά τον εαυτό σας. Ενδεχομένως να αποσυρθείτε από τα χόμπι που κάποτε αγαπούσατε, να παραμελήσετε την υγεία σας και να θυσιάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας.
Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν έχετε ενέργεια για αυτές τις δραστηριότητες ή επειδή η σύντροφός σας αποδοκιμάζει όταν κάνετε κάτι για τον εαυτό σας.
13. Ελπίζοντας για μια αλλαγή
Μπορεί να μείνετε με τον σύντροφό σας επειδή θυμάστε πόσο όμορφα ήταν όλα στην αρχή. Ίσως πιστεύετε ότι αν αλλάξετε τον εαυτό σας και τις πράξεις σας, θα αλλάξει και ο σύντροφός σας και ως αποτέλεσμα, η σχέση σας θα στραφεί προς το καλύτερο.
14. Ανησυχία για συγκρούσεις
Ανησυχείτε ότι προσπαθώντας να λύσετε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, θα προκαλέσετε ακραία ένταση, έτσι αποφεύγετε σας συγκρούσεις και κρατάτε τα όποια ζητήματα υπάρχουν για τον εαυτό σας.
Μπορεί μια τοξική σχέση να αλλάξει;
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι οι τοξικές σχέσεις είναι καταδικασμένες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο καθοριστικός παράγοντας; Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Εάν μόνο ένας σύντροφος επενδύσει στη δημιουργία υγιών προτύπων, υπάρχει δυστυχώς μικρή πιθανότητα να συμβεί η πολυπόθητη αλλαγή.
Πώς θα καταλάβετε ότι υπάρχει θέληση να επιλύσετε τα προβλήματα μαζί:
1. Αποδοχή ευθύνης
Εάν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας γνωρίζετε ότι θέλετε να βελτιώσετε τη κατάσταση που επικρατεί ανάμεσά σας, βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Η αναγνώριση συμπεριφορών του παρελθόντος που έχουν βλάψει τη σχέση είναι ζωτικής σημασίας και από τις δύο πλευρές. Αντανακλά βλέπετε ένα ενδιαφέρον για αυτογνωσία και ευθύνη.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ρόλο τους στη τοξικότητα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί, από τη δυσαρέσκεια και τη ζήλια, μέχρι την έλλειψη επικοινωνίας για τις ανησυχίες τους.
2. Προθυμία για επένδυση
Είστε και εσείς και η γυναίκα/άνδρας σας πρόθυμοι να επενδύσετε χρόνο για να βελτιώσετε αυτό που έχετε; Αυτό είναι ένα καλό σημάδι και συνήθως εκδηλώνεται με το ενδιαφέρον για διάλογο ή με την προθυμία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.
3. Μετάβαση από τις κατηγορίες στην κατανόηση
Εάν είστε και οι δύο σε θέση να κατευθύνετε τη συζήτηση μακριά από τις κατηγορίες και την απόδωση ευθυνών και περισσότερο προς την κατανόηση, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ θετικά.
Για παράδειγμα, αντί να πείτε, «Εσύ φταις» ή «Κάνεις πάντα αυτό», μπορείτε να πείτε, «Νομίζω ότι παρεξηγηθήκαμε, οπότε ας προσπαθήσουμε ξανά» ή «Καταλαβαίνω γιατί νιώθεις άγχος και αναστάτωση — πώς μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί;»
4. Αποδοχή εξωτερικής βοήθειας
Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να επαναφέρετε τα πράγματα στη σωστή τους πορεία είτε μέσω της ατομικής συμβουλευτικής θεραπείας είτε μέσω της συμβουλευτικής θεραπείας σε ζευγάρια.
Δεν είναι ντροπή να ζητάτε επαγγελματική βοήθεια. Μερικές φορές, δεν μπορείτε να κατανοήσετε οτιδήποτε συμβάλλει στην τοξικότητα και οι σύμβουλοι σχέσεων προσφέρουν μια ουδέτερη προοπτική και αμερόληπτη υποστήριξη και στους δύο.
Μπορούν επίσης να σας δείξουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση και την επίλυση συγκρούσεων, διευκολύνοντας τη δημιουργία πιο υγιών προτύπων.
Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε;
Η αποκατάσταση μιας τοξικής σχέσης θα χρειαστεί χρόνο, υπομονή και επιμέλεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι οι περισσότερες τοξικές σχέσεις συμβαίνουν συχνά ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων ζητημάτων στην τρέχουσα κατάσταση ή ως αποτέλεσμα ανεπίλυτων ζητημάτων από προηγούμενες σχέσεις.
Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τα πράγματα:
1. Μην μένετε στο παρελθόν
Σίγουρα, μέρος της επιδιόρθωσης μιας σχέσης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να έχουν προκύψει από σχέσεις του παρελθόντος. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι το μόνο επίκεντρο.
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ανατρέχετε συνεχώς σε αρνητικά σενάρια, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε και οι δύο τεταμένοι, απογοητευμένοι και βασικά να επιστρέψετε εκεί απ’ όπου ξεκινήσατε.
2. Δείτε τον σύντροφό σας με συμπόνια
Όταν ανακαλύψετε ότι θέλετε να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσά σας, προσπαθήστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξετε τα πιθανά κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά του.
Έχει περάσει πρόσφατα δύσκολες στιγμές στη δουλειά; Είχε κάποιο οικογενειακό θέμα στο μυαλό του; Αυτές οι προκλήσεις δεν δικαιολογούν την κακή συμπεριφορά, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα από πού προέρχεται.
Λάβετε υπόψη και τις δικές σας αντιδράσεις. Έχετε την τάση να αποσύρεστε όταν είστε αναστατωμένοι, αντί να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας; Επικρίνετε τον σύντροφό σας εάν δεν κάνει τις μικροδουλειές με τον τρόπο που προτιμάτε; Αυτές οι συνήθειες θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο.
3. Ξεκινήστε τη συμβουλευτική θεραπεία
Η δεκτικότητα στη συμβουλευτική θεραπεία των ζευγαριών μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι ότι η αποκατάσταση της σχέσης είναι δυνατή. Για να τη βοηθήσετε να προχωρήσει, ωστόσο, θα πρέπει πραγματικά να επικοινωνήσετε για να προγραμματίσετε αυτό το πρώτο ραντεβού.
Ενώ η συμβουλευτική ζευγαριών είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, η ατομική θεραπεία μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη. Προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για τη διερεύνηση ζητημάτων προσκόλλησης και άλλων παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν σε ανησυχίες.
Σας βοηθά επίσης να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τοξικές συμπεριφορές έναντι των καταχρηστικών συμπεριφορών.
4. Βρείτε υποστήριξη
Ανεξάρτητα από το αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη θεραπεία, αναζητήστε άλλες πηγές στήριξης. Η υποστήριξη μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη συνομιλία με έναν στενό φίλο ή συγγενή.
Άλλες επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε μια τοπική ομάδα υποστήριξης ζευγαριών ή συντρόφων που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα στη σχέση τους, όπως η απιστία ή η χρήση ουσιών.
5. Εξασκηθείτε στην υγιή επικοινωνία
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που μιλάτε ο ένας στον άλλο καθώς διορθώνετε τα πράγματα. Να είστε ευγενικοί μεταξύ σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τον σαρκασμό ακόμη και τα ήπια πειράγματα.
Επίσης, εστιάστε στη χρήση του «εγώ», ειδικά όταν μιλάτε για θέματα σχέσης. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Δεν ακούς τι λέω», θα μπορούσατε να πείτε «Πληγώνομαι όταν κοιτάς το τηλέφωνό σου ενώ μιλάω, γιατί μου δίνει την εντύπωση ότι αυτό που λέω δεν έχει σημασία.”
Μάθετε Ακόμα: Έφαγες χυλόπιτα; Πώς ξεπερνάς την απόρριψη από γυναίκα!
6. Να είστε υπόλογοι για τις πράξεις σας
Και οι δύο πρέπει να αναγνωρίσουν τον ρόλο τους στην ενίσχυση της τοξικότητας. Αυτό σημαίνει την αναγνώριση και την ανάληψη ευθύνης για τις δικές σας πράξεις.
Σημαίνει επίσης τη δέσμευση να παραμείνετε παρόντες και αφοσιωμένοι κατά τη διάρκεια δύσκολων συνομιλιών, αντί να αποφύγετε αυτές τις συζητήσεις ή το μυαλό σας να τρέχει αλλού όταν κάθεστε με τον άνδρα/γυναίκα σας.
7. Ατομική συμβουλευτική θεραπεία
Είναι σημαντικό για τον καθένα από εσάς να προσδιορίζει ξεχωριστά τι χρειάζεται από τη σχέση και ποια είναι τα όριά του. Ακόμα κι αν νιώθετε ότι γνωρίζετε ήδη τις ανάγκες και τα όριά σας, αξίζει να τα επανεξετάσετε και μετά να τα μοιραστείτε με τη σύντροφό σας.
Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα όρια είναι ευέλικτα, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τα επικοινωνείτε στο σύντροφό σας καθώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Η διαδικασία ανοικοδόμησης μιας κατεστραμμένης σχέσης προσφέρει μια καλή ευκαιρία να επανεκτιμήσετε το πώς νιώθετε για ορισμένα στοιχεία της σχέσης, από τις ανάγκες επικοινωνίας έως τη σωματική οικειότητα.
8.Κρατήστε χώρο για την αλλαγή του άλλου
Θυμηθείτε, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Τους επόμενους μήνες πρέπει να είστε ευέλικτοι και υπομονετικοί ο ένας με τον άλλον.
9. Κακοποίηση έναντι τοξικότητας
Η τοξική σχέση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής ή λεκτικής κακοποίησης. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να χαράξουμε μια σαφή γραμμή μεταξύ της τοξικότητας και της κακοποίησης.
Δεν υπάρχει αντίρρηση για το ότι οι τοξικές σχέσεις είναι ανθυγιεινές, αλλά δεν είναι απαραίτητα κακοποιητικές. Η τοξική συμπεριφορά δεν είναι πάντα σκόπιμη, ωστόσο, αυτό δεν την κάνει λιγότερο επιβλαβή.
Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι πολλές ανθυγιεινές σχέσεις περιλαμβάνουν τοξική συμπεριφορά και από τους δύο συντρόφους, ακόμη και όταν κανένας από τους δύο δεν συμπεριφέρεται με βίαιο τρόπο.
Η κακοποίηση, από την άλλη πλευρά, πηγάζει από την επιθυμία του ενός να κυριαρχήσει και να ελέγξει τη συμπεριφορά του άλλου. Δεδομένου ότι συνήθως συμβαίνει σταδιακά και με διακριτικούς τρόπους, μπορεί να μην την αναγνωρίσετε εύκολα, ειδικά αν η σχέση είναι τοξική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως και να’ χει όμως, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την άσκηση βίας. Αν και η αλλαγή είναι δυνατή για οποιονδήποτε άνθρωπο, δεν μπορείτε να κάνετε τον σύντροφό σας να αλλάξει, αν ο ίδιος δεν έχει την ανάγκη και τη προθυμία να διορθώσει τη συμπεριφορά του.
Γι’ αυτό, εάν αναγνωρίζετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια σωματικής ή συναισθηματικής κακοποίησης σε καθημερινή βάση και χωρίς πιθανότητες αλλαγής, ένα καλό επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή την επικοινωνία με μια τηλεφωνική γραμμή SOS για την ασφαλή έξοδό σας από τη σχέση.
1. Μειωμένη αυτοεκτίμηση
Ο σύντροφός σας σας κατηγορεί για ό,τι πάει στραβά και σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά πατρονάροντας, απορρίπτοντας ή ντροπιάζοντάς σας δημόσια.
2. Χρόνιο στρες, άγχος ή αμφιβολία
Είναι χαρακτηριστικό να βιώνετε περιόδους απογοήτευσης με τον σύντροφό σας, να έχετε αμφιβολίες για το κοινό σας μέλλον ή να σκέφτεστε «γιατί του είπα εξ αρχής ναι, ενώ έπρεπε να πω όχι από τότε», ωστόσο, δεν πρέπει να ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο ανησυχώντας για τη σχέση ή την ασφάλειά σας.
Ένας κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να πει πράγματα που σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την ασφάλεια της σχέσης ή ακόμα και για την αυτοεκτίμησή σας, όπως: «Είσαι τυχερός που είμαι μαζί σου. Θα μπορούσα να έχω οποιονδήποτε», «Αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ μαζί μου, θα βρω κάποιον άλλο που θα το κάνει».
3. Χωρισμός από φίλους και οικογένεια
Μερικές φορές, η αντιμετώπιση μιας τοξικής σχέσης μπορεί να σας οδηγήσει να αποσυρθείτε από τους φίλους και την οικογένειά σας, αλλά ένας καταχρηστικός σύντροφος μπορεί να σας απομακρύνει βίαια από αυτούς.
Μπορεί ακόμα να αρπάξει το τηλέφωνό σας ενώ μιλάτε, να απαντήσει σε μια κλήση λέγοντας ότι είστε απασχολημένος ή να κάνει φασαρία όταν λέτε ότι έχετε άλλα σχέδια, απαιτώντας την ακύρωσή τους. Μπορεί επίσης να σας πείσει ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν θέλουν να σας ακούσουν.
4. Παρέμβαση στην εργασία ή στο σχολείο
Ένας βίαιος σύντροφος μπορεί να σας εμποδίσει να αναζητήσετε εργασία ή να σπουδάσετε με σκοπό να σας απομονώσει και να σας ελέγξει. Μπορεί επίσης να επιχειρήσει να σας ταπεινώσει στο χώρο εργασίας ή στον κοινωνικό σας περίγυρο προκαλώντας μια σκηνή, μιλώντας με το αφεντικό σας ή λέγοντας ψέματα στους συναδέλφους και τους φίλους σας.
5. Φόβος και εκφοβισμός
Ένας κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να εκραγεί από οργή ή να χρησιμοποιήσει τακτικές εκφοβισμού, όπως να χτυπήσει τον τοίχο ή να μην σας επιτρέψει να φύγετε από το σπίτι κατά τη διάρκεια ενός καυγά.
6. Προσβολές και αποδοκιμασίες
Οι προσβολές που στοχεύουν να ταπεινώσουν και να υποτιμήσουν τα ενδιαφέροντα, την εμφάνιση ή τα επιτεύγματά σας θεωρούνται όλα ως λεκτική κακοποίηση. Κάποιος που χρησιμοποιεί τακτικές λεκτικής κακοποίησης μπορεί να πει πράγματα όπως: «Είσαι άχρηστος/η», «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά», «Κανείς άλλος δεν θα μπορέσει ποτέ να σε αγαπήσει».
7. Οικονομικός περιορισμός
Οι τακτικές οικονομικής κατάχρησης περιλαμβάνουν:
- τον έλεγχο των χρημάτων σας
- την απαγόρευση να έχετε δικό σας τραπεζικό λογαριασμό
- την περιορισμένη πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες
- ένα ημερήσιο επίδομα (κάτι σαν χαρτζιλίκι) για να σας αναγκάσει να ζητήσετε περισσότερα
8. Gaslighting
Το gaslighting είναι μια τεχνική χειραγώγησης που σας κάνει να αμφισβητείτε τα συναισθήματα, τα ένστικτα και τη λογική σας. Κάποιος που προσπαθεί να σας παρασύρει σε αυτό μπορεί:
- να επιμένει για κάτι που θυμάστε ότι δεν συνέβη ποτέ
- να σας πει ότι ποτέ δεν είπε κάτι ενώ το θυμάστε ξεκάθαρα
- να σας κατηγορεί ότι είστε αυτός/ή που αντιμετωπίζει προβλήματα θυμού και ελέγχου
9. Απειλές αυτοτραυματισμού
Το να απειλεί ότι θα βλάψει τον εαυτό του/της για να σας πιέσει να κάνετε κάτι είναι μια τακτική χειραγώγησης. Εάν αναφέρει την αυτοκτονία, πάρτε το σύντροφό σας στα σοβαρά και ενθαρρύνετέ τον να επικοινωνήσει με μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας ή με έναν ψυχίατρο.
10. Σωματική βία
Οι απειλές και οι λεκτικές προσβολές μπορεί να κλιμακωθούν σε άσκηση σωματικής βίας. Εάν ο σύντροφός σας σας σπρώχνει ή σας χτυπά, είναι σαφές σημάδι ότι η σχέση έχει γίνει επικίνδυνη.
Πώς να φύγεις από μια τοξική σχέση
Εάν έχετε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να φύγετε από τη σχέση, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε με ασφάλεια:
- Λάβετε υποστήριξη από έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή έναν συνήγορο ενδοοικογενειακής βίας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώσετε ένα σχέδιο ασφάλειας και να αποκτήσετε πρόσβαση σε πόρους για πρόσθετη υποστήριξη.
- Ανοιχτείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και να είναι σε θέση να προσφέρουν πιο απτή υποστήριξη, όπως ένα μέρος για να μείνετε ή να σας βοηθήσουν να μετακινηθείτε.
- Φέρτε έναν φίλο. Δεν αισθάνεστε ασφαλείς να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να χωρίσετε; Ζητήστε από ένα έμπιστο και αγαπημένο σας πρόσωπο να έρθει μαζί σας. Γνωρίζοντας ότι έχετε την υποστήριξή του μπορεί να σας βοηθήσει να τηρήσετε την απόφασή σας να φύγετε, ακόμα κι αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο.
- Αλλάξτε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπλοκάρετε τον αριθμό του συντρόφου σας και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,για να μην μπείτε στον πειρασμό να απαντήσετε εάν θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας.
- Να προσέχετε τον εαυτό σας. Η αποχώρηση από οποιαδήποτε σχέση μπορεί να είναι μια οδυνηρή διαδικασία. Ασχοληθείτε με τις ανάγκες σας αφιερώνοντας χρόνο για χαλάρωση, ύπνο και φροντίδα στον εαυτό σας, καθώς και χρόνο θεραπείας από τα τραύματά σας πριν ξεκινήσετε μια νέα σχέση.
Λάβετε βοήθεια τώρα
Εάν υποπτεύεστε ότι υπάρχει κακοποίηση στη σχέση σας, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και σκεφτείτε να απευθυνθείτε άμεσα σε μια γραμμή υποστήριξης ενδοοικογενειακής βίας.
Τα τοξικά μοτίβα επικοινωνίας και συμπεριφοράς μπορεί να σπάσουν και να διαβρώσουν τα θεμέλια της σχέσης σας, αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνετε και να παρακολουθήσετε τον δεσμό σας με τον σύντροφό σας να καταρρέει.
Όταν εσείς και ο σύντροφός σας θέλετε να εργαστείτε προς την αλλαγή, ένας σύμβουλος σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να εντοπίζετε τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν στην τοξικότητα της σχέσης και να εξερευνήσετε υγιείς, συμπονετικές προσεγγίσεις στην επικοινωνία και την επίλυση προβλημάτων.