Γιατί είπα «ναι», ενώ έπρεπε να πω «όχι»;

Γιατί είπα «ναι», ενώ έπρεπε να πω «όχι»;

 Γνώρισες μια κοπέλα που φαίνεται ότι έχει όλα όσα θες. Ήσουν χαρούμενος και ένιωθες ευτυχισμένος. Τα συναισθήματα ήταν έντονα. Το ίδιο και εκείνη. Βρήκε κάτι σε εσένα, σε ερωτεύτηκε.

 Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ ωραίο, αλλά, τελικά δεν ήταν έτοιμη και για σχέση- κάτι, όμως, που εσύ ήξερες από την αρχή, αλλά εθελοτυφλούσες.

 Αρχικά μπορεί να έλεγες ψέματα ότι δεν είναι κάτι σημαντικό αν νιώσεις πόνο ή αναστάτωση. Η αγάπη έγινε κάτι άλλο. Ο σύντροφος σου ξαφνικά μετατρέπεται σε κατι άθραυστο και «θεοποιείται», ωστόσο αυτό δεν είναι μια καλή τακτική.

 Σε δεύτερη φάση, προσπαθείτε να μαντέψετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου επειδή φοβάστε να μιλήσετε για τις δικές σας.

 Πέφτεις με τα μούτρα στη σχέση και προσπαθείς να ταιριάξεις στις ανάγκες σου, ωστόσο, τα πράγματα δεν λειτουργούν.

 Στην παιδική ηλικία έμαθες και αντιμετώπισες τον έλεγχο και τον εξαναγκασμό. Συνήθως, κατέληγες να μιλάς πιο δυνατά και να φωνάζεις για να δείξεις θαρραλέος ή όταν ένιωθες αρκετά απελπισμένος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσεις. Η κατάρρευση σήμαινε ασφάλεια. Σε έκανε να νιώθεις δυσαρεστημένος και σκέπαζε την ικανότητα να εκφράζεις μόνος σου τις ανάγκες σου.

 Η σχέση γίνεται ανταγωνιστική. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Δύο άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλον προσπαθούν να κυριαρχήσουν για να νιώσουν ασφαλείς.

 Δεν υπάρχει, όμως, ποτέ σημείο ασφάλειας σε αυτήν την πραγματικότητα. Πάντα αναζητάτε κάτι που δεν είναι δυνατό να φτάσετε.

 Θέλεις να εμπιστευτείς τον άνθρωπό σου και να αισθάνεσαι ασφαλής, ωστόσο, κάθε στιγμή ελέγχου, επιθετικότητας, κυριαρχίας ή ανταγωνισμού σε καθιστά λιγότερο έμπιστο.

 Τότε αρχίζουν και άλλα συναισθήματα, όπως η ζήλια. Παρόλο που έχεις αυτεπίγνωση, ξέρεις να επουλώνεις τις πληγές σου και τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, υπάρχουν στιγμές κατάρρευσης.

 Καταρρέεις γιατί, παρόλο που μπορεί να έχεις κάνει ψυχοθεραπεία και έχεις «δουλέψει» με τον εαυτό σου, αμφισβητείς την αξία σου.

 Ευτυχώς, έχουμε πάντα κατά νου την έμπνευση του Kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης για την επισκευή θραυσμάτων κεραμικής με χρυσό βερνίκι.

 Το βερνίκι κάνει το σπασμένο πράγμα πιο πολύτιμο, επιθυμητό και το ξαναχτίζει σε κάτι διαφορετικό και πιο όμορφο από πριν.

 Εδώ, λοιπόν, είναι το θέμα. Δεν πρόκειται για την ανοικοδόμηση της σχέσης, αν και αυτό είναι το ιδανικό με την επισκευή, αλλά για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, της ακεραιότητας, του σεβασμού και της υπερηφάνειας που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων που αγαπούν ο ένας τον άλλον.

 Οι ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τον σύντροφό σου μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς πιο άσχημα, περισσότερη λύπη και στεναχώρια, αλλά περήφανος και για τα δύο.

 Ακόμα όμως και στο τέλος μια σχέσης έχεις να μάθεις πολλά μέσα από αυτές τις συζητήσεις, μακριά από τη πίεση και την ορμή της σχέσης.

 Ακόμα και όταν τα πράγματα καταρρέουν, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κερδίσετε. Εάν καταφέρετε να ξεπεράσετε τα άσχημα συναισθήματα και τη πικρία μεταξύ σας, υπάρχουν μερικές βαθιές γνώσεις που ανακαλύπτετε εκ των υστέρων.

 Τι μαθήματα παίρνεις από μια σχέση;

 Ζήλια

 Η ζήλια είναι το συναίσθημα που περιστρέφεται γύρω από τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος. Νιώθεις ότι ο κόσμος σου χρωστάει. Δεν μπορείς να κατανοήσεις πως γίνεται να υπάρχουν ζευγάρια που δεν φοβούνται για τρίτα πρόσωπα στη σχέση τους.

 Η ζήλεια τροφοδοτεί συνεχώς μια διαρκή δυσαρέσκεια και θυμό. Σε κάνει να απομακρύνεσαι, ακόμα και να αντιπαθείς τον σύντροφο σου.

 Κατώτερη / ανώτερη δυναμική

 Αφορά στη προσπάθεια να κάνεις τον εαυτό σου κατώτερο ή ανώτερο σε κάθε κατάσταση. Μπορεί να νιώθεις άνετα μόνο όταν είσαι κυρίαρχος ή υποτακτικός.

 Είναι σημαντικό, όμως, να αντιληφθούμε ότι είμαστε ίσοι όταν διερευνούμε και μιλάμε με τον σύντροφο μας για τη μεταξύ μας κατάσταση.

 Η αίσθηση του πόνου είναι πάντα ευκολότερη

 Πως αποσπάμε τον εαυτό μας από τον πόνο:

  •  Τηλεόραση
  •  Σεξ
  •  Κινηματογράφος
  •  Φάρμακα
  •  Κάπνισμα

 Η αποφυγή του πόνου συνοψίζεται σε 4 δυναμικές. Όταν δεν θέλουμε να αισθανθούμε τον πόνο, έχουμε τέσσερις επιλογές:

  •  Επίθεση σε άλλους
  •  Επίθεση στον εαυτό μας
  •  Άρνηση
  •  Απομάκρυνση από τη κατάσταση που προκαλεί πόνο

 Το να νιώθεις τον πόνο είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο από το να περνάς σκαμπανεβάσματα, να είσαι συνέχεια σε μια άμυνα για να μη πληγωθείς και να κρύβεσαι.

 Μόλις φτάσετε στο σημείο όπου μπορείτε να αισθανθείτε σκόπιμα τον πόνο ή οποιαδήποτε άλλα συναισθήματα στο σώμα σας, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης προβλημάτων θα αρχίσουν να πέφτουν.

 Μικρο-χειρισμοί

 Δεν θέλουμε πάντα να ελέγχουμε μια κατάσταση, αλλά αν υπάρχει αρκετή σύγχυση και χάος, θα το κάνουμε.

 Τέτοιοι μικροχειρισμοί συμβαίνουν όταν ζητάς από κάποιον να κάνει κάτι για να νιώσεις άνετος και ασφαλής. Αυτή είναι μια διαφορετική οπτική όταν μιλάμε για όρια στη σχέση.

 Όταν η σχέση γίνεται χειριστική αναπτύσσεται ανταγωνισμός και κυριαρχία ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν σε ενοχλεί κάτι στον σύντροφό σου ή νιώθεις καταπιεσμένος/η, μίλησε μαζί του!

 Η αγάπη δεν εγγυάται συμπόρευση

 Η αγάπη είναι ένα φανταστικό συναίσθημα, αλλά δεν εγγυάται μια σχέση συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.

 Πρέπει να δουλέψετε σε αυτό. Πρέπει να διαπραγματευτείτε τις ανάγκες σας, να είστε διεκδικητικοί και να μην χάσετε την ευκαιρία να συζητήσετε κάτι που αισθάνεστε ότι έχει περάσει τα όριά σας.

 Η αλληλεξάρτηση μπορεί να είναι δελεαστική όταν εμπλέκεται η αγάπη, ειδικά στην αρχή όταν θέλετε να περνάτε όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας με τον άνθρωπό σας.

 Ωστόσο, δεν μπορείτε και οι δύο να έχετε το ίδιο όραμα για την ζωή και τις ίδιες αξίες. Όλοι είναι διαφορετικοί, οπότε αυτό είναι αδύνατο.

 Χρειάζονται δύσκολες συζητήσεις, συμβιβασμοί και διαπραγματεύσεις για να γίνει αυτό. Μην μπείτε σε μια σχέση μόνο επειδή νιώθετε αγαπητοί ή θέλετε να δημιουργήσετε κάτι το οποίο δεν σας ταιριάζει.

 Μιλήστε ανοιχτά στον σύντροφό σας για τα όνειρα και τις επιθυμίες σας για να μπορέσει να σας τα προσφέρει. Ακόμα όμως κι αν δεν μπορεί, τουλάχιστον θα αποφασίσει αν θέλει να βρει τρόπο για να το καταφέρει.

 Στην αγάπη δεν είναι όλα γλυκά

 Μερικές φορές υπάρχουν και σκληρά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε μαζί με τον σύντροφό σας. Δεν μπορείτε να περιμένετε ή να ελπίζετε να μην αισθανθείτε ποτέ πόνο στη ζωή.

 Το πώς αντιμετωπίζετε μόνος τον πόνο είναι σημάδι ενός υγιή ανθρώπου. Η σχέση, όμως αφορά και στο πως αντιμετωπίζετε το χάος και τη σύγχυση της ζωής μαζί.

 Απαιτεί χρόνο και προσπάθεια να αντιληφθεί κανείς την ρόλο και τη δυναμική του άνδρα σε μια σχέση και αντίστοιχα, της γυναίκας. Αν είχαμε άγνοια απέναντι σε αυτά θα διακρίναμε μόνο καλό – κακό, επιθυμητό – ανεπιθύμητο.

 Είναι δύσκολο να δουλέψεις μαζί με τον αλλον. Το μαζί περιλαμβάνει θάρρος, ανθεκτικότητα και αφοσίωση.

 Εάν μπορείτε να επιλύσετε τις διαφωνίες σας χωρίς να παραβίαζετε σοβαρά ή και καθόλου, τα όρια του συντρόφου σας, τότε θα οικοδομήσετε μια σχέση που θα βασίζεται στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την ανθεκτικότητα.

 Αβεβαιότητα

 Μια σχέση με αβεβαιότητα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά εάν περνάτε και οι δύο από ένα στάδιο αλλαγής.

 Μπορείτε να επιλέξετε πόση αβεβαιότητα μπορείτε να χειριστείτε στη ζωή σας και να ορίσετε τα κατάλληλα όρια.

 Επαφή με φίλους

 Οι φίλοι θέλουν το καλύτερο για εσάς. Νοιάζονται για την ευτυχία και την έμπνευσή σας. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί τους.

 Το σωστό timing είναι το παν

 Το σωστό timing είναι βασικός παράγοντας για μια σχέση με την έννοια ότι τα πράγματα που θέλετε μπορεί να μην είναι δυνατά αυτή τη στιγμή.

 Ήθελες μια δέσμευση από την αρχή, προσπάθησες για αυτό, όμως δεν λειτούργησε. Δεν είσαι εσύ υπεύθυνος για τα συναισθήματα ή τις εμπειρίες της. Δεν θα μπορούσες να της δώσεις αυτά που δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί.

 Αδράνεια

 Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια με το αβέβαιο και το μέλλον, οπότε μένουν σε μια σχέση από συνήθεια και φόβο για αλλαγή στη ζωή τους.

 Δεν υπάρχει λόγος να μένεις σε μια κατάσταση – σχέση απλά και μόνο γιατί φοβάσαι να ξεκινήσεις από την αρχή. Αυτό είναι άδικο και για τους δύο. Αποδέξου τη ροή των πραγμάτων και πάρε τη κατάλληλη απόφαση.

 Ενδυνάμωση του «ανοσοποιητικού συστήματος» της σχέσης

 Η οικοδόμηση ενός ανοσοποιητικού συστήματος ή της βάσης για μια σχέση είναι σημαντική. Όταν η κατάσταση γίνεται δύσκολη ανάμεσα σας, θέλεις μια σταθερή βάση.

 Εάν η σχέση βασίζεται στην κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων, της επικοινωνίας και των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο καθένας από εσάς, η «πλοήγηση» στην αβεβαιότητα και τον αγώνα γίνεται ευκολότερη, ευχάριστη και αποτελεί έμπνευση.

 Ας υποθέσουμε ότι δεν χτίζετε αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα της σχέσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα της σχέσης δεν θα είναι σε θέση να εξουδετερώσει τις τοξίνες.

 Η πίεση θα αυξηθεί, θα καυγαδίζετε και θα αρχίσετε να θέτετε κανόνες ή να κυριαρχείτε ο ένας στον άλλο.

 Θα δημιουργούνται διαφωνίες που θα κλιμακώνονται ατελείωτα, η σχέση θα καταρρεύσει και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Καλύτερα, λοιπόν, να χτίσετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα αργά και σκόπιμα.

 Καθορίστε τι είναι σημαντικό για εσάς

 Δεν μπορείτε να λέτε «όχι» κάθε φορά που θέλετε, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να το πείτε όταν αισθάνεστε ότι κάτι είναι τόσο σημαντικό για εσάς που καθορίζει το ποιοι είστε.

 Αυτό μπορεί να συμβαίνει και για μικρά πράγματα στην σχέση, για παράδειγμα, το πως σας αρέσει το πρωινό σας.

 Να είστε βέβαιοι πως εάν συμβιβάζεστε σε αυτά τα πράγματα, τότε θα οικοδομήσετε μια σχέση που δεν σας επιτρέπει να είστε αυθεντικοί.

 Σκέψεις

 Οι πολύτιμες στιγμές της ζωής δεν είναι πάντα οι πιο χαρούμενες. Η αξία κρύβεται μεταξύ δύο πονεμένων ανθρώπων που επιλέγουν να παλέψουν μαζί ή ανάμεσα σε ανθρώπους που συνειδητροποιούν ότι δεν ταιριάζουν και αποφασίζουν να χωρίσουν με σεβασμό και ειλικρίνεια.

 Σε μια σχέση μπορεί να χρειαστεί να πεις όχι σε περισσότερα πράγματα από όσα θα πεις ναι. Δες όλα τα παραπάνω, πόσα θα μπορούσες να αλλάξεις και σε πόσα θε έλεγες όχι;

 Μπορεί να είσαι πολύ φοβισμένος ή να σου φαίνονται άγνωστα όσα θα προκύψουν, αλλά είναι καλύτερο από το να αλλάξεις αυτό που είσαι και να κοροιδεύεις τον άνθρωπό σου.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top